Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Reizen en werken combineren

Reizen en werken combineren is voor veel mensen een droom. En zo ook voor ons! Tijdens onze studies hebben wij altijd al zo veel mogelijk buitenlandervaringen meegepakt. Zo reisden we voor langere periodes af naar Spanje, Australië, Turkije en Thailand.

Inmiddels hebben wij onze studietijd al een tijdje achter ons gelaten. En als je eenmaal een vaste baan hebt, hoe combineer je dan je passie voor reizen met de dagelijkse werkzaamheden?

Start als digital nomad / ZZP’er

Steeds meer mensen hebben het over digital nomads. Digital nomads zijn personen die reizen en werken op een slimme manier met elkaar combineren. Sommige digital nomads hebben geen vaste woonplaats en reizen het gehele jaar de wereld over. Andere digital nomads doen dit slechts voor een aantal weken of maanden per jaar. 

Vaak zijn digital nomads ZZP’ers, maar er zijn ook steeds meer bedrijven die werknemers laten reizen en werken. Zo kun je met je collega’s op workation en werken vanuit inspirerende plekken in het buitenland. 

Het werken en reizen kun je combineren door werkzaamheden en bedrijfsactiviteiten zo veel mogelijk online te laten plaatsvinden. Zo zijn ZZP’ers vaak werkzaam in bijvoorbeeld marketing, e-commerce, webdesign en virtual assistance.

In principe hebben digital nomads geen vaste locatie om te werken, wat hen in staat stelt overal ter wereld te werken. Kun jij je werkzaamheden op afstand uit voeren? Dan kan dit een erg mooie kans voor je zijn om de wereld te ontdekken. 

bali tegallalang

Online netwerken als digital nomad

Doordat internet steeds meer mogelijkheden biedt, is het ook goed mogelijk om een netwerk online op te bouwen en opdrachten te verkrijgen. Zo zijn er veel actieve (inter)nationale Facebook-groepen die zich richten op het verbinden van digital nomads. Voorbeelden hiervan zijn:

Ook zijn er websites waar opdrachten op worden aangeboden, zoals Upwork en Working Nomads

Vergis je echter niet. Een veelgemaakte fout is dat men denkt dat het gemakkelijk is om je baan op te zeggen en digital nomad te worden. Veel mensen zien het als iets dat je kunt leren. Zo zijn er tal van cursussen online die je leren hoe je een digital nomad kunt worden. In werkelijkheid vereist het met name een goede dosis discipline, veel creativiteit en aanpassingsvermogen. Daarnaast moet je natuurlijk waarde kunnen creëren voor klanten. Het is dus heel belangrijk om goed na te denken over wat je competenties en skills zijn en waar je je in zou kunnen specialiseren.

reistips lombok strand

Ontdek een land met een Working Holiday Visum

Als het ondernemerschap je niet aanspreekt, dan kun je ook voor een bepaalde periode naar het buitenland gaan om te werken. Binnen de Europese Unie is dit vrij gemakkelijk.

Maar ook als je buiten de EU wilt wonen, zijn er een aantal aantrekkelijke landen.

In Canada, Australië en Nieuw-Zeeland kun je werken met een Working Holiday Visum (afgekort WHV). Op dit visum kun je voor één jaar wonen en betaald werk verrichten in een van deze landen. Elk land heeft zo z’n eigen regels en voorwaarden, dus het is goed om je van tevoren goed te verdiepen in het land waar je naartoe wilt.

De Working Holiday Visums zijn aan te vragen op de websites van de lokale overheden. Het is ook mogelijk om een bemiddelingsbureau in te schakelen, maar als je de kosten hiervan wilt vermijden, kun je je ook zelf gemakkelijk verdiepen in de websites en de procedures.

Soorten beroepen met een working holiday visum

Met een Working Holiday Visum kun je allerlei soorten werk verrichten. Veel gekozen banen zijn in de horeca, als au pair en in het toerisme.

Als je je echter goed voorbereid voor je vertrek, is het ook mogelijk om voor een specialistische baan te kiezen. Zo is Jaimy voor een jaar vertrokken naar Australië om te wonen en te werken. Na de nodige voorbereidingen werkt zij nu als gedragstherapeut voor kinderen in Sydney. In haar blog vertelt zij over haar avonturen in dit prachtige land en deelt ze al haar praktische tips.

bondi beach sydney
australië sydney

Er zijn een aantal websites die vacatures tonen voor Nederlanders in het buitenland, zoals:

Ook kun je internationale vacaturewebsites in de gaten houden, zoals Indeed en Randstad. Tot slot raden wij aan om te informeren binnen je netwerk. Zo zijn er veel bedrijven met vestigingen in het buitenland en kiezen steeds meer mensen voor internationaal georiënteerde banen. Bekenden in je netwerk kunnen je dan ook vaak goed op weg helpen.

Volg een traineeship in het buitenland

Ben je pas afgestudeerd en wil je het avontuur aangaan in het buitenland? Dan zou een traineeship wellicht goed bij je passen.

Een traineeship in het buitenland is een eerste stap naar een internationale carrière en biedt mogelijkheden om internationale werkervaring op te doen, je horizon te verbreden, culturen te ontdekken en vreemde talen te leren. 

Er zijn veel internationale organisaties en overheidsinstanties die traineeships in het buitenland aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan traineeships bij de Europese Unie, verschillende multinationals en andere internationaal opererende bedrijven.

reizen werken

Kies een avontuurlijk beroep in Nederland

Er zijn veel avontuurlijke beroepen die je in staat stellen om te reizen, zoals piloot, stewardess, gids, reisleid(st)er, (cruise)schip bemanning. Deze beroepen liggen redelijk voor de hand, maar er zijn ook beroepen die minder aannemelijk zijn, maar die je wel in staat stellen te reizen.

Denk bijvoorbeeld aan het beroep van een journalist, leraar/ lerares in een bepaalde taal, inkoopadviseur bij een reisorganisatie, fotograaf of overheidsambtenaar, dokter of een baan bij een internationaal bedrijf in de import of export.

Wees goed voorbereid

Op welke wijze je ook zou willen werken in het buitenland, het is altijd belangrijk om je alvorens vertrek goed voor te bereiden. Het is raadzaam om je goed in te lezen op bijvoorbeeld overheidswebsites, in boeken over het land en door middel van blogs en verhalen met ervaringen van anderen.

Verdiep je in de regelgeving in het land, de verschillende visums, de taal en de lokale cultuur zodat je helemaal klaar bent voor je buitenlandavontuur! 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!