Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

De leukste tips voor in Swakopmund in Namibië

Inhoud

De charmante stad Swakopmund is een populaire badplaats in Namibië en is zowel onder Namibiërs als buitenlandse toeristen erg geliefd. Swakopmund, gelegen aan de winderige Atlantische kust, is een fijne plek waar je ontzettend veel kunt doen en beleven. Bewonder de Duitse koloniale architectuur, relax op het strand, ontdek de leukste hotspots en ga kajakken tussen honderden zeehonden. Dit zijn de leukste tips om te doen in Swakopmund in Namibië!

Tips Swakopmund Namibië
De kustplaats Swakopmund

1. Kajakken tussen de pelsrobben

De allerleukste tip die je we kunnen geven om te doen in Swakopmund is een excursie boeken waarbij je gaat kajakken tussen honderden pelsrobben. Wij boekten onze tour bij Namibia Kayak Tours en heel deze ervaring is één van onze absolute hoogtepunten van onze rondreis door Namibië. Er zijn 3 organisaties in Walvis Bay die het kajakken tussen de pelsrobben aanbieden waaronder dus Namibia Kayak Tours die we je zeker kunnen aanraden. Op tijd reserveren is een must!

Onze ervaring

‘s Ochtends vroeg verzamelden we in Walvis Bay vanwaar we met de groep en gidsen vertrokken richting Pelican Point. Het is ongeveer een uur rijden en het grootste gedeelte van de rit gaat over zanderige paden. 

Toen we aankwamen bij Pelican Point spotten we direct honderden pelsrobben. Voordat we de kajak instapten werden we voorzien van waterbestendige pakken. De zeehonden zijn ontzettend nieuwsgierig en komen naarmate je langer ronddobbert op zee steeds bij de kajak kijken. Ze springen uit het water, maken backflips en buiten zelfs in de bladen van onze roeien. Door onze vuist boven het water uit te steken kwamen sommige pelsrobben steeds dichterbij om er vervolgens tegenaan te botsen met hun neus. Een geweldige ervaring. En met een beetje geluk spot je net zoals wij ook nog een groep dolfijnen!

Tip: Wanneer je bij Walvis Bay gaat kajakken tussen de pelsrobben dan kun je overwegen om Cape Cross uit je rondreis te schrappen. Bij Cape Cross kun je niet tussen de pelsrobben kajakken en over het algemeen betekent een bezoek aan Cape Cross een aardige omrit. Dit houdt overigens niet in dat het geen toffe plek is om te bezoeken.

Kajakken pelsrobben Swakopmund
Pelsrobben bij Pelican Point
Kajakken Walvis Bay
Kajakken op zee tussen de pelsrobben

2. Een uitstapje naar Walvis Bay

Nabij Swakopmund ligt de kustplaats Walvis Bay (Walvisbaai). De naam van het dorpje verwijst naar de honderden walvissen die vroeger voorkwamen in dit gebied en die je wellicht tijdens het kajakken op zee bij Pelican Point nog tegenkomt.

Vanuit Swakopmund rijd je binnen een half uur naar Walvis Bay en daarmee is het dan ook een leuk uitstapje voor een dag. Onze favoriete plek in Walvis Bay is de Flamingo Lagoon waar je zoals je waarschijnlijk al vermoed flamingo’s kunt spotten. Het zijn er niet zomaar een paar, het zijn er wel honderden. De zoutvlaktes rondom Walvis Bay zijn een geliefde plek voor de flamingo’s die hier veel plankton eten waar ze hun kenmerkende roze kleur van krijgen.

Walvis Bay Lagoon
Flamingo Lagoon in Walvis Bay
Lagoon Walvis Bay
Een jonge flamingo

3. Ontdek de leukste hotspots in Swakopmund

Een belangrijk onderdeel van vakantie is voor ons lekker uit eten gaan, borrelen en koffie drinken. Op deze manier ontdekken we de leukste hotspots en aangename bijkomstigheid is het proeven van lokale lekkernijen. Houd jij ook van lekker uit eten gaan, borrelen en koffietjes? Dan mag je deze 4 hotspots in Swakopmund niet missen!

Uit eten bij restaurant The Tug

Voor de beroemde pier ‘The Jetty’ vind je het iconische restaurant The Tug dat deels gebouwd is in een oude sleepboot. Binnen in het restaurant kun je dan ook tafel reserveren in de brug of kapiteinskamer. Het is het beste restaurant in Swakopmund. Of je nu kiest voor mosselen, oesters of een stukje gegrilde vis, alles op het menu van The Tug is zo vers als het maar zijn kan. Uiteraard geldt voor deze hotspot dan ook dat op tijd reserveren belangrijk is.

Borrelen bij Bar zonder Naam

Na het struinen door de straten van Swakopmund is niets leuker dan neer te strijken bij Bar Zonder Naam. Een kleine wijnbar waar ze bij een kaasplank de meest fantastische wijnen schenken. De liefde en passie voor wijnen straalt er vanaf bij de twee eigenaren en dat is dan ook wat deze plek zo leuk maakt!

Bier proeven bij Brewer & Butcher

Bij Brewer & Butcher worden zelf gebrouwen bieren geserveerd en wij kunnen ons voorstellen dat dit op een zomerse dag op het terras erg goed zal smaken. Brewer & Butcher ligt aan het strand en heeft dan dus ook uitzichten over de baai en de zee. Binnen hebben ze lange houten tafels die typisch Duits zijn en ons doen denken aan de sferen tijdens Oktoberfest. 

Tip: Ben je net zoals wij in Swakopmund gedurende de winter, dan serveren ze bij Brewer & Butcher ook glühwein!

Uit eten Swakopmund The Tug
Restaurant The Tug
Hotspot Swakopmund
Bar Zonder Naam
Brewer & Butcher Swakopmund
Brewer & Butcher

4. Wandel langs de bezienswaardigheden van Swakopmund

Het centrum van Swakopmund is heel compact en daardoor kun je gemakkelijk langs de hoogtepunten van de stad wandelen. Overal waar je loopt zie je nog steeds de invloeden van de koloniale Duitse periode terug. Denk aan de architectuur, maar ook op de menukaarten in de restaurants en in winkels waar ze authentieke spullen verkopen. Gebruik bijvoorbeeld een reisgids zoals Bradt of de Lonely Planet waarin de locaties worden vermeld en informatie wordt gegeven.

The Jetty

Tijdens de koloniale periode was Swakopmund een belangrijke havenstad. Boten vol lading, troepen en kolonisten moesten voor de kust voor anker en via de sterke branding het vaste land van Namibië bereiken. Een levensgevaarlijke uitdaging. Er werd dan ook in 1904 besloten een houten aanlegsteiger te bouwen. De 325 meter lange pier, ook wel The Jetty genoemd, is dan ook een historische plek in Swakopmund en een wandeling over de pier is een absolute must-do. Op het uiteinde van de pier vind je één van de leukere restaurants in Swakopmund: The Jetty 1905.

Wat te doen Swakopmund
The Jetty in Swakopmund
Kajakken pelsrobben Swakopmund
The Jetty

Swakopmund Hotel

Het stationsgebouw in Swakopmund is een plek die je zeker niet mag missen. Dit was namelijk het startpunt van de eerste staatsspoorlijn in Zuidwest-Afrika. Het treinstation werd in 1901 gebouwd en verbond Swakopmund met de hoofdstad Windhoek. Inmiddels wordt het stationsgebouw niet meer gebruikt voor treinvervoer maar vind je er een luxe hotel, het Swakopmund Hotel, en een casino. Je kunt er naar binnen wandelen om een kijkje te nemen en eventueel om een kop koffie drinken in het restaurant van het hotel.

Swakopmund Museum

Aan de voet van de vuurtoren van Swakopmund, die je bijna vanaf elke hoek boven de stad ziet uitsteken, vind je het Swakopmund Museum in het oude havenpakhuis. Het pakhuis werd in 1914 verwoest door een Brits oorlogsschip. De collectie van het museum bestaat dan ook uit stukken van de geschiedenis van Swakopmund. Denk aan periodes van oorlog, het koloniale tijdperk, informatie over lokale stammen en nog veel meer.

Het Swakopmund Hotel
Swakopmund Museum
Vuurtoren Swakopmund

Woermannhaus

Eén van de meest iconische gebouw, vanwege zijn typische Duitse architectuur, in Swakopmund is het Woermannhaus. Kenmerkend van het gebouw is de vakwerk-bouwstijl met houten balken en witgepleisterde muren. Dit is een voormalig handelshuis dat dateert uit 1905. In latere jaren werd het Woermannhaus gebruikt als hostel voor zeelieden. Uiteindelijk kwam het pand leeg te staan. Na lange tijd van verval kreeg het in 1976 een grondige renovatie en werd het uitgeroepen tot nationaal monument.

Hohenzollernhaus

Nog een opmerkelijk koloniaal gebouw in Swakopmund is het Hohenzollernhaus. Op de noordgevel van het pand staan de initialen HD. Ze verwijzen naar Hermann Dietz in wiens opdracht het Hohenzollernhaus werd gebouwd tussen 1904 en 1906. Sinds 1972 is het een nationaal monument. Tegenwoordig wordt het gebruikt als appartementencomplex.

Swakopmund Woermannhaus
Het Woermannhaus
Woermannhaus Swakopmund
Het Woermannhaus - bezienswaardigheid Swakopmund
Hohenzollernhaus Swakopmund
Hohenzollernhaus

5. Activiteiten in de duinen nabij Swakopmund

De locatie van Swakopmund tussen de zee en duinen in is één van de redenen dat deze kuststad zo populair is. De route naar de stad toe brengt je door de uitgestrekte woestijn van het Namib-Naukluft National Park. Je hoeft ook zeker niet gek op te kijken als de straten in Swakopmund bedekt zijn door zand dat afkomstig is vanuit de duinen. 

De woestijn en de zandduinen lenen zich hier dan ook perfect voor avontuurlijke activiteiten als sandboarden en quad biking. Maar een andere toffe activiteit die je hier kunt doen is een living desert safari. Een tour waarbij je samen met een gids op zoek gaat naar wilde dieren die leven in de duinen.

Sandwich Harbour

Eigenlijk is een bezoek aan Swakopmund en Walvis Bay niet compleet zonder een uitstapje naar de Sandwich Harbour. Helaas hadden wij er niet voldoende tijd voor en hebben we keuze moeten maken (kajakken tussen de pelsrobben), maar we hebben wel een hele goede reden om eens terug te keren naar Namibië. 

De Sandwich Harbour is namelijk de plek waar de metershoge duinen van het Namib-Naukluft National Park direct overgaan in de branding van de Atlantische Oceaan. Op het kilometers lange maar smalle strand is niemand te vinden. Het is dan ook een waanzinnig natuurgebied om te bezoeken. Dit kan trouwens alleen met een georganiseerde 4×4 tour omdat de zee nogal onvoorspelbaar kan zijn. Grote golven en de getijden kunnen ervoor zorgen dat het smalle strand binnen no-time wordt opgeslokt door de zee. Dieren die je hier kunt tegenkomen zijn jakhalzen en pelsrobben. Jakhalzen leven hier in de woestijn van de jacht op de pelsrobben.

6. Bezoek het Snake Park

In Namibië leven veel interessante dieren die wij alleen vanuit films en boeken kennen, maar niet eerder in het wild hebben gezien. Nou is de kans dat je in Namibië een gevaarlijke slang zoals de pofadder tegenkomt ook niet zo groot, maar ze komen hier wel voor. Mocht je dit interessant vinden dan is een bezoek aan het Snake Park wellicht interessant. Je kunt er verschillende soorten slangen zien die voorkomen in Namibië en leren over waarom de specifieke soorten in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk zijn. Voor een bezoek betaal je 100NAD in juli 2022 (ongeveer €5,50) entree per persoon.

Snake Park Swakopmund
Een bezoek aan het Snake Park in Swakopmund
Bezoek Snake Park
Snake Park in Swakopmund

7. Overnachten in Hotel a la Mer in Swakopmund

Zoals je weet reisden wij door Namibië met een 4×4 jeep met daktent. Maar op sommige locaties kozen wij er toch voor om in hotels te slapen, wel zo fijn voor de afwisseling. In Swakopmund verbleven wij in het fijne Hotel A La Mer dat op steenworp afstand ligt van de historische pier The Jetty. We boekten ruime kamers met zeezicht. De bedden voelden na de nachten in de tent extra comfortabel en de voorzieningen in het hotel waren erg fijn.

Hotel A La Mer

Swakopmund
  •  

Hotels in Swakopmund

Swakopmund
  •  

8. Koop souvenirs bij de locals

Op verschillende plekken in de stad zijn er straatverkopers die graag souvenirs aan je willen verkopen. Hoewel sommige straatverkopers vervelend kunnen zijn hebben wij dit niet zo ervaren in Swakopmund. Een plek waar veel locals bij elkaar zitten met een groot aanbod van houten bakjes, sieraden en kleden is bij de Craft Market Swakopmund. Door hier je souvenir te kopen support je de locals.

Swakopmund Craft Market
Souvernis kopen bij de lokale bevolking in Swakopmund
Swakopmund schoolkinderen
Lokale kids onderweg naar school

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.

Populair in Namibië