Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Machu Picchu, Peru: met deze tips haal je alles uit je bezoek

Wij hebben het geluk dat we al veel van de wereld hebben mogen zien, maar er zijn maar een handjevol plekken die zo bijzonder zijn als het wereldwonder Machu Picchu in Peru. Want wanneer je eenmaal boven bent en het typische plaatje van Machu Picchu ziet zoals je deze van ansichtkaarten kent, dan sta je letterlijk even stil en vol verbazing om je heen te kijken. Deze mysterieuze plek roept vandaag de dag nog veel vragen op en juist dat maakt Machu Picchu zo bijzonder. Het is dan ook niet voor niks het hoogtepunt van een rondreis door Peru. Tips voor de beste periode om Machu Picchu te bezoeken en hoe je het meest uit je bezoekt kunt halen lees je allemaal in dit artikel. 

Reistips Peru
Machu Picchu Aguas Calientes

Wat is Machu Picchu?

Machu Picchu is de bekendste oude stad van het voormalige Inca-rijk. Letterlijk vertaalt uit de lokale taal Quechua betekent Machu Picchu ‘oude berg’. Tijdens de Spaanse verovering zijn de meeste Inca-beschavingen in tegenstelling tot Machu Picchu verwoest. Er wordt dan ook vanuit gegaan dat Machu Picchu nooit door de Spanjaarden is gevonden, dit is dan ook de reden dat deze oude Inca-stad ook wel ‘The Lost City of the Inca’s’ wordt genoemd. Machu Picchu is dus één van de best bewaarde Inca-steden en een wonder om te bezoeken. 

Machu Picchu is gebouwd in de 15e eeuw en bleef een verborgen parel voor de hele wereld tot 1911. Pas toen werd Machu Picchu herontdekt. Vanwege de unieke en hoge ligging op 2.430 meter hoogte in het Andes-gebergte van Peru denken archeologen dat Machu Picchu ooit een koninklijk landgoed was, maar er zijn ook beweringen dat het een heilige en religieuze bestemming was. Na een periode van 30 jaar bewoning in Machu Picchu is de oude Inca-stad door nog steeds onbekende redenen compleet verlaten. 

Vandaag de dag is Machu Picchu de meest bezochte toeristische bestemming in Peru. Het is dan ook niet zo gek dat Machu Picchu op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat én behoort tot de zeven nieuwe wereldwonderen. 

Waar ligt Machu Picchu?

Hoog in de bergen van de Andes vind je nabij het dorpje Aguas Calientes het unieke wereldwonder Machu Picchu. Veel reizigers bezoeken Machu Picchu tijdens hun rondreis door Peru en verblijven hiervoor in de regio Cusco.  

Alpaca's Machu Picchu

Ons adembenemende bezoek aan Machu Picchu

Ook voor ons geldt dat wij Peru wilden bezoeken vanwege Machu Picchu. Al jaren stond dit wereldwonder bovenaan ons lijstje. En hoe onwerkelijk het ook nog steeds is, we hebben een bezoek aan Machu Picchu inmiddels van onze bucket list kunnen afstrepen. 

We vertrokken vroeg vanuit ons hotel in de Sacred Valley naar het dorpje Ollantaytambo. Hier stapten we op de trein naar Aguas Calientes, het dorpje aan de voet van de berg van Machu Picchu. Tips over hoe je bij Machu Picchu kunt komen delen we later in dit artikel. Eenmaal aangekomen in Aguas Calientes werden we opgewacht door onze gids Katty van Peru Well Served. Samen met haar stapten we op de bus die ons naar de entree van Machu Picchu bracht. Stipt om 11:00 uur mochten wij naar binnen. 

Vol enthousiasme en nieuwsgierigheid volgden wij Katty die met enorm veel passie informatie, verhalen en feiten deelden over deze bijzondere plek. Wij liepen een route die ons eerst naar de top bracht vanwaar we een adembenemend uitzicht hadden over Machu Picchu. Hier beleefden we een echt ‘pinch me’ moment, zoiets als ‘zijn we hier echt’? We hebben hier wel 30 minuten gestaan, gekeken en foto’s gemaakt. Vervolgens liepen we langzaam tussen de terrassen en ruïnes naar beneden. Bij de verhalen die Katty vertelden beelden we ons de jaren in dat hier mensen leefden, wat moet dat bijzonder zijn geweest. 

Een bezoek aan Machu Picchu kunnen wij niet anders dan aanraden om met een gids te doen. Dit is denken wij zelfs verplicht, ook al kunnen we dat niet met zekerheid bevestigen. Zo’n magische plek als Machu Picchu roept vanzelfsprekend vragen op en een lokale gids weet bijna overal het antwoord op. Desalniettemin is het ook super interessant om meer over zo’n goed bewaarde plek te weten te komen.

Machu Picchu
Machu Picchu Peru

Hoe kom je in Machu Picchu?

De meeste reizigers die Machu Picchu willen bezoeken kiezen de stad Cusco als hun uitvalsbasis. Eenmaal in Cusco is het nog maar 80 kilometer tot je het hoogtepunt van Peru kunt bezoeken. Een afstand die je met de trein of te voet (The Inca Trail) kunt afleggen. 

Wij verbleven echter in de Sacred Valley en bezochten vanuit hier Machu Picchu. Kies je ervoor om de Inca Trail over te slaan en Machu Picchu in één dag te bezoeken? Dan is verblijven in de Sacred Valley zeker een aanrader!

Aguas Calientes

Aguas Calientes is een knus dorpje aan de voet van de berg Machu Picchu. Wanneer je niet de bekende Inca Trail gaat wandelen dan zul je ongetwijfeld via Aguas Calientes Machu Picchu bereiken. Hier is namelijk het eindstation van de trein die naar Machu Picchu rijdt. Vanuit Aguas Calientes kun je een bus pakken die je naar de ingang van de Inca hoofdstad brengt, maar je kunt ook naar boven hiken. De route naar boven is redelijk goed te doen en duurt zo’n 1 tot 2 uur. De bussen die naar de ingang rijden vertrekken vanaf het busstation in Aguas Calientes (Avenida Hermosas Ayer) tegenover de Inca Market. De bussen rijden niet volgens een reisschema maar vertrekken wanneer ze vol zijn. Gezien het aantal toeristen dat Machu Picchu op een dag bezoekt kan het nooit lang duren voordat een bus vol is. Je kunt tickets bij het busstation aanschaffen. Ons bezoek aan Machu Picchu was op voorhand al geboekt door Peru Well Served, dus wij konden zo de bus instappen en naar Machu Picchu!

Aguas Calientes
Inca Market Aguas Calientes

Met de trein naar Machu Picchu

Wij reisden met de trein van Ollantaytambo naar Aguas Calientes. Een schitterende treinreis van zo’n 1,5 uur waarbij je het berglandschap langzaam ziet veranderen in een tropisch regenwoud. Heel de treinreis rijdt je langs de Urubamba rivier dat voor leuke plaatjes zorgt, maar ook een inkijkje geeft in het lokale leven in de bergen. Want waar water stroomt, daar vind je vaak ook lokale dorpjes. Je kunt ook vanuit Cusco (San Pedro of Poroy) de trein naar Aguas Calientes pakken. Dit is een treinreis van 3,5 tot 4 uur. De twee bekende treinorganisaties zijn Peru Rail en Inca Rail. 

The Inca Trail

The Inca Trail is één van ‘s werelds populairste wandelroutes en staat ook zonder twijfel nog op onze bucket list. Een wandelroute van zo’n 40 kilometer brengt je door het Andes-gebergte naar het eindpunt Machu Picchu. De route staat bekend als heel pittig, onder andere vanwege de hoogteverschillen, maar ook als waanzinnig mooi. Wat een beloning moet het zijn als je na vier dagen en drie nachten tijdens zonsondergang tussen de ruïnes van Machu Picchu wandelt.

Treinstation Ollantaytambo Peru
PeruRail
Treinreis naar Machu Picchu

Wat is de beste periode om Machu Picchu te bezoeken?

Machu Picchu is gelegen in het tropische regenwoud waar de temperatuur het gehele jaar aangenaam is. Maar ook hier kun je last hebben van het regenseizoen in de maanden november tot en met maart. In het droge seizoen, van mei tot en met september, heb je de meeste kans op goed weer. Het hoogseizoen is in de maanden juni tot en met augustus, maanden die je misschien liever wilt vermijden mocht dat kunnen. Wij bezochten Machu Picchu halverwege de maand maart, in het regenseizoen. We hebben gedurende ons bezoek zowel regen als zonneschijn gehad. 

Beste reistijd bezoek Machu Picchu
Inca Trail Machu Picchu

Tips voor een bezoek aan Machu Picchu

Er zijn veel bijzondere plekken op de aardbol die je zonder te veel plannen gemakkelijk kunt bezoeken, dit is echter niet het geval voor Machu Picchu. Om deze bijzondere archeologische plek met eigen ogen te bewonderen ben je genoodzaakt om het een en ander vooraf te plannen.  

Plan je bezoek op tijd!

Vanwege de populariteit is het zeer aan te raden tickets voorafgaand te kopen, zeker in het hoogseizoen. Want met een gelimiteerd aantal bezoekers per dag zijn de entreetickets snel uitverkocht. Er zijn meerdere websites waar je kaartjes online kunt kopen, maar houd wel goed in de gaten dat dit officiële tickets zijn. Entreeprijs voor Machu Picchu in 2022 voor een volwassene is circa €40,-.

Zoals we al eerder hebben vermeld was ons bezoek aan Machu Picchu georganiseerd door de lokale reisorganisatie Peru Well Served. Zij hebben onze trein, bus en entreetickets al ver van te voren geboekt zodat wij een onbezorgd bezoek hadden aan Machu Picchu. 

Belangrijke tips: 

  • Neem je paspoort mee! Bij de aanschaf van je ticket dien je je paspoortnummer in te vullen, deze wordt ook gecontroleerd bij de entree van Machu Picchu. 
  • Print je ticket uit!
Inca ruïnes Peru
Inca bouwstijl

De beste tijd om Machu Picchu te bezoeken

Om 6 uur ‘s ochtends gaat Machu Picchu open en voor wie van een mooie zonsopkomst houdt is dit de meest interessante tijd om er te zijn. Want zo vroeg zijn de dagjes toeristen er nog niet. Dit is niet alleen leuk voor de foto’s, maar ook voor jezelf. ‘s Middags kan het erg druk zijn en zul je sneller achter de massa aanlopen. 

Uiteraard ben je afhankelijk van de beschikbare treintijden wanneer je Machu Picchu zoals ons in één dag bezoekt, maar onthoud: hoe eerder je er bent hoe rustiger het is. Hetzelfde geldt trouwens voor een bezoek tegen het einde van de middag. De meeste dagjes toeristen zijn dan al weg.

Ga naar de wc voordat je Machu Picchu bezoekt

Het is goed om te weten is dat je geen toilet kunt vinden in Machu Picchu. Dus zodra je de entree gepasseerd bent en tussen de terrassen en ruïnes wandelt zul je geen toilet tegenkomen totdat je weer bij de uitgang bent. Er is een toilet bij de in-/uitgang en kost 2 soles om gebruik te mogen maken van de faciliteiten. Het is trouwens altijd handig om je eigen tissues mee te brengen.

Stevige schoenen en comfortabele kleding

Houd er rekening mee dat wanneer je Machu Picchu bezoekt je nog steeds veel moet wandelen en klimmen (hoogtemeters), ook als je niet de bekende Inca Trail wandelt. De archeologische plek van Machu Picchu is ontzettend groot en er zijn verschillende routes die je kunt wandelen. Dat is onder andere ook de reden dat je Machu Pichu met een gids moet bezoeken. Goede wandelschoenen en comfortabele kleding zoals een sportlegging vonden wij persoonlijk erg fijn om te dragen.

Hoogtepunten Peru
Tips bezoeken Machu Picchu Peru

Nog meer artikelen over onze reisavonturen in Peru

Wij hebben een prachtige rondreis gemaakt door het zuiden van Peru. Een route die we iedereen die van culinaire uitstapjes, natuur, cultuur en avontuur houdt kunnen aanraden. Onze hoogtepunten in Peru waren, uiteraard naast een bezoek aan Machu Picchu, de oasestad Huacachina en een bezoek aan de lokale community Patacancha in de Sacred Valley. Zin in meer Peru inspiratie? Neem dan een kijkje nemen op onze Peru-pagina, daar vind je alle Peru artikelen!

unieke avonturen in peru

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!