Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Welke bijzondere bezienswaardigheden kun je vinden in Neder-Silezië? Een regio die door de eeuwen heen veel verschillende heersers heeft gekend, zoals de Tsjechen, Duitsers en Pruisen. Inmiddels behoort het al enkele jaren tot Polen. Je kunt je vast voorstellen dat je in deze regio veel historische bezienswaardigheden kunt vinden. In dit artikel delen we dan ook de hoogtepunten van Neder-Silezië!

1. De Vredeskerk in Jawor

Je vindt in de regio Neder-Silezië twee zogenoemde Vredeskerken, waarvan één in de plaats Jawor. Deze grote houten kerk is niet alleen indrukwekkend om te bezoeken vanwege zijn exterieur en interieur, maar vooral vanwege het feit dat deze dateert uit de 17e eeuw. De kerk, gebouwd van hout en klei, is tot op de dag van vandaag volledig bewaard gebleven. Je kunt de kerk op elke dag van de week bezoeken, doordeweeks van 10:00 tot 17:00 uur en in het weekend van 12:00 tot 17:00 uur. Voor een entreeticket betaal je 10 zloty, dit is omgerekend zo’n €2,30. Er draait een geluidsband, in het Engels of Pools, met informatie over de kerk.

Ons bezoek aan de Vredeskerk van Jawor was extra bijzonder omdat wij als media de kans kregen om de verschillende verdiepingen te betreden. We hebben de kerk dan ook vanuit verschillende perspectieven vast kunnen leggen. Als toerist of dagbezoeker is dit helaas niet mogelijk omdat ze bezig zijn met restauraties. Hopelijk is dit in de toekomst wel een optie. Wij vonden het bezoek aan deze vredeskerk het indrukwekkendst omdat deze onder toeristen nog een stuk minder bekend is. En daardoor een stuk authentieker is dan de kerk in Swidnica.

2. De Vredeskerk in Swidnica

Voor zowel de Vredeskerk in Swidnica als in Jawor geldt dat deze symbool staan voor de verzoening tussen de katholieken en de protestanten na de Dertigjarige Oorlog in Europa. Tot op de dag van vandaag is de Vredeskerk van Swidnica in gebruik en vindt er elke zondagmorgen om 10:00 uur een dienst plaats. De Vredeskerken zijn de grootste houten religieuze gebouwen in heel Europa. In tegenstelling tot andere kerken hebben deze Vredeskerken in Polen de stijl van een vakwerkhuis. Dit komt omdat deze specifieke Vredeskerken niet mochten lijken op een ‘normale’ kerk. 

Je kunt de Vredeskerk in Swidnica elke dag van de week bezoeken, gedurende het hoogseizoen van 09:00 tot 18:00 uur (ma-za) en van 12:00 tot 18:00 uur op zondag. Tijdens een bezoek aan de kerk luister je naar een geluidsfragment over de geschiedenis. Kijk ook zeker je ogen uit want de decoraties zijn heel bijzonder. Zo zijn de brede muren en hoge plafonds bedekt met bijbelse afbeeldingen en teksten.

Combi-ticket Vredeskerken
Vanuit Wrocław kun je een tour boeken om beide Vredeskerken te bezoeken in één dag. Klik hier voor het reisschema!
Vredeskerk in Jawor
Vredeskerk in Jawor
Vredeskerk Jawor Neder-Silezie
Interieur Vredeskerk in Jawor
Vredeskerk Swidnica
Vredeskerk in Swidnica

3. Het Ksiaz-kasteel

Ons favoriete hoogtepunt van de rondreis door Neder-Silezië was zonder twijfel het Ksiaz-kasteel. Een plek met een ongelofelijke historie waar je niet uitgekeken raakt. Het kasteel ligt waanzinnig in een bosrijke en groene omgeving op ongeveer 45 kilometer van de Poolse stad Wrocław. Veel toeristen bezoeken het Ksiaz-kasteel dan ook als dagtrip vanuit Wrocław. Mocht je de tijd hebben, dan kun je overwegen om juist hier een nachtje te verblijven. Op het landgoed van het Ksiaz-kasteel vind je namelijk prachtige hotelkamers.

Meer informatie over het Ksiaz-kasteel
Achter al het pracht en praal van het Ksiaz-kasteel schuilt echter een huiveringwekkende geschiedenis. Meer informatie en tips over een bezoek aan het kasteel lees je in ons artikel 'op stedentrip naar Wrocław'.

4. Muzeum Papiernictwa

Dichtbij de stad Wrocław vind je het Muzeum Papiernictwa, oftewel een papiermuseum. Het museum is gevestigd in een historische papierfabriek uit de 16e eeuw. Je kunt in het museum een audiotour volgen waarbij je inzicht krijgt in hoe men al door de eeuwen heen handmatig papier maakt. En daarnaast kun je tijdens een workshop ook zelf aan de slag met papier maken. Maar vergeet ook niet het pand te bewonderen, deze is namelijk erg fotogeniek!

