Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Hiken naar Valle de Cocora

Wandelen tussen de hoogste palmbomen ter wereld, het is één van de redenen dat veel toeristen afreizen naar het bergdorpje Salento in Colombia. Valle de Cocora, op zijn Nederlandse de Cocora-vallei, is een vallei vol palmbomen die maar liefst 60 meter hoog kunnen worden. Het type palmboom is uniek en komt alleen voor in Colombia. Wil je hier rondwandelen? Dan delen wij graag leuke feitjes en handige tips met jou voor hiken in Valle de Cocora!

hiken naar Valle de Cocora

Hoe bereik je Valle de Cocora?

Je kunt de Cocora-vallei maken bereiken vanuit Salento, het bergdorpje waar je ongetwijfeld zult verblijven. Vanaf Plaza de Bolívar vertrekken dagelijkse jeeps naar de vallei. De jeeps, ook wel Willy’s genoemd, zijn te herkennen aan hun opvallende kleuren. Een jeep vertrekt wanneer deze vol is. Je kunt het best in de ochtend vertrekken naar de Cocora-vallei in verband met de warmte en optimale tijdsbesteding. 

Een retour Salento – Valle de Cocora kost 8.000 COP per persoon (in 2019) en deze koop je bij de ticketbox op Plaza de Bolívar. De locatie waar je wordt afgezet met de jeep is tevens de plek vanwaar de jeeps weer terug rijden naar Salento.

De verschillende hike routes naar Valle de Cocora

Je kunt twee routes volgen om bij de bekende Cocora-vallei te komen. Optie 1 is het volgen van een hike route van ca. 45 minuten, optie 2 is het volgen van een hike route van ca. 5 uur. Wil je snel en zonder al te veel inspanning tussen de gigantische palmen van Valle de Cocora wandelen, dan moet je uiteraard voor optie 1 gaan. Deze route is één van lange weg rechtdoor volgen vanaf de plek waar je wordt afgezet met de jeep. Voor optie 2, de lange hike naar Valle de Cocora, delen wij hieronder al onze tips.

Hiken naar Valle de Cocora: tips voor de lange wandelroute

Valle de Cocora ligt in het nationale park Los Nevados, een bergachtig gebied waar jij een prachtige wandeling doorheen kunt maken. Hoe pittig de hike ook wordt, uiteindelijk wordt je beloond met een adembenemend uitzicht.

Wanneer je per jeep vanuit Salento aankomt in het nationale park word je bij het beginpunt afgezet. Dit is het startpunt van de hike naar de Cocora-vallei. Volg het pad en sla rechtsaf bij het blauwe hek voor de langere wandelroute. De aankomende 5 uur wandel je over modderige paden, rotsen, krakkemikkige bruggen en de weelderige jungle. 

Om te mogen wandelen in het nationale park Los Nevados betaal je entree. Neem hiervoor cash geld mee want de rangers kom je tegen op het wandelpad en niet bij het startpunt. Je krijgt een map met de route en een polsbandje die je gedurende de hike verplicht bent om te dragen.

Detour naar de waterval

Het pad dat je volgt loopt langs een waterval, maar het is niet zo dat je deze direct ziet. Je hoort het overigens wel stromen. Om bij de waterval te komen is er een klein zijpad aan je linkerhand. Het is een klein beetje klauteren en klimmen om er te komen, maar wel een leuke korte tussenstop.

hiken naar Valle de cocora lange route
waterval valle de cocora

Casa de los Colibries

Nog een leuke tussenstop is Casa de los Colibries. Deze spot heeft zijn naam te danken aan de kleine en mega schattige kolibries die je hier kunt spotten. Om plaats te kunnen nemen op het terras betaal je 5.000 COP (in 2019) inclusief een drankje naar keuze. Je kunt bij Casa de Los Colibries water, fris, koffie, thee en wat te eten bestellen. Om hier te komen kun je het best de app maps.me gebruiken, let op dat je van te voren wel de offline kaart van de regio hebt gedownload. Vanaf het pad is de route rechts naar Casa de Los Colibries, linksaf de route naar Valle de Cocora (vanaf hier wordt het klimmen!).

casa de los colibries

Finca La Montaña

Na een pittige klim van 220 meter de berg op kom je uit bij Finca La Montaña. Vanaf hier heb je een mooi panoramisch uitzicht. Je bevindt je overigens hier op een hoogte van 2.860 meter, het komt dan ook wel eens voor dat je hier in de wolken loopt. Wandel vanaf hier verder via het brede pad dat uitkomt in Valle de Cocora.

valle de cócora hike
route valle de cocora

Valle de Cocora

Voordat je daadwerkelijk aan de voet staat van ‘s werelds grootste palmbomen passeer je eerst nog twee uitkijkpunten. En geloof ons, hier wil je stoppen. Het eerste uitkijkpunt volgt al redelijk snel nadat je het brede pad volgt vanaf Finca La Montaña. Het uitzicht op de eerste palmbomen is fantastisch, dus houd je camera maar bij de hand. Onthoud dat je bij het tweede uitkijkpunt niet van het hoofdpad afwijkt, anders loop je direct naar het startpunt en mis je de echte vallei. Eenmaal in de Cocora-vallei zul je je ogen uitkijken. Tussen de uitgestrekte groene vlaktes staan metershoge palmbomen. Wij hebben ons nog nooit zo klein gevoeld!

valle de cócora
viewpoint valle de cocora

Handige tips voor de hike naar Valle de Cocora

Het is natuurlijk helemaal je eigen beslissing om te bepalen of je de korte of lange wandelroute volgt om bij Valle de Cocora te komen, maar als wij je een route mogen aanrader dan is het toch zeker de lange. En goed voorbereid op weg is het halve werk, dus zorg er zeker voor dat je stevige wandelschoenen aantrekt, voldoende water en snacks bij je draagt en zowel zonnebrand als een poncho mee hebt. Het weer in de bergen kan namelijk zo omslaan. Last but not least, download de app maps.me voor een offline kaart. Zo kun je altijd de weg vinden naar de Cocora-vallei!

Onze favoriete accommodaties in salento

El Jardin

Salento
  •  

Viajero Hostel

Salento
  •  

Wandelen in Colombia: meerdaagse trekking naar Ciudad Perdida

Houd je van hiken? Dan hebben we nog een heel toffe tip voor een meerdaagse hike in Colombia. Midden in de jungle van de Sierra Nevada vind je een verloren stad, ook wel Ciudad Perdida genoemd. Je wandelt tijdens een vierdaagse hike naar deze archeologische plek, uiteraard onder begeleiding van een lokale gids. Ciudad Perdida doet je wellicht denken aan Machu Picchu, maar deze plek is 650 jaar ouder!

Meer Colombia? Laat je inspireren!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.