Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Een van de hoogtepunten van onze reis door Peru was ons bezoek aan het bergdorp Patacancha in de Sacred Valley. We leerden hier een lokale gemeenschap kennen die vandaag de dag nog altijd Inca-tradities in stand houdt. Als we iets graag doen tijdens onze reizen, dan is het meer leren over de lokale cultuur. Een bezoek aan het dorp was voor ons dan ook een unieke kans om dichter bij het vergeten rijk van de Inca’s te komen en te leren over de Andes-levensstijl en de oude tradities en gewoonten. Wil jij tijdens jouw reis door Peru ook meer te weten komen over de traditionele gemeenschappen? Dan is een bezoek aan de Patacancha community een authentieke en bovenal onvergetelijke ervaring! 

Hoe kom je in Patacancha in Peru?

Patacancha is gelegen in het Ollantaytambo district in de Sacred Valley. De dorpbewoners van Patacancha vormen een etnische groep die tot op de dag van vandaag nog altijd volgens bepaalde Inca-tradities leeft. Er wonen hier ongeveer 180 gezinnen. Maak je een rondreis door het zuiden van Peru en bezoek je bijvoorbeeld Cusco en Machu Picchu? Dan ben je in de juiste regio om ook naar Patacancha te gaan. Het dorp Patacancha ligt op 4.666 meter hoogte in het Urubamba-gebergte in de Andes. Het ligt op 78 km (ongeveer 1,5 uur) van Cusco en is te bereiken via een verharde weg. Dit maakt het een gemakkelijke dagtrip vanuit Cusco!

Patacancha community bezoek peru
Andes levensstijl
Openingsdans Patacancha

Onze persoonlijke ervaring met de community in Patacancha 

Wij hadden een bezoek aan het dorp geregeld met de reisorganisatie Peru Well Served. Dit is een lokale reisorganisatie die voor jou zoekt naar authentieke ervaringen waarbij gastronomie een grote rol speelt. Naast het culinaire aspect, wordt er door Peru Well Served ook veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Dit vinden wij erg belangrijk, dus de keuze was voor ons snel gemaakt.

Een hike naar de Perolniyoc waterval en een bezoek aan de Patacancha community

Wij combineerden ons bezoek aan de Patacancha community met een hike naar de Perolniyoc waterval. Deze waterval ligt net als Patacancha in het Ollantaytambo district. Het is ongeveer een uur van elkaar vandaan. In de ochtend deden wij de hike en in de middag gingen wij naar Patacancha. Tijdens het bezoek aan Patacancha kregen we de kans om een familie te ontmoeten in hun eigen leefomgeving. We werden verwelkomt met dans en muziek, leerden over hun textielkunst en mochten helpen bij het bereiden van een traditionele specialiteit die we vervolgens met elkaar op aten. De dorpelingen spreken vrijwel alleen Quechua, de oorspronkelijke Inca-taal, dus communiceren ging vooral met handen en voeten. Maar dat maakte het bezoek juist misschien wel extra speciaal! 

De textielkunst van Patacancha: een waar ambacht 

De gemeenschap staat bekend om de textielkunst. Het kleurrijke textiel van hoge kwaliteit is één van de voornaamste inkomstenbronnen en wordt voornamelijk met de hand geweven door de vrouwen in de community. Ze werken hier met de mooiste felle kleuren en printjes. Vrijwel alles is afkomstig uit de natuur. Zelfs de inkt om het textiel mee te kleuren is afkomstig van lokale planten. Het is een waar ambacht, want een sjaal maken kan soms wel 3 maanden duren. We kunnen wel zeggen dat ze onwijs getalenteerd en geduldig zijn! 

Inca cultuur
Textiel Patacancha

Een feestelijke lunch in Patacancha 

Een andere specialiteit van de dorpelingen is ‘Pachamanca’, een traditioneel gerecht dat wordt bereid met behulp van hete stenen. Tijdens ons bezoek werd dit gerecht bereid. Normaal gesproken wordt dit alleen bij speciale gelegenheden gemaakt, dus we voelden ons heel bijzonder. Na een traditioneel ritueel hielpen we hen bij het bereiden van de kip, aardappelen, bonen, kaas en bananen. Natuurlijk was het na de bereiding tijd om de Pachamancha te proeven en het was werkelijk verrukkelijk! 

Ceremonie Patacancha village
Traditioneel koken Patacancha
Traditioneel koken Patacancha Peru

Een authentieke ervaring in Peru

Wij voelden ons heel dankbaar en bevoorrecht om de Patacancha community te bezoeken. Het ontmoeten van lokale mensen is voor ons één van dingen waardoor we zoveel van reizen houden. Maar wanneer je op reis bent, zie je soms alleen de oppervlakkige cultuuruitingen in een land. In Patacancha kregen wij daarentegen echt de kans om tot het hart te komen van deze gemeenschap en meer te weten te komen over hun overtuigingen en tradities. 

Ondanks dat we niet echt een gesprek konden voeren met de familie die wij hebben ontmoet, voelden we gewoon de warmte van de dorpelingen en hoe blij ze waren met ons bezoek. De dorpbewoners zien nauwelijks toeristen (misschien een paar in de zoveel weken of soms zelfs maanden), dus het was echt een authentieke en oprechte ervaring voor zowel de community, als voor ons! 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!