De vierdaagse hike naar Ciudad Perdida

Hiken naar de verloren stad, Ciudad Perdida, is zonder twijfel de mooiste meerdaagse tocht die je kan maken in Colombia. In vier dagen tijd wandel je zo’n 60 kilometer door de bergen van de Sierra Nevada. Het is een waanzinnig avontuur waarbij je overnacht in de buitenlucht, modderpaden moet overwinnen, rotsen beklimt, rivieren oversteekt én ongelofelijk veel herinneringen maakt.

Let op: in september is het niet mogelijk om de hike naar Ciudad Perdida te maken omdat ze tijdens deze periode de natuur laten herstellen.

hike naar ciudad perdida Colombia

Ciudad Perdida

Ciudad Perdida, ook wel de verloren stad van Colombia, is gelegen op een hoogte van 1.200 meter. De overgebleven ruïne was voorheen een stad die rond 650 na Christus is gesticht door de Tayrona indianen. Ciudad Perdida is de bekendste en belangrijkste stad voor de inheemse bevolking. Het is voor toeristen en Colombianen zelf niet mogelijk de andere ruïnes te bezoeken in deze regio. Deze archeologische plekken zijn alleen bestemd voor de Tayrona indianen.

De herontdekking van de verloren stad

Er is helaas nog weinig bekend over de geschiedenis van de verloren stad. Sinds de officiële heropening in 1976 zijn er verschillende archeologische onderzoeken geweest wat het volgende aan informatie heeft opgeleverd. 

Tussen de jaren 1580 en 1650 na Christus hebben de Tayrona indianen de verloren stad verlaten. Doordat het leven rondom de archeologische plek verdween, kreeg de jungle vrij spel. Zo zijn er nog steeds plekken die verborgen liggen onder de jungle. Waar je nu veel palmbomen en andere grote bomen ziet, oftewel de jungle, waren hier voorheen uitgestrekte landschappen waar de inheemse bevolking hun voedsel op verbouwden.

Nadat de stad was verlaten, is het in vergetelheid geraakt totdat in 1972 twee schatzoekers de stad herontdekten. Vader en zoon troffen 150 ruïnes aan waar voorheen huizen stonden. Ze plunderden de graven en namen de waardevolle vondsten mee terug. Urnen en gouden beelden werden verkocht op de zwarte markt. Deze waardevolle vondsten verschenen steeds meer op de zwarte markt waarna het snel uitkwam dat de verloren stad herontdekt was. Er woekerde een burgeroorlog tussen de schatzoekers op de ruïnes. Toen uiteindelijk het leger ingreep, werd Ciudad Perdida beschermd tegen verdere plunderingen.

Een bezoek aan Ciudad Perdida 

Sinds 1976 is het mogelijk om onder begeleiding de verloren stad te bezoeken. De enige manier om de stad te bereiken, en daarom des te leuker om deze hike te doen, is per voet. De hike naar Ciudad Perdida kan in drie dagen, maar ik raad je aan om de vierdaagse trekking te doen. 

Om het punt van de bovenstaande foto te bereiken moet je minimaal 1.200 traptreden beklimmen die door de dichtbegroeide jungle van de Sierre Nevada lopen. Bij de entree krijg je een paspoort van het nationale park waarmee je Ciudad Perdida mag bezoeken. Het is ook mogelijk om hier een stempel van de verloren stad in je eigen paspoort te laten zetten. 

De regering is in discussie met de Tayrona indianen om de originele route vanaf Ciudad Perdida naar Minca beschikbaar te stellen voor hikes naar de stad. Tot op dit moment wordt deze alleen gebruikt door de inheemse bevolking die wonen en leven in de bergen van de Sierra Nevada. Voorlopig wordt de hike georganiseerd vanuit Santa Marta vanwaar je per jeep naar het beginpunt gaat. 

hike verloren stad colombia
hike ciudad perdida

Het vierdaagse dagprogramma

De hike naar Ciudad Perdida begint voor alle reisorganisaties vanuit Santa Marta. Mocht je vanuit Minca of Tayrona komen dan is het ook mogelijk om een ander ophaaladres af te spreken met de reisorganisatie. Je zal jouw groep dan ontmoeten bij de ingang van het nationale park.

route hike ciudad perdida
eten ciudad perdida

Dag 1 – hiken van Mamey tot basecamp 1

Op dag 1 van de hike naar Ciudad Perdida word je rond 08:00 uur per jeep opgehaald. Wij werden bij ons hotel in Santa Marta opgepikt. Vanaf hier reden wij door naar het kantoor in het centrum van Santa Marta. Hier verzamelden we met onze groep, werden de laatste paspoorten geregistreerd, de bagage opgeslagen en maakten we kennis met onze gids en Engelse vertaler.

Per jeep rijd je in een uur naar de ingang van het Teyuna Nationaal Park. Hier is een korte wc-stop en krijg je een polsbandje als entreebewijs voor het betreden van het nationale park. Na een route van 40 minuten over een hobbelige zandweg arriveer je bij de lunchlocatie in het bergdorpje Mamey. Na de lunch start je met het eerste gedeelte van de hike. Een route die eerst bergopwaarts gaat naar een hoogte van 620 meter en vervolgens bergafwaarts naar het eerste basecamp. 

Na een hike van ongeveer 4 uur kom je aan bij het basecamp, waar ook de mogelijkheid is om te zwemmen. Tijdens onze hike waren er meerdere mogelijkheden om water te kopen en halverwege de hike kregen we watermeloen als fruitsnack.

hike dag 1 ciudad perdida
slaapplek hike ciudad perdida colombia
hike ciudad perdida colombia

Dag 2 – hiken van basecamp 1 naar basecamp 3

Op dag 2 word je ‘s ochtends rond 05:00 uur gewekt door de gids om gezamenlijk te ontbijten met jouw groep. Er wordt elke ochtend gestreefd naar een vertrektijd van 06:00 uur zodat je tegen het eind van de middag aankomt op de plaats van de overnachting. Naar mijn mening is dag twee het intensiefst.

Na het ontbijt start je aan het eerste gedeelte hiken van de dag. In zo’n 1,5 tot 2 uur hike je naar de eerste stop waar de gids een watermeloen zal aansnijden. Hier rust je even uit voordat je verder gaat met de hike naar basecamp 2. Dit is de plek waar je vandaag zal lunchen. Bij basecamp twee wordt er zo’n twee uur gepauzeerd zodat je in de rivier kan zwemmen. 

Na de lunch begint het zwaarste gedeelte van de hike. Vanaf het moment dat je de brug over de rivier hebt overgestoken, begint het continu bergopwaarts klimmen. Het omhoog klimmen duurt ca. 1 uur. Eenmaal de top van de berg bereikt, ben je op een hoogte van 660 meter. Hier is een break waar je kunt bijkomen met vers gesneden stukken ananas en sinaasappels.

Tot je basecamp 3 bereikt zal je nog zo’n twee uur moeten hiken. Dit is een route waarbij je zowel bergopwaarts als neerwaarts loopt. Voor het einde van de middag bereik je het basecamp waar je wederom kunt zwemmen in de rivier. Deze avond werden wij voorzien van heerlijke warme chocolademelk en twee grote bakken vol popcorn. Dit was absoluut genieten!

zwemmen hike ciudad perdida

Dag 3 – Ciudad Perdida en terug hiken naar basecamp 2

Na ook deze ochtend vroeg te zijn gewekt, loop je al snel naar het startpunt van de 1.200 traptreden die leiden tot Ciudad Perdida. De treden naar boven zijn gemaakt van stenen en zijn bijzonder smal. De klim naar boven is best stijl. Door de kleine stenen is het dan ook belangrijk goed op te letten waar je staat. Eenmaal boven ontvang je jouw paspoort als entreebewijs voor het bezoeken van de verloren stad.

Samen met de gids loop je via de verschillende terrasniveau’s naar de bekende spot van Ciudad Perdida. Afhankelijk van de snelheid van jouw groep heb je zo’n twee tot drie uur de tijd om de verloren stad te ontdekken. 

