Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ontdek Rupit: een middeleeuws dorpje in de bergen van Catalonië

Inhoud

Rupit is misschien wel één van de best bewaarde geheimen van Catalonië. Op zo’n 100 kilometer van de wereldstad Barcelona vind je dit middeleeuwse dorpje diep verscholen tussen bergen en kloven. Hoewel de stadsnaam Rupit niet direct een belletje bij je zal doen rinkelen, behoort het dorp naar onze mening tot de mooiste dorpen van Spanje. Ondanks zijn bescheiden bekendheid trekt het dorp gedurende de zomermaanden veel bekijks. Toeristen reizen naar het dorp voor het bewonderen van de kleurrijke bougainvillea die de 17-eeuwse stenen huizen en geplaveide straten aankleden. Ontdek in dit artikel de mooiste bezienswaardigheden en al onze tips voor een bezoek aan het dorp Rupit.

Rupit: een middeleeuws dorpje in de bergen van Collsacabra

Het dorpje Rupit telt slechts 280 inwoners en is letterlijk een verborgen parel in de Vall de San Collsacabra, een prachtig gebied met bergen, gorges, rivieren, meren en watervallen. Rupit wordt vaak omschreven als een middeleeuws stadje, maar in werkelijkheid stamt alleen het kasteel op de rots uit de middeleeuwen. Vrijwel alle huizen die je in Rupit ziet zijn gebouwd rond de 17e eeuw in barok-stijl. Juist vanwege de prachtige bouwstijl is Rupit een heel fijn stadje om doorheen te dwalen en je te laten verwonderen. Niets doet vermoeden dat een wereldstad als Barcelona zo dichtbij is, en dat maakt Rupit ook heel aantrekkelijk om te bezoeken als een leuke dagtrip. 

Rupit Catalonië
Het dorpje Rupit
Vall de San Collsacabra
Vall de San Collsacabra

Het historisch centrum van Rupit

Kenmerkend voor het historisch centrum van Rupit zijn de oude steden huizen dit dateren uit de 16e tot de 18e eeuw. Op veel gevels zul je het jaartal van bouw nog zien staan, mede als de namen van hun oprichters. De huizen hebben vaak prachtige veranda’s en ingangen, bewerkte ramen en mooie houten balkons. Een aantal plekken die je niet mag missen in het historisch centrum zijn:

  • de fotogenieke straten Carrer del Fossar en Carrer de l’Església;

  • de pleinen Plaça Major en Plaça Cavallers;

  • Notaria Soler, een herenhuis aan Carrer del Palau dat dateert uit de 14e eeuw;

  • andere opmerkelijken panden in Rupit zijn Cal Mestre, Herrería en Can Sallent.

De kerk van Sant Miquel

De eyecatcher van Rupit is de kerk van Sant Miquel die is gelegen in het historisch centrum van het dorp. Het fundament van de kerk dateert uit de 13e eeuw, maar de klokkentoren zoals je deze vandaag de dag kunt bewonderen is gebouwd tussen 1786 en 1869. De voormalige kerktoren is naar vermoeden ingestort tijdens de aardbeving van 1428. 

Wanneer de kerk open is kun je naar de top van de klokkentoren klimmen. Om de top van de kathedraal te bereiken moet je door een zeer smalle doorgang omhoog, maar als je er eenmaal bent dan word je beloond met een waanzinnig uitzicht.

Carrer del Fossar
Carrer del Fossar
Houten balkons huizen Rupit
Zicht op houten balkon
De kerk van Sant Miquel Rupit
De kerk van Sant Miquel

Pont Penjat

Een leuke manier om in het historisch centrum van Rupit te komen is om de Riera de Rupit-rivier over te steken middels de hangbrug, ook wel de Pont Penjat genoemd. De brug dateert uit 1945 en is in 1994 gerestaureerd. Je mag er niet met meer dan 10 mensen tegelijkertijd op staan, dus kijk niet gek op als je tijdens een bezoek in het hoogseizoen even moet wachten. Het uitzicht vanaf de brug over de rivier en op het oude stenen huis is heel fotogeniek, vandaar dat het ook een geliefde plek in Rupit is. Aan de zijdes van de brug vind je stenen trappen die uitkomen bij de rivier. Vanaf hier kun je ook toffe foto’s maken van de brug.

Forn de Pa L’Era

Tegenover de grote parkeerplaats bij Rupit vind je de lokale bakkerij Forn de Pa L’Era. Deze bakkerij verkoopt heerlijke snacks voor ontbijt, broodjes voor lunch en tapas voor diner, maar daarnaast kun je er ook zalige delicatessen scoren of aan de bar plaatsnemen voor een kop koffie. Een fijne plek om je dag in Rupit te starten, of juist om af te sluiten.

Pont Penjat
Pont Penjat
Forn de Pa L'Era
Bakkerij Forn de Pa L'Era

Praktische tips voor een bezoek aan Rupit

Het is vooral leuk om het dorpje Rupit in het voorjaar en in de zomer te bezoeken wanneer (hopelijk) het zonnetje schijnt en de temperaturen aangenaam zijn. Houd er alleen wel rekening mee dat het in Rupit nooit echt heel warm zal zijn (zoals bijvoorbeeld aan de kust), dit komt vanwege de ligging in de bergen. De winters kunnen hier namelijk ook goed koud zijn. Het meebrengen van een paraplu is ook geen overbodige luxe, aangezien het de meeste dagen van het jaar vochtig is in Rupit.

Hoe kom je in Rupit?

Er zijn eigenlijk maar twee opties om in Rupit te komen, en dat zijn: Rupit bezoeken op eigen houtje of een georganiseerde tour boeken. Als je met eigen vervoer reist dan kun je navigeren naar de grote parkeerplaats bij Rupit, gebruik hiervoor deze Google Maps-locatie. Heb je interesse in een georganiseerde tour, bijvoorbeeld een dagtrip vanuit Barcelona? Dan kun je het beste kijken naar het aanbod op Get Your Guide.

Rondleidingen door Rupit

In het voorjaar en in de zomer worden er door het toeristenbureau rondleidingen georganiseerd, deze kun je ter plekke boeken in Rupit. Het toeristenpunt bevindt zich bij de grote parkeerplaats en tegenover de bakkerij. De rondleidingen zijn onder begeleiding van een lokale gids en brengt je langs de mooiste bezienswaardigheden. Dit is een leuke manier om veel informatie te vergaten over de bestemming. 

De omgeving van Rupit

De omgeving van Rupit leent zich perfect voor actieve wandelingen en fietstochten. Een bekende hike is die naar de Sallent-waterval. De route loopt door een landschap waar je oude verlaten molens, meren, grotten en meerdere watervallen tegenkomt. De Sallent-waterval is met uitstek het hoogtepunt, het water valt hier namelijk van 100 meter hoogte naar beneden. 

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Populair in Spanje