Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Gedurende de wintermaanden is Edmonton, de op vier na grootste stad van Canada, een heel leuke bestemming om te bezoeken. Er is ontzettend veel te zien en te doen. Van skiën in Jasper tot het ervaren van lokale tradities van de inheemse stammen. Want wist je al dat je nergens anders in Canada zoveel inheemse volkeren vindt als in de regio Alberta? Ontdek met deze tips de stad Edmonton en laat je inspireren voor een trip buiten Europa!

Ontdek Edmonton door de ogen van de inheemse bevolking

Edmonton is gelegen in de regio Alberta, een regio die onder de inheemse bevolking bekend staat als Amiskwacîwâskahikan. Al voor duizenden jaren wonen hier lokale stammen als de Cree, Saulteaux, Blackfoot, Sioux en de Métis People. De manier om Edmonton te ontdekken is dan ook om op pad te gaan met een inheemse gids. Leer over hun lange geschiedenis, tradities en cultuur die tot op de dag van vandaag merkbaar zijn in de stad. Proef traditionele gerechten en bekijk het werk van vele lokale kunstenaars die Edmonton rijk is. Dit zijn onze tips om Edmonton door de ogen van de inheemse bevolking te ontdekken.

Fort Edmonton Park

Om direct op te gaan in de geschiedenis van Edmonton is een bezoek aan het Fort Edmonton Park een eerste leuke activiteit. Eigenlijk is het park een groot openluchtmuseum waar je op een interactieve manier kennis kunt vergaren. De reconstructie van het Fort Edmonton Park is gebaseerd op onderzoeken en input van de inheemse bevolking. Wandel door de straten, bezoek de huizen en praat met acteurs verkleed in kostuums. Deze activiteit in Edmonton geeft je een inkijkje in het leven, de geschiedenis en cultuur van de First Nations en Métis People uit de 19e eeuw. 

Neem een kijkje bij Métis Crossing

Ben je na je bezoek aan Fort Edmonton Park onder de indruk geraakt van de manier van leven van de inheemse bevolking? Dan is het heel interessant om het culturele centrum, genaamd Métis Crossing, in Edmonton hierna te bezoeken. Je krijgt inzicht in hoe de unieke historie invloed heeft gehad op de tradities van de Métis, zoals jacht- en handelsvaardigheden. En hoe deze zich door de jaren heen hebben ontwikkeld. Dit allemaal aan de hand van tentoonstellingen en activiteiten, zoals thema-wandelingen en kano-ervaringen. 

Extra leuk om te vermelden is dat je ook bij Métis Crossing kunt overnachten, namelijk bij de accommodatie The Lodge at Métis Crossing. Je kunt er overnachten in één van de hotelkamers, maar sinds kort ook in een Sky Watching Dome. De domes beschikken over een doorzichtig gedeelte waardoor je ‘s nachts sterren kunt spotten.

Bewonder lokale kunst bij Whisky Jack Art House

Een lokale kunstgalerij in Edmonton die het bezoeken waard is, is Whisky Jack Art House. Dit is namelijk een galerij die zich focust op het tentoonstellen en de verkoop van creaties van inheemse kunstenaars. Je ziet er dan ook kunstwerken terug waar culture invloeden zijn verweven met moderne kunst. Prachtig om te zien. Je kunt in de galeriewinkel mooie werken, juwelen en andere producten kopen.

Proef de traditionele gerechten van Pei Pei Chei Ow

Een plek in Edmonton waar je moet zijn om vers, puur en traditioneel te eten is de hotspot bij Whiskey Jack Art House: Pei Pei Chei Ow. Goed eten zit diep geworteld in de culturen en is dan ook heel belangrijk. De gerechten die hier worden gemaakt zijn van oorsprong traditioneel, maar dan wel met een moderne twist. Er wordt gekookt met behulp van oude technieken en op basis van oude recepten. Eten bij Pei Pei Chei Ow is dus een hele ervaring en bijzonder leuk om te doen in Edmonton!

TELUS World of Science

Het inmiddels wel duidelijk dat op veel plekken in de stad de geschiedenis en cultuur van de oorspronkelijke bevolking terugkomt. Nog zo’n bijzondere plek is de Indigenous Traditional Room in TELUS World of Science. Je vindt dit educatieve centrum net buiten de stad. Tijdens een bezoek aan dit centrum kom je meer te weten over hoe traditionele wijsheden zijn verbonden met de hedendaagse wetenschap. En wordt er daarnaast meer ingegaan op de culturen van de inheemse volkeren die destijds in de Beaver Hills-regio hebben gewoond. Dit zijn onder andere de Cree, Dene, Anishinaabe, Nakota, Blackfoot en Michif. 

Metis Crossing Edmonton
Métis Crossing - Foto credit: Tristan Talalee
TELUS World of Science
TELUS World of Science - Foto credit: Cooper & O'Hara

Bewonder bizons in hun natuurlijke habitat in Elk Island National Park

Een plek die je moet bezoeken als je in Edmonton bent is Elk Island National Park, het oudste park van Canada. Het is de plek waar je wilde dieren, in het bijzonder twee soorten bizons, kunt bewonderen in hun natuurlijke habitat. Want waar er ooit meer dan 30 miljoen leefden, zijn er nu nog maar een paar honderd over. Gelukkig zit Elk Island National Park zich in voor de groei van de bizon populatie en groeit deze maar liefst met 20% per jaar. 

Andere dieren die je hier kunt spotten zijn onder andere elanden en herten. Het nationale park bezoeken tijdens de wintermaanden wordt omschreven als extra bijzonder. De landschappen zijn gevuld met een dikke laag sneeuw wat een heel sereen winters gevoel geeft. Een leuke activiteit om in deze periode te ondernemen is het maken van een sneeuwschoenwandeling of om te gaan langlaufen. 

Elk Island National Park
Elk Island National Park - Foto credit: Explore Edmonton

Winter in Jasper National Park

Op zo’n 4 uur rijden van de stad Edmonton vind je Jasper National Park. Het combineren van de stad en de natuur is de beste keuze die je kunt maken. Jasper ligt namelijk in midden in de Canadese Rocky Mountains, één van de mooiste plekken van het land. Het nationale park op zich is 11.000 km2 en daarmee het grootste nationale park in Jasper. Je vindt er verbluffende rotspartijen, dichte bosgebieden en kraakheldere meren. Als het spotten van grizzlyberen op jouw bucketlist staat, dan moet je hier zijn!

Marmot Basin

Wist je al dat Jasper bekend staat als één van de meest pittoreske skibestemmingen van Noord-Amerika? Een leuke uitvalsbasis in de winter is dan ook het sneeuwzekere skiresort Marmot Basin. Het skigebied is geschikt voor iedere type wintersporter, van beginner tot gevorderde. De pistes zijn er uitgestrekt en bieden een waanzinnig uitzicht op de ongerepte landschappen. 

De reisorganisatie GoCanada biedt een ongelofelijke reis – Poedersneeuw deal Jasper – aan naar de Canadese Rocky Mountains. Bij aankomst in Edmonton staat je transfer of huurauto klaar om naar Jasper te rijden. Verblijf in Marmot Basis en ervaar hoe gaaf wintersporten in Canada is met je 5-daagse skipas. 

Dark Sky-reservaat

De winterse taferelen in Jasper National Park zijn de perfecte ingrediënten voor het waarnemen van het noorderlicht. Dit komt onder andere doordat er in Jasper National Park specifieke maatregelen zijn genomen om lichtvervuiling te beperken. De kans is daardoor heel groot dat jij een ongerepte en zeer heldere sterrenhemel kunt bewonderen. En met een beetje geluk ook het betoverende noorderlicht!

Inheemse belevingen in Jasper National Park

Ook in Jasper National Park kun je de rijke geschiedenis en cultuur van de inheemse volkeren ervaren. Al duizenden jaren wordt dit gebied bewoond door volkeren als de Stoney Nakoda, de Cree en Secwepemc. Het is bijzonder mooi en interessant om te ervaren hoe de inheemse bevolking hand in hand leeft met en in de ongerepte natuur. Er zijn verschillende inheemse geleide tours, culturele evenement en ambachten in het park te ontdekken. 

Een toffe tour is de Talking Rock Tours waarbij je onder begeleiding van een gids van Métis People de natuur ontdekt. Je leert de geschiedenis van deze stam aan de hand van geologische kenmerken. Kortom, door deze ervaring krijg je een heel nieuw perspectief op de regio. Meer activiteiten met begeleiding van inheemse gidsen kun je ontdekken op de website van Jasper.

Marmot Basin
Marmot Basin - Foto credit: Edmonton-Jasper
Noorderlicht Jasper National Park
Noorderlicht Jasper National Park - Foto credit: Ryan Bray

Hoe kom je in Edmonton?

Is je interesse gewekt voor een reis naar Edmonton? Dan is het vast leuk om te weten dat KLM vanaf Amsterdam Schiphol Airport rechtstreeks vliegt op Edmonton International Airport. De vliegtijd naar Edmonton is, afhankelijk van de wind, zo’n 8,5 uur. Je vertrekt vanuit Nederland overdag en komt vanwege het tijdsverschil ook overdag aan in Canada. Het is namelijk 8 uur vroeger dan in Nederland. Reis je terug naar Nederland, dan vliegt KLM meestal tegen het einde van de dag. Je komt daarom 1 dag later aan in Nederland.

Voor het actuele vliegschema en prijzen van de vliegtickets kun je het beste kijken op de Edmonton Travel Guide van KLM

Meer tips voor Edmonton?

Wij zeggen altijd maar zo, goed voorbereid op reis is het halve werk. Neem daarom voor vertrek naar Edmonton nog even kijkje op de website van Explore Edmonton. Je vindt hier niet alleen praktische informatie over reizen gedurende de wintermaanden, maar ook tips voor accommodaties, activiteiten en restaurants.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Canada? Laat je inspireren!