Zoek
Sluit dit zoekvak.

Inhoud

Yerseke Zeeland: een authentiek vissersdorp aan de Oosterschelde

De plaatsnaam Yerseke in Zeeland doet misschien niet meteen een belletje bij je rinkelen, maar toch is dit dorpje in Zeeland het ontdekken meer dan waard. Yerseke is gelegen aan de Oosterschelde in de gemeente Reimerswaal op Zuid-Beveland en staat bekend om de zeebanket. Van oudsher worden hier mosselen en oesters gekweekt en naar verschillende landen in Europa verzonden. Yerseke is de place to be om oesters te rapen en te proeven, maar er is nog een stuk meer te ontdekken in dit gezellige dorp! Wij delen de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in Yerseke.  

De oestercultuur van Yerseke

Zeg je Yerseke, dan zeg je oesters. De twee zijn namelijk onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Oesters werden aanvankelijk gevist op ‘wilde banken’, maar omstreeks 1870 werd bij Yerseke begonnen met het kunstmatig kweken van oesters. De Nederlandse oesterteelt heeft dan ook zijn oorsprong in dit vissersdorp. En dat is best bijzonder, want Yerseke is van oorsprong eigenlijk helemaal geen vissersplaatsje.

Het ontstaan van vissersdorp Yerseke

Dat Yerseke een vissersdorp is geworden, is gekomen door de Sint-Felixvloed in 1530. Een groot gedeelte van het land rond de Stad Reimerswaal werd weggevaagd door de overstroming, waardoor Yerseke ineens aan het water kwam te liggen. De plek bleek uitermate geschikt om mosselen en oesters te kweken. Helaas gingen veel oesters verloren in de strenge winter. Maar ook daar bedachten de ondernemende Yersekenaren iets op! Zo begonnen ze naast de Zeeuwse platte oester ook met het kweken van Japanse oesters, de zogenaamde creuses. De creuses zijn nu het voornaamste product, maar de platte Zeeuwse oester, dat blijft hét culinaire hoogstandje van Yerseke! 

De oestercultuur is overal voelbaar en merkbaar in Yerseke. De beleving van de zee, het zien van het productieproces en het daadwerkelijk rapen en proeven van de oesters: een bezoek aan Yerseke is een uniek avontuur. 

oesters Yerseke
Yerseke Zeeland Oesterputten

Oesters proeven en rapen in Yerseke

Voor het rapen en proeven van oesters moet je zijn bij Tourist Shop Yerseke. Je kunt natuurlijk op eigen gelegenheid oesters gaan rapen, maar het is veel leuker om dit te doen onder begeleiding van een gids die je alles kunt vertellen. De tours en arrangementen bij Tourist Shop Yerseke zijn altijd op maat, zodat je zeker weet dat de rondleiding aansluit bij jouw interesses. Zo gingen wij tijdens ons bezoek aan Yerseke samen met de rasechte Yersekenaar Ko op pad om oesters te rapen. Ko vertelde ons vol passie over de historie van Yerseke en over de oesterteelt. Hij nam ons mee langs de bedrijvigheid in de haven, langs de natte pakhuizen en naar de Oosterschelde waar we oesters raapten. We hebben onwijs genoten van onze rondleiding.

oesters Yerseke
tourist shop Yerseke
tourist shop Yerseke

De leukste hotspots in Yerseke: restaurants boven de oesterputten 

Dat je op culinair gebied tal van ontdekkingen kunt doen in Yerseke, is inmiddels natuurlijk geen geheim meer. Maar waar je precies moet zijn, dat delen we ook graag met je. Voor de leukste hotspots in Yerseke moet je bij de Havendijk zijn, recht tegenover het oesterpark. Hier vindt je een rij van verschillende restaurants naast elkaar waar je kunt genieten van allerlei zeebanket en uitzicht hebt over de oesterputten. 

de leukste hotspots in yerseke

Touren door Yerseke en omgeving op een stoere e-chopper

Een onwijs leuke manier om Yerseke en de omgeving te verkennen is per e-chopper. E-choppers zijn lekker stoer door de brede banden, ze zijn milieuvriendelijk en je hopt met een e-chopper zo van plek naar plek. Als dat niet genieten is?! Wij huurden een e-chopper bij Scooter Huren Zeeland en tourden met de wind door onze haren door het schitterende Zeeuwse landschap. Je kunt bij Scooter Huren Zeeland naast e-choppers ook fietsen, scooters en zelfs een TukTuk huren! Er zijn meerdere routes voor een halve en hele dag touren door de omgeving, dus informeer bij Scooter Huren Zeeland vooral voor de leukste tips.

E-chopper Yerseke Zeeland
E-chopper Zeeland

Overnachten in Yerseke

Wil je na een dagje Yerseke de prachtige provincie nog helemaal niet verlaten? Dat begrijpen we heel goed. Er zijn verschillende leuke accommodaties in en nabij Yerseke om te overnachten. Wij sliepen tijdens ons bezoek bij Waterrijk Oesterdam, wat zo’n halfuurtje rijden is van Yerseke. Wil je in Yerseke verblijven, dan zijn B&B Het Oude Postkantoor en SintAnna PetitHotel aanraders. 

Waterrijk Oesterdam

Tholen
  •  

B&B Het Oude Postkantoor

Yerseke
  •  

SintAnna PetitHotel

Yerseke
  •  

De omgeving: Nationaal Park Oosterschelde

De Oosterschelde is niet alleen schatkist vol lekkers, maar zorgt ook voor prachtige vergezichten. Tijdens een dagje Yerseke mag een bezoek aan de Oosterschelde dan ook niet ontbreken. Nationaal Park Oosterschelde is het grootste Nationaal Park van Nederland. Dankzij het getij verandert het landschap elke keer, wat telkens weer zorgt voor bijzondere plaatjes. Bij laagtij zie je de platen en slikken, bij hoogtij laten wind en water een mooi schouwspel zien. En met veel geluk kun je zelfs zeehonden spotten! 

ontdek de provincie Zeeland

Deel dit bericht:

Picture of Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!