Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Gemiler Turkije: het eiland van Sint-Nicolaas 

Gemiler eiland (Gemiler Adasi) wordt ook wel Sinterklaas-eiland genoemd en is één van de hoogtepunten van de regio Lycië in Turkije. Er wordt gezegd dat dit eiland de plek is waar Sint-Nicolaas oorspronkelijk begraven zou zijn. Dit blijft natuurlijk gissen, maar wat we wél zeker weten is dat je op dit eiland nog veel indrukwekkende restanten kunt vinden uit de oude Lycische tijd. Het rotsachtige gebied herbergt veel indrukwekkende ruïnes van Byzantijnse kerken en andere historische schatten van ruim 1.500 jaar oud. Gemiler eiland is dan ook een aanrader om te bezoeken als je op vakantie bent aan de Lycische kust in Turkije. 

Het verhaal van Sint-Nicolaas 

Gemiler eiland ligt ten zuiden van Fethiye en ten westen van het zandstrand van Ölüdeniz. Het is gescheiden van het vasteland door een smal zeekanaal. Gemiler eiland is slechts 400 meter breed en 1.000 meter lang, maar herbergt veel historische monumenten. De rijke historie van Sinterklaas-eiland is te danken aan de Byzantijnse nederzetting die hier ooit was. Ook was Gemiler-eiland een belangrijk pelgrimsoord voor christenen. Zij kwamen hier om het graf van Sint-Nicolaas te eren. Waar de Sinterklaas die wij kennen precies vandaan komt is een onduidelijk verhaal, maar er wordt gemeend dat hij is geboren in Patara en dat hij werd begraven op Gemiler eiland – om vervolgens te worden verplaatst naar Myra, waar een imposante graftombe te bewonderen is. Sinterklaas staat dan ook wel bekend als de bisschop van Myra. Een belangrijke heilige met grote bekendheid en die erg geliefd was. 

Gemiler eiland Turkije
gemiler eiland

De historische overblijfselen op Gemiler eiland in Turkije

Op Gemiler eiland kun je door de ruïnes uit de vroege Byzantijnse tijd een schitterende wandeling naar boven maken. Het eiland is onbewoond en is een chaotische wirwar van historische overblijfselen. Onderweg kom je verschillende kerken en graven tegen, waaronder dus het graf van Sint-Nicolaas. Maar je ziet op Gemiler eiland ook nog andere restanten van bijvoorbeeld Byzantijnse huizen, oude waterwegen en een begraafplaats.

De Byzantijnse kerken

De kerken op Gemiler eiland zijn gebouwd tussen de 5e en 11e eeuw. In totaal zijn er 4 kerken op het eiland te vinden. Er wordt beweerd dat er ook een vijfde kerk was, maar dit is niet bevestigd. De kerken stonden centraal in de orthodox-christelijke gemeenschap. 

De tunnel

Het meest interessante historische overblijfsel is misschien wel de gewelfde stenen tunnel die twee van de kerken met elkaar verbond. Sommige delen van de 500-meter lange tunnel zijn ingestort, maar de restanten van de doorgang vertellen een bijzonder verhaal. 

De processiegang bevatte 14 haltes. Deze haltes vertegenwoordigen de staties van de kruisweg waar priesters pauzeerden om te bidden wanneer ze heen en weer tussen de gebouwen liepen. Naast delen van de constructie, zijn er ook nog veel versieringen bewaard gebleven. Zo zijn er nog altijd decoraties in het mortel- en steenwerk zichtbaar. Het bewijs van het vakmanschap van de bouwers destijds!

Byzantijnse kerk Gemiler
Gemiler eiland tunnel
gemiler eiland

Panoramisch uitzicht over de schitterende kustlijn

Om de top van Gemiler eiland te bereiken, zul je een kleine klim moeten maken. Er zijn een paar wandelpaden op het eiland, maar deze zijn bedekt met losse stenen. Het is dan ook zeker handig om wandelschoenen te dragen! De hike is niet alleen de moeite waard vanwege de ruïnes, maar ook door de mooie natuur. Overal groeien pijn-, olijf- en johannesbroodbomen en je spot geregeld geiten en hagedissen. De klim op Gemiler eiland naar boven duurt ongeveer een uurtje, maar als je de klim naar boven hebt gemaakt, word je beloond met een werkelijk adembenemend uitzicht. 

Een boottocht naar Sinterklaas-eiland 

Wil je een boottocht maken naar Sinterklaas-eiland en de ruïnes met eigen ogen bewonderen? Dan zijn er verschillende opties. De meeste boten vertrekken vanuit de badplaats Ölüdeniz. 

Nog meer parels aan de Lycische kust

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.