Search
Close this search box.

Inhoud

Dit zijn de mooiste tempels in Luxor, Egypte

Luxor, voorheen Thebe genoemd, is een waar openluchtmuseum om te bezoeken. De oude hoofdstad van Egypte ligt aan de oevers van de Nijl en is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Je vindt er goed bewaarde graven, monumenten en oneindig veel tempels. Er is ontzettend veel fascinerends te zien en te ontdekken in Luxor. Een bezoek aan deze stad mag dan ook echt niet ontbreken tijdens jouw vakantie. Dit zijn de mooiste tempels in Luxor, Egypte. 

Luxor

Luxor is gelegen aan de rivier de Nijl in het zuiden van Egypte en is het historisch hart van het Oude Egypte. Een stad die door de Nijl verdeelt is in twee gebieden, het oosten en het westen. In de oudheid geloofden de Egyptenaren dat de oostelijke kant van de Nijl, waar de zon opkomt, de thuisbasis was van de levenden. De westelijke kant van de Nijl, waar de zon ondergaat, werd gezien als de het land van de doden. Dit is de plek waar de oude Egyptenaren koninklijke graven en grafcomplexen bouwden. 

Rivier de Nijl
Wat te doen Luxor

Tempel van Karnak

De Tempel van Karnak is het grootste tempelcomplex van Egypte en is door verschillende farao’s opgebouwd. Elke nieuwe farao die aan de macht kwam bleef de tempel uitbreiden. De vele gebouwen in de tempel zijn opgedragen aan oergoed Amon, godin Moet en hun kind Chonsoe. De tempel is wereldwijd bekend en dat komt onder andere door de vele prachtige zuilen vol hiërogliefen. Kijk ook zeker eens naar boven, want daar zie je soms nog ingekleurde hiërogliefen. Voorheen was alles ingekleurd. 

Er zijn nog wat leuke feiten over de Tempel van Karnak die we graag met je delen, zoals dat de tempel ook de bijnaam Tempel van Amon draagt. Dit komt omdat de Tempel van Amon zich bevindt in de Tempel van Karnak en met een grootte van 1.500 bij 800 meter de grootste tempel ter wereld is. De Tempel van Karnak op zich heeft met zo’n 134 zuilen, van 24 meter groot en 10 meter dik, de grootste zuilenhal ter wereld. Daarnaast heeft de tempel ook nog eens de grootste obelisk van heel Egypte.

Je kunt je ongetwijfeld voorstellen dat de Tempel van Karnak het populairste tempelcomplex in Luxor is. Het is daarom aan te raden om zo vroeg mogelijk de tempel te bezoeken. Niet alleen vanwege de drukte, maar ook vanwege de hitte. Ben je vroeg genoeg, dan kun je hier een magische zonsopkomst aanschouwen. Het is adembenemend mooi om te zien hoe de zonnestralen tussen de zuilen doorschijnen.

Tempel van Amon Luxor
Karnak Tempel Egypte

Tempel van Hatsjepsoet

Nog een razend populaire tempel in Luxor is de Tempel van Hatsjepsoet. Hatsjepsoet is één van de weinige vrouwelijke farao’s die Egypte heeft gekend. Het grote tempelcomplex is gebouwd in kalkstenen rotsen en dateert uit de 18e dynastie. Zoals wij werden verteld waren de terrassen vroeger versierd met exotische planten en weelderige tuinen. Dat moet er ongelofelijk mooi uit hebben gezien. 

Hatsjepsoet was de oudste dochter van Thoetmoses I en de vrouw van farao Thoetmoses II, haar halfbroer. Na het overlijden van haar man trad Hatsjepsoet op als heerser en zij nam niet veel later de volledige bevoegdheden van een farao op zich. Ze regeerde over Egypte voor een periode van 21 jaar en haar regering staat bekend als de meest welvarende en vreedzame periode in de geschiedenis van Egypte. Na haar overlijden werd haar stiefzoon, Thoetmosis III, farao van Egypte. Hij deed pogingen om haar heerschappij uit de geschiedenis te wissen door onder andere documenten te wissen en monumenten te bekladden of verwoesten.

