Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Dat ‘speciale carnavalsgevoel’. Het is moeilijk om te beschrijven, want hoe vertaal je een gevoel in woorden die er recht aan doen? Carnaval is vreugde, passie en kameraadschap. Een uitdrukking van vrijheid. Het is misschien wel dé grootste show op aarde, terwijl er ook zo veel geschiedenis en eeuwenoude tradities achter schuilgaan. Hoe je het carnavalsgevoel ook omschrijft, één ding is zeker: In de stad Santa Cruz op het Canarische eiland Tenerife zal je het zonder twijfel voelen. Ik was tijdens carnaval 2023 in Santa Cruz en heb het ervaren als een waar spektakel!

Het tweede grootste carnaval ter wereld: Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Als je aan carnaval denkt, dan komen misschien eerst de optochten en verkleedpartijen beneden de rivieren in Nederland in je op. De ‘vasteloavend’, zoals ze het in Limburg noemen. Maar carnaval wordt wereldwijd op veel plekken gevierd! Zo kennen we natuurlijk allemaal het carnaval van Rio de Janeiro in Brazilië. Maar wist je dat het tweede grootste carnaval ter wereld wordt gevierd op het eiland Tenerife? Het vieren van carnaval is dan ook één van de leukste to do’s voor een vakantie op Tenerife

Lees ook: De mooiste bezienswaardigheden en to do's op Tenerife
Benieuwd naar wat je moet doen tijdens een vakantie op Tenerife? Ik deel in dit artikel de leukste bezienswaardigheden op het zonovergoten eiland, zoals de indrukwekkende vulkaan El Teide en de historische stadjes als La Laguna en La Orotava.

Het jaarlijkse Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Carnaval vindt plaats net voor de vastentijd, in februari of maart. Maar al maanden voordat carnaval plaatsvindt, worden de voorbereidingen in Santa Cruz op Tenerife al in gang gezet. Het ontwerp van de oogverblindende praalwagens en extravagante kostuums, het instuderen van de massale dansen en optochten, het voorbereiden van de verkiezingen voor de carnavalskoningin… Dit alles is wat carnaval zo bijzonder maakt. Carnaval is diep geworteld in de cultuur van de Canarische Eilanden en trekt toeristen van over de hele wereld aan. De spanning en euforie die maandenlang wordt opgebouwd komt in één keer tot leven wanneer Santa Cruz tijdens carnaval volledig uit zijn voegen barst met duizenden aanwezigen. 

Carnaval op Tenerife 2023
carnaval tenerife
Carnaval op Tenerife 2023
carnaval tenerife Santa Cruz
Carnaval op Tenerife 2023

De activiteiten tijdens Carnaval de Santa Cruz de Tenerife 

Het carnaval van Santa Cruz wordt al eeuwenlang gevierd en is door de loop der jaren heen continu in ontwikkeling. Toch wordt het gekenmerkt door een aantal vaste activiteiten en tradities. 

Zo wordt op woensdag traditiegetrouw de carnavalskoningin (reina del carnaval) gekozen. Een groots spektakel dat live op tv wordt uitgezonden. Zodra de koningin is gekroond kunnen de feesten beginnen! Op vrijdag vindt de openingsoptocht plaats, herkend door de levendig gekleurde praalwagens, massale optochten en optredens van entertainment-carnavalsgroepen, de ‘comparsas’. 

De dagen die hierna volgen is heel de stad in feeststemming. Santa Cruz is dan overladen met muziek bij de verschillende podia en royale hoeveelheden eten en drinken bij de bars en eettentjes. Het centrum van de stad is bij uitstek het gebied voor het carnaval op straat. De vierhoek gevormd door Plaza de España, de straten van San José, Villalba Hervás en Plaza del Príncipe is het drukst. Meer dan 200.000 mensen kunnen in dit gebied samenkomen. Wil je je helemaal onderdompelen in de sfeer? Ga dan naar Plaza de España; het kloppend hart van Santa Cruz tijdens carnaval. 

El Coso en Entierro de la Sardina 

De climax volgt op dinsdag met de officiële parade ‘El Coso’. Een enorme parade die voert langs de Avenida de Anaga. Met de ‘Entierro de la Sardina’ wordt op aswoensdag het carnaval traditioneel afgesloten. Deze traditie staat in het teken van de symbolische begrafenis van de sardine en is uniek in deze regio. De begrafenis van de sardine is een ceremonie die het einde van carnaval markeert. Een gigantische pop in de vorm van een sardientje (ja, letterlijk) wordt door een begrafenisachtige processie geleid en vervolgens verbrand. Dit symboliseert het einde van het ene seizoen en de wedergeboorte van een ander.

Op de website van Carnaval de Santa Cruz vind je de data van carnaval, het volledige programma en de georganiseerde activiteiten. 

Mijn ervaring: Carnaval de Santa Cruz in 2023 

Hoe heb ik het carnaval in Santa Cruz ervaren? Om met de deur in huis te vallen: ik ben geen carnavalsvierder in Nederland. Ik had dan ook nog nooit een carnavalsviering meegemaakt voordat ik naar Carnaval de Santa Cruz de Tenerife ging. Ik was dan ook reuze benieuwd en wist eigenlijk helemaal niet wat ik kon verwachten. 

Ieder jaar is er een ander thema rondom carnaval en dit jaar (2023) was dat New York! Naast het leuke thema, was het sowieso een bijzonder carnavalsjaar omdat het de eerste keer was sinds de coronapandemie dat carnaval hier weer echt zoals vanouds werd gevierd. En dat was voelbaar. Het enthousiasme en de spanning hing overal rond in de stad! Carnaval was het onderwerp van de dag en om mij heen spotte ik mensen kleurrijk verkleed en vele versieringen. 

Tip: kom alvast in de stemming in het carnavalshuis 

Voorafgaand aan carnaval bezocht ik het carnavalshuis Casa del Carnaval om alvast in de stemming te komen. Dit is zeker een aanrader als je tijdens carnaval op Tenerife bent. In Casa del Carnaval leer je meer over carnaval in Santa Cruz en worden onder andere de prachtige kostuums van de koninginnen van afgelopen jaren tentoongesteld.

Ook vind je hier de nieuwste carnavalsposter voor de aankondiging van carnaval. Ieder jaar wordt er een nieuwe poster ontworpen speciaal voor carnaval. In 2023 was de poster ontworpen door Nareme Melián. Deze, maar ook posters van voorgaande jaren zijn in het museum te bezichtigen.

Casa del Carnaval is gevestigd te Calle Aguere 19, 38005 Santa Cruz de Tenerife. Het is geopend van maandag t/m zondag van 10:00 – 18:30 uur. Entree is gratis, maar het is wel aan te raden van te voren te reserveren via de website.  

casa del carnaval praalwagen
Het carnavalshuis in Santa Cruz
casa del carnaval poster
De carnavalsposter van 2023

Vrijdagavond: Cabalgata Anunciadora 

De eerste avond dat ik carnaval bezocht was tijdens ‘Cabalgata Anunciadora’, ook wel de openingsparade op vrijdagavond. Deze aankondigingsparade opent om 20:00 uur de deuren voor de viering van carnaval op straat. Het brengt het beste samen van de verschillende carnavalsfasen die al voorbij zijn en die nog gevierd moeten worden. De murga’s, comparsas, rondallas, muziekgroepen en winnaars van individuele en collectieve kostuumprijzen nemen er allemaal aan deel. 

Het voelde als een soort nachtelijke tentoonstelling verspreid over de straten van Santa Cruz. De kostuums van de koningin, haar bruidsmeisjes en de carnavalsgroepen zijn nog indrukwekkender als ze live door de straten van Santa Cruz paraderen. Het was een explosie van kleur, muziek en dans. En dat met duizenden enthousiaste toeschouwers langs de straten. De groepen die optraden schitterden als echte sterren in de show! 

De parade ging door tot in de late uurtjes. Ben je tijdens Cabalgata Anunciadora in Santa Cruz, bereid je dan voor op een korte nacht. Na de parade gaat de carnavalsviering namelijk gewoon door op straat! Verwacht veel muziek, dans en de lekkere Spaanse cervezas (Dorada) uit Santa Cruz tijdens de ‘Bailes de Carnaval’! De place to be is: Plaza de España. 

Zaterdagavond: de Rhythm and Harmony Parade  

De tweede dag dat ik mijn carnavalsoutfit aantrok was op zaterdag. Dan vindt ieder jaar namelijk één van de kleurrijkste shows plaats die deel uitmaakt van het carnaval: de comparsas-wedstrijd die bekend staat onder de naam Ritmo y Armonía (Rhythm and Harmony). Tijdens dit evenement laten verschillende dansgroepen het publiek hun kleurrijke en vrolijke choreografieën zien op het ritme van de muziek. De act vindt plaats op de Avenida Francisco La Roche en is gratis voor het publiek. Na afloop van de comparsas-wedstrijd is er een parade. Toen ik om 21:00 uur bij de parade aankwam, waren de straten al gevuld met vreugde, ritme en kleur; de belangrijkste elementen van het carnaval in Santa Cruz. 

Ook na deze parade was het weer tijd voor de ‘Bailes de Carnaval’. De concertlocaties zijn Plaza de España, Plaza de Príncipe en Plaza de Europa.

carnaval tenerife Santa Cruz
Carnaval op Tenerife 2023
carnaval tenerife Santa Cruz
Carnaval op Tenerife 2023

Op vakantie naar Tenerife tijdens carnaval

Ga je in het begin van het jaar op vakantie naar de zon? Dan is Tenerife, in combinatie met het carnaval, onwijs leuk om te overwegen. Als je het carnaval wilt bijwonen, dan is het aan te raden om te verblijven in Santa Cruz. Een groot aantal van de straten van Santa Cruz is afgesloten voor verkeer, waardoor het lastig kan zijn om met openbaar vervoer en taxi’s de stad te verlaten. 

Wil je zo dichtbij mogelijk bij het carnaval overnachten? Kijk dan naar accommodaties in de buurt van Weyler, Calle Anaga en Teatro Guimera. Wil je iets meer nachtrust? Verblijf dan rond Las Ramblas.

Een idee is om een aantal nachten Santa Cruz te combineren met een verblijf elders op het eiland. Zo overnachtte ik een aantal nachten in het fijne hotel Taburiente in Santa Cruz (nabij het carnaval, maar toch rustig gelegen), waarna ik vervolgens naar het zuiden van Tenerife ging. Er is ontzettend veel te beleven op het eiland, waardoor het absoluut aan te raden is een autorondreis te maken. 

Hotel Taburiente

Santa Cruz de Tenerife
  •  

Hotels in Santa Cruz

Santa Cruz de Tenerife
  •  

Tips voor een goede voorbereiding voor carnaval

Om carnaval in Santa Cruz te vieren zijn niet veel voorbereidingen nodig. De belangrijkste is misschien wel een leuk kleurrijk kostuum! Vrijwel iedereen in de straten is verkleed, dus je valt meer op in normale kleding, dan wanneer je verkleed bent. Maar als je op vakantie bent naar Tenerife, wil je misschien niet al te veel ruimte in je bagage innemen voor een kostuum, begrijpelijk! Kleurrijke kleding met accessoires zoals (clowns)pruiken, grappige hoeden en maskers, volstaan ook. Daarnaast zijn er in Santa Cruz meerdere winkels waar je een carnavalskostuum kunt scoren. 

Veiligheid op Carnaval de Santa Cruz de Tenerife

Ik heb het carnaval in Santa Cruz als erg veilig ervaren. Ik heb bij de parades met mijn camera rondgelopen en dit voelde niet als onverstandig. Het carnaval wordt voornamelijk gekenmerkt door vreugde, waarbij de hoofdactie van de beveiliging en noodhulp gericht is op de zorg en veiligheid van bezoekers. Over het algemeen is iedereen heel vriendelijk. Uiteraard is het natuurlijk aan te raden altijd voorzichtig te zijn en als het mogelijk is met meerdere mensen naar het carnaval toe te gaan, in plaats van alleen. 

Moet ik tickets kopen? 

De meeste evenementen tijdens Carnaval de Santa Cruz de Tenerife zijn gratis bij te wonen. Veel activiteiten vinden plaats op straat en er zijn tal van gratis openluchtconcerten. Als je een wedstrijd wilt zien, dan heb je hiervoor een kaartje nodig. De kroning van de carnavalskoningin is bijvoorbeeld een populair evenement waarvoor je (op tijd!) een kaartje moet bemachtigen. 

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.

Meer Tenerife? Laat je inspireren!