Search
Close this search box.

Inhoud

Spitzkoppe: hier in Namibië wil je kamperen onder de sterrenhemel

In de Namib-woestijn, op ongeveer 2 uur rijden van de kustplaats Swakopmund, ligt Spitzkoppe. Een bijzondere locatie in Namibië waar uit het niets een gigantische granieten piek hoog boven de uitgestrekte woestijnvlaktes uittorent. Dit landschap is al meer dan 700 miljoen jaar oud en is de meest bijzondere plek waar wij ooit hebben gekampeerd. Tussen rotsblokken in de meest ongewone vormen en maten en onder een adembenemende sterrenhemel. Jaren geleden leefden hier voor een zeer lange tijd de San, een lokale bevolkingsgroep. Bewijzen hiervan zijn de rotstekeningen die je hier kunt vinden. Eén van de activiteiten die je hier kunt doen is dan ook het ontdekken van de rotstekeningen op de gigantische rotsformaties van Spitzkoppe!

Spitzkoppe

Hiken bij Spitzkoppe

Spitzkoppe, geleden in Damaraland, is een paradijs voor wie gek is op wandelen en klimmen. Je bent hier vrij om te gaan waar je maar wilt, maar zorg er wel voor dat je voldoende water en zonnebrand bij je hebt. Ervaren bergbeklimmers kunnen met een gids naar de top van de Spitzkoppe klimmen, ook wel de Matterhorn van Namibië genoemd, die 1784 meter boven de zeespiegel en 700 meter boven de rest van het landschap uitsteekt. 

Wil je de rotstekeningen bezoeken bij Bushman Paradise en Small Bushmans Paradise? Dan kan dit alleen met een gids. Zonder gids mag niemand de rotstekeningen bezoeken. Je kunt een gids boeken bij de receptie of ter plekke bij de locatie.

San-tekeningen
Bushman Paradise

Eén van de meest populaire plekken van Spitzkoppe is The Bridge. Een natuurlijke rotsboog die een prachtige doorkijk heeft op de Pontok bergen. Bezoek deze plek vroeg in de ochtend of tegen het einde van de middag om de drukte te vermijden. Spitzkoppe laat overdag namelijk dagbezoekers toe dus er kunnen gedurende de dag tours langs deze plek komen.

Heeft het in de zomermaanden flink geregend in Namibië, dan is de kans groot dat er water ligt in de Rock Pool. Om hier te komen moet je eerst naar boven klimmen de rotsen op totdat je uitkomt bij de pool. Helaas stond er geen water meer toen wij er waren, maar we kunnen ons voorstellen dat dit een fijne plek is om te relaxen op warme dagen. Vanaf hier kun je nog verder naar boven klimmen voor een mooi uitzicht over het gebied.

Tips Spitzkoppe Namibië
Grosse Spitzkoppe
The Bridge Spitzkoppe

De zonsopkomst en zonsondergang bekijken bij Spitzkoppe

Je ervaart de echte schoonheid van Spitzkoppe pas tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Pak een thermoskan koffie of biertje, kies een rotsblok uit, klim naar boven en aanschouw hoe de zonnestralen tijdens de zonsopkomst de Matterhorn doen transformeren van een bruine naar een fel oranje kleur. De zonsondergang is net zo spectaculair als je de lucht langzaam geel, oranje, roze en rood ziet verkleuren totdat het laatste licht de rotsformaties verlaat en de eerste sterren aan de hemel verschijnen.

Sterrenkijken bij Spitzkoppe

Sterrenkijken bij Spitzkoppe is in één woord adembenemend. Wij brachten heel de avond door met het staren naar de ontelbare sterren terwijl we rond ons zelfgemaakte kampvuur zaten. Spitzkoppe is bij uitstek de locatie voor astrofotografie vanwege de geringe lichtvervuiling. Er wordt zelfs gezegd dat je hier ook een goede kans hebt om de planeten Venus, Mars, Jupiter en Saturnus te zien.

Zonsopkomst Spitzkoppe
Zonsondergang Spitzkoppe

Spitzkoppe campsite

Verspreid over het gebied van Spitzkoppe Campsite vind je 31 kampeerplaatsen. Sommige campsites zijn volledig geïsoleerd terwijl andere zijn geclusterd. Op welke plek je ook staat, je hebt voldoende ruimte en privacy om in alle rust te genieten van de natuurwonderen om je heen. 

De kampeerplekken op Spitzkoppe worden niet vooraf toegewezen. Het werkt op basis van wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Bij de receptie kunnen ze je ook niet vertellen welke plaatsen er al bezet zijn. Het kan dan ook zomaar zijn dat je een paar rondjes moet rijden voordat je de juiste plek hebt gevonden. Wij hadden campsite nummer 4 en we kunnen je deze spot zeker aanraden. Vanaf onze plek en vanuit onze tent keken we uit op de mysterieuze Spitzkoppe. Ook konden we lopen naar de iconische Arch en Rock Pool.

De plekken zijn erg basic, maar wat verwacht je op zo’n bijzondere locatie? Er is geen water of stroom. Sommige locaties hebben een toilet (lees: wc pot met omheining) en braai faciliteiten. Niet alle campsites hebben voldoende schaduw, de spots die wel schaduw hebben geluk vanwege de ligging van de rotsblokken. In de zomermaanden kan het overdag dan ook erg warm worden in Spitzkoppe. 

Douches met warm water en toiletten die kunnen doorspoelen vind je nabij de receptie. Houd er wel rekening mee dat je hier heen moet rijden aangezien de meeste kampeerplekken zich op meer dan 1 kilometer afstand van de receptie bevinden. Je vindt hier ook een restaurant waar je kunt ontbijten, lunchen en dineren. Check van te voren of je een reservering moet maken in verband met de inkopen.

Spitzkoppe kamperen
Campsite Spitzkoppe nr4

Je overnachting bij Spitzkoppe campsite reserveren

Spitzkoppe Campsite is een iconische plek in Namibië. Ondanks dat er 31 kampeerplekken zijn, is het dan ook snel volgeboekt. Een aantal maanden van te voren reserveren is dan ook aan te raden. Dit kan gemakkelijk online of door een mail te sturen naar reservations@logufa.com.

Spitzkoppe Campsite
Restaurant Spitzkoppe

Hoe bereik je Spitzkoppe?

Tijdens onze rondreis door Namibië hebben we veel gebruik gemaakt van de navigatie van maps.me. Voorafgaand aan ons vertrek hebben we de kaarten van Namibië gedownload en zijn zo overal goed terecht gekomen. Zo hebben we uiteindelijk ook Spitzkoppe bereikt, maar weliswaar via een zeer oncomfortabele en waarschijnlijk niet veel gebruikte weg (of eerder een zandpad). Het was maar goed dat wij een 4×4 jeep hadden met goede wielaandrijving. 

Reis je net zoals wij vanuit Swakopmund naar Spitzkoppe dan kun je ervoor kiezen om via de C34 langs Hentiesbaai te rijden of via de B2. Allebei de wegen komen uit op de D1918. Ter hoogte van Uiba Oas Crystal Market sla je af en rijd je af op de Pontok bergen. Volg de borden Spitzkoppe Camp en je bent aangekomen op je bestemming. Dit is zeker meer aan te raden dan het volgen van de route via maps.me.

Bereikbaarheid Spitzkoppe
Pontok Mountains

Belangrijk om te weten

Er zijn een aantal punten die we graag nog even tippen voor een goede voorbereiding op een verblijf bij Spitzkoppe.

  • Neem voldoende water en etenswaren mee. De dichtsbijzijnde winkel is minstens één uur rijden en het winkeltje bij de receptie is zeer beperkt. 
  • Ga je hiken? Draag dan stevige schoenen en ga niet op slippers. De rotsen zijn scherp en je glijdt zo weg wanneer je geen grip hebt. Draag een pet tegen de zon en zorg ook zeker tijdens de hike voor voldoende water. 
  • Wees waakzaam voor schorpioenen en slangen rondom de campsites en tijdens het wandelen (wij hebben er geen gespot).
  • Wil je een goede kampeerplek uitzoeken? Zorg dan dat je vroeg aankomt bij Spitzkoppe Campsite.

Deel dit bericht:

Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.