De Tempel van Hatsjepsoet is eigenlijk onderdeel van de Vallei der Koninginnen, alleen bevindt de tempel zich aan de andere kant van de rotsen. Binnen in de tempel zie je veel hiërogliefen. Veel van deze hiërogliefen verwijzen naar het Land van Poent. Een plek die tot op de dag van vandaag een mysterie is.

Hatsjepsoet Tempel Luxor
Tempel van Hatsjepsoet
Hiërogliefen Tempel van Hatsjepsoet

Vallei der Koningen

De Vallei der Koningen is zoals de naam al doet vermoeden een grote vallei in de woestijn en ligt tussen bergen waar zich de graftombes van farao’s bevinden. Waaronder het graf van de zeer bekende farao Toetanchamon. Door de jaren heen zijn er meer dan 60 tombes ontdekt, en wie weet hoeveel tombes er nog niet ontdekt zijn. De Vallei der Koningen maakt deel uit van het dodenrijk van het Oude Egypte en is daarmee een belangrijke begraafplaats. Inmiddels zelfs één van de belangrijkste monumenten ter wereld. 

De graven, diep uitgehouwen in de rotsen, vormen een ondergronds systeem dat naar een tombe leidt. Hoe dieper de graven, hoe belangrijker de farao. De muren van de graven, de smalle gangen en plafonds zijn versierd met kleurrijke en zeer interessante hiërogliefen. Veel graven zijn goed bewaard gebleven en het is eigenlijk heel bijzonder dat het is toegestaan om de graven te betreden en met eigen ogen te aanschouwen.

Het entreeticket geeft je toegang tot drie van de reguliere tombes. Als je meer tombes wilt bezoeken, dan kun je bij de entree extra tickets kopen. Wij bezochten de tombes van Toetanchamon (hier is een extra ticket voor nodig), Ramses VI en Ramses I. Om vanaf de entree bij de graven in de Vallei der Koningen te komen kun je instappen in een elektrische taftaf, ook hiervoor moet je een apart ticket kopen. Het is een rit van zo’n 5 minuten, maar geloof ons in de brandende zon ben je hier heel blij mee.

Hierogliefen Egypte
Vallei der Koningen
Tombe Toetanchamon

Een dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada

Tijdens onze reis naar Egypte verbleven we in de badplaats Hurghada. Omdat we uiteraard wat hoogtepunten van dit indrukwekkende land wilden zien maakten een dagtrip naar Luxor. Onze reis was georganiseerd door Corendon en de activiteiten werden ter plaatse georganiseerd door reisorganisatie Flash Tours. We vertrokken ‘s ochtends vroeg om 5 uur vanuit ons hotel, Sunrise Crystal Bay Resort, richting Luxor. De heen- en terugreis duren allebei zo’n 4 uur, maar brengt je door de mooiste landschappen. Een leuke constatering is dan wanneer je in de buurt van Hurghada bent je dan door een uitgestrekt woestijnlandschap rijdt. Maar wanneer je in de buurt van Luxor rijdt, dan is het landschap groener en zie je meer dorpjes, dit komt doordat je je hier bevindt bij de rivier de Nijl (de levensader van Egypte).

Een dagtrip naar Luxor vanuit Hurghada is goed te doen, maar het is zeker een lange dag. Neem voldoende water, snacks, zonnebrand en eventueel tegen zon beschermende kleding mee (pet, paraplu etc.). Zeer warme temperaturen zijn hier geen uitzondering!

een fijne vakantie in Egypte

Deel dit bericht:

Travander

Travander

Zoals onze slogan 'Let’s Travel and Wander' al doet vermoeden reizen wij graag van de gebaande paden. We delen op Travander dan ook al onze best bewaarde geheimen en onontdekte schatten in binnen- en buitenland. Denk aan reistips, persoonlijke reisverhalen en bestemmingen die je niet mag missen. Van ver weg tot dicht bij huis!