Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Olive Trail in Namibië: de mooiste wandeling in het Namib-Naukluft-National Park

De bergen van het Namib-Naukluft National Park lenen zich perfect voor avontuurlijke wandelingen en de Olive Trail behoort tot één van de mooiste. Bereid je voor op een uitdagende klim het bergplateau op waarna je vervolgens afdaalt de canyon in. Klimmen en klauteren over rotspartijen en langs rotswanden is niet uitgesloten, maar de uitdaging en inspanning is het zeker waard. Een stop in het Namib-Naukluft Nation Park voor de 10-kilometer lange Olive Trail is een waardevolle toevoeging aan je rondreis door Namibië.
Namib-Naukluft National Park
Berglandschap Namib-Naukluft

NWR Naukluft Camp

Het startpunt van de Olive Trail is gelegen nabij een kleine parkeerplaats op zo’n 4 kilometer van het NWR Naukluft Camp. Om door het Namib-Naukluft National Park te wandelen ben je verplicht een permit aan te schaffen. Dit kun je doen bij de receptie van het NWR Naukluft Camp. Bij de receptie ontvang je een plattegrond en uitleg over de 10-kilometer lange wandeling. Belangrijk is dat je voldoende water bij je hebt, goede wandelschoenen draagt en fysiek in goede conditie bent om over rotsen te klimmen.

Op het terrein van het NWR Naukluft Camp vind je meerdere kampeerplekken en chalets. De kampeerplekken zijn relatief dicht bij elkaar gelegen, maar omdat niet veel reizigers deze locatie toevoegen aan hun rondreis door Namibië is het vaak niet al te druk op de campsite. Dit betekent niet dat het niet alsnog verstandig is om vooraf een plek te reserveren. Houd er rekening mee dat er in de bergen van het Namib-Naukluft National Park veel bavianen leven. Er wordt dan ook gewaarschuwd om je spullen niet uit het oog te verliezen. Wanneer je gaat wandelen, laat dan alles in de auto en doe de deuren op slot. 

NWR Naukluft Camp
Bavianen Namib-Naukluft National Park

De Olive Trail

Ben je klaar voor de 10-kilometer lange wandeling door de bergen van het Namib-Naukluft National Park? Top, let’s go. Vanaf de parkeerplaats loopt een smal pad naar het begin van de Olive Trail. Je kunt het pad herkennen aan de steen met daarop in witte letters geverfd ‘start of trail’.

Olive Trail
Start of Trail

Start van de Olive Trail

De eerste 2,2 kilometer is het pittigst en klim je zo’n 330 meter naar de top van het plateau. Je doet hier ongeveer 45 tot 60 minuten over. Vergeet onderweg naar de top niet om af en toe te stoppen, om je heen te kijken en te genieten van de vergezichten over de bergen. Onderweg kom je hier en daar een olijfboom tegen, maar de verdere vegetatie bestaat vooral uit strokleurige pollen en struiken. Eenmaal op het plateau kun je voorzichtig vanaf de rand de vallei in kijken. Wandel verder over het plateau en daal af de vallei in.

Olijfboom Olive Trail
Vegetatie Namib-Naukluft NP
Olive Trail bergplateau

Wandelen door de valleien van het Namib-Naukluft National Park

Over de rivierbedding loop je steeds dieper de vallei in waar de rotswanden steeds hoger en hoger worden. De ondergrond bestaat in eerste instantie uit kleine steentjes waar je overheen loopt, maar hoe dieper de vallei in hoe rotsachtiger de stenen worden. Dit betekent dat de richting die je oploopt stroomafwaarts gaat.  Uiteindelijk worden de rotsblokken zo groot dat je van de ene rots op de andere zal moeten klimmen om het pad te blijven volgen. In dit gebied van het Namib-Naukluft National Park komen bergzebra’s voor, maar het was bij ons zo stil in de kloof dat we ze helaas niet hebben gezien. Maar misschien jij wel! Wij zagen wel we de iconische kokerbomen die we al eerder in grote aantallen aanschouwden in het Quiver Tree Forest. Ze groeien rondom de rotswanden richting de zon.

Vallei Olive Trail
Olive Trail tips

Uitdaging tijdens de hike

Na zeker 2,5 uur lopen stonden we plotseling aan de rand van een steile helling, voor een poel in een hele smalle kloof. Het groenige water en de rode rotswanden creëren hier een prachtig plaatje. Aan de hellingen zijn zowel links als rechts kettingen bevestigd via waar je de overkant kunt bereiken. Een spannende en avontuurlijke uitdaging. Tip: de rechterzijde is korter dan de linkerzijde.

Einde hike Olive Trail Namib Naukluft NP

Einde Olive Trail

Op het moment dat de vallei uitkomt op het 4×4 jeep pad nader je het einde van de Olive Trail. De laatste paar kilometer is het pad redelijk vlak en zigzag je tussen poeltjes en rotsen door totdat je terugkeert op de parkeerplaats. Moe maar voldaan reden we terug naar het NWR Naukluft Camp waar we ‘s avonds tussen de bavianen sliepen. We garanderen je dat je met net zo’n voldaan gevoel terug gaat.

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.