Rondreis Vietnam: alles wat je moet weten 

Vietnam is een van de meest veelzijdige bestemmingen van Azië, een land wat dan ook steeds populairder wordt voor het maken van een rondreis. Tijdens het rondreizen door Vietnam hebben wij kennis gemaakt met de interessante lokale cultuur, de zeer vriendelijke lokale bevolking en heeft dit geweldige land een fantastische indruk op ons achtergelaten.

Van bijkomen op één van de prachtige strandbestemmingen tot hiken door de rijstvelden, in Vietnam kan je op verschillende manieren jouw avontuur aangaan. Zie jij jezelf al door grotten lopen, van het uitzicht genieten vanuit een wolkenkrabber in Ho Chi Minh of een cultuurshock oplopen in Hanoi? 

Een rondreis maken door Vietnam is een mooie ervaring. Wij hebben onze rondreis uitgeschreven en hopen jou met deze informatie goed voor te kunnen bereiden op een reis naar Vietnam.

reisroute vietnam

Een visum regelen voor Vietnam

Het verkrijgen van een visum voor Vietnam is sinds 2018 vereenvoudigd, nu kan je namelijk online jouw visum on arrival aanvragen. Waar wij voorafgaand een autorisatiebrief moesten invullen en bij aankomst op de luchthaven van Vietnam lang in de rij moesten wachten, gaat dit gelukkig nu allemaal een stukje sneller. Geen stempel meer halen op de luchthaven, maar je visum voor jouw vertrek al digital in bezit hebben. Ideaal!

Het aanvragen van een e-visum voor Vietnam

Er zijn een aantal voorwaarden verbonden bij het aanvragen van het e-visum voor Vietnam. Houd rekening met de volgende voorwaarden:

Het aanvragen van het e-visum kan direct via de website van de Vietnamese overheid voor $25 of via de Nederlandse partij Visum Buitenland voor €39,95. Hiermee bespaar je de stamping fee ($25/$50) bij aankomst op de luchthaven van Vietnam.

Indien je langer dan 30 dagen door Vietnam wil rondreizen of wanneer je niet kan voldoen aan één van de voorwaarden, dan zal je via een andere weg je visumaanvraag moeten doen.

Een Visa Approval Letter aanvragen 

Een Visa Approval Letter voor Vietnam kan je het beste online via Friends Travel Vietnam aanvragen. Dit is een officiële reisorganisatie in Hanoi die wordt gerund door de Nederlander Sidney en zijn Vietnamese vrouw Thao. Zij bieden de voordeligste manier voor het aanvragen een visum in vergelijking met andere reisorganisaties in Vietnam. 

Je ontvangt de autorisatiebrief via de mail. Het is belangrijk dat je deze brief ingevuld samen met je paspoort en een aantal pasfoto’s meeneemt in je handbagage naar Vietnam. Deze brief is alleen geldig wanneer je het land binnenkomt via Noi Bai International Airport (Hanoi), Tan Son Nhat Internationtal Airport (Ho Chi Minh City) en via Danang Airport. Bij aankomst op de luchthaven in Vietnam geef je deze documenten af bij de Immigration Officer waarna je na enige tijd wachten je ‘Visa on Arrival’ ontvangt. Hier betaal je de stamping fee, deze verschilt per soort visa:

  • 1 maand single entry – $ 25
  • 3 maanden single entry – $ 25
  • 1 maand multiple entry – $ 50
  • 3 maanden multiple entry $ 50
rondreis vietnam tips

Wat kost rondreizen door Vietnam?

Tijdens onze rondreis door Vietnam hebben wij onze dagelijkse uitgaven goed bijgehouden. Niet alleen om dat we nog een langere tijd onderweg waren, maar ook om jou een goede richtlijn te geven. 

In Vietnam wordt betaald met de lokale munteenheid de Vietnamese Dong, die is voornamelijk briefpapier van 500 tot 500.000 Vietnamese Dong (50.000 Dong is ongeveer € 1,95 – december 2019). De maximale opname verschilt per bank, zo zijn er banken waar 2 miljoen de max is, maar ook banken waar je zelfs 5 miljoen kan pinnen. Ten allen tijden aan te raden om het maximale te pinnen, indien mogelijk, omdat de Nederlandse bank hoogstwaarschijnlijk ook nog een fee over de transactie berekend. In de grote steden en op toeristische plekken zal het geen probleem zijn een ATM te vinden. Zorg er altijd voor dat je voldoende cash op zak hebt, desnoods in een back-up portemonnee die veilig is weggestopt in je backpack.

Ons Dagbudget tijdens het rondreizen door vietnam

Het dagelijks leven in Vietnam is goed betaalbaar. Je eet en drinkt hier tegen lage prijzen de lekkerste gerechten, reist rond met de nachtbus waardoor je een overnachting uitspaart én wij hadden het voordeel de kosten voor een tweepersoonskamer te splitsen. Hierdoor kwamen wij soms zelfs goedkoper uit dan een bed boeken in een dorm. 

Ons dagbudget tijdens het rondreizen door Vietnam kwam uit op €30 tot €35 per dag. Hierin zat onze overnachting, twee maaltijden, vaak de huurkosten van een scooter, entree voor bezienswaardigheden (niet elke dag) én hier en daar een lokaal biertje.

Hanoi tips

Rondreizen door Vietnam: nachtbus, vliegen, trein of de motor?

Het leuke aan rondreizen door Vietnam is dat je het op veel verschillende manieren kan doen. Zo kan je gebruik maken van de nachtbus, grote afstanden per vliegtuig of trein afleggen of zelfs je eigen motor kopen. Natuurlijk moet jij de manier kiezen die het beste bij jou en je reisschema past. Wij hebben voornamelijk gebruik gemaakt van de nachtbussen, wat ideaal is als je op een laag budget reist. In de steden en dorpen vonden wij het dan wel weer leuk om een scooter te huren en zo de omgeving te ontdekken. 

Reizen door vietnam met een Open busticket

Rondreizen door Vietnam met de nachtbus kan je op twee manieren doen. De eerste optie die je kan overwegen is het kopen van een open busticket. Je koopt een rittenkaart met bijvoorbeeld 5 stops waarmee je gedurende één maand kan gebruiken. Houd er wel rekening mee dat je alleen een stoel kan reserveren bij de busmaatschappij waar de rittenkaart van is. Ook is het belangrijk om van te voren goed uit te zoeken welke busmaatschappij stopt op de bestemmingen die jij wil bezoeken. Onze aanrader is The Singh Tourist

Tijdens onze reis hebben wij geen gebruik gemaakt van het open busticket, maar elke keer een los busticket geboekt. Dit deden wij voornamelijk in het hostel waar we verbleven, maar dit is ook mogelijk bij een lokale reisorganisatie. Vaak hebben die een bord langs de straat staan waar de nachtbus op gepromoot wordt. 

Grote afstanden afleggen met het vliegtuig

Als je een relatief korte tijd veel van Vietnam wil zien is het handig om de grotere afstanden met het vliegtuig af te leggen. Routes die veel met het vliegtuig worden gedaan zijn de stukken tussen Hanoi en Da Nang en tussen Da Nang en Ho Chi Minh. Voor de beste vliegroutes en goedkoopste ticket kan je kijken op Skyscanner.nl.

Met de trein door Vietnam

Een leuke manier om te reizen en tegelijkertijd veel te zien van het landschap is reizen met de trein. Dit is in Vietnam een comfortabele, maar ook een redelijk prijzige optie. Voor de beschikbare routes, tarieven en type klasse kan je het beste kijken op de website van 12GO Asia. Het is aan te raden om je treinreis tijdig te boeken. Via deze website kan je tevens ook een busrit boeken. 

