Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Quetzaltenango is de minst bekende stad van Guatemala, maar absoluut het bezoeken waard. Zeker voor wie graag een glimp opvangt van het authentieke stadsleven in Guatemala. Verwacht weinig toeristen, veel lokale cultuur en pittoreske gebouwen en straten. Dit zijn onze tips voor een bezoek aan Quetzaltenango!

Quetzaltenango stadscentrum
Stadsbeeld Quetzaltenango
Parque a Centro America Xela
Parque a Centro América
Parque a Centro America Quetzaltenango
Parque a Centro América

Wat te doen in Quetzaltenango?

De stad Quetzaltenango, onder locals voornamelijk bekend als Xela, is de op één na grootste stad van Guatemala. Toch is de stad vrijwel onbekend onder reizigers. Dit komt wellicht doordat Xela geen bruisende stad is en daarnaast zijn er ook niet veel indrukwekkende bezienswaardigheden te ontdekken. Maakt dit de stad minder interessant om te bezoeken? In onze ogen niet. Quetzaltenango is namelijk prachtig gelegen tussen de bergen en vulkanen. Dit zijn 5 leuke tips voor Xela:

1. Ontdek het authentieke stadscentrum van Quetzaltenango

Ondanks dat je in de omgeving van Xela veel activiteiten kunt ondernemen, reizen er maar weinig toeristen naar de stad. De stad en het lokale leven hier is dan ook totaal niet gericht op toeristen, waardoor je hier het pure stadsleven van Guatemala kunt ervaren.

Het hart van het centrum is het Parque a Centro América, een mooi stadsplein. Wij hebben hier rondgelopen en op een bankje gezeten om de dagelijkse gang van zaken in ons op te nemen. Rondom dit plein vind je de belangrijkste gebouwen van de stad. Deze dateren allemaal uit de 19e eeuw. De binnenstad van Xela wordt gevormd door de straten om het plein heen. Het is leuk om hier rond te struinen en bij één van de restaurantjes een kop koffie te bestellen, bijvoorbeeld bij bakkerij Xelapan.

2. Leer de Spaanse taal bij Celas Maya

Als er één ding is waar Quetzaltenango bekend om staat, dan is het voor het leren van de Spaanse taal. Veel buitenlandse studenten en digital nomads reizen naar deze stad af om Spaans te leren. Bijvoorbeeld in combinatie met het doen van vrijwilligerswerk, maar ook met het leven als digital nomad. Je kunt verblijven in een hostel, maar een veel interessante optie is om te verblijven bij een gastgezin. Dé manier om snel de Spaanse taal onder de knie te krijgen. Celas Maya is de bekendste taalschool in de stad. Meer weten? Lees dan ook ons artikel over Spaans leren in Gautemala!

Maya-bevolking in Quetzaltenango
Maya-bevolking in Quetzaltenango
Straatbeeld Quetzaltenango
Straatbeeld Quetzaltenango
Lees ook: 3 toffe locaties om Spaans te leren in Guatemala
Wil jij vloeiend Spaans kunnen spreken tijdens je reis door Guatemala? Dit zijn 3 leuke plekken om Spaanse lessen te volgen.

3. Culinair uit eten bij restaurant Tertulianos in Zone 3

In het stadscentrum van Quetzaltenango vind je veel leuke restaurants waar je prima kunt eten, maar zoek je een bijzondere locatie dan kunnen wij je restaurant Tertulianos zeker aanraden. Het restaurant is gevestigd in een prachtig historisch pand, een voormalig herenhuis. Je schuift aan tafel in één van de salons waar je zal genieten van traditionele gerechten met een moderne twist. Tijdens een avond uit eten kijk je je ogen uit. Je kunt rondwandelen door het pand aangezien er ook een museum is gevestigd.

4. Spendeer 1 tot 2 nachten in Quetzaltenango

Je hebt het stadscentrum van Quetzaltenango makkelijk in één dag verkent, maar je ervaart een stad pas echt als je er iets langer blijft hangen. Spendeer dan ook minimaal 1 nacht in de stad. Omdat Xela minder bekend is onder toeristen liggen de prijzen voor een overnachting in een goed hotel een stuk lager dan bijvoorbeeld in Antigua of Guatemala-Stad. Wij sliepen in het 3-sterrenhotel Pensión Bonifaz dat is gelegen aan het Parque a Centro America. Het is een traditioneel hotel dat al jaren bestaat. Het hotel beschikt over een zwembad en elke dag kun je lekker ontbijten in de patio.

Andere leuke hotels en hostels in Quetzaltenango zijn:

Hotel Pensión Bonifaz

Xela
  •  

Hotels in Quetzaltenango

Xela
  •  

5. Verken de omgeving van Quetzaltenango

De stad Quetzaltenango ligt in het westen van Guatemala, dichtbij de grens van Mexico, en is omringd door prachtige bergachtige landschappen en drie indrukwekkende vulkanen. De omgeving leent zich dan ook perfect voor leuke activiteiten en meerdaagse hikes.

De vulkanen rondom Quetzaltenango

De meest bekende vulkaan in de omgeving van Xela is de Tujimal-vulkaan, dit is tevens ook de hoogste vulkaan van Guatemala. Je kunt een meerdaagse tocht boeken waarbij je naar de top van de vulkaan klimt.

De andere twee vulkanen zijn de Santa Maria en de Santiaguito. Ook van de Santa Maria is de top te bereiken tijdens een meerdaagse hike. De makkelijkste vulkaan om te bezoeken is dan de Santiaguito. Dit is één van de drie actieve vulkanen in Guatemala. Overigens maak je geen hike op deze vulkaan, maar klim je naar het uitzichtpunt op de helling van de Santa Maria. Vanaf hier is het heel gaaf om een uitbarsting (of meerdere) mee te maken.

Vulkanische hotsprings

Eén van de leukste tips voor Quetzaltenango is een bezoek aan de hotsprings bij Fuentes Georginas. Dat er veel vulkanen zijn in Guatemala wist je waarschijnlijk al, maar dat betekent ook dat er vulkanische activiteit is. En vulkanische warmwaterbronnen zijn daarvan een heel aantrekkelijke uitkomst. Het is zo’n 30 minuten rijden vanuit Xela om bij de hotsprings te komen. Je kunt een bezoek aan de hotsprings het beste boeken met een tour. Onthoud daarnaast dat de hotsprings heel populair zijn onder de locals, daarom is het slim om het weekend te vermijden.

Meerdaagse hike van Xela naar Lake Atitlan

In drie dagen tijd kun je van Quetzaltenango naar Lake Atitlan hiken. Je legt een toffe route af dwars door de Guatemalteekse natuur. Onderweg passeer je lokale dorpjes en bezoek je authentieke Maya-stammen. Dit moet een ongelofelijk bijzondere tocht zijn, eentje die nog op onze bucketlist staat.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!