Berlijn is een verrassende bestemming voor een stedentrip. Er is ontzettend veel te zien en te doen in Berlijn. Het is een stad vol cultuur en is rijk aan historie. Er zijn dan ook veel betekenisvolle monumenten en bezienswaardigheden om te bezoeken. Maar daarnaast vind je er tal van alternatieve wijken met kleurrijke street-art, hippe koffietentjes en een bruisende kunst-scene met musea en galerieën. Berlijn wordt dan ook wel als verzamelplaats gezien voor creatieve uitspattingen, alternatieve levensstijlen en uitingen van vrijheid. Een mooie mix van cultuur, een bijzondere geschiedenis en het hedendaagse Berlijnse leven. Wij delen 15 leuke en indrukwekkende dingen om te doen in Berlijn.
1. Bezoek de Brandenburger Tor
Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Berlijn is de Brandenburger Tor op Pariser Platz. Een belangrijk monument voor het herenigde Berlijn na de val van de muur. Het is tevens ook de enige oude stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. De Brandenburger Tor is in 1788 gebouwd en diende net als 19 andere stadspoorten als entree tot het centrum van Berlijn. Toen in 1961 werd begonnen aan de bouw van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor ingebouwd. Na de val van de Berlijnse Muur werd de poort weer geopend door duizenden blije inwoners. Een belangrijk moment uit de geschiedenis en vandaar dat de Brandenburger Tor symbool staat voor de hereniging; ook wel de Deutsche Einheit.


2. Ga naar de East Side Gallery en verdiep je in de historie van Berlijn
De Berlijnse Muur is bij vrijwel iedereen bekend. De verhalen over de Berlijnse Muur hebben we allemaal meegekregen door geschiedenislessen of uit de vele films die erover gemaakt zijn. Maar wat is het verhaal achter de kleurrijke street-art die je vandaag de dag op een deel van de Berlijnse muur kunt bewonderen?
In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd door de DDR zodat de inwoners van West- en Oost-Berlijn van elkaar gescheiden waren. Door de 160 kilometer lange muur werd West-Berlijn, waar de Franse, Britse en Amerikanen zich bevonden, omringd door de DDR waar de Russen stand hielden. Een heftige periode waarin families van elkaar gescheiden werden en het land verdeeld werd.
Na de val van de muur op 9 november 1989 werd de muur grotendeels gesloopt. Op een aantal punten kun je desondanks nog delen van de muur bezoeken. Het bekendste (en nog langste) stuk is het gedeelte bij de East Side Gallery.
Langs de 1,3 kilometer lange muur kun je de graffiti en schilderkunsten bewonderen. In 1990 zijn in totaal 118 kunstenaars uit 21 landen naar Berlijn gekomen om hun visie op vrijheid op de muur te creëren. De meeste schilderingen zijn een expressie van de vreugde rondom het einde van de koude oorlog, maar je vindt er ook verschillende politieke statements.
Het zien van de Berlijnse muur was voor ons een bijzondere ervaring. Het is een monument dat verschillende emoties oproept. Een beladen gevoel, maar ook vreugde. Je voelt de schreeuw naar vrijheid. Een ding is zeker: de restanten van de Berlijnse muur moet je gezien hebben tijdens een stedentrip naar Berlijn.



3. Ontdek het uitgaansleven in Berlijn
Berlijn staat bekend om het bruisende nachtleven. Veel mensen kiezen om deze reden dan ook voor een stedentrip naar Berlijn. Niet zo gek, want het uitgaansleven in Berlijn is één van de uitgebreidste van Europa. Een keuze maken tussen de vele clubs kan dan ook best lastig zijn. Wat ons opviel en over het algemeen bekend is, is dat de meeste clubs als muziekgenre techno hebben. De bekendste technoclubs zijn Berghain, Tresor, Kater Blau en Watergate. Houd echter rekening met lange wachttijden en dat je niet altijd wordt binnengelaten.
Ben je meer op zoek naar een leuke bar? Dan kun je een kijkje nemen op Oranienburger Straße in de wijk Mitte en de Simon Dach Straße en Bergmannstraße in Friedrichshain-Kreuzberg. Je vindt hier verschillende barretjes dus daar moet vast een geschikte voor jou bij zitten. Deze twee wijken zijn dan ook de leukste uitgaanswijken van Berlijn.
Een leuk feitje: het uitgaansleven in Berlijn is onlosmakelijk verbonden met de ‘späti’s’. Späti’s zijn nachtwinkels die onder andere bier, snoep en andere voedingsmiddelen verkopen. Het is ‘s nachts de makkelijkste en goedkoopste plek voor alcohol-to-go. Rondom de Berlijnse späti’s bruist het dan ook van de uitgaande mensen en soms hebben ze zelfs zitjes buiten waar je plaats kunt nemen om een Duits biertje te drinken.
4. Wandel over het Museumsinsel en bekijk de Berliner Dom
Het Museumsinsel is het noordelijk deel van het Spree-eiland in de rivier de Spree en is letterlijk vertaalt het ‘museumeiland’. Je vindt hier dan ook meerdere mooie musea en monumenten. De echte trekpleister vonden wij de Berliner Dom. Ook al stond hij tijdens ons bezoek voor een deel in de steigers, het blijft een plaatje om te zien! Het is ook een leuke plek om in de zomer even een break in te lassen, want er is een fijn klein park waar je even kunt zitten.
Houd je van fotograferen? Dan is het ook aan te raden om het metrostation van Museumsinsel in te wandelen. Van horen zeggen kun je hier binnen een heel fotogeniek plaatje schieten.


5. Bezoek het Humboldt Forum
Ook een aanrader in Museumsinsel is het redelijk nieuwe museum Humboldt Forum. Het Humboldt Forum is alles behalve een saai museum. Het is gevestigd in het 15e eeuwse Berlijnse paleis, waar verleden en heden elkaar ontmoeten. Zo wordt er kunst uit verschillende delen van de wereld tentoongesteld en leer je meer over de bewogen geschiedenis van Berlijn.
Ook zijn er een aantal interessante tentoonstellingen in het Humboldt Forum, zoals BERLIN GLOBAL. Op 4.000 vierkante meter wordt op educatieve en interactieve manier laten zien hoe de gebeurtenissen in Berlijn verbonden zijn met de wereld en andersom. Terwijl je wandelt door de ruimte worden verschillende (politieke) stellingen aan je voorgelegd. Het zet je zeker aan het denken.



6. Bezoek het Holocaustmonument
Het Holocaustmonument is misschien wel één van de meest indrukwekkende monumenten van Berlijn. Het is een monument ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit een veld van betonblokken die symbool staan voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind. Het veld met de golvende blokken roept volgens de architect Peter Eisenman een gevoel van desoriëntatie en isolement op. Terwijl wij wandelden door de betonblokken voelden wij ook zeker een benauwd gevoel. Het monument weerspiegelt erg goed het gevoel om geen uitweg meer te kunnen vinden.
Onder het veld met de blokken is een expositieruimte ingericht. Deze kun je gratis bezoeken. Deze tentoonstelling is zeker de moeite waard om te aanschouwen.
7. Ga naar de internationale tuinen van Gärten der Welt
Buiten het centrum van Berlijn vind je Gärten der Welt, in het Nederlands ‘de tuinen van de wereld’. In het park (ter grootte van 60 voetbalvelden) vind je verschillende tuinen in internationale thema’s. Zo zijn er bijvoorbeeld Italiaanse, Chinese en Britse tuinen. In de Gärten der Welt loop je zo een halve dag rond, want er is ontzettend veel te zien. Naast de mooi aangelegde tuinen en de sculpturen vind je er ook meerdere gezellige terrasjes en een uitzichtpunt.
Maar de grootste trekpleister van Gärten der Welt? Dat is de kabelbaan. De kabelbaan is 1,5 kilometer lang en tijdens een ritje heb je een waanzinnig uitzicht over heel het park. Als je naar Gärten der Welt gaat, raden we dan ook zeker aan om tickets te kopen waarbij de kabelbaan is inbegrepen.


8. Struin door de creatieve wijk Friedrichshain-Kreuzberg
Het rauwe karakter waar Berlijn als stad om bekend staat? Daarvoor moet je in de wijk Friedrichshain-Kreuzberg zijn. Friedrichshain en Kreuzberg liggen in het midden van Berlijn, aan beide kanten van de Spree. Bijzonder is dat Kreuzberg in het toenmalige West-Berlijn lag en Friedrichshain in wat destijds Oost-Berlijn was. De wijken zijn in 2001 samengevoegd. Inmiddels is deze wijk hét creatieve hart van Berlijn. Het is dan ook een leuke wijk om doorheen te struinen, vooral als je een liefhebber bent van street-art.
9. Doe een (Vegan) Food Tour door Berlijn
Wist je dat Berlijn de vegetarische hoofdstad van Europa wordt genoemd? Het barst in de stad namelijk van hippe vegetarische en vegan hotspots. Een leuke manier om kennis te maken met de gastronomie van Berlijn is door middel van een Food Tour door de stad. Wij deden de Vegan Food Tour van Fork & Walk Tours Berlin.
Wat heel leuk is aan deze tour is dat we juist niet de door toeristen drukbezochte restaurants opzochten, maar juist de plekjes waar locals graag komen. Naast dat we meer leerden over de Vegan Food Cultuur in Berlijn, was het ook een leuke manier om de stad te ontdekken. Zo wandelden wij door de wijk Friedrichshain-Kreuzberg. Naast Vegan tours biedt Fork & Walk ook andere tours aan.



10. Bekijk Haus Schwarzenberg
Dichtbij de Hackescher Markt, een groot plein met veel restaurantjes en winkeltjes, vind je Haus Schwarzenberg. Haus Schwarzenberg is een kleine en bijzondere straat waar je meer dan alleen street art kunt vinden. Let wel op als je Haus Schwarzenberg gaat bezoeken. Je loopt namelijk gemakkelijk de ‘ingang’ naar Haus Schwarzenberg voorbij! Ben je op de hoogte van Café Cinema? Dan zit je goed.
Wanneer je via de doorgang de eerste indrukken vangt, waan je je in een andere wereld. In deze geweldige hotspot van Berlijnse straatkunst ben je omringd door kunst, unieke sculpturen, binnenplaatjes, studio’s, kantoren, musea en natuurlijk spots voor een lekker Duits biertje. Neem de tijd om de street-art te bestuderen, je ziet namelijk steeds weer nieuwe, bewonderenswaardige tekeningen.


11. Aanschouw een wedstrijd van de Berlijnse voetbalclub Union Berlin
Houd je van voetbal? Aanschouw dan een wedstrijd van Union Berlin! Tegenwoordig komt Union uit in de Bundesliga. Union Berlin speelt de thuiswedstrijden in het Stadion An der alten Försterei, ook wel de Alte Försterei genoemd. Iedere thuiswedstrijd zit het stadion dan ook bomvol. Het sfeertje tijdens de wedstrijden is dan ook ontzettend leuk om mee te maken. Een unieke ervaring voor voetballiefhebbers.
12. Geniet van culinaire hoogstandjes bij Cookies Cream
Een bijzonder avondje uit in Berlijn? Dan raden wij het restaurant Cookies Cream aan. Dit restaurant met Michelin-ster is volledig vegetarisch en vegan en is een waar begrip in Berlijn. Wij hebben tijdens ons bezoek aan Cookies Cream een heerlijke avond gehad. We raden het restaurant dan ook iedereen aan, ook de niet vegetariërs en vegans onder ons. De gerechten zijn namelijk een ware smaakexplosie. Ook kun je kiezen voor een bijpassend wijnarrangement. Een geslaagde avond is gegarandeerd!



13. Maak een kanotocht over de Spree
Een onwijs leuke manier om Berlijn te ontdekken is door middel van een kanotocht over de Spree. De rivier Spree stroomt door de stad en loopt langs de voornaamste bezienswaardigheden van Berlijn. Je bekijkt deze dan ook echt vanuit een andere, verrassende hoek.
Maar wat wij ook ontdekten tijdens de kanotocht is hoe groen Berlijn eigenlijk wel niet is! Berlijn is één van de groenste en meest uitgestrekte steden van Europa. Een groot deel van de stad bestaat uit parken, tuinen en bossen en uit meren, rivieren en kanalen. Meer dan genoeg ruimte voor ontspanning dus, zoals een fijne kanotocht!
Wij deden onze kanotocht met de organisatie Kanuliebe. We huurden hier niet alleen de kano’s, maar werden ook begeleid door een gids. Dit raden wij zeker aan, omdat onze gids ontzettend veel leuke weetjes en feitjes vertelde over Berlijn.



14. Maak een wandeling langs de Spree
Met mooi weer raden wij ook aan om een wandeling te maken langs de rivier Spree. Leuk is dat ze langs de Spree speciale voetpaden hebben aangelegd. Je komt langs verschillende mooie uitzichtpunten over het water en op de bezienswaardigheden, zoals het uitzicht op de tv-toren de Fernsehturm. Ook erg leuk om te doen wanneer het ‘s avonds begint te schemeren. De gebouwen zijn dan mooi verlicht.
15. Ga naar de Gendarmenmarkt
De Gendarmenmarkt is één van de bekendste pleinen van Berlijn en is gelegen in de wijk Mitte. Het is aan het einde van de 17e eeuw ontstaan als marktplein van het dorp Friedrichstadt. Dit dorp was destijds een voorstad van Berlijn.
Het plein wordt gekenmerkt door twee identiek lijkende kerken aan weerszijden van het plein. Deze kerken, de Französischer Dom en de Deutscher Dom, zijn dan ook de trekpleisters van de Gendarmenmarkt. Naast de mooie kerken vind je hier ook het concertgebouw Konzerthaus Berlin en een aantal gezellige restaurants. Vooral in de zomer is het een fijne plek om te vertoeven op één van de zonnige terrassen.


Algemene tips voor een stedentrip Berlijn
Een goede voorbereiding is het halve werk. We geven je dan ook graag wat tips voor een onbezorgde stedentrip naar Berlijn. Neem ook zeker een kijkje op de website van Visit Berlin voor handige tips en inspiratie voor een bezoek aan Berlijn.
Hoe kun je het beste reizen naar Berlijn?
Er zijn verschillende manieren om naar Berlijn te reizen. De stad ligt op een kleine 700 kilometer van Nederland (uiteraard afhankelijk van je vertrekpunt). Met de auto is het dan ook zo’n 8 uur rijden naar Berlijn.
Een andere optie is het vliegtuig. Er gaan dagelijks vluchten van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven naar de luchthaven Berlin Brandenburg. Voor de beste deals kun je het beste de vergelijkingswebsite Skyscanner in de gaten houden.
Als je het ons vraagt is de beste optie echter met de nachttrein naar Berlijn reizen. Het is niet alleen de meest duurzame manier, maar het is ook een heel prettige manier van reizen. Wij gingen met de European Sleeper van Rotterdam naar Berlijn en waren binnen een kleine 10 uur in het hartje van de stad. De European Sleeper vertrekt ‘s avonds laat en je arriveert in de ochtend. En het mooiste is: er zijn bedden in de trein. Als je een makkelijke slaper bent kun je dan ook een groot gedeelte van de treinreis slapen.
Indien je budget het toelaat raden wij wel aan om de Sleepers klasse te boeken (vergelijkbaar met eerste klasse) in plaats van de Couchettes (tweede klasse). De Sleepers klasse is een stuk luxer, met echte matrassen, meer ruimte en een eigen wastafel. Je kunt de prijzen vergelijken op de website van European Sleeper.
Waar kun je het beste verblijven in Berlijn?
Berlijn is een ontzettend grote stad. Met zoveel hippe plekken en adresjes kan het dan ook lastig zijn om de juiste accommodatie te vinden. We hebben dan ook een lijstje gemaakt met de leukste wijken om te verblijven in Berlijn. Wil je meer weten over deze wijken? Lees ons artikel waarin wij de leukste plekken in Berlijn tippen.
Maak gebruik van het openbaar vervoer in Berlijn
Het openbaar vervoer in Berlijn is erg goed geregeld. Het is dan ook een handige manier om je door een stad te verplaatsen. Je hebt in Berlijn een uitgebreid netwerk van onder andere bus-, trein-, metro- en tramlijnen. Afhankelijk van hoe lang je in Berlijn bent en hoe vaak je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer kan het kopen van een meerdaagse kaart de beste en voordeligste optie zijn. Wij waren 4 dagen in Berlijn en maakten daarom gebruik van de Berlin WelcomeCard. Met deze kaart kun je onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer. Ook krijg je diverse leuke kortingen op bijvoorbeeld musea.
Het plannen van je route met het openbaar vervoer kun je doen via de BVG, maar ook via Google Maps. Houd wel rekening met de zones waarin je gaat reizen. Het openbaar vervoer netwerk van Berlijn bestaat namelijk uit drie zones.
- Zone A: het centrum van de stad (de wijken Mitte, Friedrichshain-Kreuzberg, Charlottenburg en Prenzlauer Berg);
- Zone B: de buitenwijken van Berlijn;
- Zone C: de aangrenzende dorpen zoals Potsdam, Oranienburg en luchthaven Berlin Brandenburg.