Bij terugkomst in basecamp 3 staat de lunch al klaar waarna je met al je spullen begint aan de terugweg. Je overnacht in basecamp 2 waar je de vorige dag lunch hebt gehad. Ook hier werden we ‘s avonds getrakteerd op een grote bak vol popcorn. 

Tip: vanaf de eerste verdieping van het slaapcomplex konden wij vuurvliegjes zien! 

lois ciudad perdida

Dag 4 – van basecamp 2 terug naar mamey

De laatste dag van de hike is behoorlijk pittig. Dit komt naar mijn mening vooral door de afstand die je deze dag moet afleggen. De laatste dag bedraagt het aantal kilometers rond de 20, wat het meeste aantal kilometers is van alle dagen hiken. En dat terwijl je al behoorlijk wat kilometers in je benen hebt zitten. Bij aankomst in het bergdorpje Mamey kan je dan ook eindelijk weer je slippers aantrekken. Je kan hier ook douchen, wat zeker geen overbodige luxe is.

Na de lunch vertrek je weer per jeep terug naar Santa Marta. Wij stapten uit bij de ingang van het Teyuna Nationale Park. Vanaf hier regelden wij eigen vervoer naar Palomino. Hier verbleven we de vier volgende dagen. Hier hebben we dan ook niets meer gedaan dan heerlijk relaxen. De hike naar Ciudad Perdida was werkelijk een geweldige ervaring én absoluut ons hoogtepunt van onze reis door Colombia!

uitzicht ciudad perdida

De beste voorbereiding voor het hiken naar Ciudad Perdida

Voordat wij begonnen aan de hike naar Ciudad Perdida hebben we op verschillende blogs gelezen over de ervaringen van deze hike. Op veel websites werd geschreven dat de hike qua conditie en intensiteit goed te doen is. Persoonlijk vind ik dat een goede conditie en uithoudingsvermogen van belang is. Tijdens deze vierdaagse hike loop je door de jungle van de Sierra Nevada waar de lucht enorm vochtig is, de temperaturen hoog zijn en waar zo nu en dan een stevige regenbui normaal is. Je hebt te maken met wisselvallige weersomstandigheden wat de hike best zwaar maakt. Kortom, ik raad zeker aan deze hike te doen wanneer je in Colombia bent, maar zorg er wel voor dat je weet wat je te wachten staat!

De paklijst

Het inpakken voor een hike is altijd lastig, zeker wanneer het gaat om het pakken van alleen een day-pack. Voor de vierdaagse hike naar Ciudad Perdida raad ik je aan het volgende mee te nemen:
ciudad perdida paklijst

Welke reisorganisatie moet ik kiezen?

Het is alleen mogelijk de hike naar Ciudad Perdida af te leggen wanneer je deze boekt bij een geregistreerde reisorganisatie. Deze reisorganisaties zijn door de regering erkend en de kosten van de tour zijn vastgesteld op 1.100.000 COP per persoon (2019). Vanuit nieuwe bronnen hebben we vernomen dat de prijs is verhoogd naar 1.400.000 COP in 2022.

Wij boekten onze tour bij Magic Tour Colombia, een fijne organisatie met zeer ervaren gidsen. Via de online chat reserveerden wij onze tour om zeker te zijn van een plek. Het kantoor van Magic Tour Colombia zit in Santa Marta waar je ook de tour kan boeken en tevens kan betalen met je creditcard. 

Een ander goed aangeschreven reisorganisatie is Expotur

groep hike ciudad perdida

Reisroute Colombia

De hike naar Ciudad Perdida is mijn hoogtepunt van onze reis door Colombia geweest. Ik ben benieuwd wat jouw hoogtepunt zal zijn na het reizen door Colombia!

Doordat Colombia zo’n onwijs variërende bestemming is, ben ik ervan overtuigd dat jij aan de hand van mijn tips een geweldige tijd tegemoet gaat. In drie weken tijd hebben wij veel van het land kunnen ontdekken en hopelijk kan ik jou inspireren met deze toffe reisroute door Colombia.

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts

Seven Hanging Valleys Trail: de moo...
Seven Hanging Valleys Trail: de mooiste wandeling in de Algarve