Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Bezoek de oude Maya-ruïnes en tempels in Cobá

Inhoud

Cobá is een schitterend oud Maya complex midden in de jungle van Mexico. Het is gelegen tussen de steden Tulum en Valladolid in Quintana Roo. In tegenstelling tot vele andere Maya-tempels in Mexico (zoals Chichén Itzá en Tulum), behoren de tempels bij Cobá tot de weinige tempels die je nog mag beklimmen. Dit maakt het dan ook des te leuker om de Maya-ruïnes van Cobá te bezoeken!

ruïnes Coba

De Maya-ruïnes en tempels in Cobá

Cobá heeft een bijzondere ligging aan twee grote meren: Lake Coba en Lake Macanxoc. Het complex is nog grotendeels niet-opgegraven en een groot aantal van de structuren is bedekt door wildgroei van de jungle. Het grootste gedeelte van de eeuwenoude constructies in Cobá is gemaakt in de periode van 500 tot 900 na Christus, met de meeste gedateerde hiëroglifische inscripties uit de 7e eeuw. Ook in de periodes daarna werden nog nieuwe tempels gebouwd, welke tot ten minste de 14e eeuw in stand werden gehouden (met reparaties). 

Nog niet alles in het complex van Cobá is ontdekt. Sommige archeologen zijn er van overtuigd dat Cobá één van de grootste Maya-opgravingen op het schiereiland Yucatán moet zijn. Zij menen dan ook dat meer dan 5.000 opgravingen nog niet zijn gevonden! Het mysterieuze park is dan ook indrukwekkend om doorheen te wandelen.

maya ruïnes

De Nohoch Mul beklimmen

Het hoogtepunt (letterlijk!) van de Cobá-ruïnes is de piramide van Nohoch Mul. Met 42 meter hoogte behoort de Nohoch Mul tot de hoogste Mayapiramides in de regio. De Nohoch Mul is een piramide in Cobá die je absoluut wil beklimmen. De 120 traptreden zijn grotendeels afgebrokkeld, wat de klim best een uitdaging maakt. Wel hangt er in het midden van de treden een touw, wat je kan helpen bij de beklimming (en afdaling). Als je eenmaal boven bent, geniet je van een indrukwekkend uitzicht over de ruïnes en de eindeloze jungle.

Nohoch Mul beklimmen
Mexico

Sacred Ball Game

Op veel plekken in Cobá vind je stenen ringen die gemaakt zijn in de constructies. Deze hoepels zijn onderdeel van het balveld, iets wat je bijna in elke Maya-ruïne kunt vinden. Het balveld; bestaande uit een smal I-vorming veld, met tribunes en twee stenen ijzeren ringen, werd gebruikt voor de Sacred Ball Games. De hoepels waren het doel van het oude spel: gooi een bal (van 4 kilo!) door de ring en je bent de winnaar.

Een punt scoren was ongelooflijk moeilijk omdat de Maya’s hun handen niet mochten gebruiken. In plaats daarvan gebruikten ze voornamelijk hun heupen om de bal naar voren te brengen. Vaak duurde het spel uren en soms wel dagen. Het was dan ook niet ongebruikelijk dat deelnemers stierven tijdens de wedstrijden. Sommige historici geloven dat de sport wel 3.000 jaar oud is.

ruines coba wandelen

Hoe kun je de Maya-ruïnes en tempels van Cobá bereiken?

Cobá ligt op de weg tussen Tulum en Valladolid. Cobá is het makkelijkst te bereiken met een huurauto of als je je aansluit bij een georganiseerde tour naar de ruïnes van Cobá. Ook is het mogelijk om met de bus naar Cobá te reizen. Vanaf Tulum is het ongeveer een uurtje rijden met de publieke ADO.

Reis naar Cobá met een huurauto

Mexico heeft een modern wegennetwerk en een auto huren is betrouwbaar als je het via een goede autoverhuurder regelt. Via Sunny Cars kun je een auto huren als je bijvoorbeeld in Tulum of Playa del Carmen een auto huurt. 

Houd er rekening mee dat je in de regio op sommige wegen tol moet betalen. Er zijn verschillende wegen in Mexico: snelwegen (supercarreteras), vierbaanswegen (cuotas) en tolvrije tweebaanswegen (libres). De wegen zijn over het algemeen goed onderhouden, maar je zult soms wegel tegenkomen die minder goed te doen zijn. 

Neem deel aan een georganiseerde tour

Prijzen voor georganiseerde tours variëren van zo’n €50,- tot wel €200,-. Vaak bezoek je tijdens de duurdere tours wel meerdere bezienswaardigheden in de omgeving. Je gaat dan niet alleen naar de ruïnes van Cobá, maar bezoekt bijvoorbeeld ook een cenote. Ook zijn de entreeprijzen inbegrepen in de prijs voor de tour. Wil je alleen privévervoer hebben en de ruïnes op eigen houtje ontdekken? Dan betaal je al snel zo’n €50,- voor een taxi(busje). 

Op de site GetYourGuide kun je veel verschillende tours vinden van verschillende aanbieders en in diverse prijscategorieën. 

Met het openbaar vervoer naar Cobá

De goedkoopste manier om Cobá te bereiken is met het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer in de regio is goed geregeld en wordt met name uitgevoerd door de ADO-bussen en colectivo’s. ADO-bussen zijn de grote publieke bussen en colectivo’s zijn kleine bussen die worden gebruikt als stedelijk openbaar vervoer en die tevens een vaste route rijden. Een busticket van Tulum naar Cobá kost rond de €5,- voor een enkeltje. Je route uitstippen en een busticket kopen kun je doen via Busbud

coba nohoch mul
coba nohoch mul beklimmen

Kosten voor een bezoek aan de Maya-tempels van Cobá 

Om de ruïnes van Cobá te bezoeken, betaal je 75 pesos. Dit is omgerekend €3,50 per ticket. Met dit ticket mag je tot 17:00 in het park verblijven. Wil je het park bezoeken tijdens de zonsondergang? Dan betaal je 225 pesos (€10,-). Je kunt dan de ruïnes bezoeken en de Nohoch Mul beklimmen van 17:00 tot 19:00 uur. Wij hadden dagtickets, maar zouden de avondtickets zeker aanbeleven. Niet alleen heb je tijdens zonsondergang schitterend uitzicht over het park als je de Nohoch Mul beklimt, ook is het een stuk rustiger bij de vindplaatsen. Overdag zijn er veel georganiseerde tours naar Cobá, waardoor het helaas erg druk is. 

Om alles in het park te kunnen zien, moet je enkele kilometers lopen. De wandeling is goed te doen, maar het is ook heel leuk om fietsen te huren. Bij de ingang kun je fietsen huren voor 50 pesos (€1,90) of een fietstaxi huren voor 100 pesos (€3,80). De kosten voor het parkeren van een huurauto bedragen 50 pesos (€1,90). 

Fietstaxi's Cobá

Combineer Cobá met een bezoek aan een dichtbij gelegen cenote

Drie bekende cenotes in de buurt van de ruïnes van Cobá zijn de cenotes Tamcach-Ha, Choo-Ha en Multum-Ha. Een bezoek aan Cobá is gemakkelijk te combineren met (één van) de cenotes. Zeker na een warme, klamme dag bij de ruïnes is het een verademing om een duik te kunnen nemen in de natuurlijke waterpoelen.  

Overnachten in de buurt van de archeologische vindplaats Cobá 

Wil je overnachten in een authentiek Maya-dorp? Dan kun je overnachten in het gelijknamige Cobá. In de directe omgeving van de ruïnes zijn een aantal fijne accommodaties te vinden en leuke, typische Mexicaanse restaurants. Aanraders qua restaurants zijn El Cocodrilo en Pischán Restaurant. Deze restaurants zijn tevens goed te combineren met een bezoek aan de ruïnes en cenotes tijdens een dagtrip. 

Een heel fijn hotel in Cobá is Aldea Coba An Escape Boutique Experience. Dit luxe hotel is gelegen midden in de jungle, op twee minuten van de ruïnes van Cobá. De prijzen beginnen bij €84,- per nacht. Is dit buiten je budget? Dan is Hotel Mayahau ook een aanrader (€37,- per nacht). Als je meer de drukte en levendigheid op wil zoeken, adviseren wij om in het gezellige Tulum te verblijven. Dit is zo’n uurtje rijden van de ruïnes van Cobá.

Hotel Mayahau

Cobá
  •  

Aldea Coba

Cobá
  •  

Overnachten in Cobá

Overzicht van hotels
  •  

Ontdek het dichtbij gelegen natuurreservaat Sian Ka’an 

In Quintana Roo, op het schiereiland Yucatán, vind je naast de Cobá-ruïnes ook het UNESCO-natuurreservaat Sian Ka’an. Heb je meerdere dagen om de regio te verkennen? Dan is een bezoek aan het indrukwekkende natuurpark zeker aan te raden. Neem een duik in de helderblauwe wateren, ontdek de groene landschappen en maak kennis met dolfijnen, schildpadden en kleurrijke, zingende vogels.

Lees ook: De mooiste plekken in het natuurreservaat Sian Ka'an
De mangroves, koraalriffen, archeologische plekken en de wilde dieren die je hier kunt spotten, zorgen ervoor dat Sian Ka’an behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlijst en tot de mooiste natuurparken ter wereld.

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.

Populair in Mexico