Sian Ka’an: hoe kun je het reservaat bereiken?

Op zo’n anderhalf tot twee uur rijden van de populaire badplaatsen Tulum en Playa del Carmen vind je het natuurschoon Sian Ka’an: een adembenemend biosfeerreservaat. Het natuurreservaat behoort tot de UNESCO werelderfgoedlijst en mag je dan ook niet missen tijdens je reis door Quintana Roo en Yucatán. Sian Ka’an is op verschillende manieren te bereiken. Zo kun je naar het reservaat met een georganiseerde tour, maar het is ook mogelijk om zelf naar het reservaat af te reizen. Bepaal aan de hand van onze tips wat voor jou het meest geschikt is en geniet optimaal van het prachtige natuurgebied! 

Sian Ka'an jeeps

Waarom Sian Ka’an bezoeken?

Sian Ka’an is een prachtig natuurgebied met verschillende highlights om te ontdekken. Het natuurreservaat is onwijs divers en beschikt over een groene moeraskant en een blauwe oceaankant. Er zijn dus ook genoeg mooie plekjes om te ontdekken in Sian Ka’an. In ons blog over de highlights van Sian Ka’an delen wij de hoogtepunten van een dagtrip naar het natuurreservaat. 

Hoe kun je Sian Ka’an bereiken?

Er zijn verschillende manieren om Sian Ka’an te verkennen. Zo kun je verschillende eco-tours boeken, zowel privé als met een groep. Een aantal aanbieders van de tours zijn Visit Sian Ka’an, Mexico Kan Tours en TUI.

Ook is het mogelijk om het natuurreservaat op eigen houtje te ontdekken. Sian Ka’an is met openbaar vervoer te bereiken vanuit de badplaatsen Tulum, Playa del Carmen en Akumal. Dit kan je dan ook veel geld schelen, maar het is wel wat lastiger om in het reservaat te komen.

sian kaan jeeps
bootjes sian kaan

Sian Ka’an ontdekken tijdens een excursie

Sian Ka’an is het gemakkelijkst te bereiken door deel te nemen aan een georganiseerde excursie. De prijzen voor een tour van 6 tot 8 uur variëren tussen de €100,- en €200,- per persoon. De prijs is met name afhankelijk van het type vervoer. Je kunt namelijk met een jeep zelf rijden en per safaribus naar Sian Ka’an. De safaribus is een goede optie als je waarde hecht aan comfort en als je graag zo veel mogelijk van de omgeving in je op neemt. Ga je liever voor wat meer avontuur, kies dan voor de jeep.

Zelf een auto huren: kies het gewenste startpunt

Kies je ervoor om een auto te huren en Sian Ka’an te verkennen, dan is het goed om te weten dat je het reservaat via verschillende toegangswegen kunt betreden. Het reservaat van Sian Ka’an begrenst een enorm gebied met een oppervlakte van ruim 5.280 km2. Omdat het zo groot is, zijn er meerdere toegangspunten vanwaar je Sian Ka’an Biosphere Reserve kunt bereiken. De twee meest voorkomende toegangswegen vanuit Tulum en Playa del Carmen zijn via Muyil en Punta Allen. Deze twee toegangspunten laten Sian Ka’an allebei van een totaal andere kant zien. Het is dan ook aan te raden om je goed te verdiepen in de mogelijkheden en vervolgens een keuze te maken. Kies je voor een georganiseerde tour? Dan pak je wel beide delen van het gehele Biosphere Reserve mee. 

sian kaan mexico

Reizen naar Muyil: de groene moeraskant van sian ka’an bereiken

Als je de jungle in het binnenland, de Maya-ruïnes, de wetlands, zoetwaterlagunes, mangrovebossen en de door de Maya’s bewerkte grachten en kanalen wilt zien, zul je dit allemaal vinden vanaf het Muyil-toegangspunt tot Sian Ka’an.

Muyil is een van de mooiste vindplaatsen die Sian Ka’an bezit. Wil je graag Maya-ruïnes bewonderen? Dan is Muyil dé plek waar je moet zijn. Hier kun je de ruïnes bekijken zonder al te veel drukte. Je zult in Muyil niet veel ervaren van de oceaanzijde van Sian Ka’an (geen kans om dolfijnen en schildpadden te spotten), maar het is nog steeds een heel mooie natuurlijke omgeving. Muyil is dan ook een ideale plek voor natuur- en cultuur liefhebbers.

sian kaan muyil
Qua reistijd is het gemakkelijker om naar Muyil te gaan dan naar Punta Allen. Ook is vanuit Muyil naar Sian Ka’an reizen voordeliger dan vanuit Punta Allen.

Muyil is het gemakkelijkst te bereiken met een huurauto, maar ook met de bus is het goed te doen. Vanuit Tulum rijden er ieder halfuur bussen naar Muyil, dus je kunt vrijwel altijd met de bus naar Muyil. Het busstation waar je moet zijn is het ADO-busstation. Het is niet nodig om van tevoren een ticket te reserveren. De kosten voor het enkeltje bedragen 28 pesos (ongeveer €1,30). 

Er is geen directe verbinding van Playa del Carmen naar Muyil. Je kunt echter wel de bus vanuit Playa del Carmen nemen naar Tulum ADO.

Eenmaal aangekomen in Muyil zijn er twee mogelijkheden om Sian Ka’an te verkennen:

  • Bezoek de Muyil-ruïnes (45 pesos), loop over een promenade in een jungle-moeras, maak een klim naar de uitkijktoren en loop verder langs de promenade naar de bootdokken. Dit duurt 1 tot 2 uur.
  • Ga direct naar de bootdokken om Sian Ka’an per boot te verkennen. Als je ervoor kiest om de ruïnes te omzeilen en direct naar de boten te gaan, volg dan deze aanwijzingen voor de route. 

Reizen naar Punta Allen: de blauwe oceaankant van Sian Ka’an 

Het andere toegangspunt om Sian Ka’an te bereiken is via Punta Allen. Punta Allen is een rustig, afgelegen dorp in Sian Ka’an met nog geen 300 inwoners. Er is hier niet veel te beleven, maar de natuur en omgeving is hier wel erg mooi.
Wil je op eigen houtje een bezoek brengen aan de oceaankant van Sian Ka’an, dan zul je eerst naar Punta Allen af moeten reizen.  Dit is vooral de beste optie als je met een bootje de helderblauwe oceaan op wilt om het wildleven op zee te spotten. Samen met lokale vissers trek je naar de open zee. In het kristalheldere water zie je misschien zeeschildpadden, dolfijnen en tal van vogels. Vanwege de rijke flora is Punta Allen ook een perfecte plek om te vissen en snorkelen. De stranden zijn mooi, waardoor het ook een heerlijke plek is om te ontspannen.
sian ka'an
dolfijnen spotten mexico

Via Punta Allen Sian Ka’an bereiken

Vanwege de moeilijke verbinding is het aan te raden om de dag voordat je naar Sian Ka’an gaat te overnachten in Punta Allen. Als je de oceaankant van Sian Ka’an via Punta Allen wilt ontdekken, dan zouden we dat eigenlijk alleen aanbevelen als je minimaal 2 tot 3 dagen in de directe omgeving verblijft. Het aanbod aan accommodaties in Punta Allen is beperkt, maar de plekken waar je kunt overnachten zijn wel erg mooi. 

De weg vanuit Playa del Carmen en Tulum naar Punta Allen is een onverharde weg met veel stenen, hobbels en kuilen. Als je met de auto gaat, is dit dan ook alleen mogelijk als je een SUV met vierwielaandrijving hebt. Heb je geen beschikking over een 4×4? Dan kun je vanaf Tulum met de bus naar Punta Allen afreizen. Dit kost echter veel tijd, dus een huurauto is wel aan te raden. 

overnachten in punta allen

Hotel Cielo y Selva

Punta Allen
  •  
uniek

Mukan Resort South of Tulum

Punta Allen
  •  
luxe

Sol Caribe

Punta Allen
  •  
tip

De highlights van Sian Ka’an

Sian Ka’an is een heel indrukwekkend natuurpark. Doordat het natuurreservaat wel 5,280 km² omvat, zou je hier dagen kunnen spenderen.  Maar welke hoogtepunten van Sian Ka’an moet je nou echt bezoeken tijdens je excursie naar het prachtige natuurreservaat? Wij delen de mooiste highlights van Sian Ka’an Biosphere Reserve in ons blog.

Deel dit bericht

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts