Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Historisch Delfshaven, ken jij deze plek al? Het is een pittoreske wijk in Rotterdam met een indrukwekkende geschiedenis. Historisch Delfshaven staat bekend om de historische bezienswaardigheden, charmante grachten en lekkere restaurants en cafeetjes. Ondanks dat het maar een kleine wijk is, is het een bezoek meer dan waard. In Historisch Delfshaven proef je nog overal de sfeer en rijke cultuur van vooroorlogs Rotterdam. Haal alles uit jouw bezoek aan Historisch Delfshaven Rotterdam met onze tips! 

Delfshaven Rotterdam

De geschiedenis van Historisch Delfshaven

We gaan een stuk terug in de tijd om in de geschiedenis van Delfshaven te duiken. Het mooie, oude gedeelte van Delfshaven zoals wij deze nu kennen is namelijk ontstaan in 1389. Vanuit Delft werd de rivier de Delfshavense Schie gegraven die moest lopen tot de Maas in Rotterdam. Dit zodat de schepen tot Delft konden varen. Rondom de sluis in Delfshaven ontstond een klein dorpje wat tot 1795 onder gemeente Delft viel. 

Door de jaren heen is Delfshaven uitgegroeid tot een prachtige plek in Rotterdam. De haringvisserij, walvisvaart en later ook de jeneverindustrie hebben Delfshaven gevormd tot een welvarende stad. Sinds 1886 behoort Gemeente Delfshaven officieel tot Rotterdam. 

De bombardementen op Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn als een zwarte bladzijde uit een dagboek. Een tijd waarin veel te veel van Rotterdam is verwoest, maar waarbij van geluk mogen spreken dat Delfshaven niet is geraakt. Historisch Delfshaven is sinds 1960 dan ook uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht in Rotterdam. 

Jachthaven

1. Wandel door Historisch Delfshaven

De leukste manier om het historisch hart van Delfshaven te ontdekken is door er doorheen te wandelen. Zo kan je op eigen tempo genieten van de mooie bezienswaardigheden in Historisch Delfshaven. Aanschouw de prachtige gebouwen, het pittoreske haventje en neem een lekker drankje of hapje bij één van de vele gezellige cafés. 

2. Bezoek de Pelgrimvaderskerk

De Pelgrimvaderskerk is één van de mooiste bezienswaardigheden van Historisch Delfshaven. Deze prachtige kerk is gebouwd in 1417 en is daarmee één van de oudste gebouwen in de wijk Historisch Delfshaven. De oude kerk met haar houten klokkentoren is internationaal bekend om de Pelgrimvaders. Deze Engelse puriteinen waren op zoek naar religieuze vrijheid. De Pilgrim Fathers vertrokken in 1620 vanuit Delfshaven richting Amerika en brachten voor hun vertrek hun tijd door in deze kerk. 

3. Neem een kijkje bij het standbeeld van Piet Hein

Het standbeeld van Piet Hein is een opvallende bezienswaardigheid in Historisch Delfshaven. Piet Hein is geboren in 1577 in Delfshaven en is bekend geworden door zijn verovering van de Spaanse Zilvervloot in 1628. Hoewel het standbeeld een cultureel erfgoed en een interessante bezienswaardigheid kan zijn voor geschiedenisliefhebbers en toeristen, is het vandaag de dag wel omstreden vanwege Piet Hein’s betrokkenheid bij de slavenhandel. 

4. Bewonder de molen van Delfshaven

Wanneer je door historisch Delfshaven wandelt kan je de molen niet missen. De Moutmolen, ook bekend als de Distilleerketel, is de enige overgebleven molen in Delfshaven. Voorheen waren er namelijk vijf moutmolens te vinden in Delfshaven. Na een verwoestende brand in 1940 en 44 jaar wachten tot de molen werd herbouwd, kunnen we tegenwoordig deze molen bezoeken. 

Tip: Maak een rondleiding van zo’n 20 minuten om de molen in werking te zien. 

Delfshaven
Delfshaven rotterdam

5. Drink een biertje bij Stadsbrouwerij de Pelgrim

Stadsbrouwerij De Pelgrim is een Rotterdams begrip. De brouwerij is gevestigd in een prachtig pand langs de gracht van de pittoreske haven en naast de indrukwekkende Pelgrimvaderskerk. Door de jaren heen heeft het pand meerdere functies gehad. Zo heeft er een stadhuis, scoutingvereniging en een politiebureau gezeten. Sinds 9 mei 1996 wordt dit pand uit 1580 gebruikt als de bierbrouwerij voor Rotterdam. Het zelf gebrouwen Pelgrimbier is hier te drinken van het vat en uit de fles, maar je kan er ook van genieten bij diverse horeca in Rotterdam.

Stadsbrouwerij De Pelgrim is één van de leukste hotspots in Historisch Delfshaven, met name vanwege de fijne binnentuin. Wij zitten hier maar wat graag in de zomer met een lekker biertje. Ook bieden ze lekkere borrelhapjes. Daarnaast worden er rondleidingen en proeverijen georganiseerd bij Stadsbrouwerij De Pelgrim. 

6. Speel een potje Rotterdams streetgolf

Wil je een bezoek aan het historisch hart van Delfshaven uniek maken? Dan is een potje Rotterdams streetgolf een onwijs leuke activiteit. Proeflokaal De Ooievaar heeft een originele route uitgestippeld met 9 holes, van makkelijk tot moeilijk. Een ontzettend leuk uitje met vrienden, familie en collega’s! 

7. Bewonder Historisch Delfshaven vanaf het water 

Een unieke manier om Historisch Delfshaven te ontdekken is vanaf het water. Bij iKapitein kun je bijvoorbeeld een sloep, waterfiets of SUP (stand-up paddleboard) huren en zelf het water op gaan. Met een sloep of waterfiets kun je op je eigen tempo langs de grachten en kanalen varen en genieten van het uitzicht op de historische gebouwen en bruggen. Wil je wat meer avontuur? Dan kies je voor een SUP! Het is een leuke en actieve manier om Historisch Delfshaven te verkennen. 

8. Blijf overnachten in Historisch Delfshaven

Wil je verblijven in de buurt van Historisch Delfshaven? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. Helaas zijn er weinig tot geen opties om in het stadshart van Historisch Delfshaven te verblijven, maar er zijn wel meerdere mooie hotels op loopafstand. Voor een uniek verblijf raden wij de Euromast aan, maar je vindt in Delfshaven accommodaties in verschillende prijsklassen. 

Euromast

Delfshaven, Rotterdam
  •  

Hotels in Delfshaven

Delfshaven, Rotterdam
  •  

Ontdek Rotterdam: nog veel meer tips voor een bezoek aan de bruisende havenstad

Op ons reisblog delen wij al onze tips voor Rotterdam met jou. Rotterdam is onze thuisbasis en is de plek waar wij onze tijd doorbrengen wanneer wij niet rondreizen over de wereld. We zijn dan ook altijd op zoek naar de leukste plekken in Rotterdam. Bekijk al onze artikelen met de beste tips, bezienswaardigheden en hotspots in Rotterdam

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer To do's Rotterdam? Laat je inspireren!