Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De Angkor Wat tempels bezoeken: handige informatie en tips

Inhoud

Angkor Wat bezoeken is het hoogtepunt van een reis door Cambodja. Verspreid over het 400 km2 grote tempelcomplex van Angkor staan meer dan 1.000 tempels, waarvan de bekendste tempel Angkor Wat is. Om de mooiste tempels te bezoeken moet je weten waar je deze kunt vinden, en in een omgeving die uit niets anders dan jungle en rijstvelden bestaat is dat nog best ingewikkeld. In dit artikel delen wij dan ook handige informatie en tips voor het bezoeken van de tempels van Angkor.

Tempels Angkor Siem Reap

Tempelcomplex Angkor

Net buiten de bruisende stad Siem Reap ligt het mega grote tempelcomplex Angkor. Om verwarring te voorkomen is het handig om hier gelijk te vermelden dat Angkor de verwijzing is naar het hele gebied, en dat dit niet hetzelfde is als Angkor Wat. Angkor Wat is namelijk de bekendste tempel en één van de vele tempels die je kunt bezoeken. De diversiteit aan tempels is enorm groot, maar logischerwijs te verklaren aangezien er over een periode van 500 jaar tempels zijn gebouwd. Meerdere koningen hebben dan ook invloed gehad op de bouw van het tempelcomplex Angkor.

De geschiedenis van Angkor

Angkor Wat is het nationale symbool van Cambodja en het grootste religieuze bouwwerk ter wereld. Niet alleen Angkor Wat, maar heel het Angkor tempelcomplex vertegenwoordigt een zeer interessante beschaving: het Khmer-rijk. In het jaar 889 begon de bouw van Angkor en over een periode van 500 jaar bleven ze tempel na tempel bijbouwen. Op het hoogtepunt van het Khmer-rijk woonden er zo’n 1 miljoen mensen in Angkor.

Angkor was de hoofdstad van het Khmer-rijk waarbij ze gedurende de jaren 800 tot 1432 over een groot deel van Zuidoost-Azië regeerde. In de 15e eeuw verliet het Khmer-rijk Angkor en vestigde het zich in Phnom Penh. Door de eeuwen heen raakten de tempels in verval en had de natuur vrij spel. Veel tempels zijn dan ook beschadigd geraakt. Pas zo’n 400 jaar later werd Angkor herontdekt door de Fransen. Tot op de dag van vandaag zijn ze nog bezig met de restauratie van de tempels.

Rondreizen Cambodja
Angkor Wat bezoeken

Bezoek de mooiste tempels van Angkor

Het Angkor tempelcomplex bestaat uit heel grote, maar ook kleine tempelruïnes. Wij bezochten in 3 dagen veel verschillende tempels en hebben hieronder de 10 mooiste uitgelicht.

Angkor Wat

Angkor Wat is de bekendste en belangrijkste tempel van Angkor. Deze gigantische tempel is ‘s werelds grootste religieuze bouwwerk en is in 32 jaar tijd gebouwd door maar liefst 50.000 mensen. In eerste instantie werd Angkor Wat gebouwd als hindoeïstische tempel maar tegen het eind van de bouw, in de 12e eeuw, werd de stijl toch veranderd naar boeddhistisch. 

Het uitzicht op de tempel is behoorlijk indrukwekkend wanneer je het complex betreedt. Volg het brede stenen pad dat leidt naar de ingang van de tempel. Binnen kijk je je ogen uit naar de gedetailleerde bas-reliëfs en mooie doorgangen. Bezoek vooral de top van de tempel vanwaar je een mooi panoramisch uitzicht hebt. Je zult misschien even moeten wachten om naar boven te mogen, maar dit is het waard.

Voor het bekijken van de zonsopkomst bij Angkor Wat kun je het beste rond 05:00 uur het tempelcomplex betreden. De beste plek, vinden wij, is links van het meer omdat je hier een mooie weerspiegeling hebt in het meer.

Reisroute Cambodja
Angkor Wat tempel bezoeken
Zonsopkomst Angkor Wat

Banteay Srei

De spectaculaire Banteay Srei tempel ligt ongeveer een uur rijden van het centrale Angkor complex, maar het is absoluut de moeite waard om deze tempel te bezoeken. Combineer een bezoek aan Banteay Srei met het aanschouwen van de zonsopkomst bij Angkor Wat. In plaats van dat je de Angkor Wat ingaat na de zonsopkomst vertrek je direct naar Banteay Srei. Een voordeel hiervan is dat je vroeg aankomt en de massa (lees overvolle touringcars) voor bent. 

