Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Kekova eiland: bekijk de indrukwekkende verzonken stad langs de Lycische kust in Turkije

Een boottocht naar Kekova eiland (Kekova Adasi) is één van de mooiste excursies die je tijdens een reis langs de Lycische kust in Turkije kunt maken. Rotsachtige baaien en met pijnbomen begroeide kliffen vormen een schilderachtig decor voor een boottocht. Maar de echte attractie… die bevindt zich onder water! Benieuwd naar deze mysterieuze onderwaterlocatie? Wij delen in dit artikel alles wat je wilt weten voor een bezoek aan Kekova eiland en de verzonken stad Batık Şehir

Verzonken eiland Kekova
Sacrofagen Kekova

Het onbewoonde eiland Kekova en de verzonken stad Batık Şehir

Het onbewoonde eiland Kekova herbergt de uitgestrekte ruïnes van een oude Lycische stad. Het eiland ligt voor de zuidkust tussen de plaatsen Demre en Kaş. Het eiland is alleen per boot bereikbaar. 

Zo’n 2.000 jaar geleden woonde in de stad Batık Şehir een bloeiende gemeenschap. Maar een serie hevige aardbevingen zorgde ervoor dat de stad langzaam onder de zeespiegel verdween. Vandaag de dag kun je hier nog enkele van de overblijfselen van de stad bewonderen, zoals resten van gebouwen, trappen en gebroken amfora’s. Het eiland Kekova is hiermee één van de bijzondere hoogtepunten van de Lycian Way. Dit is een wandeling langs een wandelpad van ruim 500 kilometer in Turkije waarin je wordt ondergedompeld in de eeuwenoude cultuur en natuurlijke schoonheid van het oude Lycië. 

Kekova Eiland

Maak een boottocht langs de historische overblijfselen

Naast de resten van de verzonken stad, tref je op het eiland Kekova een middeleeuwse burcht en vele sarcofagen uit de Lycische tijd aan. In de middeleeuwse burcht bevindt zich een antiek theater en de restanten van een badhuis. Sacrofagen zijn graftombes die uit één blok natuursteen zijn gehouden. De sacrofagen op Kekova eiland zijn vooral uitgehouwen in de rotswanden, net als veel overgebleven trappen. 

Tijdens een boottocht heb je het beste uitzicht op het rotslandschap met de ruïnes. Het gebied is beschermd en de baaien rond het eiland lenen zich uitstekend voor een duik in het water. Ook kun je genieten van het prachtige natuurschoon. De kanten zijn heel mooi groen, maar vooral het ongelooflijke blauwe water is waanzinnig!

Verschillende boottochten naar Kekova eiland

De enige manier om Kekova eiland en het gebied eromheen te verkennen is per boot. De boten vertrekken vanuit de dorpen Kaleköy, Kaleüçağız en Kaş. Er zijn verschillende opties voor boottochten. Zo kun je een uurtje cruisen, maar zijn er ook boottours van een dag met lunch- en snorkelstops. Voor de echte avonturiers is het ook mogelijk om Kekova per kajak te verkennen! 

Boottocht Kekova
Boottocht Kekova Eiland

De beste tijd om Kekova eiland te bezoeken

De beste tijd om het eiland Kekova te bezoeken is tijdens de zomermaanden. Het water staat dan lager waardoor je beter zicht hebt op de onderwaterruïnes. Zwemmen en snorkelen kan van mei tot oktober. In de zomermaanden en het najaar is het water wel een stuk warmer dan in het voorjaar. 

De leukste slaapplekjes in de buurt van Kekova eiland

Lukka Exclusive Hotel

Kaş
  •  

Marti Bungalow

Demre
  •  

Kekova Pansiyon

Kaleüçağız
  •  

Op vakantie aan de Lycische kust

Het gebied rondom Kekova eiland is onwijs fijn als vakantiebestemming. Kaleüçağız en Kaş zijn allebei authentieke, pittoreske vissersdorpjes omringd door schitterende baaien en vele historische hoogtepunten. Ook Demre is een geliefde bestemming. Vanuit hier zijn vele mooie uitstapjes mogelijk, zoals naar de oude stad Myra en de Sint-Nicolaaskerk in Demre. Ook kun je vanuit deze badplaatsen een deel van de Lycian Way wandelen. 

Ontdek nog meer van Turkije

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.