Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Wrocław is een sfeervolle stad in het zuidwesten van Polen. Een stad die je bezoekt vanwege zijn kleurrijke herenhuizen en bijzondere kabouters, maar ook vanwege de waanzinnig mooie regio Neder-Silezië. Een gebied dat bekend staat om de indrukwekkende kastelen en UNESCO-erfgoed. Ervaar het moderne leven in de charmante stad Wrocław en laat je onderdompelen in een regio vol culturele en historische bezienswaardigheden. Dit zijn de leukste dingen om te doen in Wrocław en omgeving!

1. Bewonder het indrukwekkende marktplein Rynek

Rynek is het belangrijkste marktplein van Wrocław, maar is ook één van de grootste marktpleinen van Europa. Je herkent het plein aan zijn kleurrijke herenhuizen, ieder met zijn eigen unieke gevel. Op het Rynek-marktplein vind je het Ratusz, het grootste stadhuis van heel Polen. Een indrukwekkend pand dat is gebouwd in gotische stijl. Het plein is dé bezienswaardigheid van Wrocław en vanzelfsprekend is het hier dan ook altijd gezellig druk. Je vindt er leuke terrassen en restaurants, waaronder één van onze favoriete hotspots in Wrocław (zie tip 4).

Rynek, Wrocław
Marktplein Rynek
Marktplein Rynek
Marktplein Rynek
Rynek Wroclaw
Marktplein Rynek

2. Bezoek de binnentuin van het Ossolineum Institute

Eén van de meest opvallende gebouwen langs de rivier de Oder is het rood-witte Ossolineum Institute. In het mooie pand huist één van de grootste wetenschappelijke bibliotheken van Polen. Het is dan ook een plek waar je als toerist niet snel zult komen, maar je mist dan wel een heel mooie binnentuin die het bezoeken zeker waard is. 

Je kunt de binnentuin van het Ossolineum Institute op twee manieren vinden, namelijk via de entreedeur aan de Szewska-straat of via de kleine toegang op Zaułek Ossolińskich. Toegang is gratis.

Ossolineum Institute
Ossolineum Institute
Ossolineum Institute
Ossolineum Institute
Ossolineum Institute
Ossolineum Institute

3. Verken het eiland Ostrów Tumski

Wrocław heeft zijn eigen eiland, Ostrów Tumski, dat bestaat uit grotendeels religieuze gebouwen. Ostrów Tumski, ook wel Cathedral Island genoemd, is het oudste deel van de stad. Je vindt hier dan ook een aantal mooie bezienswaardigheden, waaronder de belangrijkste kathedraal van Wrocław: Sint John de Baptist. 

Om het eiland te bereiken loop je over de Tumski Bridge, die bekendstaat om het verzegelen van je liefde. Voorheen kon je hier een slotje aan de brug hangen om vervolgens de sleutel in de rivier te gooien, maar vanwege het gewicht van alle sloten is dit niet meer toegestaan. De Tumski Brug dateert uit de 19e eeuw en verbindt Cathedral Island met Piaskowa Island. Neem zeker de tijd om hier rond te lopen en de kleine omliggende eilanden te bewonderen. Wist je dat Wrocław meer dan 120 bruggen telt? Het is dan niet gek dat Wrocław het Venetië van Polen wordt genoemd. 

Nog één bijzondere highlight van Ostrów Tumski is de beroemde lantaarnopsteker. Cathedral Island is namelijk de enige plek in Wrocław waar ‘s avonds de straatverlichting nog op originele manier wordt aangestoken. De lantaarnopsteker, traditioneel gekleed in een ouderwetse cape en hoed, gaat ‘s avonds over straat om maar liefst 103 lantaarns met de hand aan te steken.

Ostrów Tumski
Uitzicht op Ostrów Tumski
Ostrów Tumski
Ostrów Tumski
Tumski Bridge
Tumski Bridge

4. Uit eten bij Piwnica Swidnicka

In de kelder van het grootste stadhuis van Polen schuilt, naar verluidt, het oudste restaurant van heel Europa. De hotspot Piwnica Swidnicka viert dit jaar (in 2023) zijn 750ste bestaan. Het is een bijzondere plek om uit eten te gaan. Bij dit restaurant kun je genieten van typische Poolse gerechten met een moderne twist. Eén van onze favorieten gerechten is Pierogi, die ze ook bij dit restaurant serveren. Maar het voorgerecht dat je hieronder op de foto ziet is ook echt een aanrader, dit is de ‘potato pancake’. Wat deze hotspot in Wrocław nog leuker maakt is dat ze hun eigen bier brouwen. Je kunt dan ook een kleine bierproeverij bestellen waarbij je kunt kiezen uit 4 of 6 biertjes. 

Piwnica Swidnicka restaurant
Piwnica Swidnicka
Piwnica Swidnicka
Piwnica Swidnicka
Piwnica Swidnicka bierproeverij
Piwnica Swidnicka bierproeverij

5. Neem een kijkje bij UNESCO-erfgoed Centennial Hall

Als je in Wrocław bent, mag een bezoek aan het UNESCO-werelderfgoed Centennial Hall niet ontbreken. Deze architectonische parel, ook wel bekend als Hala Stulecia, is één van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van de stad. Het werd gebouwd in 1913 ter ere van het honderdjarig bestaan van de Slag bij Leipzig en is sindsdien uitgegroeid tot een symbool van Wrocław.

Centennial Hall is ontworpen door de Duitse architect Max Berg en staat bekend om zijn innovatieve architectuur en constructietechnieken. Het is een meesterwerk van het modernisme en wordt beschouwd als een belangrijk voorbeeld van de vroege 20e-eeuwse architectuur. Het opvallende kenmerk van het gebouw is de grote koepel, die destijds de grootste ter wereld was.

Naast de architectonische pracht heeft Centennial Hall ook een rijke geschiedenis. Het heeft dienst gedaan als locatie voor talloze evenementen, waaronder concerten, tentoonstellingen en sportwedstrijden. Het was ook gastheer van het Wereldkampioenschap Voetbal in 1974 en verschillende Europese kampioenschappen atletiek. Tegenwoordig kun je in de Centennial Hall terecht voor allerlei culturele en artistieke activiteiten. Zo zijn er regelmatig muziekconcerten, theatervoorstellingen en tentoonstellingen die in het gebouw worden gehouden.

Multimedia Fontein

Als je naar de Centennial Hall gaat, raden we ook zeker aan om het omliggende park te bezoeken. Recht voor de Centennial Hall vind je de Multimedia Fountain. Het is de grootste van Polen (en ook één van de grootste van Europa). De opening vond plaats op 4 juni 2009 ter ere van 20 jaar vrije verkiezingen in het naoorlogse Polen. Het was een geschenk voor de inwoners van Wrocław. Er zijn dagelijks water- en lichtshows die worden begeleid door klassieke, hedendaagse, pop- en ambientmuziek.

Japanse Tuin

Op 5 minuutjes lopen van de Centennial Hall vind je de Japanse tuin. Een fijne plek om doorheen te wandelen. Behalve enkele honderden originele planten, bomen, struiken en bloemen zijn er ook mooie Japanse gebouwen, zoals de poort en het theepaviljoen.

Centennial Hall
Centennial Hall
Restauracja Tarasowa
Restauracja Tarasowa
Japanse Tuin Wrocław
Japanse Tuin Wrocław

Restauracja Tarasowa

Tip: wil je culinair genieten in Wrocław? Ga dan naar Restauracja Tarasowa. Dit restaurant is fine-dining op heel hoog niveau! Al de gerechten zijn hier verrukkelijk en ook de wijnen en huisgemaakte limonades zijn ontzettend goed! En dan hebben we het nog niet gehad over het interieur van Restauracja Tarasowa, want dat is werkelijk een plaatje.

6. Wandel de kabouterroute

Als er één ding is wat een bezoek aan Wrocław uniek maakt, dan zijn het de kleine bronzen kabouters wel. Verspreid over de stad vind je namelijk meerdere kabouters, die symbool staan voor het verzet tegen het communistische regime in de jaren ‘80. Sinds 2001 zijn de beelden van de kabouters te vinden in Wrocław, en het leuke is dat ieder beeld uniek is. Inmiddels kun je meer dan 600 (!) kabouters vinden in de stad, bijvoorbeeld langs de straatkant maar ook hoog in een lantaarnpaal. Het volgen van de kabouterroute is een heel leuke manier om de stad te bekijken vanuit een ander perspectief!

Kabouters Wroclaw
Kabouters Wrocław
Kabouters Wrocław
Kabouters Wrocław
Kabouters Wrocław
Kabouters Wrocław

7. Maak een uitstapje naar het Ksiaz-kasteel

Met zijn idyllische ligging in een bosrijke omgeving en extravagante interieur en exterieur is het Ksiaz-kasteel een pareltje om te bezoeken. Het kasteel is gelegen op ongeveer 45 kilometer van Wrocław en is één van de grootste kastelen in Polen. Daarmee is het ook één van de meest indrukwekkende historische bezienswaardigheden van het land. Het Ksiaz-kasteel dateert uit de 13e eeuw en werd bewoond door de familie Hochberg, één van de rijkste en meest invloedrijke families van Pruisen. 

Het kasteel heeft een opvallende architectuur die een mix is van verschillende bouwstijlen, waaronder gotisch, renaissance en barok. Het imposante exterieur met zijn torens, binnenplaatsen en uitgestrekte tuinen is werkelijk prachtig en geeft een glimp van de grootsheid van vervlogen tijden.

Achter al het pracht en praal schuilt echter een huiveringwekkende geschiedenis. Toen de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog het kasteel in beslag namen, werd er een netwerk van ondergrondse tunnels gebouwd. Waarvoor deze tunnels dienden is tot op heden een mysterie. Zo wordt er onder andere gesproken over een nazi-hoofdkwartier, een ondergronds spoornetwerk en een wapenfabriek. Ook werd er gesuggereerd dat het kasteel de toekomstige woning van Hitler moest worden. Zelfs meer dan 75 jaar na de oorlog is het doel van de bouw van de tunnels nog altijd onduidelijk. Maar wel bekend is dat duizenden Joodse gevangenen uit concentratiekampen voor deze lijdensweg werden ingezet.

Het kasteel is een must om te bezoeken als je in de regio bent, maar neem dus ook zeker de tijd om je te verdiepen in de geschiedenis. Zo kun je een rondleiding volgen door de ondergrondse gangen onder het Ksiaz-kasteel. Wij vonden het best confronterend om door de tunnels te lopen, maar het is zeker een aanrader als je meer te weten wilt komen over het onstuimige en mysterieuze naziverleden van het kasteel.

Tuinen Ksiaz-kasteel
Tuinen Ksiaz-kasteel
Ksiaz-kasteel
Het Ksiaz-kasteel
Ksiaz-kasteel Neder-Silesië
Rozentuin Ksiaz-kasteel

8. Ontdek de andere hoogtepunten van Neder-Silezië

Het Ksiaz-kasteel is één van de mooie bezienswaardigheden die je kunt vinden in de regio Neder-Silezië, maar deze regio herbergt nog veel meer moois en indrukwekkends. Je kunt de hoogtepunten van Neder-Silezië makkelijk ontdekken vanuit Wrocław, maar het is des te leuker om er de tijd voor uit te trekken en er een roadtrip van te maken. Dit zijn interessante bezienswaardigheden in Neder-Silezië: de Vredeskerk in Jawor en Swidnica, en de historische papierfabriek in Duszniki Zdrój. Benieuwd naar alle hoogtepunten? Lees dan ons artikel over het mooiste UNESCO-Werelderfgoed in Neder-Silezië.

Vredeskerk Jawor
Vredeskerk Jawor
Vredeskerk Swidnica
Vredeskerk Swidnica
Papierfabriek Duszniki Zdrój
Papierfabriek Duszniki Zdrój

Hoe spreek je Wrocław uit?

Ook niet onbelangrijk om te vermelden is de uitspraak van de stadsnaam Wrocław. Je spreekt deze naam namelijk niet uit als ‘Wroklauw’, maar juist als ‘Vrotswaf’. Begin maar alvast met oefenen, want deze uitspraak went niet zo snel!

Waar overnachten in Wrocław?

Tijdens ons bezoek aan Wrocław verbleven we in twee verschillende hotels, namelijk in het Puro Hotel en in het Herbal Hotel. En we kunnen je beide hotels aanraden!

Het Puro Hotel is een mooi en modern hotel en ligt tegen het stadscentrum van Wrocław aan. Je wandelt in slechts 5 minuten naar het sfeervolle Rynek marktplein. De faciliteiten in het Puro Hotel zijn waanzinnig. Ontbijt is altijd inbegrepen in de prijs en je kunt naast het buffet ook belegde sandwiches bestellen. Activiteiten als yoga en gratis koffie en thee worden je aangeboden als je in dit hotel verblijft. 

Het Herbal Hotel in Wrocław is een bijzonder historisch plekje. Dit hotel is gevestigd in een voormalig klooster en je ziet hier dan ook nog elementen van terug. In de kelder van het hotel schuilt een wijnbar waar je vanzelfsprekend heerlijke wijnen kunt proeven. De kamers zijn ruim en licht en het ontbijt is hier prima. 

Waar ligt Wrocław en hoe kom je er?

De Poolse stad Wrocław ligt in het westen van het land, in de regio Neder-Silezië. Op nog geen 2 uur rijden van de stad vind je de buurlanden Tsjechië en Duitsland

Er zijn verschillende manieren om naar Wrocław te reizen, dit is geheel afhankelijk van waar je vandaan komt. Als je vanuit Nederland reist dan is de meest gebruikelijke manier per vliegtuig. Wrocław heeft een eigen internationale luchthaven, Copernicus Airport Wrocław (WRO), en daar kun je vanaf Eindhoven en Amsterdam direct op vliegen. Bekijk de actuele vliegschema’s en scherpste prijzen op Skyscanner.

Aangezien Wrocław dichtbij de grens ligt van Duitsland en Tsjechië is een bezoek aan de Poolse stad ook makkelijk te combineren met een bezoek aan de steden Berlijn en Praag. De internationale treinverbindingen tussen de steden zijn goed geregeld en er rijden dan ook regelmatig treinen tussen de steden. Voor het aanbod aan treinen kun je het beste kijken op Interrail.

Ook goed om te weten is dat de trein- en busverbindingen tussen de Poolse steden, zoals Krakau en Warschau, ook goed geregeld zijn. Overigens ook heel leuke steden om eens te bezoeken in Polen!

Voor meer tips en informatie over Wrocław, kun je een kijkje nemen de website van Visit Wrocław. Hier vind je allerlei nuttige informatie voor het plannen van je stedentrip.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!