Ontdek het indrukwekkende natuurgebied Zagoria
Het mooie natuurgebied Zagoria in Griekenland is een echte aanrader voor iedere Griekenland- én natuurliefhebber. In deze prachtige authentieke Griekse regio vind je adembenemende natuurlandschappen en vele traditionele, fotogenieke dorpjes met middeleeuwse stenen en klinkerstraatjes.
Het natuurlandschap van Zagoria is totaal anders dan je van Griekenland zou verwachten. Het herbergt indrukwekkende bergen, diepe kloven, glooiende groene heuvels en turquoise rivieren. Je kunt het gebied op diverse manieren ontdekken. Zo zijn er verschillende bijzondere ongerepte wandel- en hikeroutes in Zagoria die je goed kunt afwisselen met een bezoek aan de charmante, pittoreske dorpen.
Traditionele dorpen omringd door overweldigende natuur
Wij reisden samen met I Love Griekenland af naar Zagoria en ontdekten hier, naast de sprookjesachtige dorpen, een schitterend bergachtig gebied met een bijzonder indrukwekkend contrast: de 2.480 meter hoge Tymfi-berg met de ruim 1.600 meter diepe Vikoskloof. Een buitengewoon stukje natuur dat je gezien moet hebben!


Het beschermde Vikos Aoos Nationaal Park
In het westen van natuurgebied Zagoria ligt het Vikos Aoos Nationaal Park. Het Vikos Aoos Nationaal Park is sinds 1973 een beschermd natuurgebied en is onderdeel van de UNESCO-werelderfgoedlijst. Het Nationaal Park is vernoemd naar de twee grootste kloven in het gebied: de Vikoskloof en de Aoöskloof. Vikos Aoos Nationaal Park heeft een oppervlakte van bijna 13.000 hectare met bergachtig gebied, rotsen, grotten, diepe kloven, rivieren en meren, dicht naaldbos en loofbos.
In het Nationaal Park komen meer dan 2.500 bloemen- en plantensoorten voor en meer dan 60 verschillende soorten zoogdieren en ruim 180 vogelsoorten. De meest opvallende diersoorten zijn de zeldzame Europese bruine beer, lynxen, wolven en de roofvogels aasgieren, visarends en steenarends. Je hoeft echter niet bang te zijn om een bruine beer tegen te komen tijdens je bezoek aan het park. De beren zijn erg verlegen en verstoppen zich graag diep in de bergen!
In Vikos Aoos Nationaal Park kun je vier van de traditionele Zagoriaanse dorpen vinden: Papigo, Monodendri, Megalo en het gelijknamige Vikos.
Het Vikos Aoos Nationaal Park staat met name bekend om de kloven van Vikos en Aoös, het meer van Drakolimni en de kristalheldere Voidomatis-rivier.


Vikoskloof
De Vikoskloof is een kloof in het Pindosgebergte en is ontstaan in de ijstijd door een aardbeving en een daaropvolgende gletsjer. De Vikoskloof is naar zeggen de diepste kloof ter wereld als je kijkt naar de verhouding tussen de diepte en de breedte. Ondanks dat er veel discussie is over de lengte, de diepte en de breedte van de kloof, is de Vikoskloof toch genoteerd in het Guinness Book of Records als langste en diepste kloof ter wereld.
De kloof is volgens bronnen ongeveer 15 tot 20 kilometer lang. De diepte varieert van 450 tot ruim 1.600 meter en de wijdte van ruim 900 meter tot slechts enkele meters in het smalste gedeelte. Het mag dan misschien een beetje gissen zijn hoe diep en breed de Vikoskloof daadwerkelijk is, wij hebben in ieder geval wel ontdekt dat hij echt verbazingwekkend groot, mooi en indrukwekkend is!
Voor het meest indrukwekkende uitzicht moet je zijn bij het ‘Beloi Viewpoint’. Het Beloi Viewpoint biedt een schitterend uitzicht op de Vikoskloof. Het uitkijkpunt is het meest zuidelijke punt van de Vikoskloof en vanaf hier zie je de verticale kliffen die zich tot ver in de verte uitstrekken. Je kunt het Beloi Viewpoint via de dorpen Vikos en Vradeto bereiken. Volg de wegwijzers naar Beloi en bewandel het rotsachtige pad. Je zult worden beloond met een adembenemend uitzicht op de kloof!


Aoöskloof
Tussen de zuidelijke heuvels van Trapezitsa en Rodovouni en de noordwestelijke kant van de berg Timfi ligt de kloof van de rivier de Aoös. De Aoöskloof is kleiner dan de Vikoskloof, maar is nog steeds de moeite waard om te bezoeken. Deze 8 kilometer lange kloof begint vanaf de boogbrug van Aoös, die is gebouwd in 1870. De kloof eindigt ten westen van de weg Paleoseli-Vrysochori. De breedte van de kloof is 300 meter tot 2,5 kilometer.
Rondom de kloof vind je een prachtig stukje natuur, met een gevarieerde flora en fauna. Veel kleinere rivieren en watervallen vallen van de kliffen naar de rivier de Aoös. Het gebied nabij de kloof is populair onder vogelliefhebbers. Je hebt hier dan ook een grote kans om roofvogels te spotten.
Drakolimni
Drakolimni is het grootste meer in het Vikos Aoos Nationaal Park en ligt tegen het Tymfi-gebergte op een hoogte van 2.050 meter. Volgens een mythe is het meer vernoemd naar een draak. De draak zou hebben geleefd in het meer en voortdurend in conflict zijn geweest met een andere draak, namelijk de draak van de berg Smolikas. Van de twee draken wordt gezegd dat ze stenen naar elkaar gooiden en dit is volgens de mythe de reden dat de oevers van het Tymfi-meer zwart zijn met witte stenen, en dat de oevers van het Smolikas-meer wit zijn met zwarte stenen.
Je kunt het meer alleen te voet bereiken vanaf het dorp Papigo. Dit kun je doen door een intensieve hike af te leggen van ongeveer 4 uur.
Voidomatis-rivier
De Voidomatis-rivier is één van de schoonste en meest heldere rivieren van Europa en daardoor een belangrijke attractie in natuurgebied Zagoria. De rivier ontspringt in de Vikoskloof en verbindt het kristalheldere water met die van de rivier de Aoös in de vlakte van Konitsa. Doordat het water uit de bergen komt, heeft het een gemiddelde temperatuur niet hoger dan 4 ° C. Desondanks is de rivier een populaire plek voor watersporten en andere extreme sporten zoals raften, canyoning en kajakken. De rivier is over de gehele lengte van 15 kilometer omringd door traditionele stenen boogbruggen over het water en de groene natuur met eeuwenoude platanen.


Canyoning door het ruige natuurgebied Zagoria
Het berggebied van Zagoria bestaat uit veel verschillende kloven die zijn ontstaan door geologische veranderingen als gevolg van seismische en vulkanische activiteit. De kloven in de bergen zorgen voor kleine bergrivieren met permanente of seizoensgebonden stroming. Dit zorgt ervoor dat er veel wateractiviteiten en extreme sporten worden ondernomen in het natuurgebied Zagoria.
Tijdens onze reis naar Zagoria hebben wij een canyoning tour gedaan door het berggebied. Canyoning is een activiteit die bestaat uit een combinatie van abseilen van rotsen en watervallen, en het hiken en rondtrekken door het ruige natuurlandschap. Wij hebben onze canyoning tour gedaan met de enthousiaste tourleiders van Hellas Trekking. We hebben gewandeld in de diepste kloof ter wereld, geabseild van watervallen tot 15 meter hoogte en gezwommen in het kristalheldere, maar ijskoude water van de rivier. Het was een geweldig avontuur!
Hellas Trekking biedt verschillende culturele en actieve tours aan, gevarieerd van intensieve hikes tot aan mountainbiketours. Het team is toegewijd om je de mooiste plekken van het gebied te laten zien en is heel behulpzaam.



Andere avontuurlijke hikes door het Zagoriagebied
Buiten de wandel- en hikeroutes door het Vikos Aoos Nationaal Park zijn er nog een aantal andere indrukwekkende hikes die je kunt maken in het Zagoriagebied.
Vradeto steps
Vradeto behoort tot de mooiste dorpen die wij bezocht hebben in Zagoria. Het op 1.340 meter hoogte gelegen dorp is het hoogstgelegen dorp van Zagoria en biedt prachtige uitzichtpunten. In het dorp kun je de populaire hikeroute de ‘Vradeto Steps’ starten. De Skala van Vradeto is een verharde muilezelweg bestaande uit 1.200 stenen traptreden en 39 bochten. Tot het einde van de 20e eeuw waren de Vradeto Steps de enige manier om het dorp Vradeto te bereiken!
Je kunt de route van de Vradeto Steps afleggen door een intensieve hike van 1 tot 1,5 uur over het stenen pad. Aan het einde van de hike kom je bij het pittoreske dorpje Kapesovo uit.


Hike langs de zagoriaanse boogbruggen
Zagoria staat bekend om de tientallen authentieke natuurstenen boogbruggen die zich over de vele rivieren buigen en die de verschillende Zagoriadorpen al eeuwen terug met elkaar hebben verbonden. Al wandelend over de oude boogbruggen en monopatia (voetpaden) maak je een tocht door de de verschillende dorpen met typische architectuur, de beroemde Vikoskloof en het Nationaal Park Vikos Aoos. Het tijdloze, romantische karakter maakt de bruggen een charmante toevoeging aan het weelderige, ongerepte landschap van Zagoria.
Alle bruggen in Zagoria zijn uniek en hebben eigen karakter, net als de dorpen. Veel van de geschiedenis over de bruggen is niet bekend. Veel van de boogbruggen hebben geen bord met informatie en ook op internet is er nog weinig geschreven over de bruggen. Het heeft absoluut iets bijzonders en wij vonden het dan ook geweldig om het gebied op de bonnefooi te ontdekken.
Wij begonnen met onze ‘bruggenjacht’ om half 7 in de ochtend tijdens zonsopkomt. Doordat het in de ochtend mistig en koud is in het Zagoriagebied, ontstond er een mysterieus sfeer waarbij de bogen krachtig boven het laagje ochtendmist uitstaken.


Onze favoriete adresjes
Gezelligste dorpen en tavernes in Zagoria
Naast het prachtige landschap, is Zagoria een fijne bestemming als je traditionele dorpjes wilt bezoeken en de authentieke Griekse cultuur wilt ervaren. Er zijn vele sfeervolle tavernes, gezellige cafés en mooie boutique hotels gerund door gepassioneerde Griekse families.
Benieuwd naar de mooiste dorpjes en leukste plekken om te verblijven in Zagoria? Ontdek het in ons blog over het Zagoriagebied en haar prachtige dorpen.