Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Boedapest is een bruisende stad vol hippe spots en mooie bezienswaardigheden. Het is dan ook één van de leukste bestemmingen voor een stedentrip in Europa. De stad bestaat uit twee delen: Boeda en Pest. Het stadsdeel Pest is vlak en bestaat vooral uit brede straten, statige gebouwen en een wirwar van trendy barretjes en restaurants. Boeda is meer bergachtig en je vindt hier dan ook schitterende vergezichten, zoals op de Gellértheuvel en bij het Burchtpaleis. Beide stadsdelen zijn het waard om te bezoeken. Ontdek aan de hand van onze persoonlijke tips de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest! 

De Grote Markthal van Boedapest

Eén van de eerste bezienswaardigheden in Boedapest die wij bezochten was de Grote Markthal. Dit is een must-visit! Je vindt in deze overdekte markthal allerlei kraampjes met verse groenten, fruit, delicatessen en souvenirs. Ook het gebouw is erg mooi. De markthal werd tussen 1894 en 1897 gebouwd. De metalen dakconstructie is nog steeds het origineel en het dak is bedekt met decoratieve Zsolnay-tegels.

In de hal vind je 180 kramen met onder andere Hongaarse specialiteiten zoals de Tokaji wijn en de vele paprika’s in alle soorten, kleuren en maten. Het is erg leuk om door de markt te struinen, maar je kunt er ook typisch Hongaars eten. 

Tip: de porties zijn hier groot! Wij kozen voor een bord vol Hongaarse lekkernijen, maar aan één bord heb je met z’n tweeën zeker voldoende. Verwacht hier ook niet de allerlaagste prijzen. Doordat de markt redelijk toeristisch is, zijn hier de prijzen ook naar. 

De Grote Markthal Boedapest
De Grote Markthal van binnen
Bezienswaardigheden Boedapest Grote Markthal
De Grote Markthal van buiten
De Grote Markthal eten
De Grote Markthal eten
Lees ook: De leukste hotspots in Boedapest
De Grote Markthal van Boedapest staat natuurlijk op ons lijstje met leukste hotspots in Boedapest. Maar we hebben nog veel meer leuke adresjes ontdekt. Benieuwd? Je ontdekt ze hier.

Het Parlementsgebouw van Boedapest 

Het imposante Parlement van Boedapest valt meteen op als je langs de Donau wandelt. Het mooie parlementsgebouw in gotische stijl is het grootste dat ooit in deze stijl gebouwd is in Hongarije. Er worden rondleidingen gegeven in het gebouw, maar neem ook een kijkje bij de gedenkplaats voor het Parlement. 

In 1956 vond er een belangrijke gebeurtenis plaats voor het parlementsgebouw in Boedapest. Het jaar markeerde het hoogtepunt van de Hongaarse Opstand, een volksopstand tegen het communistische regime dat destijds aan de macht was in Hongarije. Op 25 oktober 1956 verzamelden duizenden demonstranten zich voor het parlementsgebouw in Boedapest, waar ze politieke vrijheid, democratische hervormingen en een einde aan de Sovjetbezetting eisten. Het gebouw werd het symbool van de opstand, maar de Sovjet-Unie greep op 4 november met geweld in en onderdrukte de opstand. Duizenden mensen kwamen om het leven en velen werden gearresteerd of vluchtten het land uit.

Ondanks het onderdrukken van de opstand, markeerde de Hongaarse Opstand van 1956 een belangrijk keerpunt in de geschiedenis van Hongarije en het Sovjetblok. Het liet zien dat er verzet was tegen het communistische regime en inspireerde latere bewegingen voor politieke vrijheid in andere landen onder Sovjetinvloed.

De badhuizen van Boedapest 

Als er één ding is wat je moet doen in Boedapest, dan is het wel een traditioneel badhuis bezoeken. De badhuizen behoren tot de populairste bezienswaardigheden van Boedapest. Het meest bezochte badhuis in Boedapest is het kuuroord met de Széchenyibaden. Wij bezochten het Gellért badhuis en Ensana Thermal Margaret Island. Benieuwd naar onze ervaring? Die lees je in ons artikel waarin we de leukste dingen om te doen in Boedapest tippen. 

