Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

5 leuke dingen om te doen in Ollantaytambo, Peru

Ollantaytambo is een klein stadje in de Sacred Valley van Peru. Het stadje is idyllisch omgeven door hoge bergen en heeft een interessante geschiedenis. Door veel reizigers wordt een bezoek aan Ollantaytambo overgeslagen en alleen gezien als een snelle pitstop op de weg naar Machu Picchu. Dit is onwijs zonde, want er zijn ontzettend veel leuke dingen te doen in het stadje zelf, maar ook zeker in de omgeving van Ollantaytambo. 

Inca-stad Ollantaytambo

Ollanta zoals de locals Ollantaytambo noemen is de oudste bewoonde Inca-stad in Peru. Voor al meer dan 700 jaar is Ollantaytambo bewoond en overal waar je loopt zie nog de oorspronkelijke fundamenten waarop de huidige stad is gebouwd. De stad dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd onder het bewind van keizer Pachacuti. In Ollantaytambo vind je enkele van de best bewaarde Inca-ruïnes in heel Peru. Uiteraard staat dit vermeld in het lijstje met de 5 leuke dingen om te doen in Ollantaytambo.

Waar te verblijven Ollantaytambo
Ollantaytambo Peru
Wat te doen Ollantaytambo

Wandelen door de historische straten van Ollantaytambo

Het grote plein, Plaza de Armas, in het midden van het stadje is een mooie plek om te starten met het verkennen van Ollantaytambo. De smalle zijstraten met de geplaveide paden en hoge stenen muren zijn niet alleen fotogeniek, maar leiden je ook naar de mooiste plekken van de stad. Overal waar je wandelt hoor je het geluid van stromend water. Dit is afkomstig van de rivier die door de stad stroom, dankzij het originele Inca-irrigatiesysteem. Het is echt wonderbaarlijk om te bedenken hoe de Inca’s dit jaren geleden hebben gecreëerd. Vergeet ook zeker niet om zo af en toe omhoog te kijken, de kans is namelijk groot dat je mooi uitzicht hebt op de Ollantaytambo ruïnes.

Mercado San Pedro

Als we ergens gek op zijn dan is het rondneuzen op een lokale markt. En uiteraard vind je ook een lokale markt, genaamd Mercado San Pedro, in het stadje Ollantaytambo. Je vindt de markt net iets van Plaza de Armas en wordt voornamelijk bezocht door locals. Een leuke en authentieke plek om een kijkje te nemen in het dagelijks leven van de bewoners van Ollanta. 

Ollantaytambo tips
Plaza de Armas Ollantaytambo
Inca-stad Ollantaytambo

Bezoek de Ollantaytambo terrassen en ruïnes

Vanwaar je ook kijkt, overal vanuit het stadje Ollantaytambo zie je op de heuvels ruïnes. En deze ruïnes kun je uiteraard ook bezoeken. De Ollantaytambo ruïnes zijn zeker nog niet zo populair als de ruïnes van Machu Picchu, maar ook hier kan het erg druk worden. Het is daarom aan te raden om vroeg in de ochtend of juist wat later op de dag de ruïnes te bezoeken. Om bij de terrassen en ruïnes te komen moet je 200 grote traptreden beklimmen, wat best een uitdaging kan zijn op een hoogte van 2.792 meter.

Cusco Boleto Turistico

Een bezoek aan de ruïnes van Ollantaytambo kan trouwens alleen met het zogenoemde Cusco Boleto Turistico ticket. Dit ticket geeft je toegang tot meerdere ruïnes in de Sacred Valley, waaronder ook Pisac en Moray. Er zijn drie verschillende type tickets. Het algemene ticket kost 130 sol, dit is ongeveer €33,- per persoon, en is 10 dagen geldig om de verschillende ruïnes te bezoeken. Bijna bij elke ruïne kun je het ticket aanschaffen of bij het COSITUC kantoor in Cusco. Een goed alternatief is je bezoeken aan de mooiste ruïnes georganiseerd en met gids te boeken, bijvoorbeeld via de lokale reisorganisatie Peru Well Served.

Uitzicht over Ollantaytambo vanaf Pinkuylluna

Wie houdt er niet van een zonsondergang over een stad bekijken? Nou, dan hebben we een enorm leuke tip voor je. Pinkuylluna, hoog op de bergen, zijn oude pakhuizen waar je naartoe kunt wandelen en vanwaar je een adembenemend uitzicht hebt over Ollantaytambo en de achterliggende bergen. Zeker tijdens golden hour, net voor de zonsondergang, is dit de plek om te zijn. Om hier te komen kun je het best navigeren via Google Maps naar Pinkuylluna. De wandeling naar boven duurt zo’n 30 tot 45 minuten.

Ollantaytambo Inca
Pinkuylluna

Bezoek de lokale Patacancha community

Eén van onze hoogtepunten tijdens onze rondreis door Peru was het bezoeken van een lokale community. Op een klein uurtje rijden vanaf Ollantaytambo, diep in de bergen, vind je de Patacancha community. Het is een lokale gemeenschap die vandaag de dag nog altijd leeft volgens de Inca-tradities. Een bezoek is uniek en inspirerend. 

Overnachten in Ollantaytambo

Mocht je de tijd hebben dan is het zeker leuk om te overnachten in Ollantaytambo. Het is er dagelijks druk vanwege de vele toeristen die met de trein naar Machu Picchu gaan. Maar wanneer alle toeristen zijn teruggekeerd en Ollantaytambo hebben verlaten keert de rust in het stadje terug. En dat is het moment wanneer je het echte Ollantaytambo kunt ervaren. Blijf dus vooral een nachtje slapen in Ollantaytambo en ontdek alles wat het stadje jou te bieden heeft.

Hotels Ollantaytambo

Sacred Valley, Peru
  •  

Sol Miranda

Ollantaytambo
  •  
AANRADER

Met de trein naar Aguas Calientes, Machu Picchu

In Ollantaytambo vind je het treinstation vanwaar de treinen van Peru Rail en Incal Rail vertrekken naar het dorpje Aguas Calientes. Vanaf hier hoef je alleen nog maar de bus te nemen om bij de entree van Machu Picchu te komen. Voor de actievelingen onder ons, je kunt ook vanaf Aguas Calientes naar boven wandelen. Dit duurt zo’n 1 tot 2 uur afhankelijk van je conditie en of je last hebt van de hoogteverschillen. Bij het treinstation van Ollantaytambo vind je meerdere souvenirs winkels, leuk om hier even rond te neuzen. 

de mooiste plekken in Peru

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!