5. Centennial Hall

De Centennial Hall is één van de UNESCO-Werelderfgoed locaties die je kunt vinden in de regio Neder-Silezië, maar het is ook één van de mooiste bezienswaardigheden van Wrocław. Dit gebouw is zoals je kunt zien op onderstaande foto een typisch architectonisch hoogstandje, niet alleen van buiten maar ook van binnen. Tijdens je rondreis kom je ongetwijfeld een keer in Wrocław terecht, vergeet dan ook niet deze parel te bezoeken. Meer informatie over de Centennial Hall en de omliggende hotspot vind je in ons artikel over de leukste dingen om te doen in Wrocław.

Werelderfgoed Neder-Silezie Ksiaz-kasteel
Ksiaz-kasteel
Muzeum Papier Nictwa
Muzeum Papiernictwa
Centennial Hall
Centennial Hall

Andere bezienswaardigheden in Neder-Silezië

Neder-Silezië is één van de mooiste regio’s van Polen. Het is er groen en heuvelachtig, en dat betekent dat je er naast het bezoeken van de Werelderfgoed-locaties ook goed kunt wandelen en fietsen. Dit is dan ook één van de redenen waarom reizigers graag een roadtrip door Neder-Silezië plannen. Een aantal bestemmingen die we je zeker kunnen aanraden zijn:

Manufaktura w Boleslawcu

De plaats Bolesławiec staat bekend om zijn originele handgemaakte keramiek. Je vindt hier veel lokale ambachtslieden die potten bakken en de keramiek rijkelijk versieren. Wij bezochten tijdens onze roadtrip door Neder-Silezië de fabriek Manufaktura w Boleslawcu. Tijdens een rondleiding krijg je een inkijkje in het proces van klei tot keramiek. Wat een precisie komt er bij dit vak kijken, het is indrukwekkend om te zien. Bij de fabriek vind je uiteraard ook een winkel waar je allerlei soorten servies kunt kopen. Wil je zelf aan de slag? Ook dat kan. Er is namelijk een ruimte waar je een pot, vaas, bord of schotel zelf kunt versieren. 

Ben je na het bezoek aan de fabriek hongerig geworden? Dan hebben we een heel leuke lokale tip voor je. Op een kleine 15 minuten rijden van Manufaktura w Boleslawcu vind je de hotspot Kruszyna Inn. Een plek waar de lokale bevolking graag komt, en dan weet je dat je goed zit!

Manufaktura w Boleslawcu
Gebroken keramiek
Rondleiding Manufaktura w Boleslawcu
Rondleiding door Manufaktura w Boleslawcu
Handgemaakte keramiek Manufaktura w Boleslawcu
Productie handgemaakte keramiek

De oude kolenmijn Stara Kopalnia

Hoewel de meeste (kolen)mijnen inmiddels gesloten zijn, is de regio Silezië (die bestaat uit Neder-Silezië en Opper-Silezië) nog altijd de meest actieve mijnstreek in Europa. Er zijn een aantal mijnen toegankelijk voor publiek, waaronder Stara Kopalnia. Dit was ooit de grootste kolenmijn van Wałbrzych.

De voormalige kolenmijn is elke dag te bezoeken. De openingstijden zijn van 10:00 tot 18:00 uur. Je kunt alleen met een tour en onder begeleiding van een gids ondergronds gaan. Je krijgt uitleg over de verschillende werkzaamheden van een kolenmijn, en uiteraard neem je een kijkje in een aantal ondergrondse tunnels. Het is moeilijk voor te stellen hoe men hier soms wel op een diepte van 800 meter aan het werk was. Dat moet erg zwaar zijn geweest!

Op het terrein van de oude kolenmijn vind je het restaurant Coolturalna Montownia. Je kunt hier aanschuiven voor een hapje en drankje, voor of na je bezoek aan de mijn. Vergeet overigens niet om de toren van de kolenmijn te beklimmen, vanaf boven heb je een prachtig uitzicht over het heuvelachtige landschap.

Kolenmijn Stara Kopalnia
Kolenmijn Stara Kopalnia
Coolturalna Montownia
Coolturalna Montownia
Uitkijktoren Stara Kopalnia
Uitkijktoren Stara Kopalnia

Overnachten op bijzondere plekken in Neder-Silezië 

Gedurende een roadtrip door Neder-Silezië wil je natuurlijk overnachten op mooie plekjes. Als tip kunnen we je daarvoor zeker het landgoed van Dworzysko geven! Maar ook Villa Polanica is de moeite waard. Niet alleen het hotel is heel fijn en gelegen in een knusse bergstad, ook het restaurant serveert verrukkelijke gerechten. 

Landgoed Dworzysko

Dit fijne vakantiecomplex is gelegen in een mooie groene omgeving nabij het stadje Szcawno Zdrój. Op het landgoed vind je niet alleen een traditioneel groot vakantiehuis met kamers, maar ook een eigen manage waar je kunt leren paardrijden en een heel goed restaurant. De omgeving leent zich perfect voor het maken van wandelingen en fietstochten in de weidse natuur. 

Voor meer tips en informatie over routes en bezienswaarswaardigheden in Neder-Silezië kun je het best een kijkje nemen op de website van de regio Neder-Silezië.

Deel dit bericht:

Foto van Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!