Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Brazilië, het land van carnaval, de samba en de metropool Rio de Janeiro. En het land dat barst van de paradijselijke stranden, want dat is ook wel duidelijk. Maar wat je er ook hebt? Imposante koloniale stadjes die uitnodigen om op ontdekkingstocht te gaan. Een plek die gezien moet worden is het stadje Ouro Preto in de staat Minas Gerais. Ga jij mee op pad? Dit zijn de leukste tips voor een bezoek aan Ouro Preto in Brazilië

Ontdek het rijke en turbulente verleden van Ouro Preto

Op zo’n 100 kilometer van de metropool Belo Horizonte vind je Ouro Preto, een stad die rechtstreeks van een ansichtkaart lijkt te komen. Ouro Preto is echter niet alleen een erg mooie stad, het kent ook een rijk en turbulent verleden. De stad werd gesticht in 1711 en betekent letterlijk ‘Zwart Goud’. Ouro Preto groeide door de vele goudmijnen uit tot een welvarende stad. Het telde in haar hoogtijdagen circa 110.000 inwoners, vooral slaven. Ter vergelijking, in die tijd had Rio de Janeiro slechts 20.000 inwoners. Toen het goud opraakte aan het eind van de 19e eeuw, trokken de inwoners weg en raakte de stad in verval. 

Het historische en culturele erfgoed in Ouro Preto is echter behouden en de stad staat vol indrukwekkende gebouwen in barokstijl, rijkelijk versierd met goud en houtsnijwerk. Het is heerlijk slenteren door de steile, slingerende straatjes van Ouro Preto. Je voelt de historie! Niet voor niets, want tegen de achtergrond van deze smalle straatjes vond de hevigste opstand tegen de Portugese vijand plaats.

Ouro Preto Brazilië tips
Koloniale huizen in Ouro Preto
Ouro Preto Brazilië
Straatbeeld Ouro Preto

Bezoek het centrale plein Praça Tiradentes

Praça Tiradentes is het centrale plein van Ouro Preto, vernoemd naar de leider van de slavenopstand ‘Inconfidência Mineira’ in 1789. Joaquim José da Silva Xavier, bekend als Tiradentes, was een van de leiders van de revolutionaire beweging. Het had als doel een volledige onafhankelijkheid van de Portugese kolonie en een zelfstandige Braziliaanse Republiek. Nadat de plannen van de beweging werden ontdekt werd Tiradentes gearresteerd en in het openbaar opgehangen.

Slavernij werd echter uiteindelijk in 1888 officieel afgeschaft in Brazilië. Hedendaags wordt Tiradentes in Brazilië gezien als een nationale held en zijn sterfdatum (21 april) is nu een nationale feestdag. Hij staat dan ook groot uitgebeeld als standbeeld op het midden van het plein. 

Tegenwoordig herbergt het plein belangrijke bezienswaardigheden in Ouro Preto en ook enkele van de mooiste koloniale gebouwen in de stad. Praça Tiradentes wordt gekenmerkt door twee imposante gebouwen: het Inconfidência Museum en het Wetenschaps- en Techniekmuseum van de Escola de Minas/UFOP (voorheen het Gouverneurspaleis).

Het mag voor zich spreken: Ouro Preto is een waar openluchtmuseum, maar wel met een donker randje. 

Praca Tiradentes Ouro Preto
Praça Tiradentes
Standbeeld van Tiradentes op het plein

Bekijk de rijkelijk versierde kerken in Ouro Preto

Het erfgoed in Ouro Preto is goed bewaard gebleven en je vindt in de stad dan ook meerdere kerken die verwijzen naar de voorspoed in het verleden. De mooiste kerken om te bezoeken in Ouro Preto zijn de Nossa Senhora do Carmo, de São Francisco de Assis, de Nossa Senhora do Rosario en de basiliek Menor Nossa Senhora do Pilar. Vooral de laatste vond ik heel indrukwekkend. 

De Menor Nossa Senhora do Pilar wordt beschouwd als een van de rijkste kerken in Minas Gerais en is binnenin beschilderd met bladgoud. Vandaag de dag zie je er nog veel artistieke en architecturale elementen uit de Portugese barok en Johannine, Rococo, neoklassieke en eclectische stijl. Het gebouw herbergt ook een belangrijk immaterieel erfgoed, namelijk de festivals, ceremonies en religieuze vieringen die door de Portugezen zijn meegebracht en vrijwel intact zijn gehouden.

Ouro Preto kerk

Leer meer over de historie van Ouro Preto in het Museum Casa dos Contos

Het Museum Casa dos Contos is gevestigd in een herenhuis gebouwd tussen 1782 en 1787. Het was de residentie van João Rodrigues de Macedo, belastingontvanger van het Kapiteinschap van Minas Gerais. Door de jaren heen diende het herenhuis voor verschillende doeleinden.

Het museum is gratis te bezoeken je maakt er kennis met verschillende onderwerpen die gerelateerd zijn aan de historie van de staat Minas Gerais. Zo leer je er meer over de goudhandel en het slavernijverleden en is er een grote collectie voormalige Braziliaanse munten en papiergeld. Als je het mij vraagt een erg interessant bezoek, want het historische pand is op zich al de moeite waard om te bekijken. Houd er wel rekening mee dat er weinig details worden gegeven in het Engels.  

Ga naar de ‘Feira De Pedra Sabao Do Largo De Coimbra’ markt  

Als ik ergens dol op ben, dan is het het bezoeken van lokale markten met kraampjes van ambachtslieden. En zo is er ook een in Ouro Preto die je niet wilt missen: de markt voor de kerk van São Francisco de Assis. Hoewel de markt officieel is opgericht in 1999, zijn er verhalen van ambachtslieden die sinds 1824 al samenkomen voor het verhandelen van spullen. 

Je vindt er zo’n 50 kraampjes waarbij van alles wordt verkocht, zoals sieraden, keramiek, edelstenen en decoratieve woonartikelen. Het is niet alleen heel gezellig om rond te struinen over de markt, maar het is ook de ideale plek om souvenirtjes te kopen om de herinneringen aan Ouro Preto levend te houden! 

ouro preto markt brazilie
Feira de Pedra Sabao Do Largo De Coimbra
ouro preto markt
Kraampje op de markt
ouro preto markt
Kraampje op de markt

Overnachten in Ouro Preto

Er zijn meerdere fijne accommodaties in Ouro Preto te vinden in verschillende prijsklassen. Ouro Preto bestaat vooral uit steile klinkerwegen, dus ik raad aan een hotel te kiezen in het historische centrum van de stad. Ik sliep in Caminhos da Liberdade Pousada en dit was een goede keuze, maar je kunt ook een kijkje nemen in het volledige overzicht met hotels in Ouro Preto op Booking.com. 

Caminhos da Liberdade Pousada

Een accommodatie die ik aanbeveel in Ouro Preto is Caminhos da Liberdade Pousada. Deze ‘pousada’ – de naam voor een typische Braziliaanse accommodatie –  ligt midden in het centrum van Ouro Preto. Je wandelt zo naar de historische bezienswaardigheden, de winkels en de restaurants. Ook het ontbijt is hier erg goed. Voor een nacht betaal je gemiddeld tussen de €40,00 en €70,00 voor een tweepersoonskamer met ontbijt. 

De beste restaurants in Ouro Preto

Naast mooie historische hoogtepunten, vind je in Ouro Preto ook veel goede restaurants en bars. Een plek waar ik absoluut zou terugkomen is O’passo Pizza en Jazz, maar ook het restaurant Bené de Flauta vond ik erg goed. 

O’passo Pizza Jazz

Soms loop je een restaurantje binnen waarvan je direct in de zevende hemel bent. Dit had ik met O’passo Pizza Jazz. Alles klopte hier. Het interieur, het terras met uitzicht op de historische stad en de verrukkelijke Italiaanse gerechten met een Braziliaanse twist. 

De bekende pizza’s van O’passo Pizza Jazz wil je proeven. Het deeg is dun en knapperig. In de recepten worden verfijnde ingrediënten gebruikt. De houtgestookte oven zorgt voor nog meer smaak. Tip: probeer ook de heerlijke desserts zoals deze cheesecake met ‘doce de leche’.

opasso ouro preto brazilie
Restaurant O'passo in Ouro Preto
Opasso Ouro Preto
Hartige taartjes bij O'passo als voorgerecht
Cheesecake bij O'passo als nagerecht

Restaurante Bené de Flauta 

Vlakbij de kerk van Sao Francisco de Assis vind je Restaurante Bené da Flauta. Het is gevestigd in een traditioneel gebouw van twee verdiepingen met een gezellige inrichting, goed personeel en een uitgebreide menukaart, met voor ieder wat wils. Je vindt er Braziliaanse gerechten om te delen, maar ook individuele gerechten zoals Italiaanse maaltijden. De wijn is ook erg goed!

Deel dit bericht:

Picture of Naomi van Hagen

Naomi van Hagen

Verliefd geworden op de wereld tijdens een reis naar Australië en de reiskoorts nooit meer kwijtgeraakt. Klein, maar met een universum in mijn hoofd. Altijd op zoek naar plekken waar ik mijn inspiratie en creativiteit tot leven kan brengen. Ik vind inspiratie in wereldsteden als Parijs en Bangkok, maar haal mijn creativiteit ook uit mooie landschappen, indrukwekkende culturen en verborgen parels.