Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Etosha National park in Namibië: de beste plek om wild te spotten

Etosha Nationaal Park is één van de grootste wildreservaten in Afrika en de beste plek in Namibië om wild te spotten. Ooit was het nationale park zo groot dat het tot de Skeleton Coast reikte. Tegenwoordig heeft het een oppervlakte van zo’n 20.000 vierkante meter. Hoewel het park is geslonken in grootte kunnen de Namibiërs trots zijn op een wildreservaat dat groter is dan de Serengeti in Tanzania en vergelijkbaar is met het Kruger in Zuid-Afrika.

Met wel meer dan 40 waterpoelen en meerdere campsites binnen en buiten de hekken van het Etosha National Park is het logisch dat jij je afvraagt waar je moet zijn. Wij delen in dit artikel dan ook graag onze beste tips voor waterpoelen (geen garantie op het spotten van wild), een handige reisroute door het park en de fijnste plekken om te verblijven in het park.

Etosha National Park Namibië bezoeken

De toegangspoorten tot Etosha National Park in Namibië

Er zijn vier toegangspoorten tot Etosha National Park en deze worden alle vier beheerd door Namibia Wildlife Resorts (NWR)

 • Galton Gate is de meest westelijke ingang en ligt dichtbij Olifantsrus Campsite. De beste plek om je reis door Etosha National Park te starten wanneer je van de Skeleton Coast komt.
 • Andersson Gate is de meest ideale ingang wanneer je via Outjo naar Etosha reist en verblijft in Okaukuejo. 
 • Van Lindequist Gate ligt in het oosten en ligt het dichtst bij Namutoni in Etosha. De beste plek om je reis door Etosha National Park te starten als je direct vanuit Windhoek op safari gaat. Of zoals in ons geval het eindpunt van onze route door Etosha. Vanaf hier reisden wij door naar het Waterberg Plateau.
 • Nehale Gate ligt het meest noordelijk en wordt meestal alleen aangedaan door reizigers die vanuit het noorden naar Namutoni in Etosha reizen.
Wildreservaat Namibië

De ideale reisroute door Etosha National Park

Als je bekend bent met onze reisroute door Namibië dan staat een bezoek aan Etosha National Park als een na laatste op de planning. Andersson Gate is in onze rondreis de ideale ingang om je safari door Etosha te starten. De campsite die hier het dichts bij gelegen is Okaukuejo. De ideale uitvalsbasis voor de eerste nacht in Etosha National Park.

Je kunt ervoor kiezen om meerdere nachten in één kamp in het park te verblijven, maar het is des te leuker om je nachten te verspreiden over meerdere kampen in het park. Zo reis je elke dag over verschillende wegen door het park en bezoek je meerdere waterpoelen. De kans om wild te spotten is hiermee groter en je ziet ook nog eens meer van het wildreservaat.

De volgende stop in het Etosha National Park waar je verblijft is dan ook Halali. Centraal gelegen in het park en omringd door de eveneens schitterende waterpoelen. De laatste plek in het park is Namutoni. Door de route Okaukuejo – Halali – Namutoni (of andersom) te volgen zie je een groot deel van het nationale park.

In onderstaande afbeelding zie je onze route door Etosha National Park waarin we ook de mooiste waterpoelen gemarkeerd hebben.

De mooiste waterpoelen in Etosha National Park

Etosha National Park, gedomineerd door de witte zoutvlakten van de Etosha Pan, herbergt meer dan 100 zoogdieren. Waaronder vier van de Big Five (geen buffels). Je zult dan ook ongetwijfeld dieren spotten in het nationale park, maar je bent er helaas nooit zeker van om een leeuw of luipaard te zien. De mooiste waterpoelen in het park en de waterpoelen waar wij veel wild hebben gezien zijn (op volgorde van reisroute Okaukuejo – Halali – Namutoni):

Okaukuejo

Bij Okaukuejo kun je 24 uur per dag dieren zien komen en gaan bij de verlichte waterpoel aan de rand van het kamp. De waterpoel is van het kamp gescheiden door een stenen muur en een wildbestendig hek. Je kunt hier plaatsnemen op één van de banken. Dieren die hier vaak komen drinken zijn olifanten en zwarte neushoorns, maar giraffen, koedoes en bokjes komen er zeker ook. De beste tijd om een zwarte neushoorn te spotten bij Okaukuejo is tijdens de schemering en later op de avond wanneer het donker is.

Nebrowni

Nebrowni is een aangelegde waterpoel in een weidse vlakte in de buurt van Okaukuejo. Het was de eerste stop van onze avondsafari en hier zagen we direct meerdere wilde dieren. Een olifant die eenzaam stond te relaxen totdat er een leeuwin kwam drinken bij de waterpoel, gevolgd door een leeuw. Vele bokjes en gnoes bleven op ruime afstand om te aanschouwen of de leeuwen overgingen tot actie.

Okaukuejo Etosha waterhole
Okaukuejo
Nebrowni

Gemboksvlakte

Niet ver van de waterpoel Nebrowni vind je de Gemboksvlakte. Het is een mooi stuk rijden door een uitgestrekte vlakte naar de volgende waterpoel. De waterpoel bij de Gemboksvlakte is voor ons een unieke plek in het Etosha National Park omdat wij hier een troep leeuwen voor een lange tijd konden observeren. In eerste instantie waren wij al dolgelukkig met één leeuw en één leeuwin bij Nebrowni, maar wat een geluk hadden we hier. Op de terugweg naar Okaukuejo passeerden we nog een kudde zebra’s. Dit leverde een mooi plaatje op tijdens zonsondergang.

Tips Etosha National Park Namibië
Gemboksvlakte
Gemboksvlakte Etosha
Gemboksvlakte

Homob

Homob is een mooie natuurlijke waterpoel die je makkelijk op weg van Okaukuejo naar Halali kunt bezoeken. De parkeerplaats ligt hoger dan de waterpoel waardoor je een geweldig uitzicht over de poel hebt. Probeer hier ‘s ochtends vroeg te zijn, dan heb je de meeste kans op het spotten van dieren. 

Tip: wilde dieren kun je ook spotten op weg naar een waterpoel. Zo zagen wij een mooie antilope in het ochtendlicht op weg naar Homob.

Salvadora

Als je aan een safari landschap denkt dat zie je ongetwijfeld een uitgestrekt savanne met de iconische acacia boom voor je. Dit typische beeld van safari vind je terug in de omgeving van Salvadora. De ideale omgeving voor het spotten van een luipaard.

Charitraub

Een waterhole die niet vaak wordt vermeld in artikelen maar wel aan te raden is Charitraub. Ideaal te combineren met Salvadora. Een natuurlijke waterpoel waar wij veel springbokken water zagen drinken. Het landschap in de directe omgeving is anders met roodachtige struiken tussen de gedroogde grasvelden.

Homob Etosha
Homob
Salvadora Etosha
Salvadora
Charitraub Etosha National park Namibië
Charitraub

Rietfontein

Eén van de bekendste waterholes in Etosha is Rietfontein. Het is een grote waterpoel die centraal in het park ligt en veel dieren trekken hier dan ook langs. Je kunt hier dan ook geregeld verschillende dieren bij de waterpoel zien. En kijk ook zeker niet gek op als je dieren hier op elkaar ziet jagen.

Halali – Moringa waterhole

Vanaf Halali Campsite loopt er een pad naar waterpoel Moringa. Je kunt hier vanaf de rotsen uitkijken over de poel die omringd is met struiken. Zeker ‘s avonds is het goed kijken naar bewegingen tussen de struiken. Wellicht dat je net zoals ons een hyena spot die rustig zijn kans afwacht om water te drinken. 

Etosha Pan

Eén van de weinige plekken waar je in het Etosha National Park je auto uit mag is bij de Etosha Pan Lookout (als je durft). Je kunt hier namelijk de zoutvlakte oprijden en bij de ‘rotonde’ stilstaan om te genieten van het spectaculaire uitzicht. Vanwege het gebrek aan water komen hier weinig tot geen dieren. Het meest bijzondere van deze stop zijn de luchtspiegelingen die je kunt waarnemen op warme dagen. 

Rietfontein Etosha National park Namibië
Rietfontein
Halali
Halali
Etosha Pan Lookout
Etosha Pan

Goas

Onze absolute favoriete waterpoel in heel Etosha National Park is Goas. Noem het perfecte timing maar toen wij hier aan kwamen rijden was er een enorme kudde zebra’s. En dan bedoelen we wel honderden zebra’s die samen aan het drinken of spelen waren. Ongelofelijk mooi om te zien. Een groot voordeel van deze waterpoel is dat er een pad omheen loopt. Dus ongeacht of je hier met zonsopkomst of zonsondergang komt, je kunt altijd aan de goede kant van de waterpoel gaan staan ten opzichte van het zonlicht.

