Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Atlantis, een plek op het Spaanse eiland Ibiza dat zowel een mysterie als een natuurlijke schoonheid is. Als je aan ons vraagt wat het meest indruk op ons heeft gemaakt na onze tijd op het eiland, dan zeggen we zonder twijfel Atlantis. Het is een heerlijke plek om te genieten van het zoute zeewater, maar het is een bestemming met een interessant verhaal. Door de constructie van de rotspartijen lijkt het net of je hier wandelt door een verzonken stad. Het is dan ook niet zo gek dat deze plek is vernoemd naar de mythe Atlantis. Kortom, Atlantis op Ibiza moet je ontdekken!

Atlantis Ibiza
Atlantis aan de zee

Het waanzinnig mooie en mysterieuze Atlantis Ibiza

Wat het mysterie rondom Atlantis op Ibiza nog geheimzinniger maakt is dat je nergens bewegwijzering kan vinden. Wat we wel weten is dat het nabij het waanzinnig mooie uitzichtpunt van Es Vedra en Torre de Savinar is. Hoewel de mythe van een verzonken stad een bezoek aan Atlantis extra leuk maakt, zijn we erachter gekomen dat het daadwerkelijke verhaal minder interessant is. 

Atlantis is een steengroeve. Doordat de locatie van deze steengroeve zo dicht bij de kustlijn is, stroomt het zoute zeewater de uitgehakte groeves in. Zo vind je er nu een prachtig decor met een natuurlijk waterbassin. De rotsblokken die ze hier hebben weggehakt zijn gebruikt om de muren van Dalt Villa, het historisch centrum van Ibiza-stad, te bouwen. 

Hoe kom je bij de Atlantis?

Het geheimzinnige rondom Atlantis is juist wat veel mensen aantrekt om toch op zoek te gaan naar ‘de verzonken stad’. Ook wij zijn in eerste instantie verkeerd gelopen en kwamen zo onverwachts terecht bij het uitkijkpunt van Es Vedra. Maar om jou de juiste richting op te wijzen, leggen we je stap voor stap uit hoe je bij Atlantis komt. 

Het allerbelangrijkste is dat je een huurauto hebt, bijvoorbeeld via SunnyCars, want zonder huurauto kom je er niet. Navigeer naar Se Pedrera en let op de borden die wijzen naar de parkeerplaats van Es Vedra of klik op de link voor de volgende coordinaten: 38°52’21.2″N 1°13’50.2″E. Deze brengen je naar de parkeerplaats vanwaar je hike naar Atlantis begint. De route naar de parkeerplaats gaat de laatste paar 100m over een onverharde weg!

Route naar Es Vedra
Steencirkels
Hike naar Atlantis

De hike naar Atlantis

Vanaf de parkeerplaats passeer je het houten hek en wandel je door totdat je uitkomt op een soort splitsing. Hier zie je een platgetrapt hekwerk en blaadjes waarop wordt vermeld stil te zijn en geen troep achter te laten. Je neemt niet het pad rechtsaf naar beneden, maar je passeert het hekwerk (zie foto waarop je het hek gepasseerd bent). Wanneer je eerst naar het uitzichtpunt van Es Vedra wilt wandel je hier rechtdoor, voor Atlantis sla je linksaf. Het maakt niet uit hoe je loopt, je komt vanzelf uit bij de steencirkels. Let op: er wordt gezegd dat je pas mag afdalen als je een steen bij de steencirkels hebt geplaatst. 

Het eerste gedeelte van de hike is best pittig en gaat steil naar beneden. Ook hier wordt er wederom geen route aangegeven dus het op goed gevoel afdalen. Wij namen een verschillende route heen en terug, dus kunnen je het volgende tippen. Vanaf boven gezien, houd je rechts aan dan kom je uiteindelijk uit bij de zandduinen. Houd je links aan dan bestaat het pad voornamelijk uit gesteente. Het is dus maar net wat je fijner vindt hiken. De gehele hike van parkeerplaats tot Atlantis duurt ongeveer zo’n 45 minuten.

Zwemmen in de natuurlijke waterbassins 

Eenmaal beneden zie je direct de rotsformaties die ‘de verzonken stad’ Atlantis vormen. Nog één laatste inspanning om beneden te komen en dan kun je heerlijk genieten van het verfrissende zeewater in de bassins. Het is zo’n onwijs leuke en mooie plek. Achter elke rots verschuilt weer een andere mooi spot of waterbassin. Heerlijk om hier rond te struinen en een tijdje te vertoeven. Neem wel voldoende drinkwater en snacks mee, want zoals je je wellicht kunt voorstellen is hier niets te koop.

Rotsformaties Atlantis
Bassins Atlantis
Doorkijkje Atlantis

Dit neem je mee naar Atlantis

Je kijkt er vast niet gek van op dat er bij Atlantis geen voorzieningen zijn. Hierbij dan ook een handig lijstje zodat je goed voorbereid op pad gaat.

  • Zonnebrand (tips voor duurzame zonnebrand)

  • Goede stevige schoenen voor de hike

  • Badkleding, teenslippers en een handdoek

  • Drinkwater (bij voorkeur 1,5 liter per persoon)

  • Iets te eten

  • Een hoed of pet is aan te raden tegen de felle zonnestralen

Tip: wanneer je ‘s ochtends vroeg naar Atlantis op Ibiza gaat vermijd je de ergste warmte, dit is zeer aan te bevelen!

Verzonken Stad Ibiza
Waterbasin Atlantis

Ontdek de mooiste stranden van Ibiza

Na de enorme inspanning om bij het prachtige Atlantis te komen is het heerlijk om neer te ploffen op een strandbedje of jezelf te trakteren op een heerlijke lunch. Hier in de omgeving vind je het prachtige strand Cala d’Hort, één van de mooiste stranden op het Spaanse eiland Ibiza

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!