Search
Close this search box.

Inhoud

Als er een plek is in Nederland waar wij stiekem een beetje verliefd op zijn geworden, dan is het wel de provincie Zeeland met de mooie Zeeuwse kust en oude dorpen en steden. Met name de historische vestingstad Middelburg is onwijs leuk voor een dagje uit of weekendje weg in Nederland. Ervaar een heerlijk dagje Middelburg met al onze tips voor een bezoek aan deze bruisende stad. 

Een dagje Middelburg: een bezoek aan de historische stad

Middelburg is de hoofdstad van de provincie Zeeland. Het is een historische stad met een rijke geschiedenis die teruggaat tot de middeleeuwen. Alleen het stadscentrum telt al 1.100 (!) monumenten. Het historische centrum van Middelburg kan dan ook zo op een ansichtkaart. Wat een mooie, pittoreske straatjes en imposante gebouwen zijn hier te vinden! Het is dan ook heerlijk om een dagje door Middelburg te struinen. 

De mooiste bezienswaardigheden in Middelburg 

Middelburg heeft een mooie binnenstad met veel historische bezienswaardigheden, zoals kerken en monumenten. We raden dan ook aan om door de straatjes van Middelburg heen te dwalen, want je vindt er pareltjes zoals de Nieuwstraat en de Kuiperspoort. Zorg dat je in ieder geval deze mooie aandachtstrekkers in Middelburg hebt gezien: 

Abdijtoren De Lange Jan

Midden in het historische centrum van Middelburg torent de imposante Abdijtoren de Lange Jan boven de stad uit. De Lange Jan is onderdeel van de Abdij van Middelburg. De uitkijktoren is 90,5 meter hoog en de top is te bereiken door maar liefst 207 treden te beklimmen. Niet alleen van de buitenkant is De Lange Jan een plaatje, het schitterende uitzicht van bovenop de toren is de klim dubbel en dwars waard. 

abdijtoren lange jan
Abdijtoren de Lange Jan
Middelburg stad
Nieuwstraat

Het stadhuis

Het stadhuis van Middelburg staat bekend als één van de mooiste middeleeuwse stadhuizen van Nederland. De bouw van het stadhuis startte in 1452 en het is gebouwd in gotische stijl van de late middeleeuwen. Het stadhuis heeft een toren met een klok en een klokkenspel. Middelburgers noemen de toren Malle Betje, omdat de klok altijd achterloopt bij die van de Abdijtoren de Lange Jan.

Provinciehuis Zeeland

Het Provinciehuis Zeeland in Middelburg is gevestigd in De Librije, eveneens onderdeel van de middeleeuwse Abdij. Het Abdijcomplex bestaat uit 18 gebouwen in het centrum van Middelburg. Een deel van de gebouwen heeft een monumentale status. Ook het Zeeuws Museum is hier te vinden. Loop tijdens een bezoek aan Middelburg zeker naar het mooie, rustige Abdijplein en waan je even in Middeleeuwse sferen. 

Het Zeeuws Museum

Als je geïnteresseerd bent in geschiedenis, kun je een bezoek brengen aan het Zeeuws Museum, waar je alles kunt leren over de geschiedenis en cultuur van Zeeland. Het Zeeuws Museum is gevestigd in een prachtig oud abdijcomplex in het centrum van Middelburg. Het museum heeft een zeer diverse collectie, waarbij de nadruk ligt op de geschiedenis en cultuur van Zeeland. De collectie bestaat uit schilderijen, meubels, zilverwerk, archeologische vondsten en klederdracht, die samen een beeld geven van de rijke geschiedenis van de regio.

De kuiperspoort

Het is misschien wel het mooiste straatje van Middelburg: de Kuiperspoort. Middelburg staat bol van de pittoreske, schilderachtige straatjes, waarvan de Kuiperspoort zeker één van de leukste is. De Kuiperspoort is het smalste straatje van Middelburg. In de zeventiende eeuw was hier het Kuipersgilde gevestigd en werden hier tonnen en kuipen gemaakt. 