Chudob

Nog een fascinerende plek waar we een lange tijd hebben gestaan is bij waterpoel Chudob. Hier zagen we verschillende dieren zoals giraffes, antilopes, zebra’s, elanden en olifanten. En dan trokken met name de olifanten onze aandacht aangezien deze aan het spelen waren met het water en het zand. Het is prachtig om dieren in hun natuurlijke habitat te observeren.

Goas
Chudob

Namutomi

Net zoals bij Okaukuejo en Halali vind je ook bij Namutomi een waterhole die je vanaf de campsite kunt observeren. De waterpoel hier is een stuk drassiger met veel riet. Je spot hier dan ook sneller verschillende soorten vogels dan wilde dieren. Maar dit betekent niet dat deze hier niet komen.

Klein Namutomi

Op nog geen vijf minuten rijden vanaf Namutomi vind je de natuurlijke waterpoel Klein Namutomi. Vanwege de ideale locatie zijn wij hier meerdere keren geweest om te kijken of wat te bleven was. Pas de laatste keer hadden we geluk toen een kudde olifanten, van jong tot oud, hier stond te drinken. Hoe ongelofelijk tof om te kunnen aanschouwen!

Namutomi
Namutomi
Klein Namutomi Etosha National park Namibië
Klein Namutomi

Op gamedrive in Etosha National Park, Namibië

Je komt naar het Etosha National Park om wilde dieren, natuur en mooie landschappen te zien. En de enige manier om dit doen is door op gamedrive te gaan. Onze voorkeur heeft zelf rijden, maar er zijn ook mogelijkheden om op een georganiseerde gamedrive te gaan. Een voordeel hiervan is dat gidsen onderling contact hebben en elkaar op de hoogte houden van de locaties van bijzondere dieren zoals het luipaard. Hieronder een aantal tips voor georganiseerde gamedrive in Etosha National Park.

Game drive Etosha National Park

Etosha National Park in Namibië: waar kun je het best verblijven?

Wat je wellicht al hebt opgemaakt uit de tekst is dat je ervoor kunt kiezen om in of buiten het Etosha National Park te verblijven. Persoonlijk zullen wij altijd aanraden om in het nationale park te verblijven omdat het stuk avontuurlijker is. Je kunt bij zonsopkomst direct het park inrijden en bij zonsondergang ben je ook zo weer terug in één van de kampen. Verblijf je buiten het park dan moet je dus nog helemaal het park in of uitrijden. Etosha is een populaire bestemming onder reizigers. Het is dan ook aan te raden om ruim op tijd je verblijf te reserveren.

Verblijven in het park

Er zijn binnen in het park zes gevestigde kampen waar je kunt verblijven. Alle zes bieden mogelijkheden van kamperen in tenten tot aan een luxe verblijf in een chalet. Wij verbleven in de kampen Okaukuejo, Halali en Namutoni die onderdeel zijn van Namibia Wildlife Resorts. Alledrie de kampen worden ‘s nachts beveiligd en hebben een waterpoel voor het spotten van wild. De kampeerterreinen, waar wij stonden met onze 4×4 jeep, zijn voorzien van een stroompunt, licht en er zijn sanitaire gebouwen in de buurt. Faciliteiten op de kampen zijn onder andere een restaurant, kleine winkel, tankstation, zwembad en de mogelijkheid tot het boeken van een georganiseerde safari. 

Houd er rekening mee dat alle kampen in Etosha National Park strikte sluitingstijden hebben bij zonsondergang. Kom niet te laat, anders riskeer je een boete.

Okaukuejo

Etosha
 •  

Halali

Etosha
 •  

Namutoni

Etosha
 •  

Verblijven buiten het park

Mocht je juist buiten Etosha National Park willen verblijven dan is dat natuurlijk ook mogelijk. Je vindt er meerdere private lodges met een groot stuk eigen grond. Je kunt er game drives boeken waarbij de kans op het spotten van bijvoorbeeld een luipaard stukken groter is dan in Etosha National Park zelf. 

Let op: Voor een verblijf buiten het nationale park gelden wel andere toegangs- en sluitingstijden dan wanneer je in het park verblijft.

Etosha Safari Lodge (Gondwana)

Etosha
 •  

Etosha Village

Etosha
 •  

Wat is de beste periode om Etosha National Park te bezoeken?

Je kunt het Etosha National Park in Namibië heel het jaar door bezoeken en de kans om wilde dieren te spotten zal gedurende alle maanden ongeveer even groot zijn. Je zult veel lezen dat het droge seizoen van mei tot oktober de beste periode is om het nationale park te bezoeken. Hier zit ongetwijfeld een kern van waarheid in omdat in deze periode de dieren sneller naar de waterpoelen trekken vanwege de droogte.

