Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Kamperen in de wildernis bij Klein Aus Vista

Aus, een klein stadje in het Zuiden van Namibië, ligt aan de rand van het Namib Naukluft National Park en het Sperrgebiet. De landschappen rondom Aus zijn uitgestrekt en adembenemend mooi. De Desert Horse Campsite van Klein Aus Vista is de ideale tussenstop voor een paar nachten. Geniet hier van de weidse omgeving, maak wandelingen langs de randen van de nationale parken en spot de wilde paarden van Namibië.

Sperrgebiet Namibië

Desert Horse Campsite

Als je je afvraagt hoe kamperen in Namibië hoort te zijn, dan is dat als volgt: geen elektriciteit, kampeerplekken die ver uit elkaar liggen, een kraan met stromend water, goede faciliteiten voor afwassen, schoon sanitair en een geweldig uitzicht op de bergen vanaf de kampeerplek. Een goede omschrijving van hoe kamperen is op de Desert Horse Campsite van Klein Aus Vista. Het enige wat we dan nog vergeten te vermelden is een waanzinnige rood kleurende lucht in de avond die tot lang nadat de zon onder is blijft hangen. En dat terwijl de vogels in het weversnest boven je hoofd vrolijk kwetteren. Hier kamperen is een ware beleving.

Tip: de mooiste campsite is plek nummer 10!

Desert Horse Campsite Klein Aus Vista
Wevervogel

Mocht je niet zo gek zijn op kamperen en de voorkeur hebben om te overnachten in lodges, dan kan dat ook bij Klein Aus Vista. Rondom de receptie, waar je ook het restaurant en het zwembad vindt, staan meerdere huisjes die je kunt boeken (de zogenoemde Desert Horse Inn). Wil je een spectaculairdere overnachting? Dan kun je het best kiezen voor één van de Eagle Nest chalets of de Geisterschlucht cabin. Deze boek je direct via de website van Klein Dus Vista.

Klein Aus Vista

Desert Horse Inn

Aus, Namibië
  •  

Eagle Nest Chalets

Aus, Namibië
  •  

Wandelroutes bij Klein Aus Vista

Klein Aus Vista is in het beheer van een ontzettend groot stuk grond dat, zoals we eerder al vermeldden, langs de randen van het Sperrgebiet en het Namib Naukluft National Park loopt. Om wandelingen te mogen maken over het grondgebied kun je bij de receptie een permit kopen voor 50 NAD, ongeveer €3,- per persoon. Hiermee heb je toestemming om te wandelen en het geld wordt geïnvesteerd in de onderhoud van het gebied.

Schutztruppe trail (10km)

Vanaf de Desert Horse Campsite starten er drie wandelroutes: de gele, rode en bruine route. Wij kozen voor de gele route, de Schutztruppe Trail, van zo’n 10 kilometer waar we een kleine 4 uur over doen. De eerste vijf kilometer wandelden we door de bergen die de campsite omringen. We klommen flink naar boven en kwamen tot een hoogtepunt van 1.550 meter. Een stijging van 450 meter aangezien de campsite op een hoogte ligt van 1.350 meter. Daarna daalden we af tot we uitkwamen bij de met kogels doorzeefde Hudson Terraplane. Hoogstwaarschijnlijk is de auto van diamantsmokkelaars in de periode van de Eerste Wereldoorlog. Vanaf hier is het vlak terugwandelen naar de Desert Horse Campsite. Het was ons favoriete deel van de hike aangezien de vergezichten hier ronduit adembenemend zijn. 

Schutztruppe trail
Hudson Terraplane Sperrgebiet
Wandelroutes Klein Aus Vista

Stone Horse – Sunset Point

Eén van de hoogtepunten van een verblijf op de Desert Horse Campsite van Klein Aus Vista is de wandeling naar het sunset point. Vanaf hier heb je namelijk uitzicht op de 600 meter lager gelegen Stone Horse. Een tekening van stenen in de vorm van een paard die je alleen vanaf boven kunt zien liggen in het landschap. Het is een prachtige plek om de zon onder te zien gaan en de vallei waarover je uitkijkt van kleur te zien veranderen.

Stone Horse Viewpoint Aus

Wilde paarden van Namibië

Je kunt je waarschijnlijk moeilijk voorstellen dat in de uitgestrekte woestijn van het Namib Naukluft National Park paarden in het wild leven. Maar ze leven hier toch echt. Het is niet geheel duidelijk hoe de paarden hier zijn gekomen, maar het verhaal gaat dat een Duitse baron paarden per schip naar Namibië transporteerde om te houden bij zijn kasteel. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging hij terug in dienst en verloor zijn leven op het slagveld. Zijn vrouw keerde nooit terug naar Namibië. De paarden ontsnapten en hebben zich door de jaren heen aangepast aan een leven in de Namibische woestijn.

De beste kans om een glimp op te vangen van de wilde paarden is ongeveer 20 kilometer vanaf Aus. Ter hoogte van Garub vind je een aangelegde waterbron waar de wilde paarden komen om water te drinken. Misschien heb je geluk en zie je zelfs meerdere dieren samen drinken uit de waterbron. Denk aan zebra’s, struisvogels en de oryx. De paarden staan hier overigens niet altijd. De eerste keer dat wij hier kwamen hebben we ze niet gezien, maar de tweede keer op weg van Lüderitz naar Sesriem stonden ze er wel. 

Gebruik de app maps.me om te navigeren naar Garub want je rijdt zo voorbij de waterbron. Vanaf Aus vind je het punt aan de rechterzijde van de weg, maar om er te komen rijd je eerst nog een klein stuk over een onverharde weg.

Wild Horses Viewpoint Aus
Garub wilde paarden Namibië

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.