Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Het Noordereiland is een prachtig gelegen eiland in de Nieuwe Maas waar wij regelmatig een wandeling maken. Het eiland verbindt Rotterdam-Zuid met het centrum en het noorden van Rotterdam. En de bruggen die de basis zijn van deze verbinding, zijn niet zomaar ‘bruggen’. Het Noordereiland domineert haar iconische ligging namelijk door twee Rotterdamse iconen: de Willemsburg en de Koningshavenbrug (ook wel ‘De Hef’ genoemd). Laten we daarom deze wandeling over het Noordereiland combineren met typische Rotterdamse iconen verspreid over twee schitterende stadsdelen. De route is circa 5 kilometer en dit komt neer op zo’n 75 minuten wandelen. Let’s go!

Wandelroute over het Noordereiland en door de Entrepothaven 

Een rondje rennen over het Noordereiland, dat is wat veel sportieve Rotterdammers doen. En wij geven ze groot gelijk, het is een prachtige plek om sportief bezig te zijn. Want ja, je hebt er niet alleen zicht op drie iconische bruggen, je bent ook nog eens gezond bezig. Naast de sportiviteiten die er plaatsvinden, is het Noordereiland ook een geliefde plek om te wonen en vind je er een aantal lekkere hotspots. Verlaat je het eiland richting Rotterdam-Zuid, dan kijk je je ogen uit in de luxueuze jachthaven van Entrepot. 

Noordereiland

Van Zandplaat tot eiland in de Nieuwe Maas

We trappen de wandeling af aan de voet van de Willemsbrug, dan hebben we direct het eerste icoon op de route te pakken. Je kunt hier het best komen door uit te stappen bij (metro)station Blaak om vervolgens de Oude Haven te doorkruisen, of natuurlijk per fiets of te voet. Je bent op de goede plek als je het kunstwerk ‘Maasbeeld’ boven het water ziet hangen, ook wel ‘de waslijn’ in de volksmond genoemd. Het kunstwerk verbindt de Willemsbrug met het restant van de oude spoorbrug. We wandelen aan de rechterzijde de Willemsbrug over naar het Noordereiland, geniet onderweg van de prachtige uitzichten over de Maas. Eenmaal de brug over vind je aan de rechterzijde een stenen trap, deze volgen we naar beneden zodat we uitkomen onder de brug. Welkom op het Noordereiland!

Ons Park

Aan je linkerhand vind je een mooi stuk groen, wat tijdelijk de naam ‘Ons Park’ heeft gekregen. Jarenlang hebben bewoners van het Noordereiland zich ingezet om de oude locatie van de Willemspoorbrug om te toveren tot stadspark. En sinds 2010 is dit deel dan officieel een Rotterdams Park. Het is een heerlijke plek om sportieve activiteiten uit te voeren, maar al helemaal om op zomerse dagen te vertoeven. Met natuurlijk een prachtig uitzicht op de Willemsbrug!

Hotspots op het Noordereiland

We wandelen langs de kade naar het meest zuidelijke punt van het Noordereiland. Onderweg passeer je aan jouw rechterhand een ponton waar zich (in de zomer) een wel heel bijzondere hotspot bevindt. Namelijk pop-up visrestaurant A La Plancha. Een restaurant dat alleen op mooie dagen gedurende de zomermaanden open is. Zie jij jezelf al zitten op het 100-meter grootte terras, op het water, met uitzicht op de Erasmusbrug én de Willemsbrug? 

Aan jouw linkerhand, recht tegenover het ponton, kun je de Van der Takstraat vinden. Op de hoek met Burgermeester Hoffmanplein vind je Koozie Rotterdam, een gezellige lunchroom en koffiespot.

De Kop van het Noordereiland

Wanneer je blijft wandelen over de Maaskade richting de kop van het Noordereiland passeren we waar Rotterdams monument: het Hulstkamp Gebouw. Eén van de weinige gebouwen op het eiland dat de bombardementen heeft doorstaan. Het is nu een zeer populaire evenementenlocatie met een waanzinnige locatie langs de Maas.

Eenmaal de kop van het eiland bereikt, mag je best even stilstaan en genieten van het uitzicht. Het is een uitzicht waar wij dag in, dag uit blij van worden. We kijken dan ook naar hét icoon van Rotterdam: de Erasmusbrug. En over niet al te lang kan je vanaf hier ook de immense Zalmhaventoren (215 meter hoog!) goed bewonderen.

De Hef

We vervolgen onze weg over de Prins Hendrikkade richting de Koninginnebrug. En terwijl we naar de brug toe wandelen zie je het volgende Rotterdamse icoon steeds dichterbij komen. De Hef (Koningshavenbrug) heeft tot 1993 gediend als spoorbrug tussen het treinverkeer van Rotterdam naar Breda, en visa versa. Tijdens de bombardementen is de brug zwaar beschadigd geraakt, maar gelukkig weer opgebouwd. En zoals al eerder aangehaald hebben we het aanzien van De Hef te danken aan de bewoners van Rotterdam, want zonder hun protest tegen de sloop van de brug, hadden we nu een waar Icoon moeten missen. De Hef-brug is Rotterdams Trots, een waar Rijksmonument!

rotterdam Noordereiland entrepothaven

Entrepothaven

De Vijf Werelddelen

Omdat De Hef niet toegankelijk is verlaten we het eiland via de Koninginnenbrug, we slaan rechtsaf zodra we de brug over zijn. Na zo’n 100 meter slaan we linksaf de het Halfrond in, houd deze weg aan. Eenmaal hier aangekomen zien we het immense Entrepotgebouw. Toen de bouw in 1879 werd afgerond was dit het modernste opslaggebouw ter wereld. Door de grootte van het gebouw werden er vier brandmuren geplaatst wat het gebouw in vijven deelde. Elk deel werd vernoemd naar een continent, vandaar dat het Entrepotgebouw ook ‘De Vijf Werelddelen’ wordt genoemd. In het gebouw werd vroeger koffie, thee, suiker en specerijen opgeslagen. Inmiddels is het gebouw gerenoveerd en vind je er nu prachtige appartementen en heerlijke hotspots. Maak zeker even een wandeling om een het gebouw heen!

Entrepothaven

Deze luxueuze jachthaven was oorspronkelijk de haven die behoorde tot het Entrepotgebouw. Een eigen haven vanwaar de handel werd gedreven, je kunt je dan ook voorstellen dat deze haven zeer belangrijk was in het havenkarakter van Rotterdam. Wanneer je de route vervolgt via het Halfrond naar de Stieltjesstraat dan kom je aan bij het Poortgebouw. Je passeert onderweg het magnifieke Suitehotel Pincoffs, de naam van het hotel verwijst naar de man zonder wie de handel in Rotterdam wellicht niet had bestaan. Het Poortgebouw was voorheen het hoofdkantoor van de handelsvereniging, maar tegenwoordig bevindt het hoofdkantoor zich op de Kop van Zuid onder de naam Havenbedrijf Rotterdam. We wandelen onder het Poortgebouw door om onze route te vervolgen.

Loods 24

De laatste stop op de route is herdenkingspark Loods 24. Een kindermonument ter nagedachtenis van de Joodse Rotterdamse burgers uit de periode 1940 – 1945. Een indrukwekkende plek om zeker even bij stil te staan. 

Wanneer je na deze wandeling over het Noordereiland en door de Entrepothaven een voldaan gevoel hebt, dan kun je bij station Wilhelminakade de metro of tram pakken. Heb je er nog geen genoeg van? Dan kun je via de Erasmusbrug en de Boompjeskade weer terug wandelen naar het startpunt. 

Wandelen door Rotterdam

Heb je zin om nog verder te wandelen door Rotterdam? Wij schreven ook een leuke wandelroute over Katendrecht. Beide routes zijn ook makkelijk te combineren met een wandeling over Kop van Zuid!

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer To do's Rotterdam? Laat je inspireren!