De Bantey Srei, ook wel de Lady Temple genoemd, is een relatief kleine tempel, maar is erg mooi door de bas-reliëfs in de stenen muren. Naar onze mening is de tempel één van de mooiste van Angkor. De naam Bantey Srei is afgeleid van de vele gedetailleerde muurtekeningen, die alleen gemaakt kunnen zijn door vrouwen.

Banteay Srei tempel

Ta Prohm

De Ta Prohm tempel is de op één na bekendste en meest bezochte tempel van Angkor. Je kent de tempel misschien ook wel van de film de Tomb Raider waar deze locatie als filmset werd gebruikt. Kenmerkend van deze tempel zijn de vele bomen en planten die in, door, op en over de stenen ruïnes groeien. Je kunt hier dus goed zien dat de jungle de tempel heeft overgenomen.

Ta Prohm

Bayon

De tempel Bayon is bekend om zijn massieve stenen gezichten in de torens, maar er zijn nog veel meer gezichten verwerkt in de tempel. Naar schatting meer dan 200 (!). Bayon is één van de best bewaarde tempels van Angkor en een plaatje om te zien én bezoeken. Om de top van de tempel te bereiken moet je door enkele donkere, krappe en stinkende gangen heen. Eenmaal boven kun je de massieve stenen gezichten van dichtbij bewonderen. Je vindt de gezichten terug op de 54 torens van de tempel, waarvan elke toren 4 gezichten heeft.

Bayon

Baphuon tempel

De Baphuon tempel ligt dicht bij de iconische tempel Bayon en een bezoek aan beide tempels is dan ook makkelijk te combineren. De wandeling naar de piramidevormige tempel toe is mooi. Om op de top van de tempel te komen moet je een aantal steile trappen beklimmen. Eenmaal boven kun je genieten van een prachtig uitzicht over de oude stad van Angkor Thom, waarvan deze tempel een onderdeel is. Deze hindoeïstische tempel heeft door de jaren heen aardig wat schade opgelopen door aardbevingen, maar ze hebben de tempel weer goed weten te restaureren.

Baphuon
Baphuon tempel

Pre Rup

Deze mooie tempel werd in 961 gebouwd in opdracht van Rajendravarman. De uitstraling van de tempel is oranje-geel en is opgebouwd uit grote bak- en zandstenen. Het is een hindoeïstische tempel die bestaat uit drie lagen en heeft vijf torens. Je kunt alle lagen van de tempel bezoeken door via een steile trap naar boven te klimmen. Eenmaal boven kun je genieten van een adembenemend uitzicht.

Pre Rup
Pre Rup temple

Preah Khan

De Preah Khan tempel is een mix tussen het boeddhisme en hindoeïsme en dateert uit de 12e eeuw. Het is één van de grootste tempels van Angkor. Wanneer je door de tempel wandelt zul je opmerken dat de tempel uit veel binnenplaatsen en prachtige gedetailleerde torens bestaat. Elk gang komt weer uit op een volgende indrukwekkende plek in de tempel. De tempel heeft vier ingangen, onthoudt dus goed waar je naar binnen bent gegaan.

Preah Khan tempel
Preah Khan

Ta Som

Nog een tempel waar je kunt zien hoe de weelderige jungle de tempel heeft overgenomen is Ta Som. De stijl en architectuur lijkt op de bekende tempel Bayon. De tempel dateert uit de 12de eeuw en is gebouwd voor koning Jayavarman VII. Het is een druk bezochte tempel dus zorg dat je hier vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag bent.

Angkor Tempel

Neak Pean

Een bijzondere tempel op het Angkor tempelcomplex is Neak Pean. Dit is namelijk een boeddhistische watertempel die je via een lang houten pad kunt bereiken. De tempel is gelegen midden in een moeras. Persoonlijk vonden wij de tempel zelf niet heel indrukwekkend, maar het verhaal erachter is wel heel interessant. 

De tempel is omringd door vier baden in de vorm van een lotus. Het water in deze poelen zou bestaan uit genezende krachten. De vier poelen zijn verbonden met elkaar en vertegenwoordigen vuur, water, aarde en wind. Zwemmen in alle vier de waterpoelen zou je lichaam in balans houden.

Sra Srang

De Sra Srang tempel is gelegen aan een uitgestrekt meer dat voorheen werd gebruikt als koninklijk bad. Op de stenen fundering stond een kleine houten tempel, maar hier is helaas niets meer van over. Het is de ideale plek om even bij te komen en de schitterende omgeving in je op te nemen.

Neak Pean tempel
Neak Pean tempel
Sra Srang tempel
Sra Srang tempel

Tips voor een bezoek aan Angkor

Hieronder delen we een aantal handige tips voor een bezoek aan Angkor. Zo ga je goed voorbereid op pad en kun je volop genieten van al het moois dat Angkor te bieden heeft!

Ga met een tuktuk chauffeur op pad

Het verkennen van het tempelcomplex per tuktuk is ontzettend leuk om te doen. Je kunt in ieder hotel en hostel een tour boeken naar Angkor, maar je kunt ook zelf afspraken maken met een tuktuk chauffeur. De meeste tuktuk chauffeurs zijn heel bekend met Angkor en kunnen je de mooiste tempels tippen voor een bezoek van 1 of meerdere dagen. Uiteraard kun je zelf ook aangeven welke tempels je absoluut wilt bezoeken en zo kom je uiteindelijk samen tot een totaalprijs.

Kledingvoorschriften

Wanneer je het Angkor tempelcomplex bezoekt dien je rekening te houden met bepaalde kledingvoorschriften. Deze hebben vooral betrekking op de kleding van vrouwen. Er wordt namelijk verwacht dat vrouwen een broek tot over de knieën dragen en dat de schouders bedekt zijn. De controles zijn niet altijd even secuur, maar het is zeer verstandig en respectvol je wel aan de kledingvoorschriften te houden.

Koop niets van kinderen in Angkor

Rondom de tempels lopen veel kleine kinderen rond die water, snacks of souvenirs verkopen. Hoe zielig het ook is, support dit niet. Deze kinderen horen naar school te gaan en geen producten aan toeristen te verkopen. Door hier geld aan uit te geven wordt dit in stand gehouden.

Vertrek op tijd vanuit Siem Reap

Voor het bezoeken van Angkor raden we je aan om vroeg op te staan. Zo kun je niet alleen de zonsopkomst bekijken bij Angkor Wat of vanaf een andere tempel, maar zo ben je ook de drukte en warmte voor. Ook als het je eerste dag is dat je naar het Angkor tempelcomplex gaat is het verstandig om vroeg te gaan aangezien je nog tickets moet kopen.

Entreebewijs Angkor
Tuktuk chauffeur Angkor

De kosten voor een bezoek aan Angkor

Hoeveel het kost om Angkor te bezoeken, hangt af van twee dingen. Namelijk het aantal dagen dat je spendeert in het Angkor tempelcomplex en met hoeveel mensen je een tuktuk deelt. De prijs van de tuktuk is namelijk afhankelijk van het aantal personen en de route. 

De entreekosten voor het Angkor tempelcomplex zijn gebaseerd op het aantal dagen. Je kunt kiezen voor een dagpas à $37 per persoon of een 3-daagse pas à $62,- per persoon. Wij kozen voor de 3-daagse pas omdat we veel verschillende tempels wilden bezoeken. Houd er ook rekening mee dat je voor een uitstapje naar de Banteay Srei tempel zeker een halve dag nodig hebt.

Grofweg liggen de prijzen van een tuktuk chauffeur rond de $13 voor 6 uur, $16 voor 8 uur en $25 voor 12 uur. Voor de zonsopkomst komt er een bedrag van $5 bij. Wil je tijdens het bezoeken van de Angkor tempels een gids hebben, dan betaal je hiervoor $15 per dag.

De beste reistijd om Angkor te bezoeken

Het kan behoorlijk warm worden in Cambodja en geloof ons, je wilt niet op een snikhete dag tussen de tempels lopen. De maanden april en mei worden gezien als het warmst. Ben je rond deze tijd in Siem Reap, ga dan ‘s ochtends vroeg naar Angkor en spendeer de middag aan het zwembad in je hotel. De meest aantrekkelijke periode om Angkor te bezoeken is dan ook van november tot februari. Deze maanden is het koeler en valt er minder regen.

meer inspiratie voor een reis door Cambodja

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Populair in Cambodja

Meer Cambodja? Laat je inspireren!