Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Een bezoek aan Quiver Tree Forest & Giants’ Playground

Niet ver van de stad Keetmanshoop in het zuiden van Namibië vind je de indrukwekkende Quiver Tree Forest. Het grote aantal van deze aloëbomen bij elkaar maakt deze plek speciaal en het is dan ook niet voor niets uitgeroepen tot een nationaal monument. Dichtbij vind je Giants’ Playground, een uitgestrekt landschap dat is bezaaid met enorme rotsblokken. Beide locaties zijn unieke parken om te bezoeken in Namibië en een ideale tussenstop op weg van of naar Keetmanshoop.

Bereikbaarheid Quiver Tree Forest & Giants’ Playground

Het Quiver Tree Forest, vertaald ook wel het kokerbomenbos in het Afrikaans en Nederlands, vind je op een paar kilometer vanaf Keetmanshoop. Je bereikt het bos door de geasfalteerde snelweg B1 in te ruilen voor een onverharde en stoffige weg, de M29, richting Koës. Aan de linkerzijde van de weg vind je de ingang van het Quiver Tree Forest. Bij de receptie van het park betaal je entree voor een bezoek aan het Quiver Tree Forest en iets verder gelegen Giants’ Playground. In juli 2022 was dit 100 NAD per persoon (ongeveer €6,-).

Rijd verder door de hoofdingang van het Quivertree Camp waarna je rechtsaf slaat, voorbij de kampeerplekken rijdt tot je uitkomt bij een parkeerplaats. Hier kun je je auto laten staan en het pad volgen dat al zigzaggend tussen de rotsblokken omhoog loopt. 

Quiver Tree Forest
Kokerboom Namibië

Quiver Tree Forest

Sta je eenmaal tussen de tientallen kokerbomen in dan kijk je je ogen uit. Deze bijzondere boom is één van de vier aloësoorten die als boom is geclassificeerd in Namibië. Het is de nationale boom van het land en kan wel 7 meter hoog worden. In het Quiver Tree Forest vind je zo’n 250 kokerbomen. De unieke vormen van de bomen creëren een schitterend silhouet tegen de strakblauwe lucht.

De bomen groeien in een rotsachtige omgeving, maar zie je ook terug in woestijnachtige landschappen. Ze worden kokerbomen genoemd omdat de San (één van de lokale bevolkingsgroepen in Namibië) de holle stam van de boom als een koker gebruikte tijdens de jacht om hun vergiftigde pijlen in te doen. Nog een leuk feitje is dat de stammen van de dode kokerbomen als natuurlijke koelkast werden gebruikt. 

De kokerboom kan wel 100 tot 250 jaar oud worden, maar begint pas te bloeien wanneer hij minimaal 20 jaar oud is. Bezoek je het Quiver Tree Forest in de Namibische winter, van mei tot juli, dan heb je een grote kans de felgele bloemen van de kokerboom te zien. 

Kokerbomenbos
Kokerboombloem
Quivertree Namibia

Giants’ Playground

Zo’n 5 kilometer verderop, vlakbij Quiver Tree Forest, vind je Giants’ Playground aan de rechterzijde van de weg. De poort via waar je het landschap kunt betreden kun je zelf openen en sluiten. Vanaf de parkeerplaats kun je een wandeling maken over het landschap dat is bezaaid met kleine en grote rotsen. De rotsen zijn restanten van lava die naar schatting zo’n 180 miljoen jaar oud zijn. Nu denk je misschien dat de rotsblokken hier gekomen zijn door vulkaanuitbarstingen, maar niets is minder waar. Zo’n 180 miljoen jaar geleden scheidde het supercontinent Pangea zich vanwege tektonische bewegingen. Door de scheuren in het aardoppervlakte stroomde gesmolten lava naar boven en werd dit bijzondere landschap in Namibië gecreëerd.

Je kunt hier een korte wandeling tussen de gigantische rotsformaties maken. Klimmen en klauteren is wel een vereiste. Je moet uiteraard wel oppassen voor losliggende stenen. De gekke vormen van sommige rotsen doen ons denken aan Lego-stenen en we snappen dan ook helemaal dat deze plek Giants’ Playground wordt genoemd.

Giants' Playground Namibië
Giants' Playground

Tussenstop op weg naar de Fish River Canyon

Op weg van de Kalahari-woestijn naar de Fish River Canyon reden wij langs de stad Keetmanshoop. Hier stopten we om te tanken en vervolgens onderbraken we deze lang rit met een tussenstop bij Quiver Tree Forest en Giants’ Playground. Mocht je langer de tijd hebben dan kun je overwegen om een overnachting te boeken bij Quivertree Forest Rest Camp. Het is een mooie plek om met je 4×4 jeep te staan. Doe je niet aan kamperen? Geen probleem, ze hebben ook toffe Igloo Bungalows!

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.