Maar tijdens de natte periode kan het in Namibië ook hartstikke droog zijn. Een pluspunt van de natte periode is dat dit de kraamperiode is voor de meeste dieren. Mocht het wel veel regenen dan kan dit invloed hebben op de kwaliteit van de wegen in het park. Rondrijden in een 4WD is dan ook altijd aan te raden, zeker omdat de wegen grotendeels onverhard zijn.

Handige tips voor een bezoek aan Etosha National Park in Namibië

Er zijn een aantal handige tips die we graag met je delen voordat je het grootste wildreservaat in Namibië gaat bezoeken.

 • Neem de tijd. Als Etosha de enige plek op jouw reisroute door Namibië is waar je wilde dieren kunt spotten, zorg er dan ook voor dat je voldoende tijd hebt om wilde dieren te zien. De kans dat je alle wilde dieren in één dag spot is niet zo heel groot.

 • Zorg ervoor dat je op safari bent wanneer de dieren actief zijn. In de uren na zonsopkomst en voor zonsondergang zijn de dieren het meest actief. Als je dan op safari bent dan heb je de meeste kans om ze te zien. Rond het middaguur is het vrijwel het rustigst. 

 • Doe navraag bij de receptie. Wellicht dat je hier nog niet aan hebt gedacht, maar ga voordat je op safari gaat langs bij de receptie. Vraag hier waar de gidsen leeuwen, olifanten of luipaarden hebben gezien. Hiermee vergroot je je kans op het afstrepen van de wilde dieren op jouw bucketlist.

 • Rijd langzaam. De snelheidslimiet in het park is 60 kilometer per uur, maar zelfs dit lijkt in het park nog te snel. Tijdens een self drive zul je er al snel achterkomen dat je gemiddeld eerder 30 kilometer per uur rijdt vanwege het observeren van alles om je heen.

 • Maak een detour. Bij aankomst in het Etosha National Park krijg je een kaart waarop de wegen, de kampen en waterpoelen staan. Hierop zie je ook verschillende routes waarop een detour wordt aangewezen. Vaak zijn deze paden onverhard maar wel de mooiste om te rijden.

 • Onderschat de afstanden niet. Op de kaart lijkt alles dichtbij, maar omdat je niet veel harder zult rijden dan 30-40 kilometer per uur duurt het langer dan je gewend bent om op plekken te komen. Geef jezelf genoeg ruimte om terug te rijden naar de kampen, zeker ‘s avonds wanneer je op tijd binnen moet zijn.

 • Fotografeer met een telelens. Niets is leuker dan tijdens safari alle dieren vastleggen die je ziet. En dat kan echt alleen het best met een camera met een flinke zoom. Op safari gebruik ik altijd mijn Tamron telelens met een zoom tot 300, maar ik overweeg om de volgende keer op safari zelfs een grotere zoom te gebruiken!

 • Neem een verrekijker mee. Geen dieren bij een waterpoel? Rijd niet gelijk weg en struin met je verrekijker de bosjes af. Wie weet ligt er een wild dier in de schaduw. 

 • Vergeet de kleinere dieren niet. Vol verwachtingen komen de meeste reizigers naar Etosha. Het zien van een leeuw, luipaard en een neushoorn staan vaak bovenaan het lijstje. Heel logisch want het zijn ook prachtige dieren, maar geniet ook van de kleinere dieren om je heen. Zoals de vele prachtige bokken, eekhoorns op de camping, kuddes gnoes en zebra’s, en de vele vogels die vrolijk kwetteren.

 • Plastic zakken zijn verboden. Uiteraard is het welzijn van de dieren in Etosha enorm belangrijk. Het is dan ook streng verboden om plastic zakken mee te nemen.

 • Navigeer met de offline kaarten van maps.me. Bij aankomst in Namibië kochten wij op de luchthaven een simkaart met internet en belminuten. Houd er rekening mee dat er in het park nauwelijks bereik is. Navigeren is dan ook aan te raden met de offline kaarten van maps.me. 

Deel dit bericht:

Picture of Lois Weeterings

Lois Weeterings

Een dromer, enthousiast en altijd op zoek naar avontuur en nieuwe belevenissen. Maar ook hardwerkend en wel 1000 ideeën die mij achtervolgen. Met mijn benen in Nederland, maar met mijn hoofd op een tropisch eiland. Ik houd van het ontdekken van onbereisde plekjes, waar dan ook ter wereld. Ik grijp dan ook elke kans aan om een stukje van de wereld te ontdekken en wil iedereen inspireren dit ook te doen.