Medellín: dit moet je er doen 

Medellín is met zekerheid de leukste en gezelligste stad van Colombia. De stad die voorheen bekend stond als de gevaarlijkste stad ter wereld is inmiddels getransformeerd tot de levendigste stad van het land. De jaren dat Medellín gebukt ging onder de drugsoorlogen van Pablo Escobar zitten nog vers in het geheugen, maar wat is het tof om te zien hoe vrolijk de Colombianen in het leven staan. Naast de bizarre geschiedenis heeft deze gigantische wereldstad enorm veel te bieden. In dit blog lees je alles over wat jij niet mag missen in Medellín en wat je zeker moet doen!

doen in medellin

Medellín: toen en nu

Met zo’n 2,5 miljoen inwoners is Medellín de op één na grootste stad van Colombia. In 1616 is Medellín gesticht en in 1675 verkreeg de stad pas haar huidige naam. Als hoofdstad van het departement Antioguia én de Paisa regio is Medellín economisch gezien de meest succesvolle stad van Colombia. Inmiddels bestaat de stad uit 16 comunas (wijken) die gelegen zijn in zes verschillende zones.

De invloed van verschillende partijen op Medellín

De afgelopen eeuw heeft de stad flinke transformaties doorgaan onder invloed van de industrialisering en drugsoorlogen die werden uitgevochten door rivaliserende kartels. Aan de rand van de stad, bergopwaarts in de vallei, zijn grote sloppenwijken ontstaan doordat de lokale bevolking uit hun huizen werd gedeporteerd. In de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw was de stad onder invloed van het drugskartel van Pablo Escobar. In deze bloedige periode vielen er jaarlijks ruim 4.000 doden door (drugs)criminaliteit. De burgeroorlog tussen de linkse guerrilla’s FARC en ELN, de rechtse paramilitairen en de Colombiaanse overheid leek oneindig door te gaan.

Na de dood van Pablo Escobar in 1993 ontstond er tussen de drugskartels een machtsvacuüm. De rivaliserende kartels wilden maar al te graag dit gat opvullen en het geweld in Medellín nam verder toe.

De strijd om comuna 13

In de periode van 1997 tot en met 2002 woedde er een heftige strijd in Comuna 13. Comuna 13 ligt aan de westkant van de stad en is door zijn gunstige ligging tot op de dag van vandaag een zeer gewilde wijk voor de kartels. Wie deze wijk in zijn bezit heeft, beschikt over directe toegang tot de voornaamste transportwegen richting de westkust (de San Juan snelweg) en zo tot de buitenlandse drugsexport. In deze wijk was het bekende Medellín-kartel gevestigd die destijds in strijd was met andere lokale drugskartels om de handel in drugs en wapens veilig te stellen. In de wijk werden onzichtbare grenzen en een avondklok gehanteerd. Wanneer je de onzichtbare grenzen en de avondklok niet respecteerde, liep je een groot risico vermoord te worden.

In een poging om definitief een einde te maken aan de op straat uitgevoerde karteloorlogen besloot de regering na de millennium wisseling fel in te grijpen. Operatie ‘Orion’ is de bekendste aanval van de Colombiaanse regering in Medellín. Bij deze operatie in 2002 besloot de overheid samen met de paramilitairen Comuna 13 onder vuur te nemen om op deze manier de guerrilla’s en kartels te verdrijven. Zo verkreeg Don Berna, hoofdman van de paramilitairen, macht over Comuna 13. Na de uitlevering van Don Berna in 2008 ontstond er opnieuw een machtsvacuüm waardoor het aantal moorden flink omhoog schoot en bijna wederom verdubbelde. 

De transformatie naar het huidige Medellín

Pas na de wapenstilstand, gesloten tussen de drugskartels en de regering van Colombia in 2013, lijkt de rust te zijn wedergekeerd in zowel Comuna 13 als de andere communas in Medellín. Tevens heeft de lokale overheid het afgelopen decennium flink ingezet op het moderniseren van Medellín. De aanleg van gemotoriseerde kabelbanen tussen hogergelegen wijken, twee moderne metrolijnen en een serie aaneengeschakelde roltrappen in Comuna 13 hebben er onder andere toe bijgedragen dat Medellín in 2013 werd uitgeroepen tot ‘s werelds meest innovatieve stad. 

Met het sluiten van een nieuw vredesakkoord in 2016 tussen de regering en de drugskartels is Medellín nu eindelijk een stad waarin je als burger veilig je leven kunt leiden en je als toerist een geweldige tijd kunt beleven.

Wat te doen in Medellín?

Wij zijn in totaal 6 dagen in Medellín geweest waarvan we 5 volle dagen gespendeerd hebben in deze geweldige stad. Deze kleine week bood ons ruim de tijd om te leren over de geschiedenis, een unieke ervaring op te doen vanuit de lucht en te dansen tussen de locals. Je hebt zeker drie dagen nodig om te de stad en de sfeer te kunnen ervaren. In dit blog geef ik je tips over wat je kan doen in Medellín.

Free Walking Tour

Tijdens de free walking tour van Real City Tours hebben wij op een leuke en informatieve manier het centrum van Medellín verkend. Onze gids, een vrouwelijke local, vertelde over haar jeugd in een omgeving waar geweld eerder regel dan uitzondering was. 

De Colombiaanse bevolking is positief en toekomstgericht ingesteld. Dit is dan ook de reden dat er liever niet over het verleden wordt gepraat, maar men vooral een blik op de toekomst heeft. Het uitspreken van de naam Pablo Escobar ligt gevoelig en wordt niet altijd gewaardeerd. Het haalt nare ervaringen naar boven terwijl de Colombianen trots zijn op wat ze inmiddels bereikt hebben. Dit willen ze dan ook dolgraag met jou delen. Daar waar onze gids opgroeide met elke dag rellen, schietpartijen en moorden, leeft ze nu in een stad waar potentie is om jezelf te ontwikkelen. Bijzonder goed om te zien hoe de regering negatieve plekken in de stad heeft weten te hervormen naar positieve plekken. Zo loop je tijdens de tour langs gebouwen waar voorheen de drugskartels de dienst uitmaakten, maar die nu zijn omgevormd tot publieke gebouwen zoals een bibliotheek. 

Houd er wel rekening mee dat de tours snel zijn volgeboekt, dus tijdig reserveren is geen overbodige luxe! 

Medellin free walking tour
realcitytour medellin

Guatapé

Zo’n twee uur rijden vanuit Medellín vind je het kleurrijke dorpje Guatapé. Om hier te komen pak je vanaf het busstation ‘North Bus Terminal’ een lokale bus naar Guatapé. Een ticket voor de bus koop je bij één van de balies op de begane grond voor 15.000 COP. Achter de balie staat op een groot bord Guatapé, dit kan niet missen. 

De bus rijdt via de rots El Peñol naar Guatapé. Bij de rots kun je uitstappen, maar wij besloten om na een busreis van twee uur eerst naar Guatapé te gaan om te lunchen. Na deze lekkere lunch op het centrale plein zijn wij gaan rondslenteren door de vrolijk gekleurde straten van Guatapé. Dit dorpje is onwijs gezellig en sfeervol. Je kunt hier gemakkleijk een uur of twee doorbrengen voor het verkennen van het dorp en het maken van foto’s. Het leukste plekje in Guatapé is het kleurrijke pleintje Plazoleta. Mocht je het leuk vinden dan kan je vanuit Guatapé ook een boottocht maken over het merengebied. Een privé boottocht met een speedboot kost 120.000 COP en je vaart in ongeveer in één uur langs vakantieoptrekjes van bekende Colombianen als Pablo Escobar, James Rodrigues en David Ospina.

Piedra el Peñol

Onder de rots El Peñol vind je de entree voor het beklimmen van de 649 traptreden naar boven. Een ticket kost 18.000 COP. Eenmaal boven aangekomen heb je een adembenemend uitzicht. Een leuk weetje over de Piedra del Peñol: volgens archeologen is de rots zo’n 65 miljoen jaar oud. De meest logische verklaring voor deze bijzonder rotspartij is een enorme botsing tussen twee tektonische platen waardoor meerdere rotsen ontstonden. Piedra del Peñol is hiervan de bekendste.

Als vervoer tussen Guatapé en El Peñol pak je een tuktuk voor ongeveer 10.000 COP, een ritje wat zo’n 10 minuten duurt. Het is aan te raden om bij aankomst in Guatapé of bij El Peñol direct een ticket terug te kopen omdat de bussen naar Medellín snel vol zitten. 

Een dagtrip naar Guatapé en El Peñol is goed te doen. Wil je rustig aan doen en volop genieten van de sfeer in dit bergdorpje dan kan je er natuurlijk ook nachtje verblijven. Bekijk via deze link een overzicht van de accommodaties in Guatapé.

Guatape medellin
reisroute Colombia
penol medellin

een ritje met de kabelbaan

De sloppenwijken die gevormd zijn op de randen van de vallei in Medellín waren een aantal jaren geleden nog in handen van de lokale drugskartels of lokale gangs. De bewoners werden door de kartels geregeld gedwongen geld te betalen om de wijk te mogen verlaten. Sinds de regering meerdere kabelbanen heeft laten plaatsen boven de sloppenwijken is het voor de lokale bevolking mogelijk om op een veilige en makkelijke manier naar het stadscentrum te reizen.

De populairste route met de kabelbaan is de rit van Acevedo naar Santo Domingo. Vanaf Santo Domingo kan je de kabelbaan verder pakken met lijn L naar Parque Arvi. Dit is alleen aan te raden wanneer je wil hiken in het nationale park omdat dit retourtje een goed half uur vergt. Wanneer je met de metro reist naar Acevedo kun je gratis overstappen op de kabelbaan. Let er wel op dat wanneer je de stations verlaat je een nieuw kaartje moet kopen. 

Geniet tijdens de rit naar boven van het prachtige uitzicht over de stad en het lokale leven dat zich onder jou afspeelt. Het contrast tussen rijk en arm vond ik goed zichtbaar, maar het was fijn de positiviteit te ervaren die de locals uitstraalden bij het uitstappen bij station Santo Domingo. Het is aan te raden om rondom het station van Santo Domingo te blijven en niet verder de straten in te dwalen. 

teleferico medellin
teleferico medellin

Comuna 13

Eén van de meest interessante wijken om te bezoeken in Medellín is Comuna 13. Zoals aan het begin van deze blog beschreven vond hier vanaf 1997 tot en met 2002 een heftige strijd plaats. Gezien de ligging van Comuna 13 aan de snelweg, richting de westkust, streden zowel de drugskartels als de lokale gangs hier om macht. Sinds de regering van Medellín een overeenkomst heeft met de drugskartels is het leven voor de locals een stuk aangenamer geworden. 

Hieraan heeft het plaatsen van de bekende roltrappen in Comuna 13 bijgedragen om het voor de locals makkelijker te maken zich te plaatsen van en naar het centrum. Daarnaast is Comuna 13 de afgelopen jaren erg opgefleurd door de vele kleurrijke graffiti-kunsten en streetart. Om meer te weten te komen achter deze kunstwerken is het interessant om de graffity tour te boeken. Wij hebben de free walking tour door Comuna 13 gedaan waarbij we veel inzichten kregen over de ontwikkeling van de wijk door de jaren heen. Ook hier is het bijzonder om te zien hoe positief de locals zijn na zo’n heftige periode te hebben meegemaakt. Comuna 13 was voor ons het hoogtepuntje van Medellín. 

