Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Myra, Turkije: ontdek de stad van Sinterklaas

Inhoud

Misschien heb je wel eens van de stad Myra gehoord in Turkije. Deze plaats wordt namelijk ook wel de stad van Sinterklaas genoemd. Al tientallen jaren wordt Sinterklaas in verband gebracht met de bisschop van Myra: Sint Nicolaas. In Myra, tegenwoordig Demre genoemd, kun je het grafmonument van de beroemde bisschop bewonderen, als ook vele andere indrukwekkende Lycische steengraven in de rotswand en de Sint-Nicolaaskerk. Myra is dan ook één van de historische hoogtepunten van de Lycian Way

Myra Lycian Way

De oorsprong van Sinterklaas 

We hebben het allemaal wel eens gehoord, Sinterklaas komt eigenlijk uit Turkije. Maar hoe zit dat nou precies? 

Sint-Nicolaas werd geboren in de Turkse plaats Patara aan de Lycische kust. Dit is in de omgeving van de populaire badplaats Antalya. Na zijn dood in de vierde eeuw werd hij heilig verklaard vanwege de wonderen die hij zou hebben verricht. Hij was niet alleen een bisschop, maar werd ook gezien als de beschermheilige van zeelieden, handelsreizigers en kinderen, Vandaag de dag is zijn graf in Myra een bedevaartsoord dat jaarlijks publiek trekt uit alle hoeken van de wereld. Ook het Sinterklaas-eiland, Gemiler eiland, is nog altijd een belangrijk pelgrimsoord voor christenen. Er wordt namelijk beweerd dat de bisschop Sint-Nicolaas eerst werd begraven op Gemiler eiland, waarna hij vervolgens is verplaatst naar Myra, waar je de imposante graftombe kunt bewonderen. 

Elk jaar in december wordt er hier nog een herdenkingsplechtigheid gehouden. Deze herdenking wordt druk bezocht door reizigers die de kerstperiode doorbrengen aan de kust van Lycië.

De historische stad Myra

De ruïnes van het oude Myra zijn enkele van de mooiste in Turkije. Het is dan ook een plek die je absoluut niet mag missen als je de Lycian Way gaat wandelen. De gigantische uitgehouwen steengraven in de rotsen zijn heel indrukwekkend om te zien, maar ook het bewaard gebleven Romeinse theater is prachtig. De meeste graven in de rotsen kijken uit over de Middellandse Zee. Enkele graven zijn nog voorzien van inscripties in de Lycische taal.

Historische stad Myra
Myra Turkije

De Sint-Nicolaaskerk in Demre

Op zo’n 20 tot 30 minuten wandelen van de historische vindplaats Myra, in het centrum van Demre, vind je de Sint-Nicolaaskerk. Hier vind je de graftombe van Sint-Nicolaas. Tijdens de aanval van de Seltsjoeken werd in 1087 een groot gedeelte van de beenderen van Sinterklaas gestolen door kooplieden uit het Italiaanse Bari. Nadien raakte de Sint-Nicolaaskerk vervallen. In 1863 werd de basiliek gekocht door een Russische tsaar die begon aan de restauratie, die vandaag de dag nog steeds niet is afgerond. De kerk is desondanks een prachtige bezienswaardigheid in Myra/ Demre om te bezoeken. Natuurlijk alleen al vanwege de tombe die je hier kunt zien, maar ook door de overgebleven fresco’s, sacrofagen, mozaïek en andere schitterende details. 

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.

Populair in Turkije