Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Nessebar is één van de leukste plekken in Bulgarije. Het historische UNESCO-stadje wordt ook wel de parel van de Zwarte Zeekust genoemd. Dat is onder andere te danken aan de bijzondere ligging, de indrukwekkende historische gebouwen en de gezellige terrasjes met uitzicht over zee. Ga je op vakantie naar de Zwarte Zeekust in Bulgarije, bijvoorbeeld naar Sunny Beach of Pomorie, dan mag een bezoek aan Nessebar niet ontbreken.

Nessebar, Bulgarije: een charmante UNESCO-stad

Op nog geen 5 km van de populaire badplaats Sunny Beach vind je Nessebar. Deze stad bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Daar waar het nieuwe gedeelte vooral bekend staat als vakantiebestemming met goede hotels aan het strand, is het oude stadje geliefd door haar charme. Het oude stadsgedeelte staat sinds 1983 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is schitterend gelegen op een rotsachtig schiereiland van zo’n 850 bij 350 meter. Binnen de vestingmuren vind je een wirwar van geplaveide straatjes en restanten van de Griekse cultuur, Byzantijnse kerken en huizen uit de Renaissance met kalksteen en hout.

Nessebar
Vakantie Bulgarije Nessebar
Historisch straatje in Nessebar

De mooiste bezienswaardigheden in Nessebar

Het schilderachtige stadje Nessebar wordt gekenmerkt door historische gebouwen. Zo zijn er restanten van 10 verschillende Oosters-orthodoxe kerken te vinden die na het verdrijven van de Turken bewaard zijn gebleven.

1. De Pantokratorkerk

De belangrijkste kerk van Nessebar was de Pantokratorkerk. Deze middeleeuwse kerk stamt uit de 13e eeuw en is rijkelijk versierd. Vooral de buitenkant is een plaatje om te zien. De Pantokratorkerk is nog grotendeels intact en is één van de best bewaarde middeleeuwse kerken in Bulgarije.

2. De kerk van Sint Stephen

Net als de Pantokratorkerk is ook de kerk van Sint Stephen een voormalige Oosters-orthodoxe kerk in Nessebar. De kerk is omgebouwd tot een museum. Van binnen is de kerk versierd met schitterende (goed bewaarde!) fresco’s.

3. De kerk van Sint Sofia

De kerk van Sint Sofia staat ook bekend als het oude bisdom. Helaas is er veel verloren gegaan van de Sint Sofia-kerk, waardoor er niet direct meer een kerk in te herkennen is. Toch is de overgebleven ruïne uit de 5e eeuw nog altijd prachtig om te bewonderen. Op bepaalde momenten op de dag schijnt het zonlicht schitterend door de bogen, wat zorgt voor een bijzonder plaatje!

4. De haven van Nessebar

De haven van Nessebar met de kleine bootjes is leuk om een kijkje te nemen en kent in de zomer een gezellige drukte op de terrassen die je hier kunt vinden. Vanuit de haven kun je ook meerdere boottochten maken langs de Zwarte Zeekust, zoals een catamaran cruise

Nessebar
Nessebar Sint Stephen
De kerk in Nessebar

De leukste hotspots in Nessebar

Ook op culinair gebied is een bezoek aan Nessebar de moeite waard. Aan het water vind je allerlei restaurants met een schitterend uitzicht over de kustlijn. Sommige terrasjes doen een beetje Grieks aan. Maar ook in het hart van het oude centrum zijn een aantal toppers te vinden. 

Restaurant Castro Messembria

Voor een heerlijk avondje uiteten tippen wij Restaurant Castro Messembria. Dit restaurant is onwijs sfeervol. Het ligt op een geweldige locatie, in het hart van de oude stad. Er is geregeld live muziek en naast dat de gerechten heerlijk zijn, is de service ook subliem!

Wijnmakerij Messembria

Als je houd van een goed glas wijn, raden we aan om de wijnmakerij Messembria te bezoeken in Nessebar. Wij hadden hier een ontzettend leuke wijnproeverij gedaan! Het is een mooie en charmante plek in het oude centrum. De proeverij is een leuke manier om meer te leren over de Bulgaarse wijn én is natuurlijk heel gezellig. 

Cocktailbar Michael’s ECO-bar

De cocktailbar Michael’s ECO-bar is er niet zomaar één! De bar is namelijk te vinden in een grot. Hoe gaaf is dat? Er is 7 jaar over gedaan om deze grot te bouwen. Je vindt binnen een watervalletje, er zwemmen schildpadden en er is een uitgebreide cocktailkaart met lekkere cocktails. Ze zijn ook nog eens heel goed betaalbaar! Een must-visit als je in Nessebar bent. 

Restaurant Plakamoto

Restaurant Plakamoto bevindt zich tussen de olijfbomen. Het is een prachtige locatie om even te stoppen om het adembenemende uitzicht te bewonderen. Direct aan zee, heerlijk eten en zeer vriendelijke service. Absoluut een aanrader!

Wijnproeverij vakantie Bulgarije
Wijnmakerij Messembria
Hotspots Nessebar
Restaurant Plakamoto
Wijnproeverij Nessebar
Wijnmakerij Messembria

Op vakantie naar Nessebar in Bulgarije met Corendon 

Wil jij verblijven in de leuke badplaats Nessebar in Bulgarije? Dat kan met Corendon! Wij zijn met deze reisorganisatie naar Bulgarije afgereisd en hebben ontzettend van deze vakantie in Bulgarije genoten. Wij verbleven in het mooie, ruim opgezette Aqua Paradise Resort. Maar Corendon biedt tal van leuke accommodaties aan in Nessebar en andere bestemmingen in Bulgarije. Bekijk het complete Bulgarije reisaanbod van Corendon

Op vakantie naar de Zwarte Zeekust in Bulgarije

Een vakantie naar Bulgarije is zoveel meer dan zonnebaden en uitgaan in Sunny Beach! Het is een land vol natuur en mooie bezienswaardigheden. Naast Nessebar zijn er nog zo veel meer mooie plekjes te vinden. Langs de Zwarte Zee vind je een imposante kustlijn met veel mooie kapen, ruige rotspartijen en goudgele stranden. Laat je inspireren door al onze vakantietips voor de Bulgaarse Zwarte Zeekust

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.

Meer Bulgarije? Laat je inspireren!