Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Laat je fascineren door de Sjeik Zayed-moskee

Een reis naar Abu Dhabi is niet compleet zonder een bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee. Dit is zonder twijfel de mooiste moskee die wij ooit hebben bezocht. De witte marmeren binnenplaats domineert het plein met de mooi ingelegde gekleurde figuren. Oogverblindend zijn de perfecte gouden details die het design van de moskee compleet maken. Lees verder over hoe je de Sjeik Zayed-moskee het beste kan bereiken en nog meer informatie over deze schitterende moskee in Abu Dhabi.

Bezoek Sheikh Zayed Grand Mosque

Hoe kun je de Sjeik Zayed-moskee bereiken?

De meeste reizigers verblijven in het centrum van Abu Dhabi, dichtbij de kustlijn. Omdat de Sjeik Zayed-moskee net buiten het centrum van Abu Dhabi ligt, zal je voor jouw bezoek aan de moskee vervoer moeten regelen. Heb je zelf een huurauto dan rijd je er in zo’n 20 minuten heen, natuurlijk afhankelijk van de verkeersdrukte. Ook een goede en niet zo’n dure optie is het gebruik maken van een taxi. De taxi’s in Abu Dhabi rijden op de meter. Ons ritje vanaf het centrum naar de moskee kostte 120 AED voor een zespersoons taxibusje, dit is ongeveer €30. 
Zodra je het gebied van de moskee betreedt, zijn er verschillende parkeerplaatsen voor touringcars, auto’s en taxi’s. Om de moskee te bezoeken, ga je via de glazen koepel (op de foto) een ondergrondse mall in. Hier vind je een aantal winkels, de toiletten, koffietentjes en de entree tot de moskee.
Entree Moskee Abu Dhabi

Belangrijk om te weten voor jouw bezoek aan de moskee

Voordat je een bezoek brengt aan de Sjeik Zayed-moskee is het handig om op de hoogte te zijn van een aantal dingen. Zoals onder andere de openingstijden en de kledingrestricties die gelden voor het bezoek aan de moskee. 

De openingstijden van de Sjeik zayed-moskee

De moskee is elke dag vanaf 09:00 uur ‘s ochtends tot 22:00 uur ‘s avonds te bezoeken. Met uitzondering van vrijdag, dan kan je de moskee vanaf 16:30 uur bezoeken in verband met het gebed. Tijdens speciale (feest)dagen, zoals de ramadan, zijn er aangepaste openingstijden die je op deze website kunt bekijken. 
details mosque

Wat zijn De kledingvoorschriften in de sjeik zayed-moskee?

Je kan niet zomaar de moskee in Abu Dhabi bezoeken. Er gelden namelijk strenge kledingvoorschriften voor het bezoeken van deze prachtige moskee. Voor vrouwen geldt dat zij volledige bedekt moeten zijn. Dit houdt in een lange broek, jurk of rok tot de enkels en een shirt met lange mouwen. Het dragen van een hoofddoek is ook verplicht. Zorg dat je haren goed weggestopt zijn. Voor mannen geldt dat zij een lange broek moeten dragen. In tegenstelling tot vrouwen is het voor mannen wel toegestaan om rond te lopen in een t-shirt.
Het is handig om voorafgaand aan jouw bezoek ervoor te zorgen dat je gepast gekleed bent. Mocht je nou geen sjaal of vest met lange mouwen bij je hebben, dan is er de mogelijkheid om je bij de entree om te kleden. Er is een aparte plek voor vrouwen en mannen. Voor de vrouwen zijn er abaya’s beschikbaar; een lange jurk. Voor de mannen zijn er een lange broeken. Hiervoor worden geen kosten gerekend.
kledingvoorschriften moskee Abu Dhabi
kleding moskee Abu Dhabi

De entreekosten voor de Sjeik zayed-moskee

Het zelfstandig bezoeken van de Sjeik Zayed-moskee is gratis. Dit geldt zowel voor moslims als niet-moslims die de moskee tijdens de reguliere openingstijden willen bezoeken. Alleen voor de vrijdagmiddag, tijdens het middaggebed, worden er kosten gerekend. 
Je kan er ook voor kiezen om de moskee samen met een gids te bezoeken. Op deze manier leer je tijdens je bezoek nog meer over de bouw en de details van de moskee. Deze rondleidingen worden georganiseerd vanuit de moskee. Deze rondleidingen zijn ook gratis en zijn te volgen in het Arabisch of Engels. Via deze website kan je de starttijden van de rondleidingen vinden. Vooraf boeken is niet nodig.
Let op: het is belangrijk dat je jouw gratis entreeticket het gehele bezoek bij je houdt. Deze wordt meerdere keren gescand!
binnenplaats moskee

Het bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee

Deze gigantische witte moskee is de grootste moskee van de Verenigde Arabische Emiraten en wat een ervaring is het om hier rond te lopen. Zodra je via de ondergrondse tunnel de moskee bereikt loop je via een aangegeven route door de moskee heen. De route brengt je langs vier mogelijke fotostops rondom het binnenplein. Op de looppaden is het niet toegestaan om stil te staan en te fotograferen. De route vervolgt zich naar binnen, langs de moskee en via de ondergrondse tunnel weer terug naar de uitgang. Jouw bezoek aan de moskee zal zo’n 30 tot 60 minuten zijn, afhankelijk van het aantal fotostops en de drukte. 

details moskee
details moskee

bewonder de sjeik zayed-moskee tijdens jouw bezoek

Wat deze moskee zo uniek maakt zijn onder andere de 82 koepels, 1.000 pilaren en vier minaretten die samen een groot onderdeel uitmaken van deze prachtige moskee. In totaal kunnen er wel zo’n 40.000 mensen tegelijkertijd bidden in de moskee. 

De binnenplaats van de moskee bestaat uit wit marmer met prachtig ingelegde bloemmotieven, bladgoud en edelstenen. Schitterend om te zien! 

Binnen in de moskee kan je het grootste handgeweven tapijt ter wereld bekijken. Een schitterend tapijt wat een oppervlakte heeft van zo’n 5.600 vierkante meter. Een leuk weetje over het tapijt is dat het niet mogelijk was om deze in één kaar naar Abu Dhabi te verzenden. Het tapijt is ter plaatste, handmatig in elkaar gezet. Ook binnen in de moskee vind je de grootste kroonluchter van de wereld. Het moet je smaak maar zijn, maar wat een gigantisch ding om te zien hangen! De kroonluchter heeft een doorsnede van 10 meter en is zo’n 40 meter hoog. 

Sinds 2007 is de moskee open en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van het Midden-Oosten. De bouw van de moskee kostte 545 miljoen dollar en is hiermee de duurste moskee ter wereld!

tapijt moskee
kroonluchter moskee

Combineer je bezoek met het Wahat al Karama

Tegenover de Sjeik Zayed-moskee ligt het Wahat al Karama. Tussen beide bezienswaardigheden rijdt een gratis busshuttle wat het makkelijk maakt om je bezoek aan de moskee te combineren met een bezoek aan het Wahat al Karama. De shuttlebus rijdt elke 30 minuten vanaf 10:00 uur tot 18:00 uur en vertrekken vanaf parkeerplaats D (north parking lot).

Het Wahat al Karama is een oorlogsmonument om de gevallen Emirati van de Verenigde Arabische Emiraten te herdenken. De letterlijke vertaling van de naam is “een oase van waardigheid”. Een prachtige naam die past bij het monument aangezien je te midden van het gedenkplein een grote ronde watervijver kan aanschouwen. Hierin zie je de unieke weerspiegeling van de Sjeik Zayed-moskee. Naast het schitterende gedenkplein kan je hier ook het gedenkteken aanschouwen, 31 gigantische platen die tegen elkaar leunen en hiermee eenheid, solidariteit en steun symboliseren. 

Abu Dhabi Wahat Al Karama

Wat is de beste tijd om de Sjeik Zayed-moskee te bezoeken?

Persoonlijk wil ik altijd graag de hordes toeristen voor zijn bij het bezoeken van bekende hoogtepunten van een stad. Zo ook bij de Sjeik Zayed-moskee. Omdat de moskee om 09:00 uur open gaat, verzamelen er op dit tijdstip veel mensen bij de entree. Wij namen daarom rond 09:00 uur de taxi vanuit het centrum van Abu Dhabi en kwamen rond 09:20 uur aan. Doordat wij ons nog moesten omkleden waren we rond 09:40 daadwerkelijk bij de moskee. Het was druk, maar niet te druk. De tour die om 09:30 uur startte was ons al voor.
 
Ook qua temperatuur is een bezoek plannen in de ochtend of tegen het einde van de middag het beste. De temperatuur is dan niet meer op zijn hoogst, wat het aangenamer maakt om in de moskee rond te lopen.

overnacht in de buurt van de Sheikh Zayed grand mosque

The Ritz-Carlton, Grand Canal

Abu Dhabi
  •  

Novotel Abu Dhabi Al Bustan

Abu Dhabi
  •  

Spendeer drie dagen in Abu Dhabi

Een bezoek aan de Sjeik Zayed-moskee zal ongetwijfeld tot jouw hoogtepunten van Abu Dhabi horen. Wij spendeerden drie dagen in deze geweldige wereldstad en hebben van elke dag genoten. Van prachtige wandelingen over de Abu Dhabi Corniche tot aan een waanzinnige jeepsafari door de woestijn. Benieuwd hoe jij het meest uit je bezoek aan Abu Dhabi kunt halen? Laat ons blog je inspireren!

ontdek Abu Dhabi in drie dagen

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!

Meer Abu Dhabi? Laat je inspireren!