Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Handige tips voor de hike naar Ciudad Perdida in Colombia

Hiken naar Ciudad Perdida, de verloren stad, is zonder twijfel de mooiste meerdaagse wandeltocht die je kunt maken in Colombia. Ciudad Perdida is een archeologische plek en eeuwenoude nederzetting midden in de jungle en bergen van de Sierra Nevada. Tijdens deze meerdaagse trekking wandel je in 4 dagen zo’n 60 kilometer. Het is een waanzinnig avontuur waarbij je overnacht in de buitenlucht, stromende rivieren moet trotseren en inheemse stammen ontmoet. Is de hike naar Ciudad Perdida in Colombia iets voor jou? Met deze handige tips ga je goed voorbereid het avontuur aan!

Let op: er zijn een aantal weken in de maand september dat de hike niet wordt georganiseerd vanwege het laten herstellen van de natuur. 

hike naar ciudad perdida Colombia

Ciudad Perdida in Colombia

Ciudad Perdida, de Nederlandse vertaling voor ‘de verloren stad’, is zoals we in de intro van dit artikel al deelden een archeologische site in Colombia. Midden in de bergachtige jungle van de Sierra Nevada ligt deze oude bergstad die 650 jaar na Christus is gesticht. Misschien dat deze plek je doet denken Machu Picchu in Peru, maar wist je al dat Ciudad Perdida 650 jaar ouder is dan dit wereldwonder?

De oorspronkelijke naam van de bergstad is Teyuna en naar schatting woonden er tussen de 2.000 tot 8.000 inwoners. Toen de Spanjaarden het land veroverden is Teyuna verlaten.

De herontdekking van de verloren stad

Pas in 1972 werd de stad Teyuna herondekt. Na jaren van vergetelheid waren een lokale vader en zoon op het spoor geraakt van oude traptreden die leiden tot de stad. Ze troffen 150 ruïnes aan waar voorheen huizen stonden. Ze plunderden de graven en namen alle waardevolle spullen mee terug. Urnen en gouden beelden werden verkocht op de zwarte markt. Uiteraard trok dit de aandacht en zo kwam de herontdekking van Teyuna onder de aandacht van de autoriteiten. In 1975 kreeg Teyuna dan ook de officiële naam Ciudad Perdida. 

Lokale stammen, die in de bergen van de Sierra Nevada wonen, zeggen overigens dat Ciudad Perdida altijd bij hun bekend is geweest en dus nooit vergeten was. In de jaren voordat de Spanjaarden het land veroverden was Ciudad Perdida het centrale punt waar verschillende dorpen bijeenkwamen. Deze bijzondere plek wordt dan ook omschreven als een historisch politiek en economisch centrum. Tot op de dag van vandaag zijn nog niet alle delen van Ciudad Perdida herontdekt. Er wordt dan ook gezegd dat de verloren stad ooit 3 keer zo groot was als Machu Picchu in Peru. 

Een bezoek aan Ciudad Perdida 

Je kunt je vast voorstellen dat de interesse in Ciudad Perdida na de herontdekking enorm groeide. Niet alleen onder locals, maar ook onder toeristen. Destijds was het niet veilig om af te reizen naar deze regio vanwege de burgeroorlog die zich ook in de Sierra Nevada afspeelde. Sinds 1976 is het toegestaan om onder begeleiding deze archeologische site te bezoeken, maar eigenlijk is het pas sinds 2005 veilig voor toeristen. Wij bezochten Ciudad Perdida in 2019 en dit was zonder twijfel het hoogtepunt van onze rondreis door Colombia.

hike verloren stad colombia
hike ciudad perdida

4-daagse hike naar Ciudad Perdida: dag-tot-dag programma

De meeste reisorganisaties die de meerdaagse hike naar Ciudad Perdida aanbieden zijn gevestigd in Santa Marta. Dit is dan ook de plek vanwaar je avontuur door de bergen van de Sierra Nevada gaat beginnen. Het is ook mogelijk om deel te nemen aan de hike vanuit Minca of Tayrona. In dit geval word je op een andere locatie opgehaald of je spreekt af bij de ingang van Teyuna National Park.

route hike ciudad perdida
eten ciudad perdida

Dag 1 – hiken van Mamey tot basecamp 1

Op de eerste dag word je vroeg bij je accommodatie, mits gelegen in Santa Marta, opgehaald. Maar nog voordat je vertrekt richting de Sierra Nevada verzamel je op het kantoor van de reisorganisatie om de laatste papieren te regelen en eventueel ruimbagage op te slaan. Hier ontmoet je ook jouw gidsen (lokale inheemse en lokale Engelssprekende gids). Het is ongeveer nog 1 uur rijden naar de ingang van het nationale park en vervolgens nog eens 40 minuten hobbelend over zanderige wegen totdat je aankomt in het bergdorpje Mamey. Hier lunch je samen met de groep voordat je aan de hike naar het eerste basecamp begint. De route loopt eerst bergopwaarts tot een hoogte van 620 meter waarna je afdaalt naar het basecamp. Hierover doe je ongeveer zo’n 4 uur.

hike dag 1 ciudad perdida
slaapplek hike ciudad perdida colombia
hike ciudad perdida colombia

Dag 2 – hiken van basecamp 1 naar basecamp 3

Rise and shine! Om 05:00 uur ‘s ochtends gaat de wekker en om 06:00 uur wordt er van je verwacht klaar te staan. Door vroeg te starten kom je in de namiddag aan in het volgende basecamp. Dit hebben wij ervaren als heel fijn omdat je dan nog de tijd hebt om bij te komen, gezellig te kletsen met de groep en vervolgens weer op tijd in bed te liggen. 

De hike op dag 2 wordt opgedeeld in vieren door twee korte pauzes met een lekkere fruit snack en een langere pauze voor de lunch. Zit het weer en het tempo van wandelen mee dan is er tijdens de lunch de mogelijkheid om te zwemmen in de rivier. Naar onze mening is dit dan ook de meest intensieve dag waarin flink wordt geklommen en geklauterd.

zwemmen hike ciudad perdida

Dag 3 – Ciudad Perdida en terug hiken naar basecamp 2

Op dag 3 bereik je dan eindelijk de verloren stad. Maar om daar te komen moet je toch eerst 1.200 traptreden trotseren. De klim naar boven is best stijl en ongelijk wat op zich niet zo gek is omdat deze route al honderden jaren oud is. Bij de entree van Ciudad Perdida kun je in je paspoort een print laten zetten als bewijs dat je hier bent geweest. 

Toen wij in 2019 Ciudad Perdida bezochten ging de archeologische plek om 12:00 uur ‘s middags dicht. Hoe eerder we in de ochtend aankwamen, hoe langer we de tijd hadden om hier rond te kijken. Blijf vooral bij je gids als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Ciudad Perdida, maar ook zeker als je meer te weten wilt komen over de lokale cultuur van de inheemse stammen die hier nog wonen.

Na het bezoek aan Ciudad Perdida is het tijd om terug te keren naar het startpunt van de trekking. Uiteraard doe je dit niet in één middag, dus overnacht je nog halverwege de route.

lois ciudad perdida

Dag 4 – van basecamp 2 terug naar mamey

De laatste dag van de hike vonden wij pittig. Niet omdat de route nou zo uitdagend was, maar vooral omdat je het hoogtepunt hebt gehad en je er naar uitkijkt om terug te zijn. Dit maakt het een behoorlijke uitdaging. Desalniettemin is de vreugde bij terugkomst enorm en heb je toch maar mooi één van de meest bijzondere locaties in Colombia bezocht. In totaal was de hike naar Ciudiad Perdida 44 kilometer!

Terug in Mamey is er een lekkere lunch verzorgd waarna je weer in de jeep stapt richting Santa Marta. Je kunt er ook voor kiezen om bij de uitgang van het Teyuna National Park uit te stappen en vanaf hier door te reizen naar Palomino of Tayrona National Park.

uitzicht ciudad perdida

Welke reisorganisatie moet ik kiezen?

Zoals we al eerder hebben vermeld in dit artikel is het niet mogelijk om de hike naar Ciudad Perdida zelfstandig te doen. Je bent dus verplicht een tour te boeken wanneer je hierheen wilt. Wij hebben gekozen voor de 4-daagse hike van Magic Tour Colombia. Een fijne organisatie met zeer ervaren gidsen. Eén van de redenen dat wij kozen voor Magic Tour is dat de groepen hier klein zijn. Onze groep bestond uit 10 personen, dit is veel relaxter wandelen dan wanneer je groep uit 20 man bestaat. 

Een andere reden om je te overtuigen om voor Magic Tour te kiezen is dat de reisorganisatie onderdeel is van Corpoteyuna. Een organisatie die zich ontfermt over het welzijn van de inheemse stammen in de Sierra Nevada. De huidige prijs voor de 4-daagse trekking met Magic Tour Colombia is 1.750.000 COP per persoon, dit is zo’n €350,- (in 2023).

Kies je de 3-, 4-, of 5-daagse hike naar Ciudad Perdida?

Vrijwel iedereen boekt de 4-daagse hike naar Ciudad Perdida omdat dit goed te doen is. Boek je de 3- of 5-daagse tour dan wandel je precies dezelfde route maar in een sneller of langzamer tempo. Heb je een erg slechte conditie of dan is de 5-daagse tour zeker het overwegen waard. Met een gemiddelde conditie kun je prima de 4-daagse tour doen!

Het comfort tijdens de hike

Wanneer je deze tour boekt via Magic Tour Colombia dan kunnen wij niet anders zeggen dan de slaapplekken en de voorzieningen qua eten en drinken goed geregeld zijn. De kampen zijn prima, uiteraard basic, maar de bedden slapen lekker. Alle bedden in de kampen zijn voorzien van een muggennet. Maaltijden worden elke dag vers bereid en variëren per dag. En zoals we al eerder deelden zijn er meerdere pauzes onderweg waarin fruit snacks voor je klaarstaan.

groep hike ciudad perdida

Ga goed voorbereid op pad met deze tips

De belangrijkste les die wij hebben geleerd tijdens de trekking naar Ciudad Perdida is dat je niet te veel bij je moet dragen. Je loopt namelijk 4 dagen met een rugzak op en wanneer deze te zwaar is dan kan dit je zeker opbreken. En gedurende deze hike heb je echt niet zoveel nodig, dus zorg ervoor dat je alleen de spullen bij je draagt die je wél nodig hebt.

Een handige paklijst

Wij raden je aan het volgende bij je te hebben:

 • Een rugzak (30L is meer dan voldoende)
 • Bergschoenen of wandelschoenen met een goed profiel
 • Slippers
 • Ondergoed
 • Pyjama (luchtig)
 • 2 x korte sportbroeken
 • 1 x lange broek
 • 4 x t-shirts
 • 1 x zwemkleding
 • 1 x vest/ trui
 • 1 x reishanddoek (bijvoorbeeld deze van TRVLMORE)
 • Toiletspullen (inclusief paracetamol, blaren pleisters en ORS)
 • Zonnebrand
 • Anti-muggenspray
 • Plastic tas voor natte en vieze kleding
 • Regenjas of poncho
 • Zaklamp
 • GoPro/ Camera
 • Powerbank
 • Zonnebril
 • Contant geld
 • Paspoort
ciudad perdida paklijst

De beste reistijd voor de hike naar Ciudad Perdida

Houd er rekening mee dat je gedurende de maanden mei tot en met november kans hebt op regenbuien tijdens de hike. Je wandelt dan ook door de jungle waar het weer binnen no-time kan omslaan. Zo deden wij de hike in de maand oktober, wat tevens ook het regenseizoen is, en hebben elke dag een aardige plensbui gehad. Overigens vonden wij dit niet heel erg omdat hier erg warm is en de regenbuien zorgen dan voor lekkere verkoeling. 

De kans op deze dagelijkse regenbuien is wel de reden dat we je aanraden om goede bergschoenen of schoenen met goed profiel te dragen. Door de regen worden de paden modderig en kun je dus sneller wegglijden. Wil je de hike doen in een periode met zo min mogelijk neerslag? Dan kun je het beste van december tot en met april gaan.

Meer Colombia? Laat je inspireren!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.