Motor

Een veelbesproken optie is Vietnam verkennen met de motor. De meest gebruikte types zijn een Honda Win of een Honda Wave. Rondreizen per motor is een waanzinnig avontuur waarbij je langs prachtige landschappen scheurt. Ook kom je op plekken terecht waar je niet snel andere toeristen zal tegenkomen. De kans om kennis te maken met het authentieke Vietnam is een stuk groter dan wanneer je per bus reist. 

Het kopen van een motor kan je doen bij een shop, via een connectie in je hostel of plaats een berichtje in één van de vele Facebook groepen. De Honda Win kan je vaak al voor een paar honderd dollar overkopen van een andere backpacker. Het is aan te raden om voorafgaand een Vietnamees rijbewijs te halen. Je bent namelijk niet verzekerd wanneer je rondreist met alleen een internationaal rijbewijs. Raak je betrokken bij een ongeval dan wordt je aansprakelijk gesteld wat nare gevolgen kan hebben.

sapa rondreis vietnam

De beste reisperiode voor een rondreis Vietnam

Omdat Vietnam een lang en uitgestrekt land is, vind je er verschillende klimaten. De beste reisperiode voor Vietnam is daarom ook afhankelijk van de route die jij wil afleggen. Hieronder hebben we de verschillende klimaten per regio voor je uitgeschreven zodat je op basis hiervan kan bepalen wanneer je hebt beste in welk gebied kan zijn.

Noord-Vietnam

Het noorden van Vietnam is voornamelijk een bergachtig landschap, zoals Sapa. Hierdoor ligt de gemiddelde temperatuur lager in dit gebied dan in de rest van Vietnam. Dat het hier koud is merk je voornamelijk gedurende de winterperiode, in december en januari. Net zoals de winter hier gelijk loopt aan die van Nederland, loopt ook de zomer gelijk.  Van juni tot augustus is de kans groot dat je te maken hebt met warme temperaturen in noorden van Vietnam. In deze regio worden voornamelijk hikes en meerdaagse tours op de scooter gemaakt, hiervoor heb je natuurlijk het liefst lekkere temperaturen en zo min mogelijk neerslag. De beste periode om dan ook het noorden van Vietnam te bezoeken is in de maanden oktober tot en met november. In deze periode heb je niet te maken met de extreme hitte en ben je de ‘winter’ nog voor.

Centraal-Vietnam

De temperaturen in het midden van Vietnam verschillen gedurende het jaar niet erg. Je hebt hier wel te maken met een piek in de zomer en het regenseizoen.De warmste temperaturen heb je hier van juni tot en met augustus. In september begint de herfstperiode wat zorgt voor veel regen met zo nu en dan enorme tropische regenbuien. Kijk dan ook niet gek op wanneer de straten flink onderlopen. Om de buien en de warmte pieken heen is de beste periode om door Centraal-Vietnam te reizen dan ook februari tot en met juni.

Zuid-Vietnam

De temperatuur in Zuid-Vietnam is het minst fluctuerend, wat betekent dat jij hier over het algemeen prima in je korte broek en shirtje kan lopen. Van mei tot en met oktober heerst hier wel het regenseizoen, wat net zoals in Centraal-Vietnam voor flinke regenbuien kan zorgen. De beste reisperiode voor deze regio is van december tot en met maart. Geniet dat van de heerlijke temperaturen en vrijwel geen regen!

tip rondreis vietnam
hotel tip Ninh binh

Accommodatie

Tijdens onze reis in Vietnam hebben wij in verschillende accommodatie verbleven, van homestays tot budget hotels. Dit zijn onze aanraders in Vietnam.

Rondreis Vietnam: van noord naar zuid

Onze rondreis door Vietnam begon in het drukke maar gezellige Hanoi. Vanaf hier hebben we een prachtige rondreis van het noorden naar het zuiden gemaakt. Onze reiservaring en alle tips voor een toffe reisroute lees je in onze blog: reisroute Vietnam.

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts