Stedentrip Berlijn: vierentwintig uur in de bruisende stad
Berlijn is een ideale stad voor een stedentrip. Een stad vol cultuur en rijk aan historie. Er zijn dan ook veel betekenisvolle monumenten en bezienswaardigheden om te bezoeken. Maar tussen de historische monumenten, verlaten oude fabrieken en communistische flatgebouwen, vind je alternatieve wijken met kleurrijke street art, hippe koffietentjes en een bruisende kunst-scene met musea en galerieën. De stad wordt dan ook wel als verzamelplaats gezien voor creatieve uitspattingen, alternatieve levensstijlen en uitingen van vrijheid. Een mooie mix van cultuur, een bijzondere geschiedenis en het hedendaagse Berlijnse leven.
Maar als je slechts 24 uur in de bruisende stad Berlijn hebt, wat ga je dan bezoeken? Wij delen graag wat je zeker moet bekijken in 24 uur!


Ontdek de verschillende wijken in Berlijn
De stad Berlijn is enorm groot en bestaat uit veel wijken. Elke wijk in Berlijn heeft zijn eigen stadscentrum, eigen sfeer en karakter. Dit maakt het leuk om tijdens jouw stedentrip in Berlijn de verschillende wijken te bezoeken.
De meest bezochte en centraal gelegen wijken zijn Mitte, Friedrichshain, Kreuzberg, Charlottenburg en Tiergarten. Om het meeste uit onze middag te halen besloten we om naar de wijk Mitte te gaan. Hier vind je namelijk de meeste highlights van de stad, en natuurlijk leuke en gezellige hotspots.
Mitte
Doordat Berlijn geen echt stadscentrum heeft, wordt de wijk Mitte als het centrum gezien. Door de centrale ligging van de wijk Mitte en het grote aantal bezienswaardigheden is dit een logische redenering. Je vind hier namelijk de Brandenburger Tor, Checkpoint Charlie, de Berliner Dom, de Reichstag, het Holocaustmonument, Gendarmenmarkt, Hackescher Markt, Oranienburger Strasse. Ook kun je hier flaneren over Alexanderplatz en de bekende Fernsehturm in. Wij bezochten de volgende bezienswaardigheden in Berlijn:
Brandenburger Tor
Eén van de highlights van Berlijn is natuurlijk de Brandenburger Tor op Pariser Platz. Een belangrijk monument voor het herenigde Berlijn na de val van de muur en tevens ook de enige oude stadspoort van Berlijn die nog overeind staat. De Brandenburger Tor is in 1788 gebouwd en diende net als 19 andere stadspoorten als entree tot het centrum van Berlijn. Toen in 1961 werd begonnen aan de bouw van de Berlijnse Muur werd de Brandenburger Tor ingebouwd. Na de val van de Berlijnse Muur werd de poort weer geopend door duizenden blije inwoners. Een belangrijk moment uit de geschiedenis en vandaar dat de Brandenburger Tor het monument is van de hereniging, ook wel de Deutsche Einheit.

Bezoek Hackescher Markt – Haus Schwarzenberg
Dichtbij de Hackescher Markt, een groot plein met veel restaurantjes en winkeltjes, vind je Haus Schwarzenberg. Haus Schwarzenberg is een kleine en bijzondere straat waar je meer dan alleen street art kunt vinden. Let wel op als je Haus Schwarzenberg gaat bezoeken. Je loopt namelijk gemakkelijk de ‘ingang’ naar Haus Schwarzenberg voorbij! Ben je op de hoogte van Café Cinema? Dan zit je goed.
Wanneer je via de doorgang de eerste indrukken vangt, waan je je in een andere wereld. In deze geweldige hotspot van Berlijnse straatkunst ben je omringd door kunst, unieke sculpturen, binnenplaatjes, studio’s, kantoren, musea en natuurlijk spots voor een lekker Duits biertje. Neem de tijd om de art te bestuderen, je ziet namelijk steeds nieuwe, bewonderenswaardige tekeningen.


Wandel langs de East Side Gallery – De Berlijnse Muur
De Berlijnse Muur is voor iedereen bekend. De verhalen over de Berlijnse Muur hebben we allemaal meegekregen door de geschiedenislessen of uit de vele films die erover gemaakt zijn. Maar wat is het echte verhaal achter de Berlijnse muur?
In 1961 werd de Berlijnse muur gebouwd door de DDR zodat de inwoners van West- en Oost-Berlijn van elkaar gescheiden waren. Door de 160 kilometer lange muur werd West-Berlijn, waar de Franse, Britse en Amerikanen zich bevonden, omringd door de DDR waar de Russen stand hielden. Een heftige periode waarin families van elkaar gescheiden werden en het land verdeeld was.
Na de val van de muur op 9 november 1989 werd de muur gesloopt. Op een aantal punten kan je nu nog delen van de muur bezoeken. Het bekendste stuk is bij de East Side Gallery.
De East Side Gallery is het langste stuk van de Berlijnse muur wat nog in tact is. Langs de 1,3 kilometer lange muur kun je de graffiti en schilderkunsten bewonderen. In 1990 zijn in totaal 118 kunstenaars naar Berlijn gekomen om hun visie op vrijheid op de muur te creëren. Elke schildering is een expressie van de vreugde rondom het einde van de koude oorlog. De Berlijnse muur is hierdoor veranderd in een kleurrijk vredesmonument.
Het zien van de Berlijnse muur was voor ons een bijzondere ervaring. Het is in onze ogen een bijzonder en mooi monument, maar wel een monument die verschillende emoties oproept. Een beladen gevoel, maar ook vreugde en een schreeuw naar vrijheid. Een ding is zeker: de Berlijnse muur moet je gezien hebben.


Lunch bij House of Small Wonder
Een hotspot die je veel voorbij ziet komen, is House of Small Wonder. House of Small Wonder is vooral bekend vanwege de gezellige, sfeervolle inrichting. Zodra je het pand binnenkomt, zie je direct de prachtige, fotogenieke trap omgeven door groen.
Het concept van House of Small Wonder is over komen waaien uit New York, waar al twee vestigingen waren. In dit gezellige restaurantje kan je heerlijk ontbijten of uitgebreid lunchen. Op het menu staat van alles, zoals luxe gerechten met ei, croissants, fruit, taco’s en mini-sandwiches.
Het is niet voor niets een populaire hotspot. Houd er dan ook rekening mee dat je even moet wachten voordat je kunt plaatsnemen. De gemiddelde wachttijd is een half uur tot een uur.
Door al het groen, de hoge ramen en het zonlicht lijkt het alsof je je in een kas bevindt. De authentieke spullen en het gebruik van hout zorgen er tegelijkertijd voor dat je je in een chique, maar relaxed restaurant bevindt.


Maak een wandeling langs de Spree
Na onze lunch bij House of Small Wonder besloten we richting Haus Schwarzenberg te lopen. Het was eindelijk droog geworden en Google Maps gaf aan dat we langs de Spree konden lopen. Leuk in Berlijn is dat ze langs de Spree speciale voetpaden hebben aangelegd. Zo kun je je op een leuke manier verplaatsen en heb je mooie uitkijkpunten over het water. In ons geval een prachtige uitkijk op de Fernsehturm!


Maak gebruik van het openbaar vervoer in Berlijn
Het openbaar vervoer in Berlijn is goed geregeld en biedt een leuke manier om je door een stad te verplaatsen. Net zoals in de Randstad heb je in Berlijn een uitgebreid netwerk van onder andere bus-, trein-, metro- en tramlijnen. Afhankelijk van hoe lang je in Berlijn bent en hoe vaak je gebruik wilt maken van het openbaar vervoer kan het kopen van een meerdaagse kaart de beste en voordeligste optie zijn. Het plannen van je route kun je doen via de BVG.
Houd wel rekening met de zones waarin je gaat reizen. Het openbaar vervoer netwerk van Berlijn bestaat namelijk uit drie zones.
- Zone A:
- het centrum van de stad (de wijken Mitte, Kreuzberg, Charlottenburg, Prenzlauer Berg en Friedrichshain);
- Zone B:
- de buitenwijken van Berlijn;
- Zone C:
- de aangrenzende dorpen zoals Potsdam, Oranienburg en luchthaven Schönefeld.
Een andere leuke en typische Nederlandse manier om de stad te ontdekken is natuurlijk per fiets. In Berlijn zijn er veel fietsverhuurders. Kijk daarom welke voor jou het handigst is.
Uitgaan in Berlijn
Berlijn staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Veel mensen kiezen om deze reden dan ook voor een stedentrip in Berlijn. Niet zo gek, want het uitgaansleven in Berlijn is één van de uitgebreidste van Europa. Een keuze maken tussen de vele clubs kan dan ook best lastig zijn. Wat ons opviel en over het algemeen bekend is, is dat de meeste clubs als muziekgenre techno hebben. De bekendste technoclubs zijn Berghain, Tresor en Watergate. Houd echter rekening met lange wachttijden en dat je niet altijd wordt binnengelaten.
Ben je meer op zoek naar een leuke bar? Dan kun je een kijkje nemen op Oranienburger Strasse, Simon Dach Strasse en Bergmanstrasse. Je vind hier verschillende barretjes dus daar moet vast een geschikte voor jou bij zitten!
Hotels in Berlijn
Wil je in een hotel overnachten tijdens jouw stedentrip in Berlijn? Bekijk dan het overzicht van alle hotels in Berlijn. Ook voor de leukste wijken in Berlijn klik je hieronder door naar een overzicht van de hotels.
Onze bucketlist voor de volgende stedentrip in Berlijn
De volgende keer dat wij naar Berlijn gaan, zorgen we er natuurlijk voor dat we langer de tijd hebben dan 24 uur én dat we sowieso het onderstaande van onze bucketlist kunnen afstrepen:
- een drankje doen in de Monkey Bar;
- een fijne zomeravond beleven op de rooftop van Klunkerkranich;
- een bezoek aan Tempelhof;
- een bezoek aan Teufelsberg.
Stedentrip naar een andere bruisende Europese hoofdstad
Overweeg je nog andere hoofdsteden te bezoeken in Europa, dan is Kopenhagen een zeer goede aanrader. Deze levendige stad heeft veel te bieden, zowel qua bezienswaardigheden als qua lekkere hotspots.