Toen ik als blogger voor Travander mee kon op reis naar België was ik direct enthousiast, maar dat ik zo vol verrassingen zou terugkomen had ik niet verwacht. En dat terwijl deze reis door Vlaanderen compleet aansluit bij alles wat ik belangrijk vind. Je kunt makkelijk met de trein naar België reizen, wat het een duurzame trip maakt. Door de natuur en cultuur te verkennen biedt het de mogelijkheid om een vakantiegevoel dicht bij huis te ervaren, en bovendien hoef je niet veel geld kwijt te zijn om van Vlaanderen te genieten.
Tussen Gent en Antwerpen liggen talloze kastelen die je kunt ontdekken tijdens een fietstocht of wandeling. Wij volgden per fiets de Schelderoute, een prachtige route waar natuur en cultuur elkaar afwisselen, die je langs de mooiste plekken van Vlaanderen brengt. Benieuwd hoe een fietsreis langs de Schelde er uit ziet? In dit artikel deel ik mijn belevingen met jou!
De Schelderoute: fietsen langs de mooiste kastelen aan de Schelde
De rivier de Schelde ontspringt in Frankrijk en loopt via België door naar Nederland waar het in de provincie Zeeland uitmondt in zee. Je kunt je vast voorstellen dat deze grote rivier vroeger van groot belang was. Langs de oevers van de Schelde werden dan ook talrijke kastelen en burchten gebouwd. Deze dienden ter verdediging van de welvarende regio, waaronder Vlaanderen. Ondanks dat er door de jaren heen veel kastelen en burchten verloren zijn gegaan, is de Schelde nog steeds de thuisbasis van enkele prachtige kastelen. Een bijzonder leuke manier om deze te ontdekken is door de Schelderoute te fietsen, van Gent naar Antwerpen of andersom.

Kasteel Gravensteen in Gent
Het startpunt van mijn fietsreis langs de kastelen van de Schelde is de waanzinnige stad Gent. Een stad met een rijke geschiedenis en heel pittoresk karakter. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Gent is Kasteel Gravensteen, een prachtige burcht die zonder meer thuishoort in Schelderoute.
Kasteel Gravensteen, dat centraal in het historisch hart van Gent is gevestigd, heeft weliswaar geen verdedigingsfunctie meer, maar het is een pareltje om te bezoeken. Het kasteel dateert uit de 12e eeuw en heeft door de jaren heen dienstgedaan als verdedigingswerk, gevangenis en textielfabriek. Tegenwoordig is het een museum en kun je er door middel van interactieve tours meer leren over de middeleeuwen. Kasteel Gravensteen in Gent is een voorproefje van de prachtige kastelen die we langs de Schelderoute gaan zien.
Overnachten in Gent
Wanneer je na aankomst in Gent niet direct doorreist dan zijn er aantal hotels die we je kunnen aanraden om te verblijven. Tijdens eerdere stedentrips hebben we verbleven in het centraal gelegen appartement A Flemish Tale, maar andere hotels met comfortable kamers zijn Hotel de Flandre en Hotel Gravensteen. ‘s Avonds op zoek naar een leuk restaurant? Dit zijn onze favoriete hotspots in Gent!
Kasteel van Laarne
Het eerstvolgende kasteel dat ik tegenkomen wanneer we uit Gent vertrekken is het nabijgelegen Kasteel van Laarne. De route naar dit kasteel varieert tussen de 13 en 20 kilometer, afhankelijk van waar je vertrekt. Tijdens een bezoek aan dit kasteel kun je je laten verrassen door de verhalen over heksen(jachten), maar bovenal laten verwonderen door de schat aan zilver die je hier kunt ontdekken.
Na een bezoek aan het Kasteel van Laarne fietsen we verder naar de volgende bestemming. Onderweg passeren we de prachtige Durmevallei, een mooie plek om even uit te rusten.


Kasteel Wissekerke
Een iconisch kasteel bij Bazel is Kasteel Wissekerke. Het kasteel heeft onlangs een grondige renovatie ondergaan en is pas sinds kort weer open voor bezoekers. Een audiotour neemt je mee op een boeiende ontdekkingstocht door het kasteel. Deze is zowel geschikt voor volwassenen, jongeren als kinderen. Daarnaast zijn er tal van belevenissen in het kasteel, zoals geheime doorgangen en videovoorstellingen. Daarnaast is er de mogelijkheid om je eigen historische brief te schrijven.
Ook in Bazel vind je buiten het stadscentrum een indrukwekkend natuurgebied, namelijk de Polders van Kruibeke. Dit gebied, met zijn sluizen die deel uitmaken van het Sigmaplan om Vlaanderen te beschermen tegen overstromingen, biedt dromerige landschappen. Je kunt hier heerlijk wandelen en verschillende dieren en vogels spotten. Met wat geluk zie je zelfs een bever werken aan zijn dam bij het vallen van de avond!
Tips voor een hapje en drankje
Van al dat fietsen word je best hongerig, na een bezoek aan Kasteel Wissekerke kun je dan ook terecht bij één van de volgende hotspots voor een lekker hapje en drankje:
- Voor een culinaire ervaring moet je in Bazel bij ‘t Hofke van Bazel zijn. Deze hotspot is bekroond met een Michelinster, de gerechten hier zijn dan ook om je vingers bij af te likken.
- Voor een snelle hap en drankje is Café Brocante een aanrader. Proef hier één van de zelf gebrouwde bieren, bijvoorbeeld de Brocante Tripel of Brocante Donker.


Hof ter Saksen
Het volgende iconische kasteel dat ik tegenkom op onze fietsroute langs de Schelde is het kasteelpark van Hof ter Saksen. Het kasteel wordt momenteel gerenoveerd en gaat pas in 2024 als restaurantlocatie open. Het belooft een prachtige bestemming te worden. Eén ding weet ik zeker, ik kom hier terug om het eindresultaat te bewonderen!
Kasteel van Bornem (Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde)
Kort na het bewonderen van Hof ter Saksen vervolgen we onze reis naar Kasteel de Marnix de Sainte Aldegonde, beter bekend als het Kasteel van Bornem. Dit kasteel is alleen op afspraak of tijdens speciale opendeurdagen te bezoeken. Dit komt omdat het nog steeds de residentie is van graaf John II de Marnix. Wij hebben een afspraak en hebben het geluk de graaf zelf te ontmoeten. Slechts een deel van het kasteel is ingericht als museum, maar je ziet hier en daar stukken uit de privécollectie.
Tip voor een hapje en drankje
Nabij Kasteel van Bornem vind je de Abdij van Bornem. De abdij staat bekend om zijn prachtige architectuur, bibliotheek en uiteraard de bierbrouwerij. De bibliotheek herbergt een schat aan oude manuscripten, boeken en documenten, waaronder één van de grootste collecties middeleeuwse handschriften in België.



Antwerpen
Heb je genoeg van al het fietsen? Dan kun je voor slechts €4,- met je fiets de waterbus op en al varend over de Schelde naar Antwerpen reizen. In Antwerpen kun je de Schelderoute afsluiten met een bezoek aan ‘t Steen. Een oud, middeleeuws kasteel waar tegenwoordig de attractie The Antwerp Story in huist. Hier kun je meer te weten komen over de geschiedenis van Antwerpen en kun je ook inspiratie op doen voor een bezoek aan deze gezellige havenstad.
Reizen met de trein naar België
De Schelderoute kun je fietsen van Gent naar Antwerpen, of andersom, en dit is ideaal te combineren met een treinreis naar België. Fietsen mag je namelijk meenemen in de trein. Een groot voordeel hiervan is dat je kunt starten en eindigen waar jou het beste uitkomt. Tevens zijn de treinreizen van Nederland naar België goed geregeld en duren deze vaak niet lang.
Houdt er rekening mee dat je niet je OV-kaart naar België kunt reizen aangezien je en landgrens passeert. Je moet dan ook in het bezit zijn van een ticket van NS International.