Lees ook: De leukste dingen om te doen in Boedapest
Van badderen in een badhuis tot aan een luchtballonvaart over de stad: er is zoveel te doen in Boedapest. Wij delen al onze persoonlijke tips voor een onvergetelijke stedentrip.

De 9 iconische bruggen van Boedapest

Boedapest staat niet alleen bekend om de badhuizen, maar ook om de bruggen. De 9 bruggen in Boedapest vormen de verbinding tussen de stadsdelen Boeda en Pest. De Vrijheidsbrug is één van deze 9 bruggen over de Donau in Boedapest. Het is misschien wel de mooiste brug van de stad. Van de Grote Markthal wandel je via deze brug naar het Jubileumi park en de Gellértheuvel, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over de stad. 

De Vrijheidsbrug
Uitzicht Gellértheuvel
Uitzicht Gellértheuvel

Klim naar de top van de Gellértheuvel

Naast het Gellért badhuis vind je de Gellértheuvel. Deze heuvel, welke op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat, is met 235 meter hoogte het hoogste punt van Boedapest. De wandeling naar boven is even een klim, maar het uitzicht is de inspanning zeker waard. De Gellértheuvel rijst boven de skyline van de stad uit en je kijkt hier uit op beide stadsdelen Boeda en Pest. Je vindt op de Gellértheuvel ook een aantal bezienswaardigheden en monumenten, zoals de citadel, het vrijheidsbeeld, een kerk die is gebouwd in een grot en het monument voor bisschop Gellért.  

Het mooiste gebouw van Boedapest: het Vissersbastion

Een absoluut hoogtepunt van een stedentrip Boedapest is een bezoek aan het Vissersbastion op de Burchtheuvel. Het is niet alleen één van de populairste bezienswaardigheden van Boedapest, maar de wijk eromheen is ook heel leuk om doorheen te dwalen. 

Het Vissersbastion is één van de allermooiste gebouwen in Boedapest. Het bouwwerk is ontworpen aan het einde van de 19e eeuw en de koepels zijn geïnspireerd op het nomadenvolk dat in 896 Hongarije in bezit nam. Alleen al voor het schitterende uitzicht wil je hierheen! 

Tip: ga zo vroeg mogelijk naar het Vissersbastion toe, zeker als je er wilt fotograferen. Het is een populaire bezienswaardigheid en daardoor kan het gedurende de dag erg druk worden. 

Vissersbastion toren
Het Vissersbastion
Vissersbastion Boedapest
Uitzicht van het Vissersbastion
Kunstenaar Vissersbastion
Kunstenaar bij het Vissersbastion

De Burchtheuvel

Het Vissersbastion is niet de enige reden om de Burchtheuvel te bezoeken. Je vindt hier namelijk nog meer bijzondere bezienswaardigheden, zoals De burcht van Boeda, ook wel het Boeda kasteel genoemd, en de Matthiaskerk. Dit is het oude koningspaleis. In het gerestaureerde complex zijn enkele musea ondergebracht, zoals de Nationale Galerie en het Historisch Museum. 

De wijk rondom de burcht nodigt uit om uren in rond te slenteren. Je vindt er smalle straatjes, kleurrijke middeleeuwse panden en gezellige koffieplekjes en souvenirwinkels.

Burchtheuvel Boedapest
Burchtheuvel
Burchtheuvel straatjes Boedapest
Straatjes op de Burchtheuvel
Gekleurde pandjes op de Burchtheuvel

Waar te verblijven in Boedapest dichtbij de bezienswaardigheden?

Boedapest is een redelijk grote stad met veel verschillende plekken waar je kunt verblijven. Leuke wijken om te slapen zijn de Joodse wijk Erzsébetváros, de opkomende buurt Józsefváros en Ferencváros. 

Accommodaties in de wijk Erzsébetváros

Eén van de populairste wijken om te verblijven is Erzsébetváros. Met aan de ene kant de indrukwekkende Joodse synagoge en aan de andere kant de ruïne bars is dit een ontzettend levendige plek dichtbij de bezienswaardigheden van Boedapest. Het staat ook bekend om het bruisende nachtleven. 

