Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Kolmanskop, Namibië: een plek die je niet mag missen!

Aan de rand van de Namib-woestijn, tussen enorme zandduinen in, vind je in het zuiden van Namibië een verlaten en vervallen spookstad genaamd Kolmanskop. Een bruisende plek waar een eeuw geleden diamanten voor het oprapen lagen. Er werd hier in luxe geleefd maar ook keihard gewerkt. Toch is Kolmanskop nog geen eeuw geleden volledig verlaten. De eens florerende stad Kolmanskop wordt beetje bij beetje opgenomen door de woestijn. Het is dan ook absoluut een aanrader om een bezoek aan deze spookstad in te plannen tijdens jouw reis door Namibië.

Kolmannskuppe Namibië

De geschiedenis van Kolmanskop in Namibië

De kleine nederzetting Kolmanskop is vernoemd naar Johnny Kolman die als goederenvervoerder heen en weer reed tussen Aus en Lüderitz. Op een dag in 1905 kwam hij vast te zitten met zijn wagen in het zand op zo’n 10 kilometer van Lüderitz. Vanwege een zandstorm kon hij pas na twee dagen gered worden, maar helaas waren zijn ossen wel weglopen. Hij liet daarom zijn wagen staan op een zandheuvel (kuppe). Deze plek werd op zijn Duits ‘Kolmannskuppe’ genoemd en gebruikt als mijlpaal via waar genavigeerd werd.

Een florerende diamantstad 

Het verhaal van Kolmanskop als diamantstad begint pas in 1908 toen Zacharias Lewala, een spoorwegarbeider, een glinsterende steen vond in het zand. Een diamant! Het nieuws verspreidde zich ontzettend snel en binnen no-time bezette Duitse mijners het gebied. Je kunt het je moeilijk voorstellen dat er jarenlang diamanten werden gewonnen in dit verlaten gebied, maar wat was het een succesvolle periode. In 1912 was het gebied rondom Kolmanskop goed voor een productie van een miljoen karaat. Dit was destijds bijna 12% van de wereldwijde diamantproductie. Door de groeiende welvarendheid werden er steeds meer huizen gebouwd waar de mijners woonden, maar dat was niet het enige. De leefomgeving moest hier zo comfortabel mogelijk zijn, dus werd er ook een theater, bowlingbaan en een casino gebouwd. En dat alles in een omgeving die alleen bestaat uit een uitgestrekte zandvlakte.

Het jaar 1914 was goed voor maar liefst 5 miljoen karaat, een duizelingwekkend aantal ton diamanten. Maar het meest bizarre feit vinden wij toch wel dat de arbeiders destijds gewoon op hun buik op het zand lagen en met een pincet diamanten van de grond pikten. Een diamant in Kolmanskop had de grootte van een luciferkop. Eén arbeider kon gemiddeld zo’n 400 tot 500 karaat diamanten per dag vinden. Op het hoogtepunt woonden er zo’n 1.300 mensen in Kolmanskop, waaronder 350 Duitsers. De rest waren lokale bewoners die het meeste harde werk deden en net buiten de stad woonden.

Restaurant Kolmanskop
Bowlingbaan Kolmanskop
Theater Kolmanskop

Van alles tot niets

Een tegenslag was de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog in 1914 waardoor de prijzen voor de diamanten daalden. Maar de echte tegenslag kwam pas in 1927 toen langs de Oranjerivier diamanten werden ontdekt. De diamanten hadden de grootte van een golfbal en waren daardoor een stuk aantrekkelijker. Langzamerhand putte de omgeving bij Kolmanskop uit en verlieten steeds meer mensen Kolmanskop. Toen er in 1936 vrijwel geen diamanten meer waren kwam de stad steeds meer te val. De laatste families verlieten Kolmanskop in de jaren 50. Langzamerhand opgeslokt door zand werd Kolmanskop een ware spookstad.

Spookstad Namibië
Vervallen panden Kolmanskop Namibië

Een bezoek aan spookstad Kolmanskop

De kans dat jij misschien een glinsterende steen in het zand vindt maakt het wel heel interessant om Kolmanskop te bezoeken, toch? Ook al is deze kans ontzettend klein. Daarnaast is het natuurlijk ook ontzettend gaaf om tot je knieën in het zand door de verlaten en vervallen woningen van Kolmanskop te lopen.

Waar ligt Kolmanskop in Namibië?

Je vindt de spookstad Kolmanskop op zo’n 10 kilometer van Lüderitz. Een bezoek aan Kolmanskop is dan ook ideaal te combineren met een verblijf in deze Duitse kustplaats. Wij bezochten Kolmanskop op weg van Aus naar Lüderitz aangezien we er toen toch langs reden. Vanaf Aus is het ongeveer 1 uur rijden naar Kolmanskop.

Kolmannskuppe
Rondleiding Kolmanskop
Wat te doen Kolmanskop

De entreeprijs voor een bezoek aan Kolmanskop

Voor een regulier toegangsbewijs voor Kolmanskop betaal je 100 NAD per persoon (ongeveer €6,-) in juli 2022. Daarbij komt nog een toeslag van 80 NAD per auto. Beide betaal je bij de entree van Kolmanskop. Hier wordt ook je nummerplaat en naam genoteerd. Je kunt er zowel cash als met een kaart betalen.

De entreeprijs voor Kolmanskop is inclusief een rondleiding met gids. Hier kun je wel of geen gebruik van maken. Dit hangt af van waar je in geïnteresseerd bent. Wij zouden het zeker aanraden aangezien het een leuke manier is om meer inzicht te krijgen in het ooit zo bruisende leven in Kolmanskop. Wil je liever zelf rondwandelen, dan is dat geen enkel probleem.

Wil je Kolmanskop bezoeken met zonsopkomst of zonsondergang dan kun je ook kiezen voor een Photo Permit. Deze kost 320 NAD per persoon (ongeveer €19,-). De rondleiding is ook inbegrepen in dit ticket.

Kolmanskop
Tips bezoek Kolmanskop
Kolmanskop Lüderitz

Een rondleiding door Kolmanskop

Tegenwoordig is Kolmanskop een geliefde plek onder fotografen, maar trekt het vanwege het interessante verhaal dat achter de spookstad schuilt ook steeds meer toeristen. Om zoveel mogelijk ins en outs te weten te komen is het aan te raden om de rondleiding te volgen. Van maandag tot en met zaterdag vinden er in de ochtend twee rondleidingen plaats. De eerste start om 09:30 uur en de tweede om 11:00 uur. Op zondag vindt er maar één rondleiding plaats en deze begint om 10:00 uur. De gehele rondleiding duurt ongeveer een uur en brengt je langs meerdere locaties zoals het theater, de bakker en de bowlingbaan. De gidsen spreken Engels en Duits.

Spookstad Kolmanskop
Spookstad Kolmanskop

Handige tips voor een bezoek aan Kolmanskop in Namibië

Voordat je Kolmanskop gaat bezoeken willen we nog een aantal handige tips met je delen. Sommige zijn vanzelfsprekend, maar een extra reminder kan nooit kwaad:

  • Kolmanskop is geopend van 09:00 tot 13:00 uur. Kom dus niet in de middag aan, dat zou zonde zijn!
  • Neem voldoende water mee. Je bevindt je in de woestijn dus de temperaturen kunnen hier aardig oplopen. 
  • Zin in koffie of een snack? Dat kan in de Kolmanskop Coffee Shop. Hier kun je zowel cash als met een kaart betalen. 
  • Neem je camera mee, maar vergeet ook geen extra batterijen. Je camera draait hier waarschijnlijk overuren.
  • Je mag elk pand betreden, maar dit is wel op eigen risico. Gebruik dan ook je gezonde verstand. Bijna alle gebouwen zijn in verval. Vloeren, plafonds, trappen en muren kunnen elk moment instorten. 
  • Draag dichte schoenen. Roestige spijkers, prikkeldraad en houten splinters kunnen overal liggen. 
  • Geniet! Het is een mega bijzondere plek om te bezoeken en geloof ons, Kolmanskop stelt echt niet teleur.

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.