Op safari over de eindeloze vlaktes van de Serengeti

Uitgestrekte vlaktes, eindeloze savannes en boslandschappen, verspreid over een oppervlakte van zo’n 30.000 vierkante kilometer, vormen samen de Serengeti. Een geweldig mooi natuurgebied wat voor 80 procent in Tanzania en 20% in Kenia ligt. De Serengeti bezoek je om een kijkje te nemen in het leven van de vele planteneters en roofdieren die hier leven. Het beste inzicht krijg je tijdens het maken van een safari in de vroege ochtenduren of wanneer het gaat schemeren. Houd je camera gereed want bijzondere shots worden er zeker gemaakt!

serengeti safari

De Serengeti

De Serengeti is één van de oudste safari-terreinen van Afrika en is beroemd om haar zeer diverse flora en fauna. Met een leefgebied van zo’n 14.763 vierkante kilometer is de Serengeti het grootste nationale park van Tanzania. Je maakt een grote kans om de Big-5; de olifant, neushoorn, luipaard, buffel en leeuw, in de Serengeti te spotten. Opmerkelijk is dat hier al jaren vredig wordt samengeleefd met de Masaï. De naam Serengeti is dan ook afgeleid uit de taal van de Masaï, en betekent ‘eindeloze vlakte’.  

De natuur

Een safari maken over de eindeloze vlaktes van de Serengeti staat garant voor adembenemende indrukken van de unieke natuur en het fanatische dierenleven. Het oneindige landschap bestaat uit grasvlakten met acaciabomen, bosgebieden, heuvels en een groot netwerk van rivieren. Het enorme oppervlakte van de Serengeti herbergt één van de oudste en meest complexe ecosystemen van de wereld welke door de jaren heen nauwelijks is veranderd. 

Waar je in het westen van het park veel dichtgegroeide groene gebieden vind, kom je in het zuiden slechts weinig bomen en hoge begroeiing tegen. De vlaktes bestaan hier voornamelijk uit vulkanisch gesteente. 

serengeti safari natuur
Serengeti reistips

Wilde dieren spotten in de Serengeti

Eén van de redenen om een safari te maken is ongetwijfeld het spotten van de Big-5. Van deze vijf laten het luipaard en de neushoorn zich het minste zien. De neushoorndichtheid is door de jaren heen flink afgenomen terwijl luipaarden een nogal teruggetrokken bestaan leven. 

Op de vlakten van de Serengeti leven zo’n 70 verschillende zoogdieren. Sommige hiervan zijn zeer makkelijk te vinden. Zo ben je er vrij zeker van dat je nijlpaarden zal spotten in de meren, waar je her en der ook krokodillen ziet rondzwemmen. Maar wist je dat de Serengeti ook één van de beste parken is om giraffen te spotten? 

De grootste leeuwenconcentratie van Afrika vind je ook hier in de Serengeti. Inzicht krijgen in het leven van deze grote katachtigen is werkelijk een bijzondere beleving. Naar schatting komen er zo’n 4.000 leeuwen voor in dit nationale park.

Naast het aantal verschillende zoogdieren kan je in de Serengeti meer dan 500 vogelsoorten spotten. Struisvogels natuurlijk, maar ook bijzondere vogels zoals de rode dwergpapegaai. Een echte vogelliefhebber moet naar de Serengeti vanaf november tot en met april. Dit is de periode waarin veel vogelsoorten vanuit Europa en Afrika naar het park trekken. 

serengeti leeuw
jachtluipaard serengeti

De jaarlijkse migratie

De grote migratie is het fenomeen waarbij miljoenen planteneters (met name gnoes en zebra’s)  over het land van de Serengeti trekken op zoek naar vers gras en water. Beelden die je mogelijk zal kennen uit natuurdocumentaires. De migratie vindt elk jaar plaats in de Serengeti van Tanzania en de Masaï-Mara van Kenia. De grazers leggen meer dan duizend kilometer af. Dit maakt het de grootste (in aantallen) en langste migratie van zoogdieren te land. Hierdoor behoort het dan ook tot de zeven natuurwonderen van Afrika. 
De grote migratie kan je in de maanden van mei tot en met juli goed meemaken rondom de Grumeti-rivier in het westelijk gedeelte van de Serengeti. De rivier creëert hier één van de groenste gebieden van het park.  Om de actuele status van de migratie te checken kan je het beste kijken op de officiële website van de Serengeti.
nijlpaarden meer serengeti

Zelf rijden of mee met een georganiseerde tour?

Voor veel reizigers een grote vraag: ga ik zelf rijden of gaan we georganiseerd door de Serengeti? Er zijn voor beide opties verschillende voor- en nadelen te noemen. 

De Serengeti is een enorm nationaal park waar het maken van een self-drive-safari mogelijk is. Ontzettend gaaf, maar een goede voorbereiding is zeker aan te raden. Huur een auto/jeep met vierwielaandrijving zodat je over alle wegen kunt rijden. Zo is de hoofdweg van Naabi Hill tot Seronera, en van Seronera richting het oosten en westen, bekend om de ruige rijomstandigheden. Rondrijden met een beperkte snelheid van zo’n 25 tot 30 kilometer per uur is verstandig. Tevens de reden om geen grote afstanden te willen afleggen op één dag. 

Vanuit Arusha zijn de zuidelijke vlakten van de Serengeti het meest toegankelijk: Ndutu en Seronera. Het westelijke Gang en Lobo zijn zeker de moeite waard om te verkennen maar kost langer de tijd. Voor het verkennen van minder bezochte delen van de Serengeti is het aan te raden dit met een georganiseerde safari of chauffeur te doen.

zonsopkomst serengeti
olifanten serengeti

Entreekosten serengeti

TANAPA is de beheerder van meerdere nationale parken in Tanzania waaronder ook de Serengeti. Uitzondering zijn Ngorongoro Conservation Area, Lake Natron en Selous Game Reserve.

Voor 2020 bedragen de entreekosten voor Serengeti $70,80 per persoon voor 24 uur inclusief btw. Voor een huurauto betaal je zo’n $20 per dag en het ter plaatste boeken van een gids kost ongeveer $24. De voordelen van het huren van een gids is dat zij het park goed kennen, getraind zijn om wild te spotten en te allen tijde weten hoe ze moeten handelen mocht je in een moeilijke situatie komen. Let op: bij de entree van het park kan je alleen betalen met creditcard (Visa of MasterCard).

Houd er rekening mee dat je via Ngorongoro Conservation Area naar de Serengeti rijdt. Ook voor dit nationale park geldt een entree van $70,80 per persoon voor 24 uur. Bij het betreden en het verlaten van dit park zal je een fee voor de auto moeten betalen.

wegen serengeti
Serengeti safari

Hoeveel dagen op safari in de Serengeti?

Reizen door Tanzania wordt voornamelijk gedaan om de prachtige natuurgebieden te verkennen en om een kijkje te nemen in het leven van wilde dieren. Om deze reden zouden wij dan ook zeggen om minimaal 4 dagen uit te trekken voor de Serengeti. Je hebt dan twee volle dagen te besteden in het park. De meeste safari’s vinden tijdens zonsopkomst of zonsondergang plaats. Met een minimum van vier dagen heb je in ieder geval vier ultieme kansen om jagend wild te spotten. 

Reis je met een georganiseerde tour dan kan je jouw tijden in de Serengeti helaas niet plannen. Mocht je een georganiseerde reis gaan boeken, kijk dan goed naar het aantal dagen en de safari’s die gemaakt worden in de Serengeti.

nijlpaard serengeti
serengeti zonsondergang

Overnachten op een camping in de Serengeti

Slapen in een tentje onder de heldere sterrenhemel of in een prachtige, luxe lodge. Uniek overnachten dat kan je zeker in de Serengeti. 

Er zijn zeven campings in het gebied van de Seronera en twee campings in het Lobo gebied. TANAPA rekent per persoon zo’n $42 kampeerkosten per nacht. Deze campings worden vooral gebruikt door reisorganisaties met groepsreizen. Er is een groot omheind kook- en toilet/douche-gedeelte waar iedereen gebruik van kan maken.  Een leuke en bijzondere beleving is het wel. De campings zijn namelijk niet afgezet met hekken en dus toegankelijk voor het wild van de Serengeti. Zo kan je ‘s ochtends wakker worden met olifanten die tussen de tenten struinen of wordt je midden in de nacht wakker van hyena’s die de laatste restjes van het avondmaal opeten. Wees niet bang, er zijn ervaren rangers en wachters op de camping. 

Mocht je van wat meer luxe houden dan zijn er schitterende lodges die je kan boeken in de Serengeti. Prijzen voor de lodges variëren tussen de 300 tot 800 euro per nacht.

kamperen serengeti
camping serengeti

Beste reistijd voor een safari door de Serengeti

Vele reizigers bezoeken de Serengeti tijdens de periode van de jaarlijkse migratie. Dit is natuurlijk zeer indrukwekkend om met eigen ogen te zien. Wil je de jaarlijkse migratie in Tanzania meemaken dan kan dat in de maanden februari tot en met juni. Komt deze periode echter niet uit dan kan je de jaarlijkse migratie ook in Kenia aanschouwen van juni tot en met september.

Een safari maken door de eindeloze vlaktes van de Serengeti kan het gehele jaar door. Het is echter niet aan te raden om een safari te maken in de maanden maart tot en met mei, dit is namelijk het regenseizoen. De wegen kunnen dan slecht of helemaal niet bereikbaar zijn.

wordt het een lodge of tent?

Ole Serai Luxury Camp

Serengeti
  •  
Populair

Serena Safari Lodge

Serengeti
  •  
TIP!

Serengeti

Hotels en lodges
  •  

Beleef de meest unieke safari van je leven

Een safari maken door een van de vele wildparken in Afrika is al een beleving op zich. Eentje die jij hopelijk ook snel mag afvinken op jouw bucketlist of misschien heb je dit al wel gedaan. Wat maakt een safari nog adembenemender? De omgeving! 

Jagende leeuwen spotten op een kraterbodem? Dit kan in de Ngorongoro-krater. In een jeep de kraterrand af rijden op zoek naar wild is één van de mooiste safari-ervaringen van Tanzania. Benieuwd naar onze verhalen? 

laat je inspireren door de wereld van travander

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts