Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Een dagtrip naar Sian Ka’an: de highlights

Inhoud

Maak je een rondreis door Yucatán en Quintana Roo of verblijf je in één van de populaire badplaatsen aan de Riviera Maya in Mexico? Dan moet je Sian Ka’an Biosphere Reserve zeker op je lijstje zetten voor een dagtrip! Op zo’n 1,5 tot 2 uur rijden van Tulum en Playa del Carmen vind je het UNESCO-natuurreservaat Sian Ka’an.  

De oude Maya’s noemden Sian Ka’an de plek ‘waar de hemel is geboren’ en als je de prachtige natuur hier ziet, begrijp je al snel waarom het hemels wordt genoemd. De mangroves, koraalriffen, archeologische plekken en de wilde dieren die je hier kunt spotten, zorgen ervoor dat Sian Ka’an behoort tot de UNESCO-werelderfgoedlijst en tot de mooiste natuurparken ter wereld. 

Hoe kun je Sian Ka’an bereiken?

Er zijn verschillende manieren om Sian Ka’an te verkennen. Zo kun je verschillende eco-tours boeken, zowel privé als met een groep. Een aantal aanbieders van de tours zijn Visit Sian Ka’an, Mexico Kan Tours en TUI. Een overzicht van verschillende aanbieders en hoe ze worden beoordeeld vind je op GetYourGuide

Georganiseerde tour naar Sian Ka’an versus op eigen houtje

In ons artikel ‘Hoe kun je Sian Ka’an bereiken?’ vertellen wij over hoe je in Sian Ka’an kunt komen en wat de voor- en nadelen zijn van de tours. Aangezien wij maar kort in de regio waren en we toch zo veel mogelijk wilden zien, besloten wij ons aan te sluiten bij een georganiseerde excursie voor een dagtrip naar Sian Ka’an. Wij deden dit bij TUI. 

Lees ook: Hoe kun je Sian Ka'an het beste bereiken?
Sian Ka’an is op verschillende manieren te bereiken. Zo kun je naar het reservaat met een georganiseerde tour, maar je kunt er ook op eigen houtje heen. Bepaal aan de hand van onze tips wat voor jou het meest geschikt is!

De highlights van Sian Ka’an tijdens een dagtrip

Veel van de highlights in Sian Ka’an zijn zowel per excursie als op eigen houtje te ontdekken. Wel moet je er rekening mee houden dat het bioreservaat enorm is! Een deel van het reservaat is aan land en het andere gedeelte is gelegen in de Caribische Zee. Sian Ka’an Biosphere Reserve heeft een totale oppervlakte van 5,280 km² en omvat naast prachtige natuur en koraalriffen, ook 23 archeologische vindplaatsen van de Maya-beschaving, waaronder Muyil. 

sian kaan muil
lighthouse sian kaan

Sian Ka’an zelf verkennen

Wil je het gebied van Sian Ka’an zelf verkennen tijdens een dagtrip? Dan zul je een keuze moeten maken voor de groene moeraskant en Maya-ruïnes aan de Muyil-kant, ofwel de blauwe oceaankant bij Punta Allen. Wil je beiden bezoeken, dan kun je er meerdere dagen voor uit trekken en overnachten in de directe omgeving.

Overnachten in de buurt van Sian Ka’an

Accommodaties in Punta Allen

Punta Allen
  •  

Glamping ervaring: Cielo y Selva

Punta Allen
  •  

De groene moeraszijde van Sian Ka’an

vogels spotten in de wetlands en mangroves 

Sian Ka’an wordt ook wel het ‘Bird Watchers Paradise’ genoemd. In Sian Ka’an kun je namelijk wel 350 verschillende soorten vogels spotten. Denk hierbij aan watervogels zoals witte ibissen, roze lepelaars, de zeldzame jabiru-ooievaar, houtooievaars, flamingo’s en 15 verschillende reigersoorten. 

sian kaan vogels

Boca Paila-brug

Tijdens een excursie door Sian Ka’an stop je hoogstwaarschijnlijk bij een authentieke brug: de Boca-Pailabrug. Op de Boca-Pailabrug kijk je uit over de lagune van Boca Paila aan de ene kant en het heldere water van de Caribische Zee aan de andere kant. Met geluk spot je hier roggen, leguanen, barracuda’s, krabben en pelikanen. Een mooi plekje om tijdens de dagtrip naar Sian Ka’an te stoppen en uit te kijken over de overweldigende natuur. 

boca paila sian kaan
Boca Paila Sian Kaan

De blauwe oceaanzijde van Sian Ka’an

Punta Allen

Punta Allen is een dorpje in Sian Ka’an met nog geen 300 inwoners. Er is in dit dorp weinig te beleven, maar het is wel dé toegangspoort tot de kristalheldere, blauwe oceaan dat deels onderdeel is van het Sian Ka’an-bioreservaat. Vanuit Punta Allen kun je met een bootje de helderblauwe zee op om het wildleven te zien. Vanwege de rijke flora is Punta Allen ook een perfecte plek om te vissen en snorkelen. De stranden zijn mooi, waardoor het ook een heerlijke plek is om te ontspannen.

Dolfijnen en schildpadden spotten op zee

Vanuit Punta Allen heb je de mogelijkheid om samen met lokale vissers naar de open zee trekken. Het water is hier zó helder en blauw, dat hebben wij maar op weinig plekken gezien! In het kristalheldere water zie je prachtige koraalriffen en misschien zeeschildpadden, dolfijnen en tal van vogels. Het koraalrif in Sian Ka’an is beschermd. De kans op het spotten van dolfijnen is erg groot, voor het spotten van schildpadden moet je een beetje geluk hebben. 

Sian Ka’an bezoeken tijdens jouw reis aan de Riviera Maya

Een bezoek brengen aan Sian Ka’an Biosphere Reserve is niet iets wat iedereen doet. Maar het is absoluut de moeite waard om tijdens een dagtrip wat tijd door te brengen in het natuurwonder en om de biodiversiteit uit de eerste hand te zien. Je word in Sian Ka’an niet omringd door toeristen zoals op de stranden van Tulum en Playa del Carmen. Je wordt daarentegen wel overspoeld met helderblauwe wateren, prachtige landschappen en kleurrijke, zingende vogels.

Rondreizen door het schitterende Mexico

Er zijn verschillende reisorganisaties die mooie reizen aanbieden naar Mexico. Zo hebben wij een reis gemaakt met TUI naar Mexico, maar de bouwstenen van Riksja zijn ook een aanrader. Dit zijn unieke reisbelevenissen. Jij geeft je voorkeur aan en Riksja helpt je bij het uitstippen van de meest logische reisroute door Mexico. 

9-daagse fly-drive reis naar Mexico

TUI
  •  

Unieke individuele rondreis door Mexico

Riksja
  •  

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.

Populair in Mexico