comuna 13 medellin
comuna 13

Paragliden boven medellín

Wil je Medellín vanuit een bijzonder perspectief ervaren? Dan is paragliden een absolute must-do. Vanuit de lucht kan je de bijzondere ligging van Medellín goed in je opnemen. De stad is gelegen in een vallei omringd met bergen wat zorgt voor een prachtig vergezicht. Voor 140.000 COP kan je zo’n 15 minuten vliegen boven de stad en deze tocht vastleggen met een GoPro. 
Ik vond het paragliden erg spannend maar ben wel heel blij dat we dit hebben gedaan. Na het vastbinden van de uitrusting rondom je schouders en heupen ga je samen met jouw begeleider rennend de heuvel af. Eenmaal met de voetjes in de lucht zweef je als een vogel boven de stad. Op de thermiek kunnen de paragliders op een hoogte vliegen van zo’n 3.000 meter vliegen. 
Er zijn meerdere maatschappijen die het paragliden aanbieden. Wij boekten online bij Zona de Vuelo een combinatiepakket inclusief transfer van en naar ons hotel. Zona de Vuelo is een goede organisatie die ook door de Lonely Planet en TripAdvisor goed stond aangeschreven. 
paragliden Medellin

Ontdek het nachtleven in Medellín

Het bruisendste nachtleven van Colombia, die vind je in de op één na grootste stad van Colombia. Dus een avondje op stap is zeker wat je moet doen in Medellín. De wijk waar de meeste reizigers verblijven is El Poblado.  Hier vind je dan ook veel leuke bars, restaurants en cafés. Rondom Parque Lleras bruist het van de gezelligheid. Veel locals chillen in het park en in veel restaurants wordt live muziek gespeeld.
Als je op zoekt bent naar een gezellige bar waar je lekkere cocktails kunt drinken dan is El Social een goede tip. Je kunt buiten of op één van de drie verdiepingen een tafeltje zoeken. Vanaf de rooftop heb je een mooi uitzicht over Medellín en het bruisende nachtleven op straat. Een leuke plek om met je voeten van de vloer te kunnen gaan is bij Vintrash. Deze toffe club bestaat uit drie verdiepingen waar op elke verdieping een andere muziekstijl wordt gedraaid. De inrichting is op elke verdieping anders wat het leuk maakt om overal een kijkje te nemen en op te gaan in de danssferen.
uitgaan medellin

Lekkere hotspot in Medellín

Er zijn tal van leuke restaurants te vinden in Medellín maar één stak er met kop en schouders bovenuit voor ons. Om de hoek van ons hotel in El Poblado vind je restaurant Alambique. Via een smalle trap naar boven kom je dit sfeervolle restaurant binnen. Het restaurant is knus ingericht met hier en daar planten die het mooi aankleden. Als je hier wil eten is het zeker aan te raden om te reserveren, het restaurant is namelijk snel volgeboekt!

hotspot medellin
alambique medellin

Waar te verblijven in Medellín?

Net zoals dat El Poblado de gezelligste wijk is voor een avondje uit is het ook de beste wijk om te verblijven. Een heel fijn verblijf is Hotel The Somos. Het hotel is centraal gelegen achter Parque Lleras en heeft bijzonder ruime en moderne kamers. Wanneer je alleen reist is het gezellige hostel Los Patios een goede tip!

waar te verblijven in Medellín?

The Somos

El Poblado
  •  
top hotel

Los Patios

El Poblado
  •  
gezellig hostel

Reisroute Colombia

Wanneer jij gaat rondreizen door Colombia ga je absoluut een heel fijne tijd tegemoet. Colombia is een zeer interessante bestemming om te ontdekken. In drie weken tijd kan je een zeer afwisselende route afleggen. In mijn blog over de ideale reisroute voor Colombia neem ik je mee in de route die wij hebben afgelegd.

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts

Uitjes Nederland | 15 leuke uitstap...
Uitjes Nederland | 15 leuke uitstapjes en dagjes weg | Reisblog Travander