De haven van Middelburg

De jachthaven van Middelburg heet jachthaven de Arne en is gelegen achter de Middelburgse Dam. De Arne wordt omringd door statige oude panden aan de kaaien (waaronder meerdere voormalige pakhuizen uit de VOC-tijd) en karakteristieke bruggetjes. De jachthaven wordt tegenwoordig nog uitsluitend gebruikt voor de pleziervaart.

kuiperspoort
De Kuiperspoort
middelburg haven arne
De haven van Middelburg

De leukste hotspots in Middelburg 

Naast de mooie bezienswaardigheden staat Middelburg bekend om haar vele gezellige winkels, restaurants en cafés. Bij vele Middelburgse hotspots kun je heerlijk genieten van de Zeeuwse specialiteiten en andere lekkernijen. 

De Juf Middelburg

De Juf is een winkel in Middelburg waar ambachtelijk gemaakte taarten, koekjes, high tea en andere zoetigheden worden gemaakt en verkocht. Naast de zoetigheden die ze verkopen is het ook een fijne lunchplek. De Juf is eigenlijk een winkel en lunchroom in één en een bezoek in Middelburg zeker waard. 

Adres De Juf: Damplein 20, 4331 GD Middelburg

Huis van Bloemen

Huis van Bloemen is misschien wel de meest unieke bloemist van Middelburg. Dat het geen gewone bloemenwinkel is, is direct te zien. Naast mooie snijbloemen, boeketten van verse bloemen en planten, vind je er een groot en divers aanbod van zijden boeketten. Je vindt deze spot vlakbij de Abdijtoren de Lange Jan. 

Adres Huis van Bloemen: Koorkerkhof 14, 4331 BB Middelburg

hotspot middelburg eten
De Juf Middelburg
Hotspot Middelburg
Huis van Bloemen

Lievelings

Lievelings is een leuke cadeauwinkel in Middelburg met creatieve en eigentijdse cadeaus. De winkel ligt aan de rand van het centrum, aan de prachtige Londensekaai. 

Adres Lievelings: Korte Geere 11, 4331 LE Middelburg

De Kloveniersdoelen 

Een bijzondere hotspot in Middelburg is de Houttuinen in De Kloveniersdoelen. De Kloveniersdoelen is in 1607 gebouwd in de Vlaamse Renaissancestijl. Het is een prachtig gebouw met 36 sierankers. Je kunt bij de Houttuinen ontbijten, lunchen en borrelen. 

Adres De Kloeveniersdoelen: Achter de Houttuinen 30, 4331 NJ Middelburg

Overnachten in Middelburg 

Als je langer wilt genieten van al het moois dat Middelburg te bieden heeft, is het natuurlijk fijn om te weten waar je kunt overnachten. Gelukkig zijn er in Middelburg veel goede opties op het gebied van accommodatie. Zo zijn er diverse hotels en B&B’s in de stad, variërend van luxe en klassiek tot hip en modern. Een voorbeeld van een bijzondere accommodatie is Boutique Hotel The Roosevelt, gevestigd in een prachtig oud bankgebouw. Het hotel beschikt over luxe kamers met hoge plafonds en grote ramen en heeft een stijlvolle inrichting.

Boutique Hotel The Roosevelt

Middelburg
  •  

Hotels Middelburg

Middelburg
  •  

Maak een uitstapje naar Vlissingen

Als je een dagje of weekendje in Middelburg bent, is het zeker aan te raden om ook een uitstapje te maken naar Vlissingen. Deze gezellige kustplaats ligt op slechts 7 kilometer afstand van Middelburg en is gemakkelijk te bereiken per auto of openbaar vervoer. In Vlissingen kun je heerlijk uitwaaien op het strand, een wandeling maken over de boulevard of een bezoek brengen aan de vele mooie bezienswaardigheden. 

Deel dit bericht:

Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!