Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

De ideale reisroute voor drie weken Tanzania

Een safari maken door één van de nationale parken van Afrika is een ervaring die ik iedereen zou aanraden. Tanzania is een prachtige bestemming voor het maken van een safari, om een kijkje te nemen in het leven van de wilde dieren maar ook om kennis te maken met de zeer vriendelijke bevolking. Wij maakten een reis van zo’n drie weken door dit fantastische land. Aan de hand van onze reiservaring geven wij je ideale tips voor een prachtige reisroute voor drie weken Tanzania.

nationale parken tanzania

Start je reisroute door Tanzania in Arusha

Een goed startpunt van een reis door Tanzania is Arusha. Vanaf Amsterdam biedt KLM directe vluchten aan naar Kilimanjaro Airport wat dicht gelegen is bij deze stad. Wij verbleven één nacht in de omgeving van Arusha om bij te komen van de vlucht en om vanuit hier door te reizen naar de nationale parken. De stad is namelijk ideaal gelegen tussen de Serengeti-vlaktes, de Ngorongoro-krater, Manyara-meer en de Kilimanjaro. 

Wanneer je vanuit Arusha vertrekt is het leuk om net buiten de stad een bezoek te brengen aan het Mesarani Snake Park. Dit is een park waar je onder begeleiding enkele van de gevaarlijkste slangen ter wereld kan zien: de Black en Green Mamba maar ook de Egyptische Cobra. Tevens vind je hier een Masaai-crafts winkel en kan je een kijkje nemen in het Maasai Cultureel Museum en het gratis onderwijscentrum. Er wordt hier ook een gratis medische kliniek gerund voor de lokale bevolking. 

Arusha Tanzania
mesarini Snake Arusha

Mto Wa Mbu

Tanzania biedt naast de prachtige uitgestrekte vlaktes, machtige dieren en oneindige safari-mogelijkheden een zeer interessante cultuur. Om de lange rit van Arusha naar de nationale parken op te breken maakten we een stop bij het dorp Mto Wa Mbu. Mto Wa Mbu is letterlijk vertaald de ‘rivier van de muggen’, vernoemd naar de hoge mugdichtheid door de relatief waterige landschappen. 
We namen een kijkje bij de rijstvelden, maakten een wandeling door het dorp, proefden het lokale bananenbier en kochten vers fruit op de lokale markt. Tijdens de wandeling door het dorp zagen we het lokale voetbalteam trainen, dus sloten we aan en deden wat oefeningen mee. Je ziet dat de mensen het hier niet breed hebben, maar de gemoedelijkheid en de sfeer is hier zo warm. Onze wandeling door het dorp deden we met een lokale gids. De kosten voor deze tour worden verzameld en uitgegeven aan het lokale ontwikkelingsproject voor de school en het ziekenhuis. Mto Wa Mbu is een klein maar interessant dorp en biedt de kans om kennis te maken met de lokale bevolking van Tanzania.
Markt Mto Wa Mbu
Mto Wa Mbu

Lake Manyara

In het Lake Manyara National Park ben je omringd door prachtige natuur met als hoogtepunt het grote meer. Dit nationale park staat bekend om het grote aantal tropische vogels die je hier kan spotten. Daarnaast biedt het ook een grote diversiteit aan wildleven. Lake Manyara heeft een unieke ligging bij de prachtige 400 meter diepe Rift Valley. Deze scheur in het landschap is zo’n 25 miljoen jaar geleden ontstaan en loopt kilometers door het oosten van Afrika. De vallei zorgt voor schitterende landschappen variërend van dichte junglebossen, uitgestrekte grasvlaktes tot adembenemende meren vol flamingo’s en ooievaars. 

zoek beschikbare accommodaties

Arusha Coffee Lodge

Arusha
  •  

Migombani Camp

Mto Wa Mbu
  •  

Ole Serai Luxury Camp

Serengeti
  •  

Serengeti

Je kan niet naar Tanzania reizen zonder de Serengeti op jouw reisplan te hebben staan. Het bezoeken en ontdekken van één van de oudste safari-terreinen van Afrika is het hoogtepunt van een reis door dit prachtige land. Met een oppervlakte van zo’n 15.000 vierkante kilometer krijg je hier te maken met diverse flora en fauna, maar je kan er ook kennis maken met de Big-5. Het maken van safari’s is met name tijdens zonsopkomst en zonsondergang aan te raden. In ons blog over Serengeti geven we alle tips voor het maken van een safari door de Serengeti en delen we de mooiste accommodaties en tips voor het bijwonen van de jaarlijkse migratie.

reistips tanzania

Ngorongoro Conservation Area

De Ngorogoro is een vijf kilometer hoge vulkaan die na een gigantische eruptie door de jaren heen getransformeerd is in een krater. Door de vruchtbare vulkaangrond is dit een zeer groene streek en leeft hier veel wild. Deze unieke plek kan je bezoeken tijdens een reis door Tanzania en is ideaal qua ligging. Qua reisroute is Ngorongoro goed te combineren met een bezoek aan het Serengeti Nationaal Park. Op de kraterbodem leven opvallend veel verschillende dieren, naar schatting zo’n 25.000 zoogdieren. Hiermee is het één van de dichtstbevolkte wildgebieden van Afrika. Met name de leeuwenpopulatie is hier groot en de kans om een jacht met eigen ogen te zien groter dan in de Serengeti. Hoe je de Ngorongoro-krater het beste kan bereiken en wanneer je hier beste kan zijn? Lees het in al ons blog met reistips voor een safari door de Ngorongoro-krater.

ngorongoro meer
jeepsafari ngorongoro

Nationaal Park Tarangire

Het nationale park Tarangire is gelegen in het district Manyara en heeft zijn naam te danken aan de Tarangire-rivier die door dit beschermde gebied stroomt. Deze rivier vormt de voornaamste bron van leven voor het wild wat in het Tarangire National Park leeft. Het park staat bekend om de hoogste dichtheid aan savanneolifanten en de zeer imposante baobab-bomen. Deze joekels kunnen zo’n 1.000 jaar oud worden en oude exemplaren hebben een diameter tot wel 11 meter! In dit nationale park kan je grote kuddes van zo’n 50 olifanten spotten die rond de Tarangire-rivier leven of genieten van een fijn modderbad. Ook voor vogelliefhebbers is Tarangire National Park een zeer interessant park om te bezoeken tijdens een reis door Tanzania. Je vind er veel papegaaien, neushoornvogels, adelaars, gieren en nog veel meer soorten vogels. Het park heeft één van de grootste broedvogelsoorten ter wereld.
Tarangire gazelles

Vervolg van de reisroute door Tanzania

Een rondreis door Tanzania is ideaal te combineren met een heerlijke strandvakantie op één van de schitterende bounty strand van Zanzibar. Na het avontuurlijke gedeelte van de reis in het noorden van Tanzania kan je ervoor kiezen om verder via het land te reizen of het vliegtuig te pakken in Arusha. Op Skyscanner kun je kijken naar vliegreizen die passen in jouw reisschema. Er zijn zo’n 5 directe vluchten per dag. 

wordt het een lodge of tent?

Serena Safari Lodge

Ngorongoro
  •  

Roika Tarangire Tented Lodge

Tarangire
  •  

Makofi Guest House

Zanzibar
  •  

Usambara-gebergte

Onze reisroute door Tanzania vervolgden we via het Usambara-gebergte naar Dar es Salaam. Een prachtige natuurlijke omgeving in het noordoosten van Tanzania. Het Usambara is een bergketen waar je graslanden, nevelwouden, tropische regenwouden en agrarisch gebied vindt. De omgeving van het Usambara is onder reizigers nog niet zo bekend en dat maakt het één van de verborgen parels van Tanzania. Vooral voor natuur- en wandelliefhebbers is dit een geweldige bestemming op de reisroute door Tanzania.

bergen Tanzania

Dar es Salaam

Met zo’n 4,3 miljoen inwoners is Dar es Salaam de grootste stad en het economisch centrum van Tanzania. Dar es Salaam is een typisch Afrikaanse, chaotische stad waar je niet te lang wil verblijven. Het reisadvies voor Tanzania is goed, ook voor deze stad, maar het is aan te raden ‘s avonds niet over straat te gaan. 

Doordat de stad aan de Indische Oceaan ligt is het ook een fijne strand bestemming en vind je er langs de kustlijn fijne resorts. Vanuit de haven van Dar es Salaam vaart er een ferry tussen Zanzibar en het vasteland. Een leuke manier om te reizen tussen beide bestemming (wanneer de zee het toelaat). Tijdens onze trip hebben wij een rustige overtocht gehad naar Zanzibar. Op de terugweg kregen wij echter met een wilde zee te maken, wat bij sommige van onze medepassagiers tot zeeziekte leidde. 

Kust Tanzania
Dar es Salaam

Zanzibar

Een tropisch eiland voor de kust van Tanzania in de Indische oceaan met bounty stranden waar je spontaan verliefd op wordt. Zanzibar ligt voor de kust van Tanzania maar is in geen opzicht te vergelijken met Tanzania als safari-land. Het eiland kent een bewogen verleden waar je op sommige plekken in Zanzibar meer over te weten kunt komen. Het was namelijk een centraal gelegen plek van waaruit de slavenhandel werd geregisseerd. Vandaag de dag is dit een prachtige eiland dat een populaire bestemming is onder reizigers. Op zoek naar de perfecte spots op Zanzibar? Lees ons blog over dit prachtige eiland

zanzibar
zanzibar Tanzania

Beleef de meest unieke safari van je leven!

Een safari maken door één van de vele wildparken in Afrika is al een beleving op zich. Eentje die jij hopelijk ook snel mag afvinken op jouw bucketlist of misschien heb je dit al wel gedaan. Wat maakt een safari nog adembenemender? De omgeving! 

Jagende leeuwen spotten op een kraterbodem? Dit kan in de Ngorongoro-krater. In een jeep de kraterrand af rijden op zoek naar wild is één van de mooiste safari-ervaringen van Tanzania. Benieuwd naar onze verhalen? 

laat je inspireren door de wereld van travander

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Meer Tanzania? Laat je inspireren!