Gerberoy: een sprookjesachtig dorp in Noord-Frankrijk

Op zo’n 80 kilometer van de wereldstad Parijs ligt het pittoreske dorpje Gerberoy. Een plaatsnaam die misschien niet direct een belletje doet rinkelen. Toch is het middeleeuwse Gerberoy uitgeroepen tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het vestingplaatsje dankt zijn bescheiden bekendheid aan de rozenteelt. Talloze geurende klimrozen, maar ook kleurrijke hortensia’s, blauweregen en madeliefjes versieren hier de 17 en 18-eeuwse stenen huisjes en geplaveide straatjes van Gerberoy. 

Het rozendorpje tussen de glooiende heuvels 

Gerberoy is gelegen in de regio Picardië. Het heeft een oppervlakte van 4,5km² en telt nog geen 100 inwoners. Het slaperige dorpje is te vinden te midden van de glooiende heuvels in een rustieke Franse omgeving. Een wandeling door Gerberoy is een genot voor het oog. Het dorpje biedt een opeenvolging van schilderachtige dorpsaangezichten en charmante doorkijkjes. Niets doet vermoeden dat een drukke stad als Parijs eigenlijk zo dichtbij is. En juist dat maakt de rust en het middeleeuwse karakter van Gerberoy misschien wel extra uniek. 

De tuin van Le Sidaner

Gerberoy is onlosmakelijk verbonden aan de naam van de Franse kunstenaar Henri Le Sidaner. In 1904 vestigde Le Sidaner zich in Gerberoy: de gedroomde locatie voor zijn schildersezel. Hier creëerde hij midden in het dorp een prachtige tuin, die diende als inspiratie voor zijn kunstwerken. De tuin van Le Sidaner is nog altijd te bezoeken en is vandaag de dag één van de belangrijkste bezienswaardigheden in het dorp. 

La Ruelle Saint-Amant

La Ruelle Saint-Amant is het meest fotogenieke straatje van Gerberoy. In het authentieke steegje staan eeuwenoude stenen panden, omringd door hazelnootbomen en een vrolijke, kleurrijke bloemenzee. Aan het einde van La Ruelle Saint-Amant staat een prachtig blauw geschilderd huisje, het bekende La Maison Bleue

gerberoy rue

La Maison bleue

Het is misschien wel het opvallendste vakwerkhuisje van Gerberoy: La Maison Bleue. Midden in het dorp, aan het einde van La Ruelle Saint-Amant staat dit schitterende huisje met de lichtblauwe deuren, luiken en muren. Je kunt het authentieke huisje uit 1690 eigenlijk niet mislopen tijdens een wandeling door Gerberoy. Wij vonden La Maison Bleue al snel en raakten niet uit gefotografeerd bij dit prachtige plaatje. 

gerberoy blauwe huis

Even bijkomen in Gerberoy

Op zoek naar een rustig plekje om het beeldige schouwspel van Gerberoy in je op te nemen? In het dorp vind je een aantal gezellige restaurants, lunch hotspots en typisch Franse salon de thés (theehuisjes en -tuinen). Wij hebben tijdens ons bezoek aan Gerberoy gedineerd bij restaurant Les Remparts en de volgende dag een koffiestop ingelast in de mooie binnentuin van L’atelier Gourmand de Sarah

Leuke restaurants en salon de thés

Les Remparts

Gerberoy
  •  

Le Jardin des Ifs

Gerberoy
  •  

L'atelier de Sarah

Gerberoy
  •  

La Collégiale Saint-Pierre

Een andere mooie trekpleister in Gerberoy is La Collégiale Saint-Pierre. Het oudste gedeelte van de kerk is gebouwd in de elfde eeuw. Het nieuwere gedeelte van La Collégiale Saint-Pierre is door verwoesting tijdens de Honderdjarige Oorlog in de vijftiende eeuw herbouwd. Hierdoor is de bouwstijl van de historische kerk een combinatie van de romaanse en de gotische architectuur. Je kunt de kerk zowel van binnen als van buiten bewonderen als je in Gerberoy bent. 

Fijne slaapplekjes in de buurt van Gerberoy 

In de directe omgeving van Gerberoy zijn verschillende accommodaties te vinden. Wij verbleven tijdens ons tripje in het nabij gelegen Saint-Quentin-des-Prés. Hier sliepen wij in de knusse, authentieke B&B Pâtis de Fromentelle midden in het groene landschap. Deze accommodatie is absoluut de moeite waard als je wilt genieten van de mooie omgeving en ultieme gastvrijheid. Met de auto ben je vanuit hier binnen 15 minuten in Gerberoy. 

Overnachten in en nabij Gerberoy

Pâtis de Fromentelle

Saint-Quentin-des-Prés
  •  

Accommodaties in Picardië

Hotels en B&B's
  •  

Maak een roadtrip langs de Opaalkust in Noord-Frankrijk

Krijg je geen genoeg van de prachtige landschappen in Noord-Frankrijk en maak je graag een roadtrip langs de kust? De Franse Opaalkust een verrassende bestemming voor een vakantie in Noord-Frankrijk en makkelijk te combineren met een bezoek aan het dorpje Gerberoy. 

Deel dit bericht

Hi!

Hi!

Wij zijn Lois en Naomi, de twee avontuurlijke reizigers van Travander. Vanuit onze missie let's travel and wander zijn wij altijd op zoek naar ongerepte, authentieke plekjes en nieuwe ervaringen. Op Travander delen wij al onze persoonlijke reisverhalen, fijne herinneringen en handige reistips.

Volg ons ook online voor je dagelijkse dosis reisinspiratie!

Volg ons op social media

Recente blogposts