Search
Close this search box.

Inhoud

Cap Blanc-Nez en Cap Gris-Nez vormen samen Les Deux Caps, de twee prachtige kapen aan de Opaalkust in Frankrijk. Tijdens onze roadtrip langs de Opaalkust zijn wij ontzettend verrast door de schoonheid van deze regio. De twee kapen lenen zich perfect voor sportieve wandelingen, fietstochten en trekken natuurlijk ook veel dagjestoeristen aan. Alles wat je moet weten voor een bezoek aan Les Deux Caps lees je in ons blog!

Twee ruige kapen aan de Franse kust

Langs de Franse kust in de regio Pas-de-Calais vind je prachtige krijtrotsen die hier de kustlijn domineren. De twee kapen markeren een lengte van zo’n 23 kilometer met een gemiddelde hoogte van zo’n 100 meter. Vanaf de rotsen kan je dan ook het prachtige schouwspel van de zee bewonderen. Niet alleen de kapen zijn een lust voor het oog, ook de omgeving is waanzinnig. 

Beide kapen liggen in een natuurgebied: de Grand Site des Deux Caps. Het landschap langs de kust bestaat uit pittoreske badplaatsen en worden omringd door prachtig uitgestrekte, glooiende landschappen. Vanuit Rotterdam is het zo’n 3,5 uur rijden naar de Opaalkust. Het is dan ook een leuke bestemming voor een weekendje weg of de start van een vakantie in Frankrijk. 

Kliffen Engeland Dover
Lees ook: Maak een mini-roadtrip langs de Opaalkust
Een roadtrip langs de Opaalkust in Frankrijk: de plek voor het bewonderen van imposante krijtrotsen en pittoreske badplaatsen en het maken van fijne wandelingen.

Cap Blanc-Nez

Via het stadje Escalles kan je gemakkelijk en snel een bezoek brengen aan de bekendste kaap van de Opaalkust. De (gratis) parkeerplaats bevindt zich op zo’n 200 meter van het wandelpad. 

De witte krijtkliffen zijn naar schatting zo’n 90 miljoen jaar oud. Deze witte kliffen zijn gevormd onder water en door de miljoenen jaren heen steeds meer naar het oppervlak gekomen. Op de stranden rondom Cap Blanc-Nez zal je ongetwijfeld veel mensen naar (krijt)fossielen zien zoeken. Dit is namelijk de uitgelezen plek voor het vinden van ontdekkingen uit de krijtperiode. 

Wandelen bij Cap Blanc-Nez

Een prachtige wandelroute bij Cap Blanc-Nez start vanuit het dorpje Sangatte. In zo’n 2 uur tijd loop je door een prachtige omgeving richting de top van de kaap. Hoe hoger je komt, des te ruiger het landschap wordt. Doordat Cap Blanc-Nez tijdens de Tweede Wereldoorlog een strategische ligging had, kom je onderweg ook veel kenmerken tegen van deze oorlog. Denk daarbij aan bunkers en kraters.

De echte sportieve wandelaars lopen meerdere kilometers op een dag. Van Sangatte via Cap Blanc-Nez naar het knusse badplaatsje Wissant en door naar Cap Gris-Nez. Trek voor deze wandeling zeker de heel de uit!

Escalles Frankrijk

Cap Gris-Nez

Op zo’n 33 kilometer van de kust van Engeland ligt de kaap Cap Gris-Nez. Dit is dan ook de plek in Europa die het dichts bij Groot-Brittannië ligt. Wanneer je op het uitkijkpunt van Cap Gris-Nez staat, is dat dus best bijzonder. De naam doet het al vermoeden: de kliffen van deze kaap zijn grijs. Ze bestaan uit zandsteen en klei en zijn naar schatting zo’n 160 miljoen jaar oud.

Vanaf de (gratis) parkeerplaats is het z’n 200 meter lopen naar het uitkijkpunt. Neem hier zeker even de tijd om de omgeving in je op te nemen. Bij helder weer kan je de kliffen van Dover zeker spotten. Wij hadden geluk en zagen Engeland heel goed. Wat een gaaf gezicht. 

Wandelen bij Cap Gris-Nez

De omgeving rondom deze kaap leent zich perfect voor een mooie wandeling door de natuur. Veel toeristen rijden naar de parkeerplaats, bezoeken het uitkijkpunt en vervolgen hun route langs de Opaalkust. Maar voor de actievelingen onder ons is het ook zeker aan te raden om wat meer tijd uit te trekken voor deze kaap.

Vanaf het uitkijkpunt kan je het kustpad GR 120 du Litoral volgen richting het badplaatjes Wissant of richting Audresselles. Of volg het wandelpad vanuit de badplaatsen de kaap op. Je wandelt bovenop de kliffen, door valleien en onderweg kan je genieten van panoramische uitzichten. Een andere leuke route is de La Boucle du Cap. Dit is een drie kilometer lange wandeling door de omgeving van Cap Gris-Nez.

Cap Gris Nez

Huur een fiets

Een leuke tip om hier te doen is het huren van een fiets. Dit kan je doen bij Maison des Deux Caps. De prijs voor een halve dag is €10,- per persoon en voor een hele dag €15,- per persoon. 

Duik de geschiedenis in van les deux caps

De omgeving van Les Deux Caps heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog veel te verduren gehad. Door de zeer dichte ligging bij Engeland was de Franse kust de locatie voor het Duitse leger om oorlog te voeren. Gedurende de wandeling van Audresselles naar Cap Gris-Nez zal je meerdere bunkers uit deze tijd tegen komen. 

Batterie Todt is een museum dat je kan bezoeken. Hier staat een grote collectie uniformen, wapens, affiches en een Duits kanon tentoongesteld. De bunker hier behoort tot de grootste bunkers gebouwd door het Duitse leger. 

Leuke plekken om te overnachten

Er zijn verschillende leuke plekken om te overnachten als je een roadtrip maakt langs de Opaalkust. Op de vergelijkingswebsite Booking.com vind je accommodaties in verschillende prijsklassen. 

Les Lodges

Le Touquet
  •  

B&B La Ferme Du Dizacre

Leubringhen
  •  

Opaalkust

Accommodaties
  •  

Maak een roadtrip langs de Opaalkust

De Franse Opaalkust is de ideale bestemming voor een roadtrip. Het is niet alleen snel en makkelijk te bereiken vanuit Nederland, maar ook een plek waar je het echte vakantiegevoel kan ervaren. De fijne knusse badplaatsen, uitgestrekte stranden en de Franse cultuur zijn de basis van een indrukwekkende roadtrip langs de Opaalkust.

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Opaalkust? Laat je inspireren!