Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Wat doen in Lüderitz: de leukste bezienswaardigheden, hotspots en to do’s

De kustplaats Lüderitz in Namibië is een interessante plek voor wie houdt van natuur en geschiedenis. Het is een stad met mooie bezienswaardigheden en waar je je waant in een totaal andere wereld. Van koloniale panden tot door zandduinen opgenomen huizen, Lüderitz is het ontdekken waard. Haal het meeste uit je bezoek met de volgende tips en to do’s!

De Duitse nederzetting Lüderitz

Toen Adolf Lüderitz in de 19e eeuw aan land kwam in Namibië vestigde hij zich in de kustplaats die naar hem vernoemd is. Als Duitse ondernemer kocht hij hier grond en richtte een handelspost op. Hij vroeg Duitsland om bescherming aangezien andere Afrikaanse landen onder koloniaal gezag vielen. Dit was het begin van de Duitse invloed in Namibië.

Ondanks dat de barre Namibische woestijn in eerste instantie geen logische plek leek om zich te vestigen kwam daar in 1908 verandering in. Een spoorwegmedewerker vond een diamant die gewoonweg met een bloot oog te zien was. Wat bleek was dat er in dit gebied ontzettend veel diamanten voor het oprapen lagen. De diamantindustrie was geboren en het gebied rondom Lüderitz werd uitgeroepen tot het Sperrgebiet. Een gebied dat je tot en met vandaag de dag niet zonder toestemming mag betreden.

Lüderitz Namibië
Shark Island Lüderitz

5x leuke dingen om te doen in Lüderitz

Bij aankomst in Lüderitz lijkt het misschien alsof er niet veel te beleven is, maar dat is zeker niet het geval. Hoewel de twee highlight van Lüderitz zich niet in het centrum bevinden, kun je je ook prima een dag vermaken in de stad.

Rijd een rondje over het schiereiland: Lüderitz Peninsula

Eén van de leuke uitstapjes die je kunt maken vanuit Lüderitz is rijden over Lüderitz Peninsula. Het schiereiland staat bekend om zijn vele baaien, lagunes en ongerepte stranden. Je kunt er pelsrobben, veel verschillende vogelsoorten en zelfs bij het Halifax Point een kolonie zwartvoetpinguïns spotten. De vogel die je ongetwijfeld zult zien is de flamingo, er zijn er namelijk ongelofelijk veel op het schiereiland.  

Alle wegen die over het schiereiland lopen zijn onverhard en sommige alleen toegankelijk met een 4WD. Houd daar rekening mee wanneer je een rondje gaat rijden over de peninsula. Het landschap van het schiereiland is werkelijk buitenaards en daardoor waan je je in een compleet andere wereld. Er groeien geen bomen en er is geen gras. Het enige dat je ziet zijn uitgestrekte vlaktes van steen en zand. Het is bijzonder ruige omgeving. 

Het bekendste punt op het eiland is Diaz Point waar in 1487 Bartolomeu Dias, een Portugese zeevaarder, aan land kwam. Op de plek waar hij aankwam plaatste hij een stenen kruis. Door middel van een in elkaar gevallen houten brug en wat zigzaggend tussen de rotsblokken en waterstromen kun je bij de stenen kruis komen. Het uitzicht vanaf hier over de Atlantische Oceaan en over het schiereiland zijn adembenemend. Het kan hier overigens enorm hard waaien.

Lüderitz Peninsula
Luderitz Peninsula
Diaz Point Lüderitz

Ontdek de verlaten en vervallen diamantstad Kolmanskop

Ons absolute hoogtepunt in Lüderitz was ons bezoek aan de spookstad Kolmanskop. Bij een bezoek aan de verlaten en vervallen diamantstad ga je terug in de jaren 50. Het is moeilijk voor te stellen hoe men hier in de woestijn leefde, maar door de informatie die je krijgt tijdens de rondleiding wordt je overtuigd van de comfort en luxe in Kolmanskop. Sinds Kolmanskop is verlaten worden de huizen, maar ook de aula, de kegelbaan en nog veel meer interessante panden beetje bij beetje opgenomen door de woestijn.

Kolmannskuppe Namibië
Spookstad Kolmanskop
Kolmanskop Lüderitz

Overnacht in één van de zeezichtkamers bij Kairos Cottage

In Lüderitz vind je een aantal campsites waar je met je 4×4 jeep kunt staan, maar vanwege de ruigheid op het schiereiland en windvlagen die hier vaak voorkomen is het niet aan te raden hier te kamperen. Wij kozen dan ook voor een wat luxere overnachting in één van de zeezichtkamers bij Kairos Cottage op Shark Island. En we moeten eerlijk toegeven dat na die eerste paar nachten in een tentje slapen een goed matras wel zo comfortabel was. Daarnaast moeten we ook toegeven dat het ontbijt bij Kairos Cottage heel goed verzorgd was!

fijne hotels in Lüderitz, Namibië

Kairos Cottage

Lüderitz, Namibië
  •  
AANRADER

Hotels in Lüderitz

Namibië
  •  

Uit eten in de haven bij Essenzeit

Aangezien Lüderitz een kustplaats is vind je er talloze restaurants die bekend staan om hun verse visgerechten. Een tip die wij kregen is de hotspot Essenzeit in de haven van de Lüderitz. Het restaurant met een typisch Duits sfeertje is mooi gelegen aan het water met uitzicht op de haven. Op warme zomerse dagen is het terras ook geopend. Op tijd reserveren is dan zeker aan te raden.

Bewonder de koloniale bouwstijl in Lüderitz

Wanneer je een wandeling door de stad maakt kom je de mooiste koloniale bouwstijlen tegen. Een aantal indrukwekkende gebouwen die je niet mag missen zijn:

  • De Deutsche Africa Bank uit 1907. Het pand is het belangrijkste koloniale gebouw in Lüderitz en tevens een nationaal monument. 
  • De Felsenkirche, ook wel Rock Church genoemd, vind je op Diamond Hill en is gebouwd in 1912, maar pas sinds 1978 erkend als nationaal monument. 
  • Nog een gebouw dat is erkend als nationaal monument is het Goerkehaus uit 1911. Hier woonde Hans Goerke die destijds manager was bij een diamantbedrijf. 
  • Tenslotte heb je nog het Kreplinhaus uit 1909 en het treinstation uit 1904. Beide zijn rijksmonumenten.
Felsenkirche
Wat te doen Lüderitz

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.