De Lycian Way: een verbluffend langeafstandswandelpad aan de Lycische kust in Turkije
Dat Turkije zoveel meer is dan een all-inclusive vakantiebestemming, dat bewijst de Lycian Way. Deze langeafstandwandeling tussen Fethiye en Antalya is er één vol verrassingen. Je wordt op de Lycische Weg ondergedompeld in de eeuwenoude Lycische cultuur en natuurlijke schoonheid. De kleurrijke flora en authentieke Lycische bergdorpjes zorgen ervoor dat je niet raakt uitgekeken. En een pluspunt van hiken over steile heuvels en langs ruige kustkliffen: de uitkijkpunten met weergaloos uitzicht over de zee!
De Lycian Way in Turkije
De Lycian Way wordt in het Nederlands ook wel de Lycische weg genoemd en is een langeafstandswandelpad van ruim 500 kilometer. De wandeling wordt beschouwd als één van ‘s werelds top 10 lange afstandswandelingen. Het is dan ook een waar wandelspektakel! Je treed hier in eeuwenoude voetsporen en ontdekt hier het écht authentieke Turkije. Zo wandel je langs ruïnes en indrukwekkende graftombes uit lang vervlogen tijden. Maar je komt in de knusse bergdorpjes ook geregeld lokale schaapherders tegen en wordt gerust uitgenodigd voor een kopje thee.


Hoe bereik je de Lycian Way in Turkije?
Om in de regio Lycië te komen, kun je vliegen naar twee verschillende luchthavens: Antalya Airport (AYT) en Dalaman Airport (DLM). De luchthaven van Antalya ligt ten oosten van de Lycian Way en de luchthaven van Dalaman ten westen. Naar Antalya vertrekken dagelijks directe vluchten van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Houd dan rekening met zo’n 4-5 uur vliegtijd. Als je ervoor kiest om op Dalaman te landen, dan heb je een overstap op het vliegveld van Istanbul.
De rijke historie van de Lycian Way: de mooiste oude steden en dorpen
Een wandeling over die Lycian Way neemt je mee door de Mediterrane geschiedenis. Lycië was in de Griekse en Romeinse tijd één van de rijkste en dichtstbevolkte gebieden van Turkije. Het was in de eeuwen voor Christus het woongebied van de welvarende Lyciërs, een Grieks sprekende gemeenschap met een rijke cultuur. Nu is Lycië vooral een ongerept berggebied met onaangetaste natuur, waarin de Lyciërs duidelijk hun sporen hebben achtergelaten. Je ziet hier imposante rotsgraven die in de steile rotswanden zijn uitgehakt, ruïnes van dorpen en tempels en theaters waarvan nog verrassend veel bewaard is gebleven. Het gebied weerspiegelt honderden kilometers aan historisch erfgoed. Je loopt voor je gevoel hier dan ook letterlijk een andere eeuw binnen, in de voetsporen van de Lyciërs: de Lycian Way!
Kayaköy
Eén van de eerste dorpen die je tegenkomt op de Lycian Way is Kayaköy. Dit dorpje wordt ook wel een spookstadje genoemd en is hiermee één van de hoogtepunten langs de Lycische Weg. Nadat de Grieken in 1.900 vertrokken uit Kayaköy is het namelijk volledig verlaten. Kayaköy weerspiegelt het rijke verleden van de regio. De mooie overblijfselen op de heuvel waren ooit een vruchtbaar dorp. Vandaag de dag is het met name een prachtig stukje natuur op de route naar Ölüdeniz, waarin de ene na de andere indrukwekkende ruïne opdoemt tijdens de hike.



Patara
Nog een hoogtepunt op de Lycian Way is Patara. Dit is niet zomaar een oude stad in Lycië. Het is namelijk de geboortestad van Sint-Nicolaas. Patara had in de oudheid heel wat aanzien als belangrijke havenplaats. Dit is dan ook te zien aan de bijzondere monumenten in Patara, zoals het theater en de tempel. Binnen de stadsmuren spot je resten van sculpturen, altaren, oude wegen en voetstukken. Buiten de stad zie je nog vele sarcofagen.


Myra
De meest indrukwekkende plek op de Lycian Way is als je het ons vraagt Myra. Je bewondert hier gigantisch uitgehouwen steengraven in de rotsen. De belangrijkste is het grafmonument van Sint-Nicolaas.


Sidyma/ Dodurga
De oude stad Sidyma is versmolten met het hedendaagse dorp Dodurga. Het dorp is gebouwd tussen de overblijfselen van de stad. Op creatieve wijze zijn hier pilaren en andere oude stukken voor de huizen en andere bouwwerken van de dorpelingen hergebruikt, te midden van de overgebleven ruïnes van de archeologische site Sidyma.
De prachtige natuur op de Lycian Way
Tijdens een vakantie aan de Lycische kust kun je als natuurliefhebber je hart ophalen. Je komt op de Lycian Way eigenlijk van alles tegen. Ruig berggebied, gigantische kliffen, schaduwrijke bossen en natuurlijk de heerlijke zandstranden en de azuurblauwe zee. Het onaangetaste landschap van de Lycian Way is verbluffend. De regio wordt ook wel geroemd om de rijke biodiversiteit.


De Lycian Way combineren met een strandvakantie: waar te verblijven?
De Lycian Way is heel goed te combineren met een fijne strandvakantie. Doordat de Lycian Way zich uitstrekt over het gebied tussen Fethiye en Antalya, zijn er veel badplaatsen aan de Turkse Rivièra waar je kunt verblijven.
Antalya
Antalya is één van de populairste kustplaatsen van Turkije en is hierdoor ook erg toeristisch. Het aanbod aan hotels, winkels en restaurants is hier enorm. Het voordeel van verblijven in Antalya is dat er vanuit Nederland, België en Duitsland dagelijks directe vluchten naar de luchthaven van Antalya vertrekken. Je bent in Antalya echter wel aan het einde van de Lycian Way, dus deze bestemming is vooral aantrekkelijk als je op zoek bent naar een strandvakantie en bijvoorbeeld een dagtrip wilt maken om van de Lycian Way te proeven. Zo kun je bijvoorbeeld vanuit Antalya een dagtour maken naar Demre, Myra en Kekova: een aantal van de mooiste highlights van de Lycian Way.



Fethiye en Ölüdeniz
Fethiye is authentieker dan Antalya. Deze fijne badplaats ligt verscholen in een grote baai aan de Lycische kust. Je vindt hier tal van gezellige terrasjes, restaurants en mooie boutique hotels. Fethiye ligt aan het begin van de Lycian Way, vlakbij de badplaats Ölüdeniz, op zo’n 8 kilometer verderop. Zowel Fethiye als Ölüdeniz zijn ideaal om de eerste nacht(en) te verblijven als je een deel van de Lycian Way wilt wandelen met een backpack en onderweg andere accommodaties aandoet. Het is dan wel aan te raden om te vliegen op Dalaman.
Wij verbleven in Fethiye in het mooie bohemian boutique hotel Yacht Bohome Hotel. Een prachtig design hotel, centraal gelegen in de stad.
Kleinere kustplaatsen onderweg
Langs de Lycian Way kom je veel pittoreske dorpjes en vredige badplaatsen tegen. Aanraders zijn de dorpen Kaş, Kalkan en Fenike. Je geniet in deze witgepleisterde kuststadjes van de heerlijke kalme Mediterraanse sferen, omringd door de natuur van de Lycian Way.


Wil je een echt authentiek dorpje ervaren? Kaleüçağız is een hidden gem die je dan moet bezoeken. Het idyllische havenplaatsje straalt één en al rust en kalmte uit. Dit is ook de ideale uitvalsbasis om een dagtrip te maken naar het onbewoonde eiland Kekova.
De leukste accommodaties rondom de Lycian Way in Turkije
Hoe uitdagend en avontuurlijk is de Lycian Way?
Als je het ons vraagt is hiken over de Lycian Way avontuurlijk, maar wel goed te doen. Je wandelt over fijne voetpaden, maar ook over ruig en steil berggebied met beboste hellingen. We zouden wel aanraden om niet in het hoogseizoen te gaan. Wij gingen in de maand april en vonden dit een prettige maand qua warmte. Het hoogste punt van de Lycian Way is op 2.300 meter. Dit is bij Tahtalı Dağı. Qua hoogtemeters kan het dus vrij pittig zijn. Afdalen is ook nog wel eens een avontuur, maar eenmaal beneden maakt de blik over de kustlijn alles goed. Wat een zee, wat een rotsen en wat een prachtige uitzichten!