Op zoek naar een mooi en duurzaam hotel? Dan is Onyx Luxury Budapest een goede optie. 

Accommodaties in de wijk Józsefváros

In Józsefváros komen steeds meer leuke barretjes en restaurants. De wijk staat bekend als studentenwijk doordat je hier één van de grootste universiteiten vindt. Het is dan ook een plek waar je veel locals spot en waar je steeds meer fijne en betaalbare accommodaties vindt. 

Accommodaties in de wijk Ferencváros

Ferencváros is heel centraal gelegen, vlakbij de Grote Markthal. Als je hier verblijft, zijn veel bezienswaardigheden en leuke hotspots op loopafstand. Dit was ook de buurt waar wij verbleven en we zouden dit zeker aanraden. Wij sliepen bij The right choice studio apartments, een eenvoudig, maar erg schoon en netjes appartement. Ook is dit een betaalbare keuze.  

Onyx Luxury Budapest

Erzsébetváros
  •  

The right choice studio apartments

Ferencváros
  •  

Het Városliget Park

Wist je dat je in Boedapest een weids stadspark kunt vinden? Het park Városliget is populair onder zowel toeristen als locals. Városliget staat vooral bekend om de Széchenyibaden, maar je vindt er veel meer bezienswaardigheden, zoals de Vajdahunyadburcht, het Heldenplein, verschillende restaurants en musea, en een dierentuin.

Vajdahunyadburcht

We noemden hem al, maar één van de mooiste bezienswaardigheden in het Városliget Park is de Vajdahunyaburcht. Deze burcht verbeeldt de bouwstijl van verschillende kastelen in Hongarije en is sprookjesachtig mooi. De bouwstijlen die je hier terugziet variëren van romaans (de kerk) tot aan gotisch, renaissance en barok (het slot).

In de zomer worden er in de burcht verschillende concerten gegeven. Verschillende muziekstijlen worden hier gespeeld. Ook vind je op het terrein van de burcht het Museum van de Hongaarse Landbouw (het Hongaarse Landbouwmuseum). 

Varosliget park
Városliget Park
Vajdahunyaburcht Boedapest
Vajdahunyaburcht

Het Heldenplein

Het Heldenplein is een bekend plein in Boedapest. Het grenst aan het stadspark Városliget. Het plein wordt gedomineerd door het Millennium Monument. Aan weerszijden van het plein liggen het Museum voor Schone Kunsten en de Kunsthal. Bewonder ook de kleine warmwatervijver bij de ingang naast het Heldenplein. 

Algemene tips voor een stedentrip Boedapest

We delen ook graag nog een aantal algemene tips voor een stedentrip naar Boedapest, zoals de kosten en beste reisduur. Ook raden we aan om een Budapest Card te kopen.

Budapest Card voor het OV en gratis toegang tot musea en badhuizen

De Budapest Card is een voordeelkaart waarmee je gratis of met korting dingen kunt doen en bezienswaardigheden kunt bezoeken. Ook kun je met de Budapest Card gratis gebruikmaken van het OV. 

Het is heel gemakkelijk om Boedapest te verkennen met het OV. Er is een breed netwerk van metro’s, trams en bussen die ja naar verschillende bezienswaardigheden in de stad brengen. 

Hoe duur is Boedapest? 

Voordat wij naar Boedapest gingen, hoorden we dat de stad een goedkope bestemming is voor een stedentrip in Europa. Ten opzichte van veel andere Europese steden is dit zeker waar, maar wij vonden het toch een stukje duurder dan we dachten. Met name de populaire hotspots, zoals de ruin bars en de restaurants in de Grote Markthal, hebben de prijzen verhoogd. Wil je voordelig uit eten in Boedapest? Ga dan naar de wat minder bekende restaurants. 

Hoe lang naar Boedapest? 

Er is ontzettend veel te zien en te doen in Boedapest, dus je kunt er met gemak een aantal dagen spenderen. Wij verbleven zelfs een week in Boedapest, maar hadden dan ook een heel rustig tempo waarin we meerdere badhuizen en parken ontdekten. Wij raden wel aan om minimaal 3-4 dagen naar de stad te gaan. Zo kun je de mooiste bezienswaardigheden in Boedapest ontdekken. 

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.