Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Een must-do op Santorini: de hike van Fira naar Oía

Als je het ons vraagt is de hike van Fira naar Oía één van de hoogtepunten tijdens een vakantie op dit waanzinnig mooie eiland. Je wandelt namelijk niet zomaar een route van dorp naar dorp, maar je wandelt op de kraterrand (de caldera) van ‘s werelds grootste met water gevulde vulkaan. Het is een route van zo’n 10 kilometer die je langs de mooiste plekken brengt. De uitzichten over het eiland, de krater en de eindeloze oceaan zijn adembenemend. Genoeg redenen om je een ochtend of middag een klein beetje in te spannen en er lekker op uit te gaan!

Hike Fira Oia

Wat handige tips voordat je begint aan de hike van Fira naar Oía

Santorini is een onwijs populaire vakantiebestemming en met name in de zomermaanden kan het er erg druk zijn. Dit is dan ook de reden dat wij je aan raden om ‘s ochtends te starten met de hike. Waar veel mensen er op vakantie voor kiezen om uit te slapen wandel jij al door de straten van de mooiste dorpen op Santorini. Zo kun je in alle rust genieten van de schoonheid van het eiland. ‘s Ochtends starten heeft nog een voordeel: de ergste hitte vermijden.

Het is vrij populair om de route in Fira te starten, maar uiteraard kun je ook van Oía naar Fira wandelen. Belangrijk is wel dat je genoeg water bij je hebt (zo’n 1,5L per persoon). Langs de route vind je weinig tot geen mogelijkheden om water te scoren. En de plekken waar het wel kan, daar zijn de prijzen drie keer zo hoog. 

Tussen Oía en Fira rijden regelmatig bussen, je kunt daarom zelf bepalen waar je de hike start en wilt eindigen. Wij verbleven in de hoofdstad Fira en besloten om hier te starten met de hike. Een busticket kost €1,80 en de rit duurt zo’n 25 minuten.

Last but not least, trek goede wandelschoenen aan. Het lijkt een overbodige tip maar toch zie je veel mensen de route wandelen op slippers. En dat is toch niet zo comfortabel op de grint- en zandpaden die heuvelopwaarts en neerwaarts gaan. 

Startpunt van de hike: Fira

Wij starten de hike op het bekende en gezellige centrale plein van Fira. Vanaf hier wandel je zo door de knusse winkelstraatjes van de hoofdstad. De wandelroute (nummer 9) wordt aangegeven met bordjes maar eigenlijk is het heel simpel.  Zolang je op het pad van de kraterrand blijft wandelen kom je uiteindelijk uit in Oía. Santorini is bekend om zijn prachtige uitzichten en de witte dorpjes op de kliffen. En dit is waar je tijdens de wandeling echt van kunt genieten. Het eerste gedeelte van de hike, van Fira naar Firostefani, duurt zo’n 15 minuten en is bergopwaarts. De benen worden dus direct aan het werk gezet!

Route Fira Oia
Hike Fira Oia Santorini

Van Firostefani naar het pittoreske Imerovigli

Firostefani is een klein dorp tussen Fira en Imerovigli. Je vindt langs de caldera één van onze favoriete hotspots op Santorini en dat heeft alles te maken met de waanzinnige ligging en uitzicht op de vulkaan. Door de wat hogere ligging ten opzichte van Fira heb je vanuit Firostefani schitterende vergezichten. Wij raden je dan ook zeker aan om hier een avondje terug te komen om hier de zonsondergang te bekijken. Door de knusse winkelstraatjes van Firostefani wandel je verder naar het nog hoger gelegen pittoreske Imerovigli. 

Imerovigli is wat ons betreft het mooiste dorp op de caldera. Alles lijkt hier te kloppen. Perfecte witgekalkte straten en huizen, de schitterende kerken met hun blauwe kenmerken, de sfeervolle sunset bars en prachtige boutique hotels. Ook als je het vergelijkt met Fira en Oía is het hier een stuk rustiger. Waar je echter niet gek van moet opkijken zijn de vele fotoshoots die hier worden gehouden. Maar wie neemt het ze kwalijk? De setting is er ook helemaal naar.

Kerkjes Santorini
Skaros Rock Santorini

Van Imerovigli naar Oía

Eigenlijk is het zo dat wanneer je door Imerovigli heen bent gewandeld je aan de echte hike gaat beginnen. De bewoonde dorpen laat je achter je, waarna je eerst nog wat gave resorts passeert om vervolgens de grint- en zandpaden te trotseren. Vanaf hier heb je weinig mogelijkheden om nog wat lekkers of een fles water te scoren. 

Tip: mocht je rond dit punt toch behoefte hebben aan wat te drinken of eten dan is een pauze inlassen bij hotel Omma een goed idee. Ze hebben een prachtig terras met uitzicht over de krater. Naast dit hotel vind je het ‘No Name Cafe’ wat er niet uit ziet en waar de prijzen hetzelfde zijn als bij het hotel. 

Op naar het eindpunt van de hike: Oía

Persoonlijk vonden wij dit gedeelte van de hike het mooist. Het landschap is ruig, de uitzichten maken je sprakeloos en je realiseert je des te meer hoe bijzonder het is om op een kraterrand te lopen. En dan hebben we nog niet eens vermeld hoe gaaf het is om het dorpje Oía steeds dichterbij te zien komen. Het laatste stuk is vrij makkelijk, je loopt aan een stuk door Oía in. Hier bruist het van gezelligheid, je vindt hier leuke winkels en er zijn genoeg opties om je rammelende maag te vullen. 

Tip: loop door tot het oude kasteel van Oía vanwaar je prachtig uitzicht hebt over Ammoudi Bay en de zeer iconische windmolens!

Route Hike Santorini
Oia Castle

De mooiste bezienswaardigheden op Santorini

De hike van Fira naar Oía kun je niet echt benoemen onder een bezienswaardigheid, maar het brengt je zeker langs een aantal van de mooiste bezienswaardigheden op Santorini. Maar Santorini heeft veel meer voor je in petto. Wat dacht je van schitterende stranden en historische dorpjes? Er is genoeg te beleven op Santorini!

inspiratie voor het mooie Santorini

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Santorini? Laat je inspireren!