Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Reizen door Namibië? Dit zijn handige tips voor vertrek!

Ga je binnenkort op reis door Namibië en ben je op zoek naar praktische tips voor vertrek? Dan zit je hier helemaal goed. Namibië is het land van diversiteiten. Het ene moment sta je met je blote voeten in de zanderige Sossusvlei om vervolgens vanuit je jeep wilde dieren te spotten in Etosha National Park. Dit maakt Namibië naast divers ook veelzijdig, en daardoor is het een bestemming voor jong en oud. Wij hebben in drie weken tijd veel van Namibië gezien en een hoop tips verzameld. Hierbij dan ook alle praktische informatie en benodigde tips voor je reis door Namibië!

Huur een 4WD of 4×4 jeep met daktent

Namibië is bij uitstek het land om zelfstandig doorheen te rijden. Je kunt je eigen route bepalen en ook op eigen tempo het land verkennen. Er zijn maar een paar hoofdwegen in Namibië die geasfalteerd zijn. Kijk dan ook niet gek op dat je grotendeels onverhard zult rijden. Een huurauto met een goede 4WD is dan ook zeker van belang. Ook als je in lodges zult overnachten. Voor de ultieme ervaring maak je een rondreis door Namibië met een 4×4 jeep met daktent zodat je ‘s nachts onder een heldere sterrenhemel kampeert.

De afstanden in Namibië zijn groot

Je zult tijdens je rondreis door Namibië veel tijd spenderen in je huurauto. Namibië is een uitgestrekt land en de afstanden zijn groot. Doordat je veel onverhard rijdt haal je maximaal een gemiddelde van 80/90 kilometer per uur en doe je er dus langer over om op bestemming te komen. Je wilt niet riskeren een lekke band op te lopen midden in de woestijn. Zorg voor leesboeken als je in de auto kunt lezen, download films op je telefoon en haal je favoriete Spotity lijst offline. Een alternatief is: geniet van de natuurlandschappen om je heen. Deze veranderen continu en zijn adembenemend mooi.

Kamperen in Namibië

Hoe duur is rondreizen door Namibië?

Rondreizen door Namibië is niet goedkoop, maar je hebt tot op zeker hoogte wel invloed op hoe duur je reis wordt. Als je kiest voor een kampeervakantie zoals ons dan zijn je twee grootste uitgaven het vliegticket (ca. €900,- per persoon) en de huur van de jeep met daktent (ca. €2.000,-). Zelf koken en slapen in een tent is goedkoper dan elke dag uit eten gaan en overnachten in lodges. Uiteraard deden we dit wel zo af en toe. In ruim drie weken tijd gaven wij zo’n €1.500,- per persoon uit aan activiteiten, boodschappen, hotelovernachtingen, lunches en diners.

Heb altijd je pinpas, creditcard en contant geld op zak

Je verwacht het misschien niet direct, maar je kunt in Namibië op veel plekken met je pinpas en creditcard betalen (in restaurants, winkels en hotels). Het is dan ook handig om deze altijd bij je te dragen. Maar zorg er ook zeker voor dat je voldoende contant geld hebt. Soms komt het voor dat er een stroomstoring is en je dus alleen met contant geld kunt betalen. Of ze geven ter plekke de voorkeur aan contant geld. Daarnaast rijd je in Namibië wel eens langs locals die souvenirs of fruit verkopen, wil je hier iets kopen dan zul je ook contant geld nodig hebben. Wij tipten ook regelmatig de locals die ons hielpen bij het tanken. 

Tip: groot geld kun je het best wisselen bij de supermarkt.

Reis je in de winter? Pak dan slim je koffer in

In Namibië is het in de maanden juni en juli winter. Dit zijn de maanden waarin veel Europese toeristen naar Namibië reizen. Omdat je verschillende bestemmingen aandoet krijg je ook te maken met veranderlijke weersomstandigheden. Houd er rekening mee dat het op de bestemmingen aan de kust, Lüderitz en Swakopmund, in deze maanden fris en guur kan zijn. Terwijl het in de woestijn bij Spitzkoppe juist weer ontzettend warm kan zijn. Een handige tip is dan ook om met zoveel mogelijk laagjes te werken. Extra belangrijk voor als je tijdens je rondreis door Namibië gaat kamperen!

Uitgave tips reizen Namibië
Kajakken Walvis Bay

Schaf een simkaart aan op de luchthaven 

Tijdens onze reis door Namibië kochten we een simkaart bij aankomst op de luchthaven in Windhoek. Het is erg prettig om gedurende je reis te kunnen navigeren via Google Maps en het thuisfront op de hoogte te houden. Je zult namelijk niet overal in Namibië toegang hebben tot een wifi-netwerk. Er zijn twee providers in Namibië, maar in principe hebben ze allebei hun voor- en nadelen. Wij gebruikten een simkaart van MTC. Er zijn verschillende bundels dus kijk ter plekke welke het best bij jou past. Vanzelfsprekend hadden we diep in de Namibische woestijn geen bereik, maar voor de rest hebben we overal goed bereik gehad.

NWR Campsites moet je ruim van te voren boeken

De accommodaties in de bekende nationale parken zijn in het beheer van Namibia Wildlife Resort (NWR). Vanwege de populariteit van deze locaties is het aan te raden om de lodges en kampeerplekken hier op tijd te reserveren. Dit kun je online doen via de website van NWR. Locaties die we hiermee bedoelen zijn Sossusvlei, Naukluft en Etosha National Park. 

Veiligheid in Namibië
Tips voor reizen Namibië

De beste reistijd voor Namibië

Het weer in Namibië is heel het jaar vrij constant. Gemiddeld ligt de temperatuur rond de 25 graden Celsius. Uiteraard zijn de nachten in de wintermaanden koeler dan in de zomermaanden en heb je met wisselende temperaturen te maken in de hoger gelegen gebieden. In de zomermaanden (januari tot en met april) kan het regenen in Namibië, maar dat is niet vanzelfsprekend. Kortom, je kunt in elke maand van het jaar naar Namibië reizen. 

De veiligheid in Namibië

Wij hebben Namibië als een veilige bestemming ervaren en ons in geen enkel geval onveilig gevoeld. Er wordt online wel geschreven over berovingen, maar wanneer je je auto altijd op slot doet en geen waardevolle spullen laat slingeren dan zul je niet snel overvallen worden. In steden zoals Windhoek en Swakopmund wordt aangeraden om ‘s avonds op je hoede te zijn en niet alleen over de straten te slenteren. Maar ook in deze steden hebben wij ons tijdens de wandeling van het restaurant naar het hotel veilig gevoeld. Een praktische tip is om altijd het reisadvies van Nederland Wereldwijd voor Namibië in de